Πατριαρχικό Ύφος

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Βασίλη said:
Και βέβαια τι γίνεται με τους έξωθεν κληθέντες μη γηγενείς Κωνσταντινοπολίτες ψάλτες (π.χ. Βιολάκης-Κλάββας) οι οποίοι λογικά θα είχαν την προφορά του τόπου τους.
Όπως απάντηση και στον Αντώνη (στοιχείο 1) δεν παίζει ρόλο η προφορά του τόπου. Ο Μαγούρης για παράδειγμα δεν έχει καθόλου βαριά προφορά, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Να ξαναπώ ότι και αυτό το θέμα που θέτεις εσύ, Βασίλη, είναι επίσης πολύ λεπτό. Αν και στο γενικό πλαίσιό τους Κωνσταντινοπολίτικο και Πατριαρχικό ύφος ταυτίζονται, εν τούτοις υπάρχουν κάποιες διαφορές στη λεπτομέρεια. Όταν είχα εκφράσει την απορία αυτή πριν χρόνια σε μια συζήτησή μου με τον Εμμανουηλίδη, μου είχε πει ότι τους εκτός Πατριαρχείου ψάλτες τους αποκαλούσαν "εξωτερικούς" και ότι για να ψάλει κανείς στο Πατριαρχείο χρειαζόταν μαθητεία για να μεταβεί από το εξωτερικό ύφος στο Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου. Όταν τον ρώτησα για τις διαφορές μου απάντησε απλά: "Αν ακούσεις θα καταλάβεις". Νομίζω είναι η διαφορά του ψαλσίματος του Μαγούρη από τους ψάλτες του Πατριαρχείου: το ψάλσιμο του Μαγούρη δεν είναι τόσο συντηρητικό: η προφορά και οι μουσικές θέσεις είναι πιο ελεύθερα. Το ίδιο περίπου λέει και ο Στανίτσας στη συνέντευξή του, ότι δηλαδή στο Πατριαρχείο "ψάλλονταν συγκεκριμένα πράγματα: 20 χρόνια το ίδιο δοξαστικό...". Επόμενο είναι όταν βγαίνει από το Πατριαρχείο ο άνθρωπος, με βάση την τεράστια αυτή εμπειρία του, να γράψει το Τριώδιο και να μας προσφέρει μέσω των ηχογραφήσεων ό,τι πολύτιμο μας πρόσφερε, να μας μάθει να ψέλνουμε δηλαδή. Έστω κι αν στις ηχογραφήσεις στην Ελλάδα βλέπουμε διαφορές από αυτές του Πατριαρχείου, το ύφος φυσικά είναι το ίδιο. Ας το πούμε "εξωτερικό" τέλος πάντων... (Το "εξωτερικό" σημαίνει βέβαια εκτός του Πατριαρχικού ναού, νομίζω έγινε κατανοητό.)
 

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Δεν έχω χρόνο τώρα καθ'ότι παραμονή και οι υποχρεώσεις πολλές (γυναίκα έγημα...). Μια-δυο παρατηρήσεις και θα επανέλθω.

Άκου στην επισύναψη τον Ναυπλιώτη να λέει το πρώτο τροπάριο της πρώτης ωδής του παρακλητικού κανόνα και πρόσεχε: α) στη λέξη "σωτηρίαν" το "ρι" πως εκτελείται; Είναι η ίδια φράση με το συνεχόοο που σε ξενίζει στον Αγγελόπουλο ή όχι; Κάνει ωραιότατα έξω πεταστή ή όχι; Είναι σύντομο ειρμολογικό ή όχι; β) Στο "παρθένε" οι συλλαβές "παρ" και "θε" είναι με έλξη ή όχι; Μικρή (ιδίως στο "θε"); Διακριτική; (Ένα μικρό παράδειγμα από τα πάρα πολλά)

Θα επανέλθω και για τα υπόλοιπα συν Θεώ με την νέα χρονιά.
 

Attachments

  • 5. Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς Ήχος πλ.Δ' (analogion).mp3
    1.6 MB · Views: 161

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Τώρα έβαλες τα πράγματα "επί τον τύπον των ήλων"! Παρατηρήσεις λοιπόν επί του πολύ ωραίου αποσπάσματος που παρέθεσες: (αν μπορείς ανέβασε κι άλλο Ναυπλιώτη, αυτό δεν το είχα και με εντυπωσίασε! Μόνο από Τριώδιο και Μεγάλη Εβδομάδα έχω κάποια mp3.)

1. Ο Ναυπλιώτης τηρεί το μέτρο στις αναλύσεις και τα γυρίσματα: το "Πολλοίς συνεχόμενος" το εκτελεί με έσω πεταστή, ενώ το "σωτηρίαν επιζητών" με έξω πεταστή. Παρατηρούμε διαφορά λοιπόν στην ανάλυση, αν και πρόκειται σχεδόν για την ίδια μουσική φράση. Άρα λοιπόν η έξω πεταστή, η οποία, σημειωτέον, εκτελείται υποδειγματικά από τους πατριαρχικούς ψάλτες, δεν είναι πανάκεια, που κολλάει σε κάθε πεταστή με κλάσμα. Άρα η μηχανιστική εκμάθηση των αναλύσεων του στυλ "εδώ έχει ψηφιστό άρα θα κάνω τρομικό" δεν οδηγεί σε σωστή εκτέλεση. Απαραίτητο είναι το άκουσμα για να κατανοήσει κανείς αυτά τα πράγματα.

2. Τα γυρίσματα, οι αναλύσεις, οι καλλωπισμοί έχουν διαφορετική λειτουργία σε κάθε κατηγορία μελών, ανάλογα με την ταχύτητα: άλλη είναι η ερμηνεία των σημείων ποιότητας στα ειρμολογικά μέλη, άλλη στα στιχηραρικά και άλλη στα παπαδικά. Άρα και εδώ καταδεικνύεται η αδυναμία του "μηχανιστικού" συστήματος εκμάθησης της ερμηνείας των σημαδιών.

3.
Αντώνη said:
Είναι η ίδια φράση με το συνεχόοο που σε ξενίζει στον Αγγελόπουλο ή όχι;
Καταρχήν δεν έκανα λόγο στο post μου προσωπικά για το φίλο Λυκούργο. Σωστά υπέθεσες ότι αναφερόμουν σε εκτελέσεις μαθητών του, αλλά ο δάσκαλος φυσικά δεν είναι δυνατό να απολογείται για κάθε φράση που εκτελούν και θα εκτελούν εσαεί οι μαθητές του, ανάλογα και με την παραξενιά του καθενός! Και αν πάρουμε και μαθητές άλλων γνωστών δασκάλων ή και μεγάλων ψαλτών, έχουμε ν' ακούσουμε πολλά "μαργαριτάρια"... Αυτό για να μην παρεξηγηθούμε.

Κατά δεύτερο και σημαντικώτερο: Το μέλος που παρέθεσες είναι μεν σύντομο ειρμολογικό θεωρητικά, αλλά όχι και πρακτικά, στην εκτέλεση του Ναυπλιώτη. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι από ναό (παρεμπιπτόντως οι περισσότερες ηχογραφήσεις του Ναυπλιώτη που έχω δεν είναι από ναό και είναι πάναργες) και αν στην ίδια ταχύτητα είπε ο Ναυπλιώτης όλη την παράκληση (πάλι παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένα θέμα με την ταχύτητα στις μπομπίνες με την φωνή του Ναυπλιώτη). Μη μου πεις ότι εσύ το λες σ' αυτή την ταχύτητα στην παράκληση... Στον αργό ρυθμό που το εκτελεί ο Ναυπλιώτης θα μπορούσε να κάνει κανείς και περισσότερους καλλωπισμούς. Αλλά σε σύντομο ρυθμό, στον κανονικό ρυθμό δηλαδή του μέλους αυτού, ως μέρος του κανόνα στον οποίο ανήκει, δεν μπορεί να γίνουν τα ίδια φωνητικά γυρίσματα που θα γίνουν εάν το ίδιο κομμάτι ειπωθεί πιο αργά (0.5x, που γράφει και στις ταινίες...). Αυτό το υπαγορεύει η λογική λειτουργία της φωνής. Μη συγκρίνουμε λοιπόν ανόμοια πράγματα: φέρε μου μια εκτέλεση στη διπλάσια ταχύτητα από αυτήν και εκεί πες μου αν ακούσεις όλες τις αναλύσεις που φαίνονται εδώ. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο. Και όταν γίνεται αυτό, η φωνή "εκβιάζει" την ανάλυση και το αποτέλεσμα είναι ακουστικά ξένο με το παραδοσιακό ψάλσιμο.

Τρίτον και επίσης σημαντικό: ακόμα και στην ταχύτητα που το λέει ο Ναυπλιώτης, φυσικά και δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ σχέση η έξω πεταστή του Ναυπλιώτη, που είναι τεχνικό γύρισμα της φωνής, με την έξω πεταστή που ακούγεται από κάποιους μαθητές της συγκεκριμένης σχολής (ή και άλλων σχολών), που είναι απλή πρόσθεση φθόγγων. Συγκεκριμένα, ο αρχικός φθόγγος της φράσης ΔΙ-ΖΩ-ΚΕ-ΔΙ της έξω πεταστής του Ναυπλιώτη (εντάξει, μη φωνάζετε, σαν παραλλαγή είναι ΠΑ-ΓΑ-ΒΟΥ-ΠΑ, τους αναφέρω σαν μουσική τονικότητα), δηλ. το πρώτο ΔΙ, είναι παρεστιγμένο. Επίσης, οι υπόλοιποι φθόγγοι επηρεάζονται από αυτό και εκτελούνται με ένα ελαφρύ "στρίψιμο" (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω) του λάρυγγα. Η σωστή εκτέλεση της έξω πεταστής δεν είναι παίξε-γέλασε και ούτε μπορεί να γίνει από αρχάριους ψάλτες. Αν δεν ακούσεις Ναυπλιώτη, Παναγιωτίδης ή και σύγχρονους καλούς εκτελεστές (πολύ λιγότερα, αλλά παίζει κι αυτό, π.χ. Παϊκόπουλος) δεν θα μπορέσεις να τα κάνεις σωστά. Και γενικά η σωστή φωνητική εκφορά των σημείων ποιότητας (και ποσότητας θα έλεγα εγώ, άλλη π.χ. η ομαλή ανάβαση του ολίγου και άλλο η ηπιώτερη των κεντήματων) θέλει και άκουσμα και φωνητική εξάσκηση για να αποδοθεί. Το να λέμε ότι η πεταστή είναι 2-3 φθόγγοι παραπάνω και τελείωσε, αδιακρίτως κατηγορίας μέλους και ταχύτητας, είναι τελείως μηχανιστική αντίληψη.

4.
Αντώνη said:
Στο "παρθένε" οι συλλαβές "παρ" και "θε" είναι με έλξη ή όχι; Μικρή (ιδίως στο "θε"); Διακριτική;
Εδώ δεν διαφωνούμε κάπου. Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι η λέξη διακριτική: η έλξη στα "παρ" και "θε" (που σαν παραλλαγή είναι το ΠΑ του πλ. δ') γίνεται όπως ακριβώς την κάνουν όλοι οι πατριαρχικοί ψάλτες, όπως είναι διατυπωμένη και στο θεωρητικό της Πατριαρχικής Επιτροπής, που αναφέρει με μαλακή δίεση τον ΠΑ προς τον ΒΟΥ του πλ. δ΄ (δεν το βρίσκω το θεωρητικό, θυμάμαι ότι αναφέρει στην απλή άνοδο δίεση ενός τμήματος, δηλ. δύο δικών μας, και όχι σκληρή δίεση ημιτόνου, όπως πολλοί μαθητές της εν λόγω σχολή εκτελούν, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, έχω αρκετά χρόνια να πιάσω το θεωρητικό της Επιτροπής στα χέρια μου και δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή). Εδώ ανοίγονται και πολλά άλλα ειδικότερα ζητήματα, ίσως να τα συζητήσουμε εν των threadί περί έλξεων.

Υ.Γ. Κι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω με το χρόνο: με ρωτάνε τι γράφω τόσην ώρα και δεν μπορώ να τους εξηγήσω...
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Τώρα έβαλες τα πράγματα "επί τον τύπον των ήλων"! Παρατηρήσεις λοιπόν επί του πολύ ωραίου αποσπάσματος που παρέθεσες: (αν μπορείς ανέβασε κι άλλο Ναυπλιώτη, αυτό δεν το είχα και με εντυπωσίασε! Μόνο από Τριώδιο και Μεγάλη Εβδομάδα έχω κάποια mp3.)

Για δες αυτο :
http://www.analogion.com/Nafpliotis.html
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Nα συμμετάσχω κι εγώ στην συζήτησή σας. Είμαι μαθητευόμενος ψάλτης στο δεύτερο έτος ωδείου βυζαντινής μουσικής, και έχω σπουδάσει σύγχρονη μουσική πριν ασχοληθώ με την βυζαντινή.

Οπως είναι γνωστό οι νότες που υπάρχουν σε όλες τις μουσικές του κόσμου είναι οι ίδιες και προέρχονται από τον Πυθαγόρα και το περίφημο μονόχορδό του. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές βέβαια που έχουν να κάνουν με τα σημεία αλλοιώσεως των φθόγγων αλλά χάριν της συζητήσεως ας μην καταπιαστούμε με αυτό.

Η κάθε περιοχή ανάλογα με τις επιρροές που έχει υιοθετεί και ένα διαφορετικό ύφος. Στην μουσική όταν λέμε ύφος εννοούμε το σύνολο της ερμηνείας,της εκτέλεσης κτλ των φθόγγων καθώς και του χρόνου. Πχ ας πάρουμε την νότα νη=ντο. Αν παίξουμε στην κλασσική κιθάρα την ντο θα ακουστεί ένας ήχος, αν παίξουμε την ίδια νότα στο κλαρίνο ως προς το ύψος θα είναι η ίδια νότα αλλά ως προς το ύφος θα είναι εντελώς διαφορετική.Δεν έχει καμμιά σχέση στο άκουσμα ο ήχος του βιολιού και του κλαρίνου ενώ παίζουν τις ίδιες νότες.

Η φωνητικές χορδές του ανθρώπου είναι το τελειότερο μουσικό όργανο που εν δυνάμει μπορεί να μιμηθεί όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. Στο Πατριαρχείο η μουσική επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες απ'ότι στα Ιόνια νησιά. Στα Ιόνια νησιά η βυζαντινή μουσική λόγω της βενετοκρατίας είναι πλέον χορωδιακή σε κανταδόρικο ύφος, στο πατριαρχείο είναι αργόσυρτη, με τα φωνήεντα πολλές φορές να μην διακρίνονται.

Βασικά το Πατριαρχικό ύφος κατ'εμε έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον οι ψαλμοί είναι πιο αργόσυρτοι,αν ακούσετε ένα κεκραγάριο από πατριαρχικό ψάλτη και από κάποιον άλλο θα διαπιστώσετε πως ο κάθε χρόνος (η κάθε κίνηση του χεριού) στον πατριαρχικό ψάλτη είναι περίπου 3 δευτερόπτα ενώ στον έτερο είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Οι πατριαρχικοί ψάλτες είναι ένρινοι, προσπαθούν δηλαδή να βγάλουν τις νότες από την μύτη, ενώ οι νησιώτες από το βάθος του λαιμού, και αρέσκονται στο πατριαρχείο να χρησιμοποιούν τις διέσεις και υφέσεις σε φυσικούς φθόγγους χωρίς να είναι γραμμένοι στο μουσικό κείμενο. Επίσης αν παρατηρήσετε όταν έχουμε ίσο τις περισσότερες φορές οι πατριαρχικοί κάνουν το λεγόμενο στην δυτική μουσική βιμπράντο, δηλαδή κάτι που μοιάζει με το αντικένωμα, αλλά δεν έινια αντικένωμα, δηλαδή στο ίσο της νότας γα για παράδειγμα ανέρχονται σε πολύ σύντομο χρόνο μέχρι την δι ύφεση και κατέρχοντε ξανα στην γα αλλά αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που ουσιαστικά το μόνο που καταλαβαίνεις ως ακροατής είναι να πάλλεται η φωνή του ψάλτη σαν να έρχεται και να φεύγει κάποιο θαλάσσιο κύμα.

Και για να καταλάβετε πως ένα ύφος επηρεάζεται από την καθημερινότητα, θα σας πω πως τα περίφημα τεριρεμ που σε όλους αρέσουν και που ορισμένοι νομίζουν πως είναι αραβικής προέλευσης φθόγγοι, θα σας πω πως απλά όταν στην Αγία Σοφία ερχόταν ο αυτοκράτορας στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε στην εκκλησία και συνόδευε τους ψάλτες ενα μουσικό όργανο το βυζαντινό κανονάνι (μοιάζει με το σαντούρι αλλά παίζεται με τα δάκτυλα), ο οργανοπαίκτης λοιπόν μόλις έβλεπε τον αυτοκράτορα στο κατώφλι της εκκλησίας έπαιζε 3 νότες στην σειρά και έλεγε τεριρεμ, δίνοντας το σύνθημα πως ήρθε ο αυτοκράτορας, σαν να παίξω εγώ κιθάρα σήμερα και να πω τραλαλα με 3 νότες. Ε, αυτό το συνθηματικό έμεινε στην εκκλησιαστική μουσική ακόμη και σήμερα. Κάπως έτσι επηρεάζονται τα ύφη της μουσικής.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Nα συμμετάσχω κι εγώ στην συζήτησή σας. Είμαι μαθητευόμενος ψάλτης στο δεύτερο έτος ωδείου βυζαντινής μουσικής, και έχω σπουδάσει σύγχρονη μουσική πριν ασχοληθώ με την βυζαντινή.

Οπως είναι γνωστό οι νότες που υπάρχουν σε όλες τις μουσικές του κόσμου είναι οι ίδιες και προέρχονται από τον Πυθαγόρα και το περίφημο μονόχορδό του. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές βέβαια που έχουν να κάνουν με τα σημεία αλλοιώσεως των φθόγγων αλλά χάριν της συζητήσεως ας μην καταπιαστούμε με αυτό.

Η κάθε περιοχή ανάλογα με τις επιρροές που έχει υιοθετεί και ένα διαφορετικό ύφος. Στην μουσική όταν λέμε ύφος εννοούμε το σύνολο της ερμηνείας,της εκτέλεσης κτλ των φθόγγων καθώς και του χρόνου. Πχ ας πάρουμε την νότα νη=ντο. Αν παίξουμε στην κλασσική κιθάρα την ντο θα ακουστεί ένας ήχος, αν παίξουμε την ίδια νότα στο κλαρίνο ως προς το ύψος θα είναι η ίδια νότα αλλά ως προς το ύφος θα είναι εντελώς διαφορετική.Δεν έχει καμμιά σχέση στο άκουσμα ο ήχος του βιολιού και του κλαρίνου ενώ παίζουν τις ίδιες νότες.

Η φωνητικές χορδές του ανθρώπου είναι το τελειότερο μουσικό όργανο που εν δυνάμει μπορεί να μιμηθεί όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. Στο Πατριαρχείο η μουσική επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες απ'ότι στα Ιόνια νησιά. Στα Ιόνια νησιά η βυζαντινή μουσική λόγω της βενετοκρατίας είναι πλέον χορωδιακή σε κανταδόρικο ύφος, στο πατριαρχείο είναι αργόσυρτη, με τα φωνήεντα πολλές φορές να μην διακρίνονται.

Βασικά το Πατριαρχικό ύφος κατ'εμε έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον οι ψαλμοί είναι πιο αργόσυρτοι,αν ακούσετε ένα κεκραγάριο από πατριαρχικό ψάλτη και από κάποιον άλλο θα διαπιστώσετε πως ο κάθε χρόνος (η κάθε κίνηση του χεριού) στον πατριαρχικό ψάλτη είναι περίπου 3 δευτερόπτα ενώ στον έτερο είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Οι πατριαρχικοί ψάλτες είναι ένρινοι, προσπαθούν δηλαδή να βγάλουν τις νότες από την μύτη, ενώ οι νησιώτες από το βάθος του λαιμού, και αρέσκονται στο πατριαρχείο να χρησιμοποιούν τις διέσεις και υφέσεις σε φυσικούς φθόγγους χωρίς να είναι γραμμένοι στο μουσικό κείμενο. Επίσης αν παρατηρήσετε όταν έχουμε ίσο τις περισσότερες φορές οι πατριαρχικοί κάνουν το λεγόμενο στην δυτική μουσική βιμπράντο, δηλαδή κάτι που μοιάζει με το αντικένωμα, αλλά δεν έινια αντικένωμα, δηλαδή στο ίσο της νότας γα για παράδειγμα ανέρχονται σε πολύ σύντομο χρόνο μέχρι την δι ύφεση και κατέρχοντε ξανα στην γα αλλά αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που ουσιαστικά το μόνο που καταλαβαίνεις ως ακροατής είναι να πάλλεται η φωνή του ψάλτη σαν να έρχεται και να φεύγει κάποιο θαλάσσιο κύμα.

Και για να καταλάβετε πως ένα ύφος επηρεάζεται από την καθημερινότητα, θα σας πω πως τα περίφημα τεριρεμ που σε όλους αρέσουν και που ορισμένοι νομίζουν πως είναι αραβικής προέλευσης φθόγγοι, θα σας πω πως απλά όταν στην Αγία Σοφία ερχόταν ο αυτοκράτορας στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε στην εκκλησία και συνόδευε τους ψάλτες ενα μουσικό όργανο το βυζαντινό κανονάνι (μοιάζει με το σαντούρι αλλά παίζεται με τα δάκτυλα), ο οργανοπαίκτης λοιπόν μόλις έβλεπε τον αυτοκράτορα στο κατώφλι της εκκλησίας έπαιζε 3 νότες στην σειρά και έλεγε τεριρεμ, δίνοντας το σύνθημα πως ήρθε ο αυτοκράτορας, σαν να παίξω εγώ κιθάρα σήμερα και να πω τραλαλα με 3 νότες. Ε, αυτό το συνθηματικό έμεινε στην εκκλησιαστική μουσική ακόμη και σήμερα. Κάπως έτσι επηρεάζονται τα ύφη της μουσικής.

Ωραιος !! ΜΠΡΑΒΟ .
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Nα συμμετάσχω κι εγώ στην συζήτησή σας. Είμαι μαθητευόμενος ψάλτης στο δεύτερο έτος ωδείου βυζαντινής μουσικής, και έχω σπουδάσει σύγχρονη μουσική πριν ασχοληθώ με την βυζαντινή.

Οπως είναι γνωστό οι νότες που υπάρχουν σε όλες τις μουσικές του κόσμου είναι οι ίδιες και προέρχονται από τον Πυθαγόρα και το περίφημο μονόχορδό του. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές βέβαια που έχουν να κάνουν με τα σημεία αλλοιώσεως των φθόγγων αλλά χάριν της συζητήσεως ας μην καταπιαστούμε με αυτό.

Η κάθε περιοχή ανάλογα με τις επιρροές που έχει υιοθετεί και ένα διαφορετικό ύφος. Στην μουσική όταν λέμε ύφος εννοούμε το σύνολο της ερμηνείας,της εκτέλεσης κτλ των φθόγγων καθώς και του χρόνου. Πχ ας πάρουμε την νότα νη=ντο. Αν παίξουμε στην κλασσική κιθάρα την ντο θα ακουστεί ένας ήχος, αν παίξουμε την ίδια νότα στο κλαρίνο ως προς το ύψος θα είναι η ίδια νότα αλλά ως προς το ύφος θα είναι εντελώς διαφορετική.Δεν έχει καμμιά σχέση στο άκουσμα ο ήχος του βιολιού και του κλαρίνου ενώ παίζουν τις ίδιες νότες.

Η φωνητικές χορδές του ανθρώπου είναι το τελειότερο μουσικό όργανο που εν δυνάμει μπορεί να μιμηθεί όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. Στο Πατριαρχείο η μουσική επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες απ'ότι στα Ιόνια νησιά. Στα Ιόνια νησιά η βυζαντινή μουσική λόγω της βενετοκρατίας είναι πλέον χορωδιακή σε κανταδόρικο ύφος, στο πατριαρχείο είναι αργόσυρτη, με τα φωνήεντα πολλές φορές να μην διακρίνονται.

Βασικά το Πατριαρχικό ύφος κατ'εμε έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον οι ψαλμοί είναι πιο αργόσυρτοι,αν ακούσετε ένα κεκραγάριο από πατριαρχικό ψάλτη και από κάποιον άλλο θα διαπιστώσετε πως ο κάθε χρόνος (η κάθε κίνηση του χεριού) στον πατριαρχικό ψάλτη είναι περίπου 3 δευτερόπτα ενώ στον έτερο είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Οι πατριαρχικοί ψάλτες είναι ένρινοι, προσπαθούν δηλαδή να βγάλουν τις νότες από την μύτη, ενώ οι νησιώτες από το βάθος του λαιμού, και αρέσκονται στο πατριαρχείο να χρησιμοποιούν τις διέσεις και υφέσεις σε φυσικούς φθόγγους χωρίς να είναι γραμμένοι στο μουσικό κείμενο. Επίσης αν παρατηρήσετε όταν έχουμε ίσο τις περισσότερες φορές οι πατριαρχικοί κάνουν το λεγόμενο στην δυτική μουσική βιμπράντο, δηλαδή κάτι που μοιάζει με το αντικένωμα, αλλά δεν έινια αντικένωμα, δηλαδή στο ίσο της νότας γα για παράδειγμα ανέρχονται σε πολύ σύντομο χρόνο μέχρι την δι ύφεση και κατέρχοντε ξανα στην γα αλλά αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που ουσιαστικά το μόνο που καταλαβαίνεις ως ακροατής είναι να πάλλεται η φωνή του ψάλτη σαν να έρχεται και να φεύγει κάποιο θαλάσσιο κύμα.

Και για να καταλάβετε πως ένα ύφος επηρεάζεται από την καθημερινότητα, θα σας πω πως τα περίφημα τεριρεμ που σε όλους αρέσουν και που ορισμένοι νομίζουν πως είναι αραβικής προέλευσης φθόγγοι, θα σας πω πως απλά όταν στην Αγία Σοφία ερχόταν ο αυτοκράτορας στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε στην εκκλησία και συνόδευε τους ψάλτες ενα μουσικό όργανο το βυζαντινό κανονάνι (μοιάζει με το σαντούρι αλλά παίζεται με τα δάκτυλα), ο οργανοπαίκτης λοιπόν μόλις έβλεπε τον αυτοκράτορα στο κατώφλι της εκκλησίας έπαιζε 3 νότες στην σειρά και έλεγε τεριρεμ, δίνοντας το σύνθημα πως ήρθε ο αυτοκράτορας, σαν να παίξω εγώ κιθάρα σήμερα και να πω τραλαλα με 3 νότες. Ε, αυτό το συνθηματικό έμεινε στην εκκλησιαστική μουσική ακόμη και σήμερα. Κάπως έτσι επηρεάζονται τα ύφη της μουσικής.
Φίλε μου καλώς όρισες και καλή χρονιά...Στην ψαλτική όπως ο καθένας την εννοεί στο μυαλό του (αφού ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά) μάλλον άλλο πράγμα σημαίνει η λέξη "ύφος"-και ίσως:rolleyes: διαφέρει από την έννοια της μουσικολογίας(?)
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Nα συμμετάσχω κι εγώ στην συζήτησή σας. Είμαι μαθητευόμενος ψάλτης στο δεύτερο έτος ωδείου βυζαντινής μουσικής, και έχω σπουδάσει σύγχρονη μουσική πριν ασχοληθώ με την βυζαντινή.

Οπως είναι γνωστό οι νότες που υπάρχουν σε όλες τις μουσικές του κόσμου είναι οι ίδιες και προέρχονται από τον Πυθαγόρα και το περίφημο μονόχορδό του. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές βέβαια που έχουν να κάνουν με τα σημεία αλλοιώσεως των φθόγγων αλλά χάριν της συζητήσεως ας μην καταπιαστούμε με αυτό.

Η κάθε περιοχή ανάλογα με τις επιρροές που έχει υιοθετεί και ένα διαφορετικό ύφος. Στην μουσική όταν λέμε ύφος εννοούμε το σύνολο της ερμηνείας,της εκτέλεσης κτλ των φθόγγων καθώς και του χρόνου. Πχ ας πάρουμε την νότα νη=ντο. Αν παίξουμε στην κλασσική κιθάρα την ντο θα ακουστεί ένας ήχος, αν παίξουμε την ίδια νότα στο κλαρίνο ως προς το ύψος θα είναι η ίδια νότα αλλά ως προς το ύφος θα είναι εντελώς διαφορετική.Δεν έχει καμμιά σχέση στο άκουσμα ο ήχος του βιολιού και του κλαρίνου ενώ παίζουν τις ίδιες νότες.

Η φωνητικές χορδές του ανθρώπου είναι το τελειότερο μουσικό όργανο που εν δυνάμει μπορεί να μιμηθεί όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. Στο Πατριαρχείο η μουσική επηρεάστηκε από άλλους παράγοντες απ'ότι στα Ιόνια νησιά. Στα Ιόνια νησιά η βυζαντινή μουσική λόγω της βενετοκρατίας είναι πλέον χορωδιακή σε κανταδόρικο ύφος, στο πατριαρχείο είναι αργόσυρτη, με τα φωνήεντα πολλές φορές να μην διακρίνονται.
Θα συμφωνήσω στα παραπάνω γενικά. Στα ειδικά όμως έχω ενστάσεις.
Βασικά το Πατριαρχικό ύφος κατ'εμε έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον οι ψαλμοί είναι πιο αργόσυρτοι,αν ακούσετε ένα κεκραγάριο από πατριαρχικό ψάλτη και από κάποιον άλλο θα διαπιστώσετε πως ο κάθε χρόνος (η κάθε κίνηση του χεριού) στον πατριαρχικό ψάλτη είναι περίπου 3 δευτερόπτα ενώ στον έτερο είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο.
Θα διαφωνήσω σε αυτό όπως και οποιοσδήποτε φαντάζομαι έχει ακούσει ηχογραφήσεις από το Πατριαρχείο. Ίσα-ίσα το αντίθετο θα έλεγα...
Υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.
Οι πατριαρχικοί ψάλτες είναι ένρινοι, προσπαθούν δηλαδή να βγάλουν τις νότες από την μύτη, ενώ οι νησιώτες από το βάθος του λαιμού,
:confused:
και αρέσκονται στο πατριαρχείο να χρησιμοποιούν τις διέσεις και υφέσεις σε φυσικούς φθόγγους χωρίς να είναι γραμμένοι στο μουσικό κείμενο.
Λέγονται και έλξεις και είναι βασικό συστατικό της μουσικής μας.
Επίσης αν παρατηρήσετε όταν έχουμε ίσο τις περισσότερες φορές οι πατριαρχικοί κάνουν το λεγόμενο στην δυτική μουσική βιμπράντο, δηλαδή κάτι που μοιάζει με το αντικένωμα, αλλά δεν έινια αντικένωμα, δηλαδή στο ίσο της νότας γα για παράδειγμα ανέρχονται σε πολύ σύντομο χρόνο μέχρι την δι ύφεση και κατέρχοντε ξανα στην γα αλλά αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που ουσιαστικά το μόνο που καταλαβαίνεις ως ακροατής είναι να πάλλεται η φωνή του ψάλτη σαν να έρχεται και να φεύγει κάποιο θαλάσσιο κύμα.
Αυτό δεν το έχω προσέξει.
Και για να καταλάβετε πως ένα ύφος επηρεάζεται από την καθημερινότητα, θα σας πω πως τα περίφημα τεριρεμ που σε όλους αρέσουν και που ορισμένοι νομίζουν πως είναι αραβικής προέλευσης φθόγγοι, θα σας πω πως απλά όταν στην Αγία Σοφία ερχόταν ο αυτοκράτορας στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε στην εκκλησία και συνόδευε τους ψάλτες ενα μουσικό όργανο το βυζαντινό κανονάνι (μοιάζει με το σαντούρι αλλά παίζεται με τα δάκτυλα), ο οργανοπαίκτης λοιπόν μόλις έβλεπε τον αυτοκράτορα στο κατώφλι της εκκλησίας έπαιζε 3 νότες στην σειρά και έλεγε τεριρεμ, δίνοντας το σύνθημα πως ήρθε ο αυτοκράτορας, σαν να παίξω εγώ κιθάρα σήμερα και να πω τραλαλα με 3 νότες. Ε, αυτό το συνθηματικό έμεινε στην εκκλησιαστική μουσική ακόμη και σήμερα. Κάπως έτσι επηρεάζονται τα ύφη της μουσικής.
Κάποια βιβλιογραφική αναφορά για το παραπάνω μπορούμε να έχουμε; Για να ελέγξουμε την ορθότητά της...

Υ.Γ
Αν θες πες μας και το ονοματεπώνυμό σου να ξέρουμε με ποιόν μιλάμε.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Βασικά το Πατριαρχικό ύφος κατ'εμε έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον οι ψαλμοί είναι πιο αργόσυρτοι,αν ακούσετε ένα κεκραγάριο από πατριαρχικό ψάλτη και από κάποιον άλλο θα διαπιστώσετε πως ο κάθε χρόνος (η κάθε κίνηση του χεριού) στον πατριαρχικό ψάλτη είναι περίπου 3 δευτερόπτα ενώ στον έτερο είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο.
Καταρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας! Εδώ συνήθως γράφουμε το όνομά μας, αλλά προσωπικά δεν με πειράζει, όπως αισθάνεται πιο άνετα ο καθένας.

Πώς εννοείς το "αργόσυρτο" των ψαλμών; Αναφέρεσαι στην εκτέλεσή τους στο Πατριαρχείο ή στην εκτέλεσή τους στην Ελλάδα; Άκουσε π.χ. ακάθιστο ύμνο στην Ελλάδα και άκουσε και στο Πατριαρχείο. Θα δεις ότι εκεί ο ρυθμός είναι πιο σύντομος. Και στα κεκραγάρια που αναφέρεις, στο Πατριαρχείο επίσης είναι πιο σύντομα. Ακόμα και το Αναστασιματάριο του Πρίγγου να πάρεις και να συγκρίνεις τα κεκραγάρια με αυτό του Ιωάννου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, θα δεις ότι στο πρώτο τα κεκραγάρια είναι πιο σύντομα. Η εκτέλεση στην Ελλάδα από άποψη ταχύτητας διαφέρει όντως.

Αυτό με την κίνηση του χεριού που είναι περίπου στα 3 δευτερόλεπτα, πώς το εννοείς; Αναφέρεσαι σε κεκραγάρια, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς: τρίσημο ρυθμό, περισσότερα κλάσματα και απλές-διπλές κλπ.; Δηλαδή κάποιος άλλος ψάλτης έχει διαφορά στο ρυθμό; Αν μπορείς να μας το διευκρινίσεις.

