Πανήγυρις Αγ. Αχιλλίου 2010

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Από τη φετινή (2010) πανήγυρη του αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, που αναμεταδόθηκε, ανεβάζω ορισμένα μέλη του όρθρου. Ο Κυριαζής (αν είναι αυτός, γιατί έχει αλλάξει η φωνή του) ακούγεται νομίζω μόνο στα 2, 4, και 6.
(Θα μπορούσε ίσως να μας πει σχετικά ο εκ Λαρίσης κ. Κωνσταντίνου).

Χρόνια Πολλά (αν και κατόπιν εορτής) στους Λαρισαίους!
 

Attachments

  • 01. Πάσα πνοή-Αινείτε.mp3
    2.8 MB · Views: 96
  • 02.Τον Δεσπότην.mp3
    4.3 MB · Views: 103
  • 03. Προσόμοια Αίνων.mp3
    5.6 MB · Views: 59
  • 04. Δοξαστικό Αίνων.mp3
    4 MB · Views: 72
  • 05. Και νυν (εορτής).mp3
    2.5 MB · Views: 44
  • 06. Δοξολογία αργή (πλ.δ χρωματικός).mp3
    12 MB · Views: 88

christos

ΖΤΙΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Από τη φετινή (2010) πανήγυρη του αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, που αναμεταδόθηκε, ανεβάζω ορισμένα μέλη του όρθρου. Ο Κυριαζής (αν είναι αυτός, γιατί έχει αλλάξει η φωνή του) ακούγεται νομίζω μόνο στα 2, 4, και 6.
(Θα μπορούσε ίσως να μας πει σχετικά ο εκ Λαρίσης κ. Κωνσταντίνου).

Χρόνια Πολλά (αν και κατόπιν εορτής) στους Λαρισαίους!

Ότι ακούμε είναι ο δάσκαλος και ο αριστερός του Κων/νος Σαιτης. Δυστυχώς ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας και ο δάσκαλος αγγίζει τα 70 με μια φωνή που την ανάλωσε όσο λίγοι. Παρ ολ αυτά η τέχνη του ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί και όταν έχει αναλαμπές και εξάρσεις η γη εδονείτο και τα θεμέλια αυτής................
 
Καλησπέρα! Χρονιά πολλά, ο Παππούς Άγιος Αχίλλιος μαζί με όλους μας! Σωστά αναφέρει ο κ. Γιώργος Μ. οτι ο δάσκαλος ακούγεται στα 2, 4 και 6 και κάπου κάπου συνψάλω και εγώ με έναν αξιόλογο ψάλτη που ήρθε (δε θυμάμαι ποιός και απο που, συγνώμη). Στο 1 το "Πάσα πνοή" το λέει ο Άγιος Ζακύνθου που χοροστάτησε στον Ορθο και τη Θ. Λειτουργία. Στο "Αινείται" ο Λαμπαδάριος του Ναού Κωνσταντίνος Σαΐτης. Στο 3 τα προσόμοια τα αρχίζω εγώ και μετά ψάλουν και άλλοι και του Ναού και "έξωθεν".

Δε θα έλεγα οτι η φωνή του έχει αλλάξει πολύ, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Βέβαια σε σύγκριση με της παλιές ηχογραφήσεις η διαφορά της φωνής φαίνεται. Οι πιο πάνω ηχογραφήσεις είναι απο το ραδιόφωνο και οι φωνές είναι αλλοιωμένες και μουντές. Όντως ο δάσκαλος δεν ήταν πολύ "στα κέφια" του στο πανηγύρι καθώς κουρασμένος και κρυομένος. Τα 70 του χρόνια διανύει ο δάσκαλος και ψάλει στον Αγιο Αχίλλιο Λαρίσης, ακαταπαύστως, απο την Γ' Κυριακή των Νηστειών του 1963. Απο τότε μέχρι και σήμερα ψάλει όποτε έχει ανάγκη ο Ναός (καθημερινές, παρακλήσεις, Ιερά Μυστήρια, σαρανταλείτουργα...). Δεν είναι ο ψάλτης της Κυριακής, αλλά ο μοναδικός ψάλτης του Ναού απο το 1963 και μόνο τα τελευταία χρόνια, με τον νυν Λαμπαδαριο, μοιράζονται τις καθημερινές ακολουθίες, οι οποίες είναι και πολλές όπως και τα Μυστήρια. Έχει ψάλει και σε δύσκολα χρόνια για τη Λάρισα και με πολύ αντίξοες συνθήκες... Πάμπολλες οι πανηγύρεις που έχει ψάλει σε όλη την Ελλάδα όπου οι απαιτήσεις προς τους ψάλτες μεγάλες (βάλε και τα τραγούδια στα τραπεζώματα μετά).

Παρ' όλα αυτά στα 70 του χρόνια δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά μας συγκινεί. Στα 8 χρόνια που είμαι δίπλα στον Κυριαζή έχω δεί πολλούς ανθρώπους (κυρίως ψάλτες και φίλοι "απο τα παλιά" που έρχονται μόνο και μόνο στη Λάρισα για τη Θ. Λειτουργια της Κυριακής και φεύγουν πάλι για τον τόπο τους) εν μέσω κάποιου Χερουβικού ή σε μια "δυνατή" στιγμή να σκύβουν το κεφάλι κάτω και να κλαίνε (ναι, εκεί πάνω στο Αναλόγιο) απο αυτό που ακούνε και αισθάνονται εκείνη την ώρα (γιατί άλλο να ακούς ζωντανά κάτι και άλλο απο μια ηχογράφηση). (Κάποιος κύριος δάκρυσε και στη Λειτουργία φέτος σε κάποια "Κύριε εκλέησον" στα δεύτερα Πληρωτικά σε sabah...) Αυτό νομίζω τα λέει όλα...!
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Καλησπέρα! Χρονιά πολλά, ο Παππούς Άγιος Αχίλλιος μαζί με όλους μας! Σωστά αναφέρει ο κ. Γιώργος Μ. οτι ο δάσκαλος ακούγεται στα 2, 4 και 6 και κάπου κάπου συμψάλω και εγώ με έναν αξιόλογο ψάλτη που ήρθε (δε θυμάμαι ποιός και απο που, συγνώμη). Στο 1 το "Πάσα πνοή" το λέει ο Άγιος Ζακύνθου που χοροστάτησε στον Ορθο και τη Θ. Λειτουργία. Στο "Αινείται" ο Λαμπαδάριος του Ναού Κωνσταντίνος Σαΐτης. Στο 3 τα προσόμοια τα αρχίζω εγώ και μετά ψάλουν και άλλοι και του Ναού και "έξωθεν".
Εὐχαριστοῦμε καί βοήθειά μας ὁ ἅγιος!

Συμφωνῶ γιά τήν ἀλλοίωση πού ὑπάρχει ἀπό ραδιοφωνική ἀναμετάδοση καί γενικά ἀπό ὅλα τά ἠχητικά πού ἀνεβαίνουν στό φόρουμ, ἐν σχέσει μέ τό νά ἀκούσει κανείς ζωντανά μέσα στό ναό.

Ὁ πολυσέβαστος καί ἀγαπητός πρωτοψάλτης (πού εἶχα τήν τιμή νά τόν γνωρίσω στό Συνέδριο τοῦ ΙΒΜ) φαίνεται κανονικά στή θέση του στίς δύο τελευταῖες φωτογραφίες ἐδῶ.

ΥΓ. Νομίζω ὅτι ἔπρεπε νά ἀνοιχθεῖ νέο θέμα γιά τήν πανήγυρη τοῦ 2010.

 
Last edited:
Top