Ο Ιεροψάλτης

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Συνάδελφε ἐκ Νέων Πατρῶν (ὅπως Νέων Χωρῶν:D),

Ὠραῖος εἶσαι κι ὠραία τὰ λές.

ΟΜΩΣ (σειρά μου:)) μίλησες γιὰ κάποιες στιγμές. Ὅσο ἐντυπωσιακὲς κι ἄν εἶναι, δὲν ἐπιβεβαιώνουν τὸν κανόνα, ποὺ περιέγραψα ἔστω καὶ κάπως ... λαϊκά.

Κι αὐτὸ γιατὶ πλέον εἶναι πολὺ δύσκολο νὰ βρεῖς ἑνορία ὅπου ἡ φροντίδα τοῦ ποιμνίου καὶ ἡ κοινωνία τῶν πιστῶν νὰ μὴν ἔχει περάσει σὲ δεύτερη μοίρα ἀπὸ τὴν κομπλεξικὴ βυζαντινολαγνεία, τὴν κενὴ λόγω κενοῦ τυπολατρεία μέχρι κεραίας, τὴν συνεχὴ τιμαριθμικὴ πρὸς τὰ πάνω προσαρμογὴ τῆς «χριστιανικότατης» τσέπης ορισμένων, τὴν φιλήδονη προσ-πάθεια ἐξουσιασμοῦ τοῦ ποιμνίου πρὸς ἀνακούφιση ἐλλείπουσας ἀπόλαυσης, τὴν ἰκανοποίηση πλήθους ἄλλων μικροτήτων ἀπὸ μικρότατους ἀνθρώπους ποὺ ἔτυχε νὰ περιβληθοῦν ἀπὸ τὸ γνωστὸ μελανὸ ἔνδυμα γιατὶ ἡ μικρότητά τους δὲν χωροῦσε πουθενὰ ἀλλοῦ.

Ἄν καταφέρεις νὰ πιάσεις ἀναλόγιο σὲ ἑνορία ποὺ ἔστω καὶ λίγο προσπαθεῖ νὰ ἀποβάλλει τὰ παραπάνω, τότε σίγουρα θὰ ζήσεις αὐτὸ ποὺ περιέγραψες. Ἐγὼ σπανιότατα τὸ ἔζησα κι ἔτσι προτιμῶ τὸν ἐπαγγελματισμὸ ὥστε νὰ μὴν χαλάω τὴν ζαχαρένια μου καὶ νὰ ἀπολαμβάνω ἄνετα τὸ διπλὸ -πάντα, ἐξ οὗ καὶ τὰ νεύρα- ἐσπρεσάκι μου.

Δομέστιχε νομίζω ότι εμείς οι 2 τα έχουμε πεί κ έχεις καταλάβει τι εστί γιός

παπά:D

Έχω τη χαρά κ τη ευλογία να είμαι σε πολύ καλή ενορία όχι από θέμα

χρημάτων ή προσέλευσης αλλά από θέμα συνεργατών (ιερέας-

λαμπαδάριος),μικροφώνων-ακουστικής (μέχρι τους Αίνους το έχω

κλειστό:eek: το δικό μου) κ φιλοξενίας. Μάλλον μου έδωσε ο Παντοδύναμος

την ενορία αυτή για να βιώνω "άλλες" εμπειρίες ψάλνοντας.

18χρόνια χόρτασα από αυτά που περνάς τώρα με αποκορύφωμα να "φύγει"

μικρόφωνο (μετά της βάσεως:wink:) σε γνωστό αναλόγιο των Αθηνών όπου

τώρα υπηρετεί ο κ.Γιάννου. ΣΕ ΝΙΩΘΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Αλλά όπως καταλαβαίνεις περνώ ήρεμα κ καταφέρνω να προσεύχομαι (λίγες

στιγμές) κάτι που δεν έκανα ΠΟΤΕ στο παρελθόν.

Χαίρομαι ποὺ εἶσαι ΙΕΡΟψάλτης εἰλικρινά, ἐγὼ παραμένω -καλῶς ἤ κακῶς- ψάλτης σκέτος καὶ σὰν τὸν εσπρέσο μου μαῦρος.
 
Last edited by a moderator:

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Ελα ρε Δομέστιχε μη με ειρωνεύεσαι αφού καταλαβαίνεις τι σου λέω.