Επίσης, το ότι τα φωνήεντα δεν διακρίνονται στο πατριαρχικό ύφος, εξαρτάται και από τον ψάλτη. Μία μουσικολόγος όταν είχε ακούσει το Στανίτσα είπε ότι είναι ο πιο καθαρός ψάλτης που είχε ακούσει. Ακόμα, αυτό που γράφεις για το ένρινο ύφος ίσχυε μέχρι και τον Πρίγγο. Από κει και πέρα, κυρίως λόγω του Στανίτσα, το ύφος έγινε περισσότερο ευκρινές, όχι όμως αθηναϊκό, όπως αναφέρθηκε αλλού, αφού κράτησε τα υπόλοιπα γνωρίσματα του πατριαρχικού ύφους που περιγράψαμε.

Πάντως πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου για τον παραλληλισμό του θέματος του ύφους στα μουσικά όργανα.
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Κάποια βιβλιογραφική αναφορά για το παραπάνω μπορούμε να έχουμε; Για να ελέγξουμε την ορθότητά της...
.

Eνα βιβλίο που έχω διαβάσει σχετικά είναι του κυρίου Παναγιώτη Τσουτάκου πρωην προέδρου της εταιρείας ελλήνων λογοτεχνών με τίτλο Βυζαντινή μουσική-χθες και σήμερα ή κάπως έτσι ο τίτλος μιας και πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που έχει κάνει λεπτομερή μελέτη των τεριρέμ και εν γένει της ιστορίας της βυζαντινής μουσικής στα χρόνια του βυζαντίου.


Λέγονται και έλξεις και είναι βασικό συστατικό της μουσικής μας.

Δεν είπα πως δεν λέγονται έλξεις,απλά πολλά από τα μουσικά κείμενα της βυζαντινής μουσικής χρησιμοποιούν τις έλξεις για διάνθησμα του ψαλμού και οχι ως κύρια πρακτική, στο πατριαρχικό ύφος σχεδόν οι κλίμακες είναι μόνο με διέσεις και υφέσεις, παρατηρείστε το αυτό στο site του οικουμενικού Πατριαρχείου και στα μέλη που έχει εκεί, ε δεν είναι δυνατόν όλες οι καταβασίες των χριστουγέννων να είναι εν συνεχή υφέση, φαινόμενο όμως που είναι ειδοποιό στο να δημιουργεί αντιθέσεις σε σχέση με το αναμενόμενο.

Καταρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας! Εδώ συνήθως γράφουμε το όνομά μας, αλλά προσωπικά δεν με πειράζει, όπως αισθάνεται πιο άνετα ο καθένας.

Το όνομά μου είναι Βασίλης Πέτρου απλά δεν ξέρω πως το βάζετε κάτω από το username.

Αυτό με την κίνηση του χεριού που είναι περίπου στα 3 δευτερόλεπτα, πώς το εννοείς; Αναφέρεσαι σε κεκραγάρια, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς: τρίσημο ρυθμό, περισσότερα κλάσματα και απλές-διπλές κλπ.; Δηλαδή κάποιος άλλος ψάλτης έχει διαφορά στο ρυθμό; Αν μπορείς να μας το διευκρινίσεις.

Δεν αναφέρομαι στους τρισήμους, τετρασήμου κτλ αυτός είναι ο ρυθμός. Αλλο ρυθμός και άλλο χρόνος. Με απλά λόγια λέω πως οι ψάλτες του πατριαρχείου ενω διατηρούν του ρυθμούς, τρίσημους,δίσημους κτλ πειράζουν τον χρόνο. Π.χ βάλτε να ακούσετε τις καταβασίες των χριστουγέννων από το πατριαρχείο είναι 13 λεπτά, ε , αν πάρετε το μουσικό κείμενο και το εκτελέσετε κατα γράμμα από το σημείο που το ξεκινάει και ο ψάλτης του πατριαρχείου μέχρι εκεί που καταλήγει με αυτά που λίγο πολύ έχουμε διδαχθεί στην ελλάδα δεν θα σας βγεί πάνω από 9 λεπτά. Το έχω κάνει πάμπολλες φορές με πολλούς ψαλμούς και πάντα κάνω μικρότερο χρόνο.

Πάντως πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου για τον παραλληλισμό του θέματος του ύφους στα μουσικά όργανα

Να επισημάνω επίσης πως η φωνή του ανθρώπου κουρδίζετε και κάθεται σε αυτό που ακούει περισσότερο. Με απλά λόγια είχε κυκλοφορήσει πριν χρόνια ενας δίσκος της Γλυκερίας με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, αν τον ακούσετε είναι λες και ακούτε ψαλμούς από μπουζούκια, οχι γιατί φταίει η ερμηνεύτρια αλλά γιατί με τα τόσα χρόνια που ανακατεύεται με την λαική μουσική η φωνή της έχει κουρδιστεί και τα εκτελεί όλα σαν λαικά τραγούδια.

Και μια προσωπική ιστορία αν θέλετε που τότε άρχισα να συνείδητοποιώ τι σημαίνει ύφος στην βυζαντινή μουσική, μπείτε στην ιστοσελίδα ieropsaltis.com και κατεβάστε από τον ψάλτη Κλωναρίδη τα λειτουργικά του πλαγίου του Α. Παρατηρείστε οχι τον κλωναρίδη αλλά τον ιερέα που εκφωνεί (βέβαια κάνει κάποια μικρά φαλτσάκια αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ύφος), από την ίδια ιστοσελίδα κατεβάστε τα λειτουργικά του πλαγίου του Α από το section "αρχείο ενιαυτού" από τον π. Εμμανουήλ Κροκίδη. Παρατηρείστε το ύφος και σε αυτήν την εκτέλεση και προσπαθείστε να πειραματιστείτε και να αναπαράγετε σπίτι σας ακριβώς τις εκφωνήσεις των ιερέων, εκεί θα συνειδητοποιήσετε τι διαφορές υπάρχουν, όταν τα πήγα στον δάσκαλό μου τα 2 αποσπάσματα και τον ρώτησα γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά ενώ είναι ο ίδιος ήχος μου είπε αποστομοτικά "ο ένας είναι μουσικός ενώ ο άλλος εμπειρικός", και πείτε μου και ποιο από τα 2 σας άρεσε.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
.Και μια προσωπική ιστορία αν θέλετε που τότε άρχισα να συνείδητοποιώ τι σημαίνει ύφος στην βυζαντινή μουσική, μπείτε στην ιστοσελίδα ieropsaltis.com και κατεβάστε από τον ψάλτη Κλωναρίδη τα λειτουργικά του πλαγίου του Α. Παρατηρείστε οχι τον κλωναρίδη αλλά τον ιερέα που εκφωνεί (βέβαια κάνει κάποια μικρά φαλτσάκια αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ύφος), από την ίδια ιστοσελίδα κατεβάστε τα λειτουργικά του πλαγίου του Α από το section "αρχείο ενιαυτού" από τον π. Εμμανουήλ Κροκίδη. Παρατηρείστε το ύφος και σε αυτήν την εκτέλεση και προσπαθείστε να πειραματιστείτε και να αναπαράγετε σπίτι σας ακριβώς τις εκφωνήσεις των ιερέων, εκεί θα συνειδητοποιήσετε τι διαφορές υπάρχουν, όταν τα πήγα στον δάσκαλό μου τα 2 αποσπάσματα και τον ρώτησα γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά ενώ είναι ο ίδιος ήχος μου είπε αποστομοτικά "ο ένας είναι μουσικός ενώ ο άλλος εμπειρικός", και πείτε μου και ποιο από τα 2 σας άρεσε.

Προσωπικα μου αρεσουν και οι δυο . Ο καθενας εχει το στυλ του . Ο π. Κροκιδης ειναι οντως μουσικος . Ο αλλος δεν ξερω ποιος ειναι και δεν ξερω αν ειναι μουσικος . Αλλα οταν εχεις ''αυτι'' και μερακι και εισαι αυτο που λεμε
''μερακλης'' , βγαζεις κατι καλο . Ξερεις δεν ξερεις μουσικη . Μιλαω βεβαια για
εκφωνησεις ιερεων .
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
.
Π.χ βάλτε να ακούσετε τις καταβασίες των χριστουγέννων από το πατριαρχείο είναι 13 λεπτά, ε , αν πάρετε το μουσικό κείμενο και το εκτελέσετε κατα γράμμα από το σημείο που το ξεκινάει και ο ψάλτης του πατριαρχείου μέχρι εκεί που καταλήγει με αυτά που λίγο πολύ έχουμε διδαχθεί στην ελλάδα δεν θα σας βγεί πάνω από 9 λεπτά.
Χρόνια σου πολλά καταρχήν Βασίλη και καλή συνέχεια στις σπουδές σου! Στη σελίδα του Πατριαρχείου έχει τις καταβασίες των Χριστουγέννων σε μια φανταστική ηχογράφηση με Νικολαΐδη και Εμμανουηλίδη και δεν ξέρω αν παρατήρησες ότι είναι οι διπλές καταβασίες, επομένως λογικό είναι να παίρνουν και τον διπλάσιο χρόνο. Και κάτι άλλο: στην Ελλάδα διδασκόμαστε σκέτο κείμενο και αν πούμε σωστά τους φθόγγους παίρνουμε το πτυχίο. Η πραγματική βυζαντινή, δηλαδή η απόδοση του μέλους σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, αρχίζει μετά. Το πώς λέγονται δηλαδή αυτά που βλέπεις στα κείμενα που διδάσκεσαι, μόνο από τις ηχογραφήσεις αυτές μπορείς να το καταλάβεις. Δεν πάμε από τη θεωρία στην πράξη, αλλά από την πράξη στη θεωρία. Η λογική είναι: "Το ακούω έτσι, άρα αυτό που βλέπω λέγεται έτσι" όχι "το βλέπω έτσι, άρα θα πρέπει να το πω έτσι", χωρίς να έχεις προηγούμενη ακουστική εμπειρία από παραδοσιακό ψάλτη. Αυτό με κάθε θεμιτή επιφύλαξη που μπορεί να εκφράσει κανείς για τα ακούσματα και τις ποικιλοτροπίες τους: αυτό που κοιτάμε είναι το γενικό ύφος, όχι επιμέρους διαφορές στις λεπτομέρειες, αν δηλ. ένας παραδοσιακός ψάλτης κάνει 2 λεπτά λιγότερο από έναν άλλον.

...στο πατριαρχικό ύφος σχεδόν οι κλίμακες είναι μόνο με διέσεις και υφέσεις, παρατηρείστε το αυτό στο site του οικουμενικού Πατριαρχείου και στα μέλη που έχει εκεί, ε δεν είναι δυνατόν όλες οι καταβασίες των χριστουγέννων να είναι εν συνεχή υφέση, φαινόμενο όμως που είναι ειδοποιό στο να δημιουργεί αντιθέσεις σε σχέση με το αναμενόμενο.
Δεν ξέρω τι εννοείς με τη φράση "δεν είναι δυνατόν όλες οι καταβασίες των χριστουγέννων να είναι εν συνεχή υφέση". Στις συγκεκριμένες δεν ακούω κάποια υπερβολικό σημείο αλλοίωσης. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι παλαιότερα νομίζω ότι ήταν ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του πατριαρχείου κάποιες χορωδιακές εκτελέσεις χριστουγεννιάτικων ύμνων, οι οποίες όμως ουδεμία σχέση είχαν με το πατριαρχικό ύφος. Μήπως θα εννοείς αυτές.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Αγαπητοι Φιλοι
Διαβαζω στα προηγουμενα μηνυματα διαφορα : Ζητειται μουσικη ερμηνεια του
υφους , εσω και εξω πεταστες , τρομικα κλπ κλπ .
Εκφραζωντας προσωπικες αποψεις , θα μου επιτρεψετε τα παρακατω :
Δεν υπαρχει μουσικη (επιστημονικη) ερμηνεια του τι ειναι υφος . Ουτε οι παλιοι (που ηταν και οι καλοι) ψαλτες γνωριζαν για εσω , εξω κλπ κλπ . Ομως ηταν ψαλτες γιατι ΑΚΟΥΓΑΝ τους παλαιωτερους που επισης ειχαν ακουσει του πιο παλιους κοκ . Φιλοτιμη η προσπαθεια του Νικου να δωσει ''μουσικη'' εξηγηση αλλα επιμενω οτι ''μουσικη'' εξηγηση (με την εννοια της ''επιστημονικοτητας'') δεν υπαρχει . Ουτε τα οργανα μας καθοριζουν υφος αλλα ηθος του οργανου .
Καποτε ρωτησαν τον Πριγγο ''τι ειναι υφος'' . Και απαντησε :''Αηρ'' και στην συνεχεια ειπε οτι ''το πατριαρχικο υφος ΟΥΤΕ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΕΤΑΙ .
Μαθαινετε απο τους νεωτερους (στους οποιους το ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΟΥΝ οι
παλαιωτεροι) ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ .
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Αγαπητοι Φιλοι
Διαβαζω στα προηγουμενα μηνυματα διαφορα : Ζητειται μουσικη ερμηνεια του
υφους , εσω και εξω πεταστες , τρομικα κλπ κλπ .
Εκφραζωντας προσωπικες αποψεις , θα μου επιτρεψετε τα παρακατω :
Δεν υπαρχει μουσικη (επιστημονικη) ερμηνεια του τι ειναι υφος . Ουτε οι παλιοι (που ηταν και οι καλοι) ψαλτες γνωριζαν για εσω , εξω κλπ κλπ . Ομως ηταν ψαλτες γιατι ΑΚΟΥΓΑΝ τους παλαιωτερους που επισης ειχαν ακουσει του πιο παλιους κοκ . Φιλοτιμη η προσπαθεια του Νικου να δωσει ''μουσικη'' εξηγηση αλλα επιμενω οτι ''μουσικη'' εξηγηση (με την εννοια της ''επιστημονικοτητας'') δεν υπαρχει . Ουτε τα οργανα μας καθοριζουν υφος αλλα ηθος του οργανου .
Καποτε ρωτησαν τον Πριγγο ''τι ειναι υφος'' . Και απαντησε :''Αηρ'' και στην συνεχεια ειπε οτι ''το πατριαρχικο υφος ΟΥΤΕ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΕΤΑΙ .
Μαθαινετε απο τους νεωτερους (στους οποιους το ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΟΥΝ οι
παλαιωτεροι) ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ .
Συμφωνώ εν μέρει κ.Βαγγέλη αλλά το ότι δεν μπορεί να διδαχθεί αυτό λέει πολλά...το πιο σημαντικό για μένα είναι το ότι δυστυχώς όσο και να ακούς σήμερα παλαιούς(το οποίο κρίνεται αναγκαίο 1000%)δεν μπορούμε να ζήσουμε στο μουσικό περιβάλλον της εποχής που ανέδειξε τέτοιους ανθρώπους.Έχουν αλλάξει οι εποχές κατά πολύ και ειδικά για εμάς τους μικρότερους.Σήμερα ποιο πολύ μίμηση γίνεται παρά αληθινό ύφος όποιο και να είναι αυτό και όσο ποιο περιγραφικό είναι αυτό(π.χ."αήρ")
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Συμφωνώ εν μέρει κ.Βαγγέλη αλλά το ότι δεν μπορεί να διδαχθεί αυτό λέει πολλά...το πιο σημαντικό για μένα είναι το ότι δυστυχώς όσο και να ακούς σήμερα παλαιούς(το οποίο κρίνεται αναγκαίο 1000%)δεν μπορούμε να ζήσουμε στο μουσικό περιβάλλον της εποχής που ανέδειξε τέτοιους ανθρώπους.Έχουν αλλάξει οι εποχές κατά πολύ και ειδικά για εμάς τους μικρότερους.Σήμερα ποιο πολύ μίμηση γίνεται παρά αληθινό ύφος όποιο και να είναι αυτό και όσο ποιο περιγραφικό είναι αυτό(π.χ."αήρ")

Παρα λιγο να συμφωνησουμε μια φορα σε ολα . Ελα ομως που εκεινο το ''εν
μερει'' μας μπερδευει . Που δεν συμφωνεις ;
 

mimi

Georgios K. MICHALAKIS
Ο Γιώργος Μιχαλάκης (στην ιστοσελίδα του, αν το βρώ θα δώσω ακριβή αναφορά[1]) έχει δώσει μία λίστα τεχνικών χαρακτηριστικών του Πατριαρχικού ύφους κατά την εμπειρία του. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει οτι ο Χρόνος των Πατριαρχικών ψαλτών είναι ένα σημείο που κατ'εξοχήν τους ξεχωρίζει από άλλους ψάλτες.


http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM.htm

Αυτόματος μετάφρασις !!!

[Σημείωμα συντονιστή] Απαράδεκτη αυτόματη μετάφραση αφαιρέθηκε. Ζήτησα από το Γεώργιο να μεταφράσει κανονικά το κείμενο και να το ξαναστείλει.

Ο Χρόνος είναι κυρίως "ο αήρ" που λέει ο Κωνσταντίνος πρωτοψάλτης κατά τη γνώμη μου. Τί σημαίνει Χρόνος όμως και πώς μαθαίνεται... άσκηση για τον αναγνώστη προς το παρόν. :) Με ενδιαφέρει η γνώμη σας επί του θέματος. [1] και άλλοι έχουν αναφερθεί σε αυτό βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον να μαζέψουμε αναφορέςΔημήτρης

Μονον ο ΜΕΛΟΔΟΣ ακι ο φασματοπγραφος του θα σας δειχξει λεπτομερως αθτα οπθ εδιδασκαν με #αεροδυναμικες# εκφρασεισ οι παλαιοι
 
Last edited by a moderator:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Έχω ζητήσει από το Γεώργιο να επεξεργαστεί το κείμενο που έστειλε γιατί έτσι όπως είναι δεν διαβάζεται. Θα παρακαλέσω το Γεώργιο (και όλους) εάν ένα κείμενο δεν είναι έτοιμο για δημοσίευση να μην το δημοσιεύουν. Τί να συντονίσω από αυτό;;

α) σεβασμός "της διαθλητου περιόδου προ-της θεσεως pre-thesis refractory period"

Σαν δείγμα καλής θέλησης δεν σβήνω το μήνυμα αναμένοντας τις διορθώσεις.
 

mimi

Georgios K. MICHALAKIS
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM.htm


Αυτόματος μετάφρασις !!!

[Σημείωμα συντονιστή] Απαράδεκτη αυτόματη μετάφραση αφαιρέθηκε. Ζήτησα από το Γεώργιο να μεταφράσει κανονικά το κείμενο και να το ξαναστείλει.

Εκαμνα ΜΕΓΑΛΗ ποροσπαθεια να το καθαρογραψω
Ας βοηθησουν και αλλοι εαν θελουν, παρακαλω

---------------------------------

Επιδιορθωμενη Αυτόματος μετάφρασις !!! εκδοσις τεταρτη
----------------------------------
Παραμετροι της πατριαρχικως τε και θεολογικως ορθης ψαλτικης τεχνης


Ερμηνεία I)
Ι Α) ΧΡΟΝΟΣ = ο ορος Χρονος συμπερηλαμβανει πολλους παραμετρους εκ των οποιων οι εξης
=Λήψις ΧΡΟΝΟΥ

α) σωστόν = ικανοποιητικη, όμως όχι υπερβολικη, προσληψιν συμφώνου

παθολογικον =
χωρις προσληψιν συμφωνου : " αγγελικό ", συναισθηματικό τραγούδι (σύγχρονες γυναίκες "ψαλτισσες"),
υπερβολικη προσληψις συμφωνου = Μητροπολιτης Ειρηναιος, εαν και το καμνει μαλλον δια παιδαγωγικους λογους = οι παλαιοι εκά΄ναν καποιες υπερβολες εν ωρα της διδασκαλιας

ΧΡΟΝΟΣ = ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΩΘΗΣΗ
β) σωστή έκρηξη φωνήεντος = με σθένος
παθολογικον =
υπερβολικον =κραυγες" φωνάζοντας ", λυρικη εκφρασις
ανεπαρκες = θηλυπρεπές τραγούδακι "



ΧΡΟΝΟΣ = Είδος:
γ) σωστή χρονική διανομή του χρονου από την άποψη της επίθεσης

η καμπυλη έντασης φωνήεντος εχει απαραιτητος μιαν ακμην, και φτανομεν εις την ακμην αυτην με τροπον ομοιαζοντα κρουσιν καμπανας χωρις υπερβολικο προοδευτικό "glissando"):
π.χ. η " στρατιωτική " π.χ. χορωδία της Ζωής, είναι ένα " αποδεκτό " άκρο, και ο Καλοφωνικος Ειρμος (π.χ. Βασιλικος = "Λιθον ") είναι το άλλο.

δ) σωστή χρονική διανομή οσον αφορα την μονάδα του χρόνου που επιλέγεται

Σταθερή μονάδα του χρόνου = " κατα χρονον " εκτελεσις
παθολογικον =
μηχανικη εκτελεσις οπως ο ΗΥ,
" δυσαρθροσμενη, ασπονδυλος εκτελεσις μουσικων φθογγων = οπως μοναστηρια της Δυσεως με την Γρηγοριανην =Solemnes, κλπ... ..)

έναντι =εν συγγρισει με



Μεταβλητή μονάδα του χρόνου = " κατα ρυθμον " εκτελεσις
αυτος ο ορος προσεγγιστείτε από τον όρο "rubato"αλλα οσον αφορα ΕΝΑ μετρον αλλα και τις ΠΑΥΣΕΙΣ αναμεταξυ μέτρων δια τα ολα τα μαθηματα,
=εκτελειται ορθοτερως οταν ζηταμε απο τον εκτελεστην οπως ψαλλει ως να προσπαθουσε να μας διηγηθει μιαν ιστορίαν "

αυτα ειναι τα χαρακτηριστικα γνωρισματα του Πατριαρχικου " συνθετου η συνεπτηγμενου ΧΡΟΝΟΥ" ο οποιος βασιζεται στις κειμενικές εμφάσεις (δεν εχει καμμιαν σχεσην με τον λεγομενον συνεπτιγμενον ΡΥΘΜΟΝ οπου θελουσιν εισαγην οι συγχρονοι μουσικολογοι εις την ψαλτικην μελωδιαν και τον οποιον μετρουσιν ΔΥΤΙΚΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ)

παθολογικον =

οι εκτελεσεις τυπου" μεθυσμένος ναυτικός" "αχρονες τε και πολλακις αρρυθμες , " = Παναγιωτιδης, Ταλιαδωρος, και αλλοι ο οποιοι ΔΕΝ εκαταλαβαν ορθος τον συνεπτηγμενον ΧΡΟΝΟΝ του Ιακωβου και του Πριγγου..,

