Πανήγυρις Όρους Σινά - Χορός Τρίκκης Μελωδοί

frouxi

Παλαιό Μέλος
Ο χορός ψαλτών Τρίκκης Μελωδοί, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Συνάξεως της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και του αυτής Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Σεβασμιωτάτου κ.κ. Δαμιανού, θα μεταβεί εκεί και θα ψάλλει στην ετήσια εορτή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας... Αικατερίνας στις 8-9 Δεκεμβρίου/24-25 Νοεμβρίου (νέο/παλαιό ημερολόγιο).
Οι Τρίκκης Μελωδοί κατ' αυτήν θα ψάλλουν γνωστά και ανέκδοτα μελουργήματα, καθώς και νεότερες συνθέσεις κατά το ύφος των παλαιών, που κόσμησαν την ψαλτική παράδοση της Ορθοδόξου κατ' Ανατολάς Εκκλησίας. Στις ακολουθίες Εσπερινού, όρθρου και στη Θεία Λειτουργία θα ακουσθούν μέλη των:
Γεωργίου Κοντοπετρή (μέσα ΙΔ' αιώνος)
Ξένου Κορώνη (α'ήμισυ ΙΔ' αιώνος)
Μανουήλ Χρυσάφη (έζησε στα χρόνια της άλωσης)
Γερμανού Νέων Πατρών (β' ήμισυ ΙΖ' αιώνος)
Μπαλασίου ιερέως και Νομοφύλακος (β' ήμισυ ΙΖ' αιώνος)
Πέτρου Μπερεκέτου (τέλη ΙΖ' αιώνος)
Πέτρου Πελοποννησίου (+ 1778)
Θεοδώρου Φωκαέως (α'ήμισυ ΙΘ' αιώνος),
και άλλων μελουργών, τα οποία αντιστοιχούν σε όλα τα γένη καιτα είδη μελών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ψαλτικής μελοποιίας
 

frouxi

Παλαιό Μέλος
απευθειας απο ορος σινα ο εσπερινος απο την πειραικη εκκλησια στις 17.00
το πρωι της εορτης ο ορθρος κ η θ.λειτουργια.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Η λέξη ΧΑΡΜΑ είναι λίγη να αποδώσει την ομορφιά αυτής της πανηγύρεως - που παρηγόρησε το ατελείωτο ταξίδι που χρειάστηκα σήμερα για να φτάσω στη δουλειά. Συγχαρητήρια στους Τρίκκης μελωδούς! Μακάρι να μας ανεβάσετε ηχογράφηση, γιατί είχα τεχνική δυσκολία να ηχογραφήσω (ειδικά την αργή δοξολογία Κυριαζή Χρυσοπολίτου).
 

dim.laskos

Λάσκος Δημήτριος
Τὸ α' ἠμιστίχιο, ‎"Ὁ ἐπιβλέπων ἐπὶ τὴν γῆν, καὶ ποιῶν αὐτὴν τρέμειν" ἀπὸ τὰ Ἀνοιξαντάρια τοῦ Θεοδώρου Φωκαέως καὶ τὸ β', "Ὁ ἁπτόμενος τῶν ὀρέων, καὶ καπνίζονται" ἀπὸ τὰ Μεγάλα Ἀνοιξαντάρια, σὲ μέλος Γεωργίου τοῦ Κοντοπετρῆ (μέσα ιδ' αἰ.)

Zωντανὴ ἠχογράφηση ἀπὸ τὸ Καθολικὸ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης Σινᾶ.


http://www.youtube.com/watch?v=5Chrl0thUTc
 
Top