Πάντως σήμερα έψαλλα το Δοξαστικό που επιμελήθηκε η τριανδρία από την εκτέλση του

κ.Νεοχωρίτη κ το ευχαριστήθηκα κ καπάκιι αργή δοξολογία (πάντα σε σύντομο ρυθμό) κ

ομολογώ πως η συνταγή πέτυχε...

Στο ξαναγράφω είμαστε στην ίδια ακριβώς κατηγορία απλός ψάλτης.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Ισως εγω να ειμαι ο ''καλυτερος''!...:cool:
Απο τοτε που ανεβηκα στο αναλογιο,μεχρι σημερα,ειμαι στην ενορια του πατερα μου και τα ''εχω'',ισως.ολα...
Την ευχη του πατερα μου και την βοηθεια του στην αναγκη...
Την ηχητικη καλυψη...
Την προσευχη,τις περισσοτερες φορες...:wink:(Ας πουμε,το air condition σημερα,εκανε καποιο θορυβο καθε τοσο...Ε,αντε να συγκεντρωθεις στο καθηκον σου!...:D),Δοξα τω Θεω...:cool:
Την ελευθερη επιλογη extra μαθηματων(αργες Δοξολογιες,Δυναμις) εαν και εφοσον φυσικα το απαιτει και ο χρονος...:wink:
Και παντα βεβαια στο τελος....το καφεδακι μου,παρεα με τον πατερα μου,τον αριστερο μου και τον εκκλησιαστικο επιτροπο!...:)
Λετε να μου λειπει κατι;...:cool:
Αυτα μου ερχονται προχειρα στο νου...
ΥΓ: Α, και αν συμβει κατι,εν ωρα ακολουθιας,παντα την αναλυση του θεματος την εξεταζουμε στο τελος της Λειτουργιας...Οχι εκεινη τη στιγμη!...Το μονο που θα επιτυχουμε,ειναι να ρεζιλευτουμε ολοι,στα ματια του Θεου και των πιστων!...:wink:
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Ψαλτικές "νουθεσίες" για να μην ξεχνιόμαστε:





Γιούρο: Απαίτησε μια αμοιβή υψηλότερη από την προβλεπόμενη για να επιβεβαιώσεις το ψαλτικό σου κύρος. Βάλε συγκεκριμένη ταρίφα για κάθε βάπτιση ή γάμο. Απαίτησε το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Το δικαιούσαι διότι τις άγιες μέρες εργάζεσαι περισσότερο

Συχνότητα: Μην συμμετέχεις ποτέ σε καθημερινές ακολουθίες. Θίγεται το κύρος σου και σε συνηθίζει ο κόσμος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στο αξίωμά σου. Μόνο Κυριακές.

Καριέρα: Αν είσαι αριστερός ψάλτης φρόντισε με κάθε τρόπο να γίνεις δεξιός. Αν είσαι δεξιός κράτα με νύχια και με δόντια αυτήν την θέση. Αν βρεθεί κάποιος καλύτερος από 'σένα, μην τον αφήσεις με τίποτα να σου πάρει την θέση. Το δεξί ψαλτήρι σου ανήκει διά βίου, όπως το και επισκοπικό αξίωμα.

Χορωδία: Φτιάξε μια χορωδία με άτομα που τους αρέσει η μουσική και η επίδειξη.

Ισοκράτημα: Αν δεν βρίσκεις τα κατάλληλα άτομα, πάρε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα να σου κρατάει το ίσον. Όσοι δεν ξέρουν θα θαυμάσουν που η φωνή σου πολλαπλασιάστηκε.

Φιλαρέσκεια: Να θυμάσαι αδιαλείπτως ότι δεν απευθύνεις την ψαλμωδία σου στον Θεό εκ μέρους των ανθρώπων, αλλά ότι χρησιμοποιείς την ψαλμωδία σου στον Θεό για να αρέσεις στους ανθρώπους.

Χλίδα: Να εκχυδαΐζεις και να παραμορφώνεις την φωνή σου τραβώντας ασύστολα τις άκριες των λέξεων. Να προσθέτεις κορδέλα, γαργάρισμα, κορώνα, τρέμουλο, και μουρμούρα για να μην καταλαβαίνει κανείς τι ψάλλεις ώστε το ψάλσιμό σου να εκφράζει το άρρητο.