η χαρακτηριστική θηλυπρεπής " αλλάζουσα ένταση " = ερμηνεία του Σιμωνος Καρα και των συν αυτω, χρησιμοποιώντας τις "σύνθετες" αντιπαραστασεις του ρυθμου με πολυπλοκες θεσεις και αρσεις, με ΔΥΤΙΚΟΠΡΕΠΕΣΤΑΣΙΝ καταμετρησιν και κρουσιν αυτων, αντι μιας απλής κυκλικής ή ελλιπτικής κίνησεως της χειρος, η οποια εξαλειπτη πασαν χρονικην απομόνωσην\\προσδιορισμόν " διάρκειας " θεσεως και αρσεως)
:
ε) την κατάλληλη επιλογή χρονου = καταλληλο δια την καθε περιπτωση:
Επισης το Πατριαρχικο υφος εχει το ιδιωμα να ΑΝΤΑΛΛΑΣΕΙ συνεχως τον τροπον καταμετρησις του ΧΡΟΝΟΥ και ΑΥΤΟ ειναι το μεγαλο μυστικο του Ιακωβου, ο οποιος το εκαμνε ΕΝ ΓΝΩΣΗ =δηλαδη αλλαζε τον τροπον με τον οποιον εκινουσε το χερι οταν εδιδασκε το ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ μελος εις τον Πρωτοκανοναρχον Στυλ Τσολακιδην
Ο Πριγγος δεν τα ειχε μαθει αυτα τα μυστικα, και εκτελουσε κατα ΜΝΗΜΗΝ οχι ομως κατα τεχνην τε και ευσυνειδητως αυτες τις αλλαγες ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΩΣ χρονου

ο Χρονος δυναται να μετρηθει ως

διηρημενος οπου κρουεται η καθε διερεσις χρονου τουτεστην το καθε γοργον, διγοργον παρεστιγμενον κτλ το λεγομενον « drumming »

μονοσιμος οπου κρουεται ο ΚΑΘΕ μουσικος φθογγος και οπου απαγγελεται με την ιδιαν σχεδον εντασιν ανεξαιρετου της θεσεως του εντος του μετρου

απλος οπου κρουεται επι σταθερας επιφανειας μονον ο μουσικος φθογγος της αρχης του μετρου και οπου απαγγελεται με εντονοτεραν εντασιν

Δια την ψαλτικην

ενω πολλοι ταυτιζουν αυτο το μετρημα με το δυτικο μετρημα με κινησεις χειρος ανωθεν και κατω, η τριγωνικως, και αλλες τοιαυτες γεομετρικες μορφες,

αντιθετως, μετρηται με ΕΛΛΙΠΤΟΕΙΔΕΣ κινησεις και παν φθογγοσημον το μη κρουουμενον επι σταθερας επιφανειας =γονατον, τραπεζαν, κτλ, κρουεται εις τον ΑΕΡΑΝ δια της ιδιας κινησεως ΑΝΕΥ προσδιορησεως συγγεκριμμενης τοποσθεσιας της ΑΡΣΕΩΣ =

Οσον αφορα την ψαλτικην τεχνην, ανεξεραιτως το τη γραφουν τα διαφορα θεωρητικα

η ΑΡΣΙΣ ειναι μια απλη κινησις προς τα ΑΝΩ και οχι καποιο ΧΡΟΝΙΚΟ διαστημα

αλλ ουτε και η ΘΕΣΙΣ ειναι κενα χρονικο διαστημα =ειναι μια ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ στιγή της ΚΡΟΥΣΕΩΣ


διπλος οπου πολλαπλασιαζονται οι χαρακτηρες του καθε μετρου επι δυο η επι ενος ωστε το μετρον να εχει διπλους και τεσσαρους χρονος< Ο χαρακτηρ εις την αρχην του μέτρου ΔΕΝ αναλυεται ενω αναλυονται οι υπολοιποι Πολλοι συγχεουσιν τον ΔΙΠΛΟΝ Χρονον με τον ΤΡΙΣΙΜΟΝ =ΡΥΤΗΜΟΝ εν τη εκτελεση λογου αμαθειας< Αριστον παραδειγματα διπλου χρονου αποτελουσιν αι αργαι καταβασιαι Ανοιξω το στομα μου , και το Αγαπησω σε οπως τα εκτελει ο τ Μετροπολιτοης Ειρηναιος

συνθετος η συνεπτηγμενος ιδε ανωθεν
καλοφωνικος ιδε ανωθεν
ελευθερος ιδε ανωθεν Τελειον παραδειγμα απωτελει το Αινειτε ηχος πρβτος κατα την εκτελεσιν Ιακωβου Ναυπλιωτου
κτλ

ο ως ανωθεν Χρονοι δυνανται να κατανομισθουν ως εξης
παιδαγωγικος = με αργην και υστερον με κανονικην χρονικην αγωγην, συμπεριλαμβανει τον διηρημενον τον μονοσιμον και τον απλον χρονον πρωτον ξεχωριστα και κατ αυτην την σειραν, υστερον δε αναμεμηγμενοσ, κατα την βουλησιν του διδασκαλου δια την σωστην και πρωσοπικην διδασκαλιαν του καθε μαθητου
εκκλησιατικος = συμπεριλαμβανει ΟΛΟΥΣ τους ως ανωθεν προ6ειρημενους χρονους, αλλα με πολλην σπανιαν χρησιν του διηρημενου


ΧΡΟΝΟΣ = Χρονική Αγωγή

φ) κατάλληλη επιλογή χρονικης αγωγης δεδομένου ενός ιδιαίτερου πλαισίου:

ο πίνακας "χρονικης αγωγης" που δίνεται από τον Θρασυβουλον Στανιτσαν εις το Τριωδιον αποτελειι ενα ελλειπες παραδειγμα πχ το Αναστασιμο Απολυτικιο δυναται να ψαλλει αργως σε 48 κτυπους/λεπτον εν τω εσπερινω του Σαββάτου, και σχεδόν χυμα = "recititavo" εν τω Εωθινο "Θεος Κυριος"

Απλος Διπλος Χρονος και Τρισημος Ρυθμος
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/GKM_chronos_001_Anoixo_2.PNG


Καταμετρησις χρονου κατα την διδαχην Ιακωβου Ναπλιωτου
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/GKM_Chronos_001.PNG


Τροπος εναλλαγης καταμετρησεως χρονου
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/Prostachthen_Chronos_GKM_002.JPG

Ι Β) ΛΑΡΥΓΓΙΣΜΟΣ (φωνήσεις και τριλιες trills) =

α) σεβασμός της δυσαρκτου περιόδου προ-της θεσεως = pre-thesis refractory period"
επιτρεπει την υπαρξην κενου χρονικου διαστηματος, ανεθ λαρυγγισμου,δγια την σωστην προσληψιν συμφωνου και την σωστην ολικην ληψην χρονου του επομενου μέτρου επι της κρουσις του φωενηεντου

οπως και εις την ρυθμολογιαν της καρδιας
οπου ενα QRS =ηλεκτρικον συνθημα συστολης = γινεται επικυνδυνον και θανατηφορον οτανμ λογου ανωμαλιας, συμπεσει εντος ενος T interval =ηλεκτρικον συνθημα διαστολης =διοτι η καρδια εχει απαραιτητον αναγκην αυτου του χρονικου διαστηματος δια να επανελθει εις την αρχικην της μηχανικην θεσιν
ουτως και οι καθυστεριμενοι λαρυγγισμοι = κατ αναλογιαν προς το καθε QRS =
γινονται ΑΙΣΘΗΤΟΙ απο τον ακροατην και ακουγεται οτι το μελος σκονταπτει =

δια τους καρδιακως ρυθμοπαθεις =η καρδια τρεχει σαν να θελει να πεταχθει

παθολογικον
πχ< τα παιδακια τα οποια ειναι αρχαρια ΠΑΝΤΟΤΕΣ σκονταπτουν λογου των καθυστερρημενων λαρρυγγισμων ενο οι κρουσεις τον φωνηεντων γινονται σχεδον παντοτες εισ την θεσιν των

πχ< ο Σιμων Καρας ο οποιος δεν εμαθε σοβαρος διπλα απο σοβαρον ψαλτην ειναι το κατεξωχην παραδειγμα φαλτσου λογου καθυστερρημενων λαρρυγγισμων, οπως και ολοι οσοι τον μιμουνται

κανονας
η ψαλτικη χρειαζεται κι ενα ελαχιστο γνωθει σεαυτον = εαν το λαρυνγι σου ΔΕΝ εχει μαθει η ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ εκ φυσεως να παραγει καποιον λαρυγγισμον, καλυτερον να ΜΗΝ τον προσπαθει

http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/Pathological_Sissiy_Singing/GKM_Laryngismos_001.PNG

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...nitsas_6_yr_old_Canonarch_001_2008_edit_2.mp3


β) συλλογισμένη χρήση των λαρυγγισμων
παθολογία = πάρα πολλοί λαρυγγισμοι=
πολύ μηχανικως (Στανιτσας)
ή "δημοτικως" (σύγχρονα "επιτραπεζια" οπου τραγουδουνται στα αναλογια και σε συναυλιες = Μηλιωνις, Αηδονιδης και αλλοιs, κ.λπ... ..)
http://ieropsaltis.com/psalt_Milionis.htm
http://ieropsaltis.com/psalt_Aidonidis.htm


Ι Γ) ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ:

α) βασικά διαστήματα

Μανθανονται κανονικως χρησιμοποιώντας την παραλλαγην και ενα ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ ισοκρατημα

σωστον
Ο Στανιτσας έχει πολύ καλά διαστήματα εκτος καποιες σπανιες εξαιρεσεις.
Επισης και ο Τσολακιδης (... ειναι φυσικό..=ο Τσολακιδης έμαθε την ψαλτικην εκ του μηδενος απο τον Ιακωβο κ.λπ......).

Βεβαιως ο Ιακωβος

παθολογικον
Κανενα μηχανημα δεν πρέπει να χρησιμοποιηται δια να διδασκεται κανεις τα διαστήματα. Τα μηχανιματα δια παιδαγωγικους λογους δυνανται να χρησιμοποιηθουν ως ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΑΠΑΡΡΑΛΑΚΤΟΣ ισοκαρατης επι του αυτου και ιδιου φθογγου

= σύγχρονες δυτικες χορωδίες Ρουμανια αλλα και η Σιμονοκαραιτικη φαλτσο απόδοσις των διαστηματων της Επιτροπης


Περι των διατηματων του Χρυσανθου (στην ουσια ο Χρυσανθος = "ισουτε" σχεδον των διαστηματων της επιτροπης οσον αφορα τα κλασματα επι ενος μονοχορδου, αλλα σχηματικως, οι αριθμοί οπου εχει δεπιλεξει = κλιμακα 68 μοριων = είναι γραφικως και παιδαγωγικως"πιό κοντινη"της πραγματικότητας οσον αφορα την παιδαγωγησιν)

Εαν βαλομμε τον ΗΥ να παιξει την κλιμακα χωρις αλλα και με τις ελξεις τις προτεινουν μαθηματικως οι της Επιτροπης ακουγονται ΦΑΛΤΣΑ διοτι ΑΛΛΟ η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΟΝΗ και αλλο μία απλη χορδη


β) ελξεις :
Υπάρχουν, και μαθαίνονται παραδοσιακως.
παθολογικον
εκτενής χρήσης καθώς επίσης και λανθασμένα διαστήματα (Σιμωνοκαραιτες, Αμερικανικες μικτες χορωδιες)

Οι κλασσικες εκδκοσεις δεν σημειωνουσιν μανιοδως τις διαφορες ελξεις, αλλα σποραδιακως, και οχι παντοτες εις το ιδιο σημειον Μερικες ελξεις ειναι απαραιτητες κι ας μην ειναι σημειωμενες , αλλες δε εξαρτουνται απο την χρονικην αγωγην και το ιδιον το κειμενον

