Παύλος Φορτωμάς - Βιογραφικά Στοιχεία

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Ο Παύλος Φορτωμάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του Ευάγγελος, που ήταν και εκείνος ψάλτης, του δίδαξε με επιμονή, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα πρακτικά μαθήματα της ψαλτικής, όπως ο ίδιος τα είχε βιώσει γεννημένος στον Πύργο της Τήνου και μεγαλωμένος στη Σμύρνη.
Από τα εννέα του χρόνια, αρχίζει να διδάσκεται συστηματικά την Βυζαντινή Μουσική από τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσιο Γεωργιάδη.
Αργότερα, μετά την ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης μαθητείας, συνεχίζοντας τις σπουδές του, φοιτά στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητές τον Σπυρίδωνα Περιστέρη και τον Ιωάννη Μαργαζιώτη.
Η δίψα του, όμως, για τα βαθύτερα μυστικά της Βυζ. Μουσικής, τον οδηγεί κοντά στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, από τον οποίο διδάσκεται και με τον οποίο συνεργάζεται για όλα τα κατοπινά χρόνια.
Το 1984, ο Θρασύβουλος Στανίτσας αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Παύλου Φορτωμά τον άξιο συνεχιστή της γνήσιας Πατριαρχικής παραδόσεως, πράγμα που το ορίζει και επίσημα με μια εγκάρδια ιδιόγραφη αφιέρωση, τον παροτρύνει να ιδρύσει την Βυζαντινή Χορωδία του, που από τότε στεγάζεται σε ιδιόκτητο πλήρως εξοπλισμένο χώρο που διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας και μελέτης, καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη και αρχειοθήκη. Από τότε η Χορωδία του Παύλου Φορτωμά, αριθμώντας πάνω από 40 μόνιμα μέλη, έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες εμφανίσεις σε Λυρικά Θέατρα, Μητροπολιτικούς Ναούς ή άλλους χώρους, προσκεκλημένη Από Δήμους και Ιερές Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά και φορείς του εξωτερικού αποσπώντας πλήθος τιμητικών διακρίσεων.
Ο Παύλος Φορτωμάς έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή βιβλίων Βυζ. Μουσικής. Έχει εκδώσει το θεωρητικό βιβλίο "Είσοδος στην Βυζ. Μουσική" με ενημερωτική κασέττα, ενώ από το 2000 ξεκίνησε την έκδοση του επτάτομου "Μουσικού Εορτολογίου" και αργότερα προχώρησε στην έκδοση της "Θείας Λειτουργίας", της "Μ. Εβδομάδας", του "Όρθρου" και του "Εσπερινού" και ολοκληρώνει προσεχώς τον κύκλο των βιβλίων του με την έκδοση "Τριωδίου" και "Πεντηκοσταρίου" .
Πτυχιούχος και Διπλωματούχος της Βυζ. Mουσικής με διδάξαντα καθηγητή τον Εμμανουήλ Χαtζημάρκο, συνεχίζει να διδάσκει και ο ίδιος την Βυζ. Μουσική.
Για την προσφορά του στην προαγωγή της Βυζαντινής Mουσικής και της Πατριαρχικής παραδόσεως έχει τιμηθεί με την περγαμηνή και το φιλοτεχνημένο από τον Ακαδημαϊκό Βάσο Φαληρέα, ειδικό μετάλλιο, που απονεμήθηκε κατά την διάρκεια επίσημης τελετής από την Ιατρολογοτεχνική Στέγη σε 17 εξέχοντες Έλληνες, όπως η Κα Ιωάννα Τσάτσου, ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίων, συγγραφείς κ.α. για την κοινωνική τουw προσφορά.
Η προσωπικότητα, το κύρος και η συνέπεια της προσφοράς του, στην εκτέλεση της Βυζ. Μουσικής τον κατατάσσει στους πρώτους και λίγους συνεχιστές της γνήσιας παραδόσεώς μας.
 

Attachments

  • fortomas.jpg
    4.5 KB · Views: 35
Last edited:
Top