Μαέστρος: Κούνα επιδεικτικά τα χέρια σου για να συντονίζεις τους βοηθούς σου και κάνε γκριμάτσες πάθους. Θα σε προσέξουν οπωσδήποτε.

Σόλο: Σε κάποια σημεία της ακολουθίας να κάνεις σόλο. Ρίξε τους υπόλοιπους χαμηλά να κρατάνε το ίσον και εσύ πάτα τέρμα γκάζια να φτάσεις τις κραυγές σου στον ουρανό. Σύμφωνα με το ψαλμικό "Κύριε, εκέκραξα προς σε, εισάκουσόν μου", αν κράζεις δυνατά θα εισακουσθείς οπωσδήποτε.

Φαίνεσθαι: Αν η θέση του ψάλτη δεν είναι αρκετά υπερυψωμένη, απαίτησε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο να διατεθούν χρήματα για να κατασκευαστεί ειδικό βάθρο. Δεν είναι σημαντικό μόνο να ακούγεσαι αλλά και να φαίνεσαι.

Διόρθωση: Αν ο παπάς κάνει κάποιο λάθος στις εκφωνήσεις ή στο τυπικό, διόρθωσέ τον με δυνατή φωνή. Θα φανεί ότι ξέρεις καλύτερα. Αν κάποιος από την χορωδία κάνει λάθος, ρίξε του ένα αυστηρό, υποτιμητικό βλέμμα διότι σε εξέθεσε.

Λυγμός: Αν ψάλλεις με συγκίνηση κάποιον ύμνο, πίστεψε ότι έχεις ανέβει πνευματικά.

Κορώνα: Αν βγάλεις μια δυνατή κορώνα, κοίτα μα την άκρη του ματιού σου το εκκλησίασμα για να εξακριβώσεις αν άρεσες.

Ξεκούτισμα: Αν έχεις περάσει τα --ήντα και η φωνή σου έχει γεράσει, μην το βάζεις κάτω. Μην αφήσεις κανένα νεότερο να σου πάρει την θέση. Μην ξεχνάς ότι η ψαλτική θεμελιώνει την ταυτότητά σου και ενισχύει το εγώ σου. Εφάρμοσε το... "Dum spiro pselno".

Δικαίωμα: Αν ξεκίνησες στα νιάτα σου να ψέλνεις από αγάπη για τον Θεό και με τα χρόνια έχασες τον μπούσουλα και βυθίστηκες στην αμαρτία, μην ανησυχείς. Συνέχισε να ψάλνεις. Κανείς δεν σκανδαλίζεται. Η παιδική σου ηλικία αναπληρώνει την μετάνοια.

Χαλαρά: Στις ακολουθίες μην πηγαίνεις ποτέ από την αρχή διότι δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει. Μία μικρή καθυστέρηση κεντρίζει την προσοχή και τονίζει το κενό της απουσίας σου.

Προνόμιο: Όταν γίνεται αρτοκλασία να απαιτείς ένα ολόκληρο άρτο για το σπίτι. Δεν πειράζει που τους έχετε βαρεθεί στην οικογένειά σου. Να τους δίνεις σε συγγενείς και γείτονες για να ανεβάζεις το κύρος σου με την προσφορά αυτή, αλλά και να τους θυμίζεις ότι είσαι άνθρωπος της Εκκλησίας.

Ανωτερότητα: Πάνω στο ψαλτήρι να νιώθεις διαφορετικός από το υπόλοιπο εκκλησίασμα. Οι άλλοι απλά παρακολουθούν, ενώ εσύ με το χάρισμα της φωνής σου τους ανεβάζεις στον ουρανό. Είσαι ο πρωταγωνιστής.

Μοναδικότητα: Απάλλαξε όλους τους πιστούς από την δυνατότητα της ψαλμωδίας. Να τα λες όλα εσύ με την χορωδία και τους ιερείς ώστε ο λαός να μετέχει παθητικά σαν να παρακολουθεί θεατρική παράσταση.

Ράσο: Φρόντισε το ράσο σου να ξεχωρίζει. Κόκκινος γιακάς, και φανταχτερά μανίκια... Και πάντοτε ανοιχτό πάνω για να φαίνεται η γραβάτα σου. Πάνω απ' όλα είσαι κύριος. (Ο γιακάς πρέπει πάντα να εξέχει έντονα)

Άμεμπτον: Αν στην πνευματική σου ζωή τα έχεις κάνει θάλασσα, μην ανησυχείς. Ακόμη και αν είσαι φίλαυτος, οργίλος, φιλοχρήματος και πόρνος κανείς δεν σκανδαλίζεται. Με την ασκητική - νηπτική πράξη της ανάβασης σου στο αναλόγιο οι αμαρτίες σου συγχωρούνται.