Αλλοιως θα παραλλαγησει καποιον δευτερευοντα φθογγον οταν διδασκει μαθημα ο διδασκαλος σε αργην χρονικην αγωγην = και ΑΥΤΟ αποτελει το ΣΩΣΤΟ διαστημα εις το οποιον θα ΚΟΥΡΤΙΣΕΙ την φωνην του ο ιδιος αλλα και ο μαθητης, και αλλοιως θα το απαγγειλει σε συντομον χρονικην αγωβην ιδιαιτερως με την χρησιν συνεπτηγμενου ΧΡΟΝΟΥ
Δι αυτο οι ερευνητες πρεπει να διαφοροποιεσουν σε καθε αναλυσιν διαστηματων και ελξεων
πρωτον το ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΝ ΜΑΘΗΜΑ =εκετελεσεις του Ιακωβου ες τους δισκους απο την ΕΚΚΛΕΣΙΑΣΤΙΚΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ = ηχογραφησεις του μαθητου του Στυλ Τσολακιδη εν ακολουθεια
δευτερον την χρονικην αγωγην
και τριτον τον ΧΡΟΝΟΝ
τελος η ιδια η βασις δυναται σε καποιες περιπτωσεις να καμνει ποιο αισθητες καποιεε ελξεις

Τελος καπεοιες σημειωμενες ελξεις δεν εχουν ωσ αποτελεσμα την αλλαγην του υψους του σημειωμενου φθογγου αλλ αντιθετως τηεν στ;θεροποιεησιν αυτου
Το κλασσικο πραραδειγμα ειναι ο Βου διεσις οταν διπλασιαζεται υστερον απο τον Κε = ανευ υπενθυμησεως διεσεως ουτος δυναται να ψαλλει ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ του φυσικου =η διεσις εξασφαλιςει το ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΝ υψος του και οχι καποιαν σχετικην ανυψωσιν του φθογγου =ο λογος ειναι ψυχοακουυστικως =δηλαδη το τι ακουσε ο ους λιγον τι προτερως της απαγγελιας του Βου

Ι Δ) ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ (DEVELOPMENTS):

Αι παραδοσιακαι αναλυσεις είναι "πάρα πολλες" δια να καταγράφτουν ολες Μαθαίνονται εκ στηθους, κατα την παράδοσιν.
παθολογικον:
περιττή επαναλυπτικη χρήσης της ιδιας αναλυσεως ιδιαιτερως οταν εκτελειται ηδη "φαλτσα" = χρησις της ίδιας μουσικη ανλαυσεως" επανειλημμένως, ειδικά από εκείνους που δεν έχουν μάθει ακόμη σωστως εστω και αυτη την μοναδικην αναλυσην οπου χρησιμοποιουν αιωνιως και επανειληπτικως= Σιμωνοκαραιτες

Μέλλον: Προτασης του GKM: να εισαχθη η χρήσης γρηγοριανων παλαιογραφικων νευματων δια παιδαγωγικους λογους. Όλες αι αναλυσεις πρέπει να μανθανονται εκ στηθους ..

Καταγραφη ιδικη μου χρηζουσα παλαιογραφικα σημεια της Γρηγοριανης ψαλτικης τα οποια σημαδοφωνα ονομαςονται επι το πλειστον με ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ονομασιες οπως Quilisma = Κυλισμα κτλ

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...stantinos/Priggos_Last_Recording_GKM_edit.mp3

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...S_Konstantinos/Pringos_Last_Recording_GKM.PNG
http://tinyurl.com/2vapqz


Ι Ε) ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ:
: = συνολικά= "σοβαροτης". Αυτό επιτυγχάνεται από την χαλάρωσην των φωνητικων μυων (ας δοκιμασει τις να χασμουριέται σχεδον οταν ψαλλει, και να εξαγει τον ηχο οσο κοντά στο ρινικό μερος του παλατιου (αλλα αποφευγοντας, φυσικά, την ρινοφωνιαν.

παθολογικον
ασταθες εξαγωγη φωνήεντος, μασήματος, κ.λπ... (εγω, ο GKM, είμαι ένα καλό "παθολογικό παράδειγμα" αυτης της παθολογιας = κατά την περιοδον (1992 ως 2006)... πρόσφατα, εν τούτοις, κάνω προσπαθειες οπως επιδιορθωσω αυτην και αλλες παθολογιες, επιστρέφοντας ουτως εις τα "βασικά").

Ι Φ) ΡΕΟΛΟΓΙΑ:

: γενική άποψη - "ρέει"το κομμάτι;



Ι Φ) σωστή "εκτελεσις του σημειωμενου μουσικου κειμενου

ερμηνεύει το μουσικο κειμενο σωστά ο ψαλλον;
ή εχει προστιθέμενουσς, αφαιρεσμένους φθογγους η και χρονικους ψοφους
(είτε σεβόμενος τον ολικον ρυθμον (δηλαδη αποζημειωνοντας τελικά καθε προσθεσιν η αφαιρεσιν με το αντιθετο χαριν χρησεως σωστης μετατροπην του χρονου τουτεστιν της κινησεως της χειρος),
ή ακόμα και με ακρωτηρισιν του ρυθμου

Αυτό το τελευταιον χρησιμοποιείται μερικές φορές εις την πατριαρχική παράδοσην, αλλά δεν θα επρεπει όμως να χρησιμοποιηται ως δικαιολογία δια "να τρωγει τις φθογγους σε ακατάλληλα σημεια. Φυσικά, αυτό επιτρέπεται αναμεταξύ των μελωδικών γραμμών κατά την του εκτελεσιν ελευθερου χρονου


Ι φυσικό ταλέντο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι καλό να έχει κανεις φωνητικό ταλέντο, αλλά δεν ειναι απαραιτητο : αυτό που μετρά είναι το πώς αξιοποιει ο καθένας το κάθε Θεοδωθεν ταλαντον. Μια ταλαντούχος φωνή δεν πρέπει φυσικά να παραμεληθεί. Είναι ένα κριτήριο δια τις βασικές θέσεις επιλογής, όπως Πρωτοψαλτης&#148; του καθε Πατριαρχείου. Εντούτοις, #η ταλαντούχος φων# δεν πρέπει να χρησιμοποιηται ως κριτήριον δια την επιλογή ενός διδασκάλου. Με άλλα λόγια, δεν χρειαζεται κάποιος ο οποιος να έχει απλως μιαν &#147;καλήν φωνήν&#148; αλλά, μάλλον, κάποιος ο οποιος να έχει σωστην και παραδοσιακην ΓΝΩΣΙΝ.
Παρατηρει τις ότι έχω τοποθετήσει &#147;το φωνητικό ταλαντον&#148; στο τέλος του καταλόγου μου .... αυτό είναι συμφωνα με την ορθόδοξον χριστιανικη παράδοσην και φιλοσοφίαν, δεδομένου ότι κάποιος δεν μετρά &#147;τις απόλυτες αξιες&#148; (π.χ. μια &#147;καλή φυσική φωνή&#148; αλλά μαλλον τις σχετικές &#147;βελτιώσεις&#148; (απο πού εξεκινησε καποιος και μεχρι που επροχώρησε). Δυστυχώς, αυτό το &#147;κριτήριο&#148; ταλέντου εφαρμόζεται σχεδόν παντού, και οι συγχρονοι ακροατες, βομβαρδισμενοι καθημερινως απο τις διαφορες δυτικες και ανατολικες επιρροες, είναι πρόθυμοι να ακούσουν οτι και να ειναι τη στιγμη οπου το απαγγελει κάποια &#147;αγγελική&#148; ή ακόμα και &#147;σκοτεινή&#148; φωνή ....


http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/GKM_Chronos_001.PNG

http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/Prostachthen_Chronos_GKM_002.JPG


Αποσπάσματα Χρονου [wma]
(να κατεβασεται ΠΡΟΤΟΝ το αρχειονμ και δεθτερον να ανοιχεται το προγραμμα ηχου σας και ΤΡΙΤΟΝ να επιλεξεται το κατεβασμενο αρχειον<< Τα wma ειναι πολλακις προβληματικα

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...nalPsaltiki_Samples_Chronos_Poios_Ex_Olon.wma


ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ: ΠΟΛΛΟΙ παραδοσιακοι Ψαλτες, γνωστοι και άγνωστοι... Συγκρίνατε αυτoυς με καθε νεώτερων ψαλτην δια ΧΡΟΝΟΝ, ΛΑΡΥΓΓΙΣΜΟΥΣ, και ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΙΝ.

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...tiki_Chronos_Rhythmos_DP_vs_GKM_linear_02.htm



ΙΙ ΙΣΟΝ

Ενα ειναι το ισον
Χρησιμοτποιεται κατα τον καιρον της διδασκαλιας δια τον σωστον προσδιορισμον των διαστηματων

Κατα τον καιρον της διδασκαλιας δυναται να χρησιμοποιθει επισης ΟΡΓΑΝΟΝ οπως το ασκι η το κανονιον δια το ΙΣΟΝ
το οργανον ομως ΔΕΝ πρεπει να χρησιμοποειται δια την διδαχην του ΚΑΘΕ διαστηματος

δια ψυχοκοακουστικους αλλα και ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ λογους, ΜΟΝΟΝ η ανθρωπινη φωνη δυναται να διδαξει ανθρωπινην φωνην

Αραβας Μετροπολιτης
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/Father_Samuel_David_Archbishop_Arab/

Ρουμανοι εκ Βλαχειας
http://www.jurnalul.ro/articole/118481/polifonii-magice-cu-aromanii-farseroti

IIΙ) ΣΥΝΘΕΣΙΣ
(σημασία των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ μελωδικών τύπων και ΕΥΡΕΤΗΡΙΩΝ ΤΥΠΩΝ)
ΙΙI Α) ΡΥΘΜΙΚΗ ΈΜΦΑΣΗΣ

α) σωστό = η ψαλτικη είναι βασισμένη στον τονισμό του κειμενου. Η σύνθεση είναι βασισμένη "στον αριθμό μονάδων ανά συλλαβή".

Δυναται τις να συνθέσει χρησιμοποιοντας συμμετρικήν διανομήν της ρυθμικής διάρκειας, και αυτό καλείται "συμμετρική ρυθμική έμφασις": το κλασσικό παράδειγμα είναι "τα παπαδικα, όπου η καθε συλλαβή, είτε τονίζεται ή όχι, παίρνει 4 μονάδες του χρόνου, ή πολλαπλάσιον 4 μονάδων του χρόνου.

Αφ' ετέρου, οι συλλαβικές συνθέσεις είναι μεταβλητου ρυθμου, όμως, είναι "ρυθμοειδες": υπάρχει μια γενική "ισορροπία".


