Παναγιώτης Νεοχωρίτης και Jordi Savall σε συναυλίες στις Η.Π.Α.

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Μια ανάρτηση που είδα τυχαία στο FB μου κίνησε την περιέργεια να ψάξω να βρω πληροφορίες για μια ιδιαίτερη συναυλία που δόθηκε πριν λίγες μέρες στις Η.Π.Α. Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης στις 3 Φεβρουαρίου 2017 στα πλαίσια αφιέρωματος του Καταλανού μουσικού Jordi Savall στη μουσική της Βενετίας παρουσιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλούς μουσικούς και μουσικά/φωνητικά σύνολα, μεταξύ των οποίων και το Ορθόδοξο-Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο με προεξάρχοντα τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Η συναυλία αυτή, ως φαίνεται, επαναλήφθηκε την ακριβώς επόμενη μέρα στο Library of Congress στην Washingthon, όπου βρήκα και το πλήρες πρόγραμμα (εδώ), το οποίο και επισυνάπτω για κάθε ενδιαφέρομενο. Εκεί φαίνεται ότι στο Ορθόδοξο-Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο συμμετέχουν οι Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Χαράλαμπος Νεοχωρίτης, Δήμος Παπατζαλάκης, Χρυσόστομος-Νεκτάριος Βλέτσης, Ραφαήλ Ζουμής, Γεώργιος Κουνατίδης. Απέδωσαν διάφορες συνθέσεις στην πορεία του προγράμματος με χρονολογική αντιστοιχία περιόδου-συνθέσεως (αργό Αλληλούϊα, Τον Δεσπότην και Αρχιερέα, Πάσαν την ελπίδα μου, Την δέησίν μου δέξαι, Γεύσασθε και ίδετε, Κράτημα).

Αναζητώντας στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, κλπ. Το μόνο σχετικό άρθρο στα Ελληνικά είναι στην εφημερίδα της ομογένειας "Εθνικός Κήρυκας" ( https://www.ekirikas.com/γεύσασθε-και-ίδετε-μυσταγωγικό-ταξ/ ), όπου περιέχονται και κάποιες ωραίες φωτογραφίες. Επισυνάπτεται και το σχετικό απόσπασμα από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Η εκδήλωση στο Carnegie Hall μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ραδιοφώνου WQXR. Η τρίωρη σχεδόν μετάδοση (ολόκληρη η συναυλία μαζί με τους σχολιασμούς από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς) είναι ολόκληρη διαθέσιμη εδώ! Πλοηγηθείτε, φορέστε τα ακουστικά σας, και ... καλή ακρόαση!
 

Attachments

  • Jordi-Savall-and-Hesperion-XXI.Program.02042017.pdf
    751.4 KB · Views: 259
  • 2017-02-06-ΕθνικόςΚήρυξ.pdf
    362.8 KB · Views: 195
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Είμαστε ευγνώμονες, κύριε Λαγουδάκη, για την έρευνα και τις αναρτήσεις σχετικά με αυτή τη συναυλία.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
[Μου φαίνεται ότι δουλεύαμε παράλληλα με τον Ευαγόρα!]

Από το ηχητικό του WQXR απομόνωσα τα ψαλτικά μέρη και τα ανεβάζω σε μορφή mp3.
 

Attachments

  • 01-Allelouia.mp3
    4.5 MB · Views: 122
  • 02-TonDespotin.mp3
    4.3 MB · Views: 191
  • 03-PasanTinElpidaMou.mp3
    3.8 MB · Views: 105
  • 04-TinDeisinMouDexai.mp3
    2.6 MB · Views: 90
  • 05-GefsastheKaiIdete.mp3
    3.8 MB · Views: 96
  • 06-Kratima.mp3
    7.1 MB · Views: 112
  • 07-Kleisimo.mp3
    1.5 MB · Views: 99

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Απορία: Οι ψαλλόμενοι καλοφωνικοί ειρμοί «Πάσαν την ελπίδα μου» και «Την δέησίν μου δέξαι» δεν είναι στα γνωστά μέλη του Μπερεκέτου και του Κρητός αντιστοίχως. Επίσης, το «Την δέησίν μου» δεν είναι στο φυσικό του ήχο (πλ. δ' ως τροπάριο της θ' ωδής του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος), ενώ το «Πάσαν την ελπίδα μου», που είναι μάλλον αναγραμματισμός του «Την πάσαν ελπίδα μου» από τον Μπερεκέτη, απαντάται σε άλλον ήχο από αυτό που πρωτοσυνετέθη. Και τα αποσπάσματα από το «Την σην ειρήνην» δεν είναι από τη γνωστή μελοποίηση του Μπερεκέτου. Ποια η ταυτότητα των συνθέσεων; Ακόμη, γιατί όλα τα καλοφωνικά ψάλλονται μισά, με σκόρπιες φράσεις;
 
Last edited:

Ευαγόρας1

Ευαγόρας
[Μου φαίνεται ότι δουλεύαμε παράλληλα με τον Ευαγόρα!]

Από το ηχητικό του WQXR απομόνωσα τα ψαλτικά μέρη και τα ανεβάζω σε μορφή mp3.

Έτσι όταν τα ακούσματα είναι σημαντικά όλοι εργάζονται με τον δικό τους τρόπο.
 
Last edited:
Καλησπέρα,

Απαντώντας στο δικό μου μήνυμα, εδώ θα βρείτε τον δίσκο της αυτής συναυλίας στο Spotify. Χωρίς να γνωρίζω, από την ποιότητα και την επεξεργασία, φαίνεται στουντιακή δουλειά. Οι τίτλοι των έργων δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικοί. Το pdf στο μήνυμα #1 μου φάνηκε πολύ χρήσιμο.

Καλή ακρόαση!
 
Top