Ανδροκρατία: Μην αφήσεις γυναίκες να συμμετέχουν στην χορωδία. Το ψάλσιμο είναι ανδρική υπόθεση. Μην προδίδεις τα προνόμια που σου προσφέρει η παράδοση.

Σνομπάρισε: Αν κάποιος άγνωστος τολμήσει να σε πλησιάσει με την διάθεση να ψάλλει, ρίξε του μία επικριτική και αδιάφορη ματιά για να τον ενισχύσεις στην ταπείνωση. Μετά από λίγο θα απομακρυνθεί μόνος του από το αναλόγιο.

Ρόλος: Δεν είναι απαραίτητο να εξομολογείσαι και να μεταλαμβάνεις. Εσένα άλλος είναι ο ρόλος σου στην Εκκλησία. Τα δρώμενα δεν αφορούν σε εσένα αλλά στους ακροατές σου.

Ξεσάλωμα: Αν δεν υπάρξει ιεροκήρυκας, η ώρα του "κοινωνικού" είναι όλη δική σου. Βγάλε το άχτι σου με μια άσχετη ψαλμωδία διανθισμένη με αυτοσχέδια τεριρεμ. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρεις σε όσους πρόκειται να μεταλάβουν ένα ισχυρό κίνητρο κατάνυξης και μετανοίας.


Υ.Γ.1: Δεν έχω το όνομα του ''δημιουργού''. Όποιος το ξέρει ας το παραθέσει.
Υ.Γ.2: Oι συγκεκριμένες απόψεις δεν αποτελούν απαραίτητα και δική μου άποψη.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Η πηγή του ανωτέρω.
Είχε επισημανθεί πάλι προ τριετίας.
 
Last edited:

ΦΩΤΙΟΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ

Παλαιό Μέλος
Αηδόνης;100901 said:
Ψαλτικές "νουθεσίες" για να μην ξεχνιόμαστε:


Είμαστε για κλάμματα.Διαβάζοντας τα ανωτέρω αισθάνθηκα πράγματι πολύ άσχημα και αυτό διότι αντικατοπτρίζουν σε εμέ τον αμαρτωλόν την πραγματικότητα.Εύχομαι ο Θεός να μας λυπηθεί και να έχουμε Καλόν Παράδεισον.Τίποτε άλλο.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον αδελφό Αηδόνη που μας προσγείωσε στην πραγματικότητα.
 
Last edited by a moderator:

Βεροιεύς

Παλαιό Μέλος
Αλλά δίπλα από αυτόhttp://www.psyche.gr/psaltes.htm,υπάρχει αυτό:

«Ο ψάλλων πρέπει να έχει το νου του στα θεία νοήματα και να έχει ευλάβεια. Να μην πιάνει τα θεία νοήματα λογοτεχνικά, αλλά με την καρδιά. Άλλο η ευλάβεια και άλλο η τέχνη, η επιστήμη της ψαλτικής. Η τέχνη, χωρίς ευλάβεια είναι….μπογιές. Όταν ο ψάλτης ψάλλει με ευλάβεια, ξεχειλίζει από την καρδιά του η ψαλμωδία και ψάλλει κατανυκτικά. Όταν εσωτερικά είναι σε καλή πνευματική κατάσταση ο άνθρωπος, όλα πάνε καλά. Γι' αυτό πρέπει να είναι τακτοποιημένος κανείς εσωτερικά και να ψάλλει με την καρδιά του, με ευλάβεια, για να ψάλλει και κατανυκτικά».
π.Παΐσιος.
 

ΦΩΤΙΟΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ

Παλαιό Μέλος
Άντε αιωνία μας η μνήμη ..........
Μην το γελάς αδελφέ.Άνευ πλάκας πες και ένα ευχαριστώ που ευτυχώς ο Θεός μας λυπήθηκε και δέχεται μεσιτείες εις τον Ουρανόν από δικά μας άτομα.Σκέψου το.........:) και πέσε να πάρεις κάμψεις για την τιμή που μας έκανε.....:):wink:

Υ.Γ.Εξάλλου αυτήν είναι και η αιτία που είμαστε στα αναλόγια.....
Χαιρετίσματα στην Ρόδο και στο Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη ΙΕΡΟψάλτες, ἐγὼ παραμένω -καλῶς ἤ κακῶς- ψάλτης σκέτος ασχολούμενος με την θεωρία της Μουσικής, τις αναλύσεις και τους ήχους. Με την προσευχή δεν πολυασχολούμαι, προτιμώ τις όμοιες διφωνίες, νηστεία έτσι κι έτσι αρέσκομαι στην κλείδα, οσο για την αγρυπνία χαλάει την φωνή μου, κατάνυξη δεν διαθέτω, κυριακή πρωί αν είμαι ξενύχτης το μόνο που σκέφτομαι είν᾿ ο εσπρέσο.:D
Επίσης, δεν ξεχνώ ποτέ τη μέρα που πληρώνομαι και είμαι σαφώς συγκεντρωμένος σ' αυτή ...:wink:

Όσον αφορά τους δαίμονες, δόξα τω Θεω έχω αρκετούς -όπως βλέπετε- ίνα με κολαφίζουν, αφού υπεραίρομαι ... Μιλάμε όμως για πολύ κολαφισμό οι άτιμοι οι κερατάδες ...:rolleyes:

Α! επίσης, προσπαθώ με επιμονή να παρατηρώ γύρω μου την πρώτη πρόταση του τροπαρίου της Κασσιανής να κυκλοφορεί ... :p

Λυπούμαι συνάδελφοι, μάλλον χρειάζομαι αναμόρφωση ...:eek: να σκίσω τα μουσικά μου βιβλία και να αδειάσω το ereader μου από τα αμαρτωλά eβιβλία (δεν έχω, αλλά σύντομα έρχεται:))
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
συγχαρητήρια αλλά δε χρειάζεται να μας τα λες με κάθε ευκαιρία.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
συγχαρητήρια αλλά δε χρειάζεται να μας τα λες με κάθε ευκαιρία.

Ξέρω είμαι και γίνομαι κουραστικός, επαναλαμβάνομαι κιόλας, αδελφέ, αλλά τί να κάνουμε, έτσι καλοί χριστιανοί που είμαστε πρέπει να με ανέχεστε και να προσεύχεσθε δια την ταπεινότατη μετριότητά μου, δεν νομίζεις ...

Παραθέτω και μια πολύ διαφωτιστική φωτογραφία πνευματικού μόχθου κυριολεκτικά, με εξαιρετική λεζάντα, από το αφιέρωμα εδώ
 

Attachments

  • Screenshot_2.jpg
    107.5 KB · Views: 43

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Ουτε εγω προκειται να παω νωρις για υπνο...
Ας πουμε,Σαββατο ειναι αποψε...Να μην βγουμε για κανενα ποτακι με παρεα;...:wink: Αρκει μονο να μην φτασουμε στα ακρα*,γιατι προβλεπω το πρωι να μας κυνηγανε ιερεις,πιστοι και οι εικονες μαζι!!...:D

Γενικα,θα ελεγα,να μην τραβαμε τα ακρα.*
Νομιζω η μεση οδος,ειναι η καλυτερη!:wink:
Παν μετρον αριστον σε ολα!!...:cool:
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Στη μέση οδό λοιπόν, Keep Walking ... σήμερα το βράδυ και προσοχή στο ... δρόμο ...:wink:

 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Στη μέση οδό λοιπόν, Keep Walking ... σήμερα το βράδυ και προσοχή στο ... δρόμο ...:wink:


