Πανήγυρις Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

Theodoros-ks

Παλαιό Μέλος
Σαν υπενθύμηση καταθέτω στην ομήγυρι του Ψαλτολογίου ότι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαίου του τρέχοντος έτους εορτάζει το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου του Ομολογητού στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας.Είναι γνωστό ότι πλήθος κόσμου από όλο τον πλανήτη συρρέει κάθε χρόνο στην εορτή του Οσίου για να καταθέσει τον πόνο και τα προβλήματά του και να παρει την ευλογία του.Είναι επίσης πρωτοπόρο θα έλεγα το γεγονός ότι πλήθος κόσμου πηγαίνει στο προσκύνημα περπαντώντας μία απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.Για φέτος πληροφορούμαι ότι θα υπάρξει και τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι 4Ε.Ο Εσπερινός θα αρχίσει στις 19.00' για όσους επιθυμούν να προσέλθουν σ αυτή την ακολουθία....Στον εσπερινό θα υπάρχει αρχιερατική παρουσία αρκετών μητροπολιτών και την επόμενη ημέρα Παρασκευή πολυαρχιερατικόν συλλείτουργον .
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Είναι επίσης πρωτοπόρο θα έλεγα το γεγονός ότι πλήθος κόσμου πηγαίνει στο προσκύνημα περπατώντας μία απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.

8 χρόνια πριν:
Ανέβαινα το απόγευμα του Σαββάτου προς Αιδηψό από Χαλκίδα με το αυτοκίνητο. Σε ολη τη διάρκεια της διαδρομής έβλεπα κατά διαστήματα μικρές ομάδες, τριων, τεσσάρων, άλλοτε περισσότερων οδοιπόρων, που φορούσαν φωσφορούχα αδιάβροχα και σακίδια και κρατούσαν ραβδιά για την οδοιπορία. Όταν πια το παρατηρούσα συστηματικά, δεν άντεξα, σταμάτησα και τους ρώτησα πού πάνε. Φαντασθείτε τη συγκίνησή μου, όταν άκουσα ότι έχουν τάμα να πάνε "ποδαράτο" στον άγιο Ιωάννη. Άλλος από Καστέλλα, άλλος από Αρτάκη, άλλος από Χαλκίδα (μιλάμε για αποστάσεις έως και 50 χιλιόμετρα). Ρώτησα κάποιον πόση ώρα το κάνει και μου είπε 10 ώρες.

Από τότε, σε κάθε ομάδα που έβλεπα να προπορεύεται έκοβα ταχύτητα, κόρναρα και τους φώναζα "βοήθειά σας!" και με χαιρετούσαν. Φυσικά σταματησα κι εγώ στο Προκόπι και πήγα στην πανήγυρη, που ήταν μια κατανυκτική πανδαισία.
Φαντασθείτε τώρα όλα αυτά με βροχή, άλλοτε ψιλή, άλλοτε πυκνή, και μερικούς θα τους έπιανε η νύχτα...

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού!

Με το καλό η εορτή, καλή δύναμη!
 

Α.K

Απόστολος Γ. Κιουμουρτζής
Επειδή έχω Προστάτη τον Άγιον Ιωάννη έφτιαξα όλη την Ακολουθια Μουσικά Εσπερινος Ορθρος-Θεια Λειτουργία και τον Οκτώβριο πήγα και την άφησα στο Ναο στο Προκόπι.Ο Αγιος να τους έχει όλους καλά. Αμήν.
 
Top