Παχυμέρης

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Γεώργιος Παχυμέρης, "Σύνταγμα των Τεσσάρων Μαθημάτων" (Quadrivium)

''Στην ενότητα περί μουσικής, ο Παχυμέρης ακολουθεί την άποψη του Κλαύδιου Πτολεμαίου και αντιμετωπίζει τη μουσική όχι ως θεραπαινίδα της ποίησης αλλά ως άμεσα συνδεόμενη με τα μαθηματικά. Τις βασικές έννοιες τις δανείζεται από τη σχολή των Πυθαγορείων, ενώ ο ίδιος αναφέρει τα ονόματα του Πτολεμαίου, του Αριστόξενου, του Αριστοτέλη, του πυθαγόρειου Φιλολάου και του Αρχύτα. Το τμήμα περί μουσικής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον Μανουήλ Βρυέννιο, ο
οποίος παραθέτει αρκετά αποσπάσματα στο έργο του Αρμονικά.''

http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/filePage.aspx?lemmaId=4024
 
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Παχυμέρης, Γεώργιος (1242-1310 μ.Χ.)· Βυζαντινός συγγραφέας, ιστορικός και θεωρητικός, γεννημένος στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μ. Ασία). Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και πήρε το ιερατικό σχήμα· έφτασε σε υψηλά αξιώματα, πολιτικά και εκκλησιαστικά. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε βιογράφος του Μιχαήλ Παλαιολόγου και ανάμεσα στα βιβλία του είναι και ένα Περί αρμονικής ήγουν περί μουσικής. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Α. J. Η. Vincent, (Notices 401-552). Σε αυτό το σημαντικό βιβλίο, διαιρεμένο σε 32 κεφάλαια, ο Παχυμέρης μιλεί λεπτομερειακά για την αρχαία ελληνική μουσική (αρμονική, συστήματα, γένη, χρόαι, ήθος κτλ.).
Ο Παχυμέρης θεωρείται από τον Vincent ο κρίκος που ενώνει την ελληνική αρχαιότητα με τους νεότερους χρόνους· αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Σόλων Μιχαηλίδης έχει περιελάβει το όνομά του στην εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Άλλη βιβλιογραφία :
Paul Tannery, Quadrivium de Georges Pachymere ou Σύνταγμα των τεσσάρων μαθημάτων: αριθμητικής, μουσικής, γεωμετρίας και αστρονομίας. Texte revise et etabli par le Rev. P. E. Stephanou, σσ. CΙΙ, 456. Citta del Vaticano, 80. Studi e testi, τόμ. 94.
Ελπίδιος Στεφάνου· βλ. πιο πάνω P. Tannery.

http://www.musipedia.gr/
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Quadrivium de Georges Pachymère /
υπό Παχυμέρης, Γεώργιος, 1242- π. 1310.
Biblioteca apostolica vaticana, 1940.
Θέματα
Science, Medieval.
Φυσική περιγραφή:
cii, 456 p. : incl. fold. col. front. (port.) facsims., diagrs. · 25 cm.
Σημειώσεις/Περιεχόμενα:
At head of title: P. Tannery.
Πρόσθετη αναγραφή:
Tannery, Paul, 1843-1904.
Stéphanou, E.,
 
Γεωργίου Παχυμέρη, Αρμονική - Μουσική (εκ του Συντάγματος των Τεσσάρων Μαθημάτων, περ. 1310, απόσπασμα από την έκδοση Tannery 1940).

Ιδού και το αντίστοιχο απόσπασμα από το χειρόγραφο.
Το ανεβάζω γιατί τα διαγράμματα δεν είναι κομμένα στις άκρες για πληρέστερη εικόνα
Επιφυλάσσομαι να αναρτήσω μια καλλίτερη επεξεργασία και για την αναφορά της πηγής, καθώς βρίσκομαι εκτός έδρας.
ΑΚ
 

Attachments

  • Γεωργίου Παχυμέρη Αρμονική - μουσική(cut).pdf
    21.1 MB · Views: 49
Top