Στο 0:24,εγω θα πηγαινα στα αριστερα μαζι της παντως!....:wink::D
Domestikus, ευχαριστω για το vide-ακι!:)
Καλη βραδια σε αλλους,αν πατε καπου αποψε!....:)
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Ανδροκρατία: Μην αφήσεις γυναίκες να συμμετέχουν στην χορωδία. Το ψάλσιμο είναι ανδρική υπόθεση. Μην προδίδεις τα προνόμια που σου προσφέρει η παράδοση.
Το γεγονος οτι ανδρες ψαλλουν μονο δεν εχει να κανει με ανδρικο προνομιο ή με καποια διαστρεβλωμενη θεωρια που θελει τους ανδρες να κρατουν τα ηνια ως εκλεκτα πλασματα του Θεου. Οποιος το πιστευει αυτο διαπραττει υβρη εναντι του ευαγγελιου και των πατερων οι οποιοι θεσπισαν με κανονες αλλα και μιλησαν ξεκαθαρα γι'αυτα τα ζητηματα. Οποιος διαφωνει με το ζητημα αυτο θα πρεπει να πει διαφωνω με το ευαγγελιο και τους Πατερες της εκκλησιας. Η αναφορα μας αοριστα στη παραδοση ειναι ενας εξυπνος τροπος να μην προκαλεσουμε αντιδραση. Μιλαμε για το κανονα και οχι για εξαιρεσεις πανω στο ζητημα αυτο.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Στο 0:24,εγω θα πηγαινα στα αριστερα μαζι της παντως!....:wink::D
Domestikus, ευχαριστω για το vide-ακι!:)
Καλη βραδια σε αλλους,αν πατε καπου αποψε!....:)

Αδελφέ μου εν Χριστώ, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να περάσεις καλά, πάρα πολύ ... καλά, και να προσέχεις τις αριστερές ... στροφές:wink:. Ενίοτε μπορεί και να ... ξεφύγεις από την μέση οδό ...:eek:

Πάντα στην διάθεσή σου αδελφέ μου ...
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Στην απόκτηση των αρετών δεν υπάρχει μέτρο. Δεν μπορεί να πει κάποιος "Εκείνος είναι πολύ δίκαιος, ο άλλος είναι πολύ άδικος, εγώ επιλέγω την μέση οδό!" Το ίδιο ισχύει και με άλλες αρετές, όπως π.χ. η σωφροσύνη, η μετριότητα, η γενναιοψυχία, η οσιότητα, η ανδρεία, η ταπεινοφροσύνη, η σοφία, η υπακοή, η αγνότητα και άλλες πολλές. Βαθμηδόν αυξανόμενη η αρετή μας οδηγεί κοντύτερα στον Θεό. Υπερβολή στην αρετή δεν υπάρχει. Άτοπον.

Και ένα ποίημα του Γ. Βιζυηνού επιλογικά (που σίγουρα δεν θα αρέσει στον domesticus τόσο, όσο στους ιεροψάλτες και σε όλους εκείνους που αγωνίζονται πνευματικώς και σωματικώς σε αυτόν τον μάταιο κόσμο που ζούμε, μεταξύ των οποίων ανήκει και ο υποφαινόμενος):
"Όποιος όμως κοπιάσει
κι αποκτά την αρετή,
και το χώμα αν τον σκεπάσει
πάλι κτήμα του ειν' αυτή", που δεν διαφέρει πολύ από το πνεύμα του Σοφοκλή: "Όπλον μέγιστον γαρ εστίν αρετή βροττοίς".
 
Last edited:
Απο εδω



βρηκα και αυτό

Η μουσική τον κάνει τον άνθρωπο ευαίσθητο, τον κάνει ποιητή, τον κάνει άγιο...Μπορεί να γίνεις κι ένας εγωιστής και να κουνιέσαι και να «αυτόνεσαι» και να είσαι κούφιος. Μπορεί να έχεις τη φωνή, να συγκινείς με τη φωνή σου, αλλά αυτός ο όντως άγιος που ψάλλει, αυτός έχει και κάτι άλλο. Δεν έχει μόνο τη φωνή, αυτός έχει και κάτι άλλο. Μαζί με τη φωνή που εκπέμπεται με τα ηχητικά κύματα, εκπέμπεται και κάποια χάρις με άλλα κύματα, μυστικά που εγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων και τις συγκινούν βαθύτατα. Ο κούφιος ας πούμε μουσικός, ο εγωιστής, έχει αυτό. Κι ευχαριστεί έτσι. Ο άγιος μουσικός στέλνει και κύματα - κύματα μαζί με τη φωνή του. Γίνεται ένα πολύ μεγάλο μυστήριο. Γι' αυτό αν θα πάτε στο Άγιο όρος και ακούσετε τους μοναχούς που ψάλλουν - και παγωμένη και πέτρινη καρδιά να έχεις, άμα ακούσεις....


Π. Πορφύριος
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... το μόνο που σκέφτομαι είν᾿ ο εσπρέσο.:D ...
Γι αυτό μόνο μπορώ να μαρτυρήσω ότι είναι αλήθεια. Για τα άλλα δεν ξέρω.:)
 
Top