Περί χρόνου και ρυθμού στο Δ' ψαλτικό συνέδριο του ΙΒΜ

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Θα μπορούσε κάποιος/κάποιοι να συνοψίσει σε ένα μήνυμα τις πιό σημαντικές απόψεις περί ρυθμού που ακούστηκαν (ή δεν ακούστηκαν) στο πρόσφατο συνέδριο και σχετικά σχόλια που ακούστηκαν, για μας που δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι εισηγήσεις του καθηγητή κ. Στάθη, του κ. Γιαννόπουλου και όλων των άλλων φυσικά.

Ευχαριστώ πολύ.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Κάποιες από τις ομιλίες αυτές τις έχω ηχογραφήσει και θα τις ανεβάσω αν υπάρχει ενδιαφέρον.
 

PetrosEfesios

Μέλος
Η εναρκτήρια εισήγηση του καθηγητή Γρ. Θ. Στάθη με θέμα: "Ρυθμοποιία ἢ Ρυθμητικὴ ἢ Ρυθμικὴ Τέχνη (τὰ Γένη καὶ τὰ Εἴδη καὶ ἡ Χειρονομία)", με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του Δ' Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσὸς», την Τρίτη 8.12.2009 [βλ. (α)]. Στον δεύτερο σύνδεσμο, η καταληκτήρια ομιλία-απολογισμός του συνεδρίου (Παρασκευή 11.12.2009), πάλι από τον κ. Στάθη [(βλ. (β)].

Παραθέτω τους σχετικούς συνδέσμους:

[Σημείωμα συντονιστή (ΔΚ)] Σύνδεσμοι αποσύρθηκαν (βλ. επόμενα μηνύματα).

Για το οριστικοποιημένο πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. εδώ : http://www.ibyzmusic.gr/files/programma%20SYNEDRIOY.pdf
 
Last edited by a moderator:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Αφού ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχουμε άδεια του κ. Στάθη για την ανάρτηση της ηχογράφησης αυτής, σε αντίθετη περίπτωση να την αποσύρουμε. Θα παρακαλέσω δε γενικά να μην ανέβουν ηχογραφήσεις από το συνέδριο του ΙΒΜ εάν δεν υπάρχει η άδεια των αντίστοιχων εισηγητών. Αυτό προς αποφυγήν παρεξηγήσεων εφόσον κάποιοι εισηγητές μπορεί να θέλουν π.χ. να τροποποιήσουν σημεία των παρουσιάσεών τους πρίν τη δημοσίευσή τους στα πρακτικά του Συνεδρίου ή αλλού.

Ευχαριστώ.
 

PetrosEfesios

Μέλος
Όχι, δεν διαθέτω καμία τέτοιου είδους άδεια.

Συνεπώς, τα αποσύρω άμεσα.

Παρακαλώ δεχθείτε την ειλικρινή μου συγγνώμη, και ακολούθως διαβιβάστε την σε οποιονδήποτε -ενδεχομένως- σας προέκυψε παραπονούμενος για το θέμα αυτό.

(δεν μου πέρασε καν από το μυαλό, θεωρώντας αυτονόητο ότι το γεγονός της δημόσιας παρουσίασης μιας τέτοιας ανακοινώσης σε ένα επιστημονικό συνέδριο, σημαίνει αυτόματα ότι αποτελεί και ένα είδος δημοσίευσης!)

Ευχαριστώ για την επισήμανση
και πάλι συγγνώμη

Με τιμή
Δημήτρης Μενοίκιος
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητέ Δημήτρη, ευχαριστώ και πάλι για την άμεση ανταπόκριση. Το μήνυμα του Νίκου μετέφερα σε νέο θέμα με τίτλο Νομικά ζητήματα περί της δημοσίευσης ηχογραφήσεων εισηγήσεων από συνέδρια εφόσον είναι ενδιαφέρον από μόνο του και ενδέχεται να υπάρξει συνέχεια.

Επαναφέρω και επεκτείνω την αρχική μου παράκληση για σύντομη συνόψιση/περίληψη από όποιον έχει την καλή διάθεση των θέσεων/σχολών περί χρόνου και ρυθμού που ακούστηκαν στο Δ' συνέδριο. Κάτι σε στύλ, ο τάδε υποστήριξε αυτό, ο τάδε εκείνο κτλ. για παράδειγμα σχετικά με το

- αν και πώς πρέπει να σημαίνεται ο ρυθμός στα εκκλησιαστικά μουσικά κείμενα
- περί χρόνου κατά την εκτέλεση
- αν και πώς πρέπει να μετριέται ο ρυθμός (στο μάθημα και στην εκκλησία)
κτλ.

Ευχαριστώ.
 
Top