Πατριαρχική Λειτουργία και Εκδήλωση στην Πόλη για τα 200 χρόνια της Μουσικής Μεταρρύθμισης 1814 (Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014)

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
http://fanarion.blogspot.gr/2014/10/200-1814.html

Στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έγκριση του νέου Μουσικού Συστήματος Εκκλησιαστικής Μουσικής από τη Μεγάλη Εκκλησία (1814), την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συνιερουργούντων Ιεραρχών του Θρόνου. Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.
Το απόγευμα της Κυριακής και ώρα 6, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, κατά την οποία θα ομιλήσει ο Δρ. Φιλολογίας και ερευνητής της Εκκλησιαστικής Μουσικής Μανόλης Χατζηγιακουμής. Ύμνους μελοποιημένους από τους Διδασκάλους του νέου Μουσικού Συστήματος, Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα και Γρηγόριο Πρωτοψάλτη, θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό την διεύθυνση του B’ Δομεστίκου των Πατριαρχικών Χορών Στυλιανού Φλοίκου.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής

Από τον ανωτέρω σύνδεσμο, η κατακλείδα της ομιλίας του κ. Μανόλη Χατζηγιακουμή:
«Σήμερα, όταν στον καθαυτό Ελλαδικό χώρο η Εκκλησιαστική μουσική ολισθαίνει σταθερά σε τραγουδιστική εκδοχή, όταν από αυστηρά λειτουργική και λατρευτική μεταλλάσσεται σε συναυλιακή και ψυχαγωγική (με ισοπεδωτικές χορωδιακές εκτελέσεις, τυποποίηση που αίρει την ελευθερία της ιστορικής προφορικότητας, εκτελέσεις Κρατημάτων ως οργανικών συνθέσεων), όταν επιπλέον προβάλλονται ως αυθεντική παράδοση, δηλαδή ως αντικειμενική ιστορική πραγματικότητα, οργανικές διαστηματικές και μελισματικές εκφορές, η Πατριαρχική μουσική πραγματικότητα διατηρεί στο ακέραιο τον ακραιφνή ιστορικό και λειτουργικό της χαρακτήρα.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Όπως γράφει σε κάποιον από τους συνδέσμους, το κείμενο της ομιλίας διανεμήθηκε στους συνέδρους.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου
κατά τήν ἐν τῷ Σισμανογλείῳ Μεγάρῳ Ἐκδήλωσιν
ἐπί τῇ Συμπληρώσει Διακοσίων Ἐτῶν
ἀπό τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς Μεταρρυθμίσεως
(2 Νοεμβρίου 2014)


http://fanarion.blogspot.gr/2014/11/blog-post_47.html
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Η ομιλία του Παναγιοτάτου, ξεκάθαρη και σαφέστατη, είναι και καθοδήγηση και κατήχηση. Είναι και έκκληση πειθαρχίας και σεβασμού.

ΠΟΙΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝ; ΠΟΙΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ;

ΝΓ
 

lavtaci

Μέλος
Ομιλία Μανόλη Χατζηγιακουμή : "Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 1814 ΚΑΙ Η ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
 

Attachments

  • Hatziyakoumis_omilia.pdf
    529.4 KB · Views: 84
Top