Περί του σύντομου μέλους του "Χριστός ανέστη"

Beatle

Ανδρέας Σ.
Χριστός ανέστη! Και περί αυτού ο λόγος...

Φυλλομετρώντας το Ταμείον Ανθολογίας του Χουρμουζίου στο δεύτερο τόμο βρήκα το σύντομο Χριστός ανέστη (συννημένο #1).

Μου έκανε εντύπωση η πρώτη φράση "Χριστός ανέστη εκ νεκρών" η οποία διαφοροποιείται και διαστηματικά και ρυθμικά από το οικείο μέλος.

Κατόπιν έριξα μια ματιά και στον τέταρτο τόμο της Πανδέκτης των Ιωάννου και Στεφάνου όπου παρατίθεται το σύντομο Χριστός ανέστη (συννημένο #2) όπου υπάρχει η πρώτη φράση σχεδόν πανομοιότυπη, αν εξαιρέσουμε ότι τοποθετεί τη φθορά του μαλακού χρώματος στον Κε αντί για διαρκή ύφεση στον Ζω.

Έχει ακούσει κανείς να ψάλλεται έτσι το Χριστός ανέστη; Με τέσσερις χρόνους στο [νε] του "ανέστη", τέσσερις στο [νε] του "νεκρών" και αυτή τη διαστηματική πορεία;


#1 ChristosAnesti_Tameion-Chourmouziou.jpg

#2 ChristosAnesti-Pandekti-Stefanou.jpg
 
  • Like
Reactions: tzo
Όσον αφορά στη διάρκεια των συλλαβών, δες στην "Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα" του Γ. Ραιδεστηνού, στη σελ. 382, το πρώτο και το τρίτο σύντομο Χριστός Ανέστη.

Σχετικά με τις φθορές, υπάρχει η άποψη ότι αρχικά παρασημαίνουν το ίδιο μέλος (που θέλει το ζω με ύφεση δηλ.) και αργότερα επικράτησε το άκουσμα του μαλακού χρώματος, όπως το ακούμε σήμερα στο αργό (δε θυμάμαι αν έχει συζητηθεί και στο Ψαλτολόγιο).
 
Last edited:
  • Like
Reactions: tzo

Beatle

Ανδρέας Σ.
Ευχαριστώ για την απάντηση, Κωνσταντίνε.

Ενδιαφέρον ότι ο Ραιδεστηνός (σελ 382, 383) παραθέτει τέσσερις (!) εκδοχές "έτερα σύντομα παρά του εκδότου", αν και ανά δύο μοιάζουν μεταξύ τους.

Μια άλλη απορία που έχω είναι πόσο παλαιό είναι το σύντομο Χριστός ανέστη όπως περίπου το ξέρουμε σήμερα. Υπάρχουν καταγραφές του πριν από τις εκδόσεις αυτές του 19ου αιώνα;
 
Top