Τέλος, υπάρχουν οι άγραφες εκδόσεις των "βραχυνμένων=συντετμημενων" τύπων, τους οποίους ο Βουδουρης θεωρεί ως ενα "κριτήριον του πατριαρχικου υφους" (προσωπικά δεν συμφωνω διοτι, κατ εμε, το υφος αφορα την ερμηνείαν = εκτελεσιν, και όχι την σύνθεσιν) και ο οποιος έχει ουτος περιλάβει, εν μέρει, στις μεταγραφές του. Γνωριζω περι της ύπαρξεως τους δεδομένου κατα δην διδασκαλιαν του ο Πρωτοκανοναρχος Στυλ Τσολακιδης εψαλλε πρωτον "εκτεταμμενες μελωδικες γραμμες " οπως ευρισκονται αυται πχ< εντος του κλασσικό Δοξασταριου, και έπειτα εψαλλε τις αντιστοιχες συντετμημμενες γραμμες, σε γρηγορον χρονικην αγωγην, οπως ακριβως τις ειχε μαθει εκ στηθους και τις δυο = εκτεταμμενες και συντετμημμενες μελωδικες γραμμες=απο τον Ιακωβον

σωστες συνθεσεις: παραδείγματος χάριν,
Σιμων Καρας ( άριστος συνθέτης εαν αφαιρεση τις τις παλαιογραγικες καλλικατζουρες του, έχει καλήν και ορθην αντιληψιν της "ρυθμικής εμφασεως εν τη συνθεσει, αλλα και της γενικής σκελετικής δομής)
Δημήτριος ΣΟΥΡΛΑΤΖΗΣ, Ματθαιος ΑΝΔΡΕΟΥ (δια τους συντετμημμενους τύπους των εκτεταμμενων μελωδικων παπαδικων γραμμων)


παθολογικον
εκείνοι οσοι χρησιμοποιούν ευρετηρια μουσικων τυπων και συνδυάζουσιν αυθαιρετως τους τύπους με καθε τυχαίον τρόπον,
και καποιες #ιδιοφυίες# ο οποιοι συνθετουν οτι τους κατεβασει ο νους, κ.λπ... ..


http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/Psaltopedia/Prosarmosis_ArialUnicode_2006.htm



http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/GKM_chronos_001_Anoixo_2.PNG





Παράθεση:
Ο Χρόνος είναι κυρίως "ο αήρ" που λέει ο Κωνσταντίνος πρωτοψάλτης κατά τη γνώμη μου. Τί σημαίνει Χρόνος όμως και πώς μαθαίνεται... άσκηση για τον αναγνώστη προς το παρόν. Με ενδιαφέρει η γνώμη σας επί του θέματος. [1] και άλλοι έχουν αναφερθεί σε αυτό βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον να μαζέψουμε αναφορές

Μονον ο ΜΕΛΟΔΟΣ και ο φασματογραφος του θα μας δειξει λεπτομερως αυτα οπου εδιδασκαν εν τη πραξη οι παλαιοι χρηζοντας #αεροδυναμικες# εκφρασεις



ΙΙI Β) ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
Η σύγχρονη ψαλτικη γραφη περιλαμβάνει μίαν έμφυτον ορθογραφίαν, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστον. Δια οσους έχουν μάθει παραδοσιακως, δεν υπάρχει ανάγκη να προστεθούν "αναλυσεις" και #ελξεις#.. η κλασσική ορθογραφία δίνει μια καλήν απεικονισιν του μελωδικού σκελετού, και διατηρεί την νευματικην αντιπαραστασιν σε ένα ελάχιστο αλλα ακριβές σημειον, ευνοώντας κατά συνέπεια την προφορικοακουστικην παραδοσιν
σωστον = κλασσικές εκδόσεις "Μουσικης Βιβλιοθηκης"

[αρχεία]
http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/000_Psaltic_Books_PNG/

παθολογικον:
οτι δεν ομοιάζει με τα ως ανωτέρω βιβλία, ανεξαρτητως σε σε ποια γλώσσα γράφεται.


ΙΙI Γ) ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΜΕΛΩΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
σωστον:
χρήσις των κλασσικών μελωδικών τύπων, ο οποιοι, κατά περιόδους, παρέχουσιν "αναλυσεις", αλλά οχι υπερβολικως όσον εις τους σύγχρονους "συνθέτες" και" εξηγητες"της παλαιογραφειας". Ο Βουδουρηs, ο οποιος είχε ΓΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΑΣ, διατήρησε την εως τοτε άγραφες. #Εκαμψε# μονον σε μερικούς κανόνες, ώστε να αποφύγει ιδιαιτερως πολλά σημαδοφωνα οπου χρησιμοποιουνται κλασσικως δια "παρατειμένες" διάρκειες (πχ εχρησιμοποιεσε γοργον ανωθεν σημαδοφωνου περιεχον διπλην η τριπλην αντι αναλυσιν πολλπλουν ισων μετα βαρειας γοργου και ομαλου).

παθολογία: οτι δεν ομοιαζει με αυτην την γραφην.


ΙΙI Δ) ΦΕΙΔΩΛΗ ΧΡΗΣΗ αλλαγων =φθορων κατα γενος η κατα ηχον

σωστον:
οι κλασσικοί συνθέτες χρησιμοποιούν τις φθορες " = modulation (ητε είναι εξ αποψεως γενους ή παραχορδης") με φειδωλότητα.

παθολογικον:
οι συγχρονοι ψαλτες θεωρούν ότι έχουσιν πολλήν "φαντασίαν", και ότι τα παλαιότερα μαθηματα ειναι "βαρετα". Δι αυτο εχουσιν δημιουργήσει πολυμακαμιες συνθεσεις πλησιαζοντας ουτος την νοοτροποιαν φιλοσοφιας και ακουστικής "πολυπλοκότητος των ιταλικό-επηρεασμένων σλαβικων πολυφωνιων" κατα το οποιαν σκεπτικον η βασικη παραδοσιακη ψαλτικη ειναι πολυ "απλη δια αυτες τις "μεγαλοφυίες"...

ΙΙΙ Ε) ΣΩΣΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

σωστον
οι μελωδικοί τύποι δεν συνδυάζονται κατα τυχαίον τροπον. Υπάρχει μια γενική "κατασκευή=δομη", και αυτό διατηρείται στα κλασσικα ελληνικά αλλα και τις σλαβικες και ρουμάνικεσς προσαρμωσεις των Ελληνικων προτοτυπων: όταν κανεις ακούει αυτούς τους ύμνους, εστω και να μην γνωριζει την γλωσσα ξέρει ακριβώς σε ποιο μέρος της δομής αναφέρεται μια ιδιαίτερη μελωδία ακομη και σε ποιαν εορτην πολλες φορες επειδή οι "σκελετικές σημειώσεις" = παλαιογραφικη μετροφωνια" είναι εμφανείς σε αυτές τις παραδοσιακές προσαρμωσεις

κατά περιόδους, εις τας ως ανωθι προανεφερομενας ετερογλωσσας κλασσικας προσαρμωσεις γινεται ακομη και συνθεσις νέων μελωδικών τύπων, οι οποίοι δεν υπάρχουν στα ελληνικά, ώστε να συντηρηθεί ένας ιδιαίτερος "μουσικός σκελετός" για εναν τονικον τυπον κειμενου ο οποιος δεν υπάρχει ως κειμενον η ως μελωδια εν τη ελληνιστη.

Οι πρώτες προσαρμογές οπου ευρίσκονται είναι από ελληνικά προς λατινικά (περίπου εποχης 900 μ.Χ., γρηγοριανό ρεπερτόριο ασμάτων Benevant): υπάρχει τέλειος σεβασμός του ελληνικού μελωδικού σκελετού και παραλληλίζεται ορθως μετα το λατινικου κείμενου.

http://graeca.canto.ru/upload/Montr..._Psaltiki_bridge_RHYTHMIC_ EMPHASIS_v_001.htm

παθολογία: συνδυάζοντας τους κλασσικούς τύπους χωρίς σεβασμό των λέξεων, και το μελωδικό σκελετό τον οποιον έχει προσδιορισει η παράδοσις δια κάθε λέξην ενός δεδομένου ύμνου.

IV) ΨΥΧΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ
Μονον προσφατως αρχιζει να συνειδοτοποιει και να αναλθει η επιστημη δια μεσου συγχρονου εξοπλισμου και θεωριων την σχκεσιν θετικων και ψυχολογικων παραμέτρων και το πως επηρεαζουσιν την αντιληψιν και μαθησιν της μουσικης


Η Πατριαρχικη μεθοδολογια παιδαγωγησις του Ιακωβου συνεχως επαληθευεται απο αυτες τις συγχρονες ερευνες

Περι ισου και ψυχοακουστικης εχει γινει λογος αλλουθεν και θα ενταχθει εις το παρον κειμενον εν τω μελοντι

V) ΘΕΟΛΟΓΙΑ και ΨΑΛΤΙΚΗ
Η ψαλτικη αποσκοπεθει εις την ΚΟΙΝΗΝ προσευχην εντος συνκεκριμμενου ΤΟΠΟΥ και ΧΟΡΟΥ ειτε ειναι ναος ειτε ειναι διαμερισμα ειτε ειναι εξοχη

Η εκτελεσις προσαρμοζεται σε αυτους τους ΤΟΠΟΥΣ και ΧΩΡΟΥΣ

Ενα ομως παραμενει σταθερον =το ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΝ ΘΕΤΙΚΙΣΤΙΚΟΝ τουτεστιν ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΝ μυνημα ΑΝΑ ΠΑΣΑΝ στιγμην εστω και εντος της Μεγαλης Εβδομαδος η κατα τας κηδειας

Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται τον Δυτικοπρεπεστατον ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΝ ο οποιος διακιμενεται απο θυλικοειδες εκφρασεις, μοιρολογι εως λυρικες αποδοσεις των ψαλλομενων

Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται ΣΥΝΚΙΝΗΣΙΝ κατα την εννοιαν της Ολυμπιαδας κατα τα Καβυρεια Μυστηρια διοτι, οπως λεγει και το μηνολογιον πολλακις #επει το χαυνον του υηλεως υπερνικησασα, ανδροπρεπως επορευθει#

πχ Χαυνο εισπνοες σε Δυτικοπρεπεστατον συναισθηματικον duetto
http://www.ieropsaltis.com/music/Erxomenos_AidonidisKarantzi.ra

http://ieropsaltis.com/psalt_Karantzi.htm

http://graeca.canto.ru/upload/MontrealPsaltiki/Psaltopatheia/Psaltiki_Synkinesis.htm


Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται τον μεθησο βορβορυγμον του ενος μερους των Θεσσαλονικαιων
http://ieropsaltis.com/psalt_Taliadoros.htm

Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται της ανομογενες εκλειψεις εντασεως του αλλου μερους των Θεσσαλονικαιων
πχ Καραμανης

Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται τους νευροτικους λαρυγγισμους καποιων Αγιορειτων τους οποιους μερικοι θελουσιν απολαλεσαι =#Αρχοντας#
πχ π Διονυσιος Φυρφιρης

Η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη ΔΕΝ δεχεται ΘΕΑΤΡΙΣΜΟΝ με υποδεικτικες χειρονομιες και ενδυμασιες σιρκου
http://www.liturgica.com/video/romeiko02.html

http://www.liturgica.com/video/


Πολλα και αλλα δεν δεχεται η πατριαρχικη και θεολογικως ορθη ψαλτικη και δια τουτο πρεπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να αρχησομεν να μαθαινομεν ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ χαριν εις τις ηχογραφησεις του Ιακωβου και των διαφορων παραμετρων ορθης ψαλτικης αποδωσεως οπου παρεδωσε εις τον μαθητην του Στυλ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΝ και τα οποια οργανωσα με την σειραν μου


Διαφορα ηχητικα παραδειγματα


Η γαλλικη ομιλια περιεχει τα παθολογικα ακουσματα ορισμενων εκετελεστων εν συγγρισει με παραδοσιακους ψαλτες

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...06_Homelia_Psaltikopatheia_001_final_v_01.mp3



Η ελληνικη ομηλια περιεχει διαφορα παραδειγματα οπου τα εκτελω ο ιδιος

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...Hellenic_2006_Homilia_Psaltikopatheia_002.mp3



Δια το οτι γραφω το εχω διδαχθει

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...Tsolakidis_Protoconanrchos_Pistopoietikon.jpg

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...anos_Tsolakidis_Protoconanrchos_Afierosis.jpg



Περι εμου και περι Πατριαρχικης παιδαγωγησεως

http://ieropsaltis.com/psalt_Michalakis.htm
http://ieropsaltis.com/psalt_Tsolakidis.htm



Εκπομπη του συναδελφου Ευαγελλου Λιναρδακη περιεχοuσα ηχητικα παραδειγματα των διαφορων διδασκαλων μου

http://graeca.canto.ru/upload/Montr...radio_Kritis_2007_01_13_20H_002_Biography.mp3
 
Last edited:

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Κύριε Μιχαλάκη σας ευχαριστούμε για τα τόσα ενδιαφέροντα που δημοσιεύετε. :) Τα μελετώ, ειναι αρκετά συμπυκνομένα βέβαια και σε μερικά σημεία θέλει λίγη περισσότερη προσοχή από τον αναγνώστη.. :confused:.. Αξιοσημείωτη είναι η διάκριση μεταξύ χρόνου, ρυθμού και ποδών που κάνετε και να το προσέξουν παρακαλώ οι κύριοι συνάδελφοι μαθητές και διδάσκαλοι ;)
 
Top