Ουτίστες στην Ελληνική μουσική 20ος αι. - σήμερα

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθιση της χρήσης παραδοσιακών οργάνων στην Ελληνική μουσική και μάλιστα στο ούτι. Μια πρόχειρη (ατελής) έρευνα στο διαδίκτυο εντυπωσιάζει με τον αριθμό των ονομάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι νέοι εκτελεστές. Δεν έκανα τον κόπο να ξεχωρίσω τους δεξιοτέχνες από τους περιστασιακούς ουτίστες πιό κάτω, απλά μια λίστα από ανθρώπους που είτε συστηματικά είτε περιστασιακά παρουσίασαν ή παρουσιάζουν μουσική στο ούτι, στα πλαίσια της Ελληνικής μουσικής. Είναι και άλλοι πολλοί είμαι σίγουρος που μπορούμε να προσθέσουμε και να κάνουμε κάτι σαν αρχείο σύγχρονων ουτιστών στο μέλλον.

Γιώργος Μπατζανός
Αγάπιος Τομπούλης
Κώστας Σκαρβέλης
Αρντάσης
Μάρκογλου
Γρηγόρης Ασίκης
Μάριος Μελκόν
Μήτσος Κυριακίδης
Μάρκος Τσολάκογλου
Γιάννης Σούλης «Μαγνήσαλης» (Σμύρνη 1917 - Αθήνα 1988)
Ross Daly
Νίκος Σαραγούδας
Ιωάννα Άντριους
Haig Yazdjian
Ara Dinkjian
Χρίστος Τσιαμούλης
Στέλιος Βαρβέρης
Θύμιος Ατζακάς
Νίκος Δημητριάδης
Κυριάκος Ταπάκης
Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Γιάννης Αβραμίδης
Θωμάς Κωνσταντίνου
Αντώνης Απέργης
Μαυρουδής Κοντάνης
Ευγένιος Βούλγαρης
Περικλής Τσουκαλάς
Παντελής Ιωνάς
Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ
Λἀμπρος Κάππας
Γιώργος Καλαμάκης
Γιώργος Μαρινάκης
Αντώνης Αναγνώστου
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Δημήτρης Στεφόπουλος
Κατερίνα Μητροπούλου
Βαγγέλης Δημούδης
Βασίλης Βέτσος
Γ. Γιαρένης
Κασούρας Βασίλης
Κώστας Φιλιππίδης
Έκτoρας Κυριάκου
Γιώργος Παππάς
Λάμπης Ξυλούρης
Αλέξανδρος Παπαδημητράκης
Νίκος Πασσαλίδης
Δημήτρης Κορδάς
Στέργιος Νεαμονιτάκης
Άγγελος Καλοριζικάκης
Χρήστος Σταύρου
Σπύρος Κολιαβασίλης
Χρήστος Ιορδανίδης
Ηρακλής Τριανταφυλλίδης
Στέλιος Ηλιάκης
Ιοκάστη Κουτσουρίδου
Σ. Πετρουλάκης
Ἀναστάσιος Κούρογλου
Αργύρης Κόκορης
Κώστας Κουκουλίνης
Κωνσταντίνος Κίκιλης
Alexander Spitzing
Θανάσης Ζέρβας
Κατσουφλίδης Ευάγγελος
Χάρης Παπανικολάου
Πέτρος Καλύβας
Ν. Ανεμοδουριώτης
Αβραάμ Παπαϊωάννου
Χρήστος Ζήνδρος
Κώστας Παπαγκίκας
Γιώργος Κεσίσογλου
Μαϊστρέλλης Νίκος
Νίκος Γράψας
Χρήστος Ζέρβας
Χάρης Παπανικολάου
Θάνος Μπουκουβάλας
Κώστας Τσαρούχης
Παναγιώτης Μπούρας
Χρίστος Κεχαγιάς
Πάνος Αγιακάτσικας
Jimmy Mahlis
Δημήτρης Γουλής
Θάνος Μπουκουβάλας
Βαλάντης Κασπαρίδης
Παναγιώτης Καρνέζης
Γιάννης Καλιάς
Αστέριος Μαυρουδής
Πέτρος Ζαράνης
Michiel Koperdraat
Χρήστος Κωνσταντίνου
Βαγγέλης Κατσουλίδης
Κώστας Παπαγερίδης
Μαυρομανωλάκης Γιώργος
Τζωρτζίνης Βασίλης
Σπύρος Γεωργιάδης
Δημήτρης Κρανίδας
Αγάθωνας Ιακωβίδης
Σάκης Γιώργου
Γιώργος Κεσίσογλου
Χάρης Μανουσακής
Γιώργος Χατζημιχελάκης
Περικλής Παντολέων
Efren Lopez
Κάρολος Κουκλάκης
Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος
Σωτήρης Τσουλουφίδης
Γιώργος Πούλος
Γιώργος Νταλάρας
Βαγγέλης Τσιαπλές
Μιχάλης Τζουγανάκης
κ.α.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
#2
Ευχαριστούμε Δημήτρη. Όμως στην Ελλάδα το ούτι βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της εγγύς και μέσης ανατολής. Αν δει κανείς τι παίζουν οι άνθρωποι στη Συρία, την Αραβία, το Ιράν και αλλού, θα καταλάβει ότι εδώ το ούτι βρίσκεται ακόμα σε σπαργανώδη κατάσταση. Αυτό, όπως λέγαμε πρόσφατα με ένα φίλο, ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι εδώ μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται το όργανο, ενώ στις χώρες αυτές έχει μακρά προϊστορία και γενιά με γενιά το παίξιμο έχει φτάσει σε επίπεδα που εδώ θα κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Για μένα, αν θέλει να μάθει κανείς πραγματικό ούτι, το πρώτο που θα έχει να κάνει είναι να φύγει από την Ελλάδα, αν έχει αυτή τη δυνατότητα.
 
#3
Για μένα, αν θέλει να μάθει κανείς πραγματικό ούτι, το πρώτο που θα έχει να κάνει είναι να φύγει από την Ελλάδα, αν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Μη μας απογοητεύεις τώρα... Και σε καιρούς κρίσης...:(
 

Lakedaimonios

Ευάγγελος Θεοδώρου
#5
Βλέποντας σήμερα τυχαία το παρόν θέμα, θυμήθηκα μία συζήτηση που είχα προ ημερών με τον δάσκαλo μου Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτη Τζανάκο. Μου είχε πει λοιπόν ότι ο γιός του Στυλιανού Τσολακίδη Σάββας (με τον οποίο ο κ. Τζανάκος έχει φιλία - μάλιστα ήταν και της Παναγίας στην Μητρόπολη), του είχε πει πώς ο αδελφός του πατέρα του Στέλιου, ήταν από τους πλέον διάσημους ουτίστες της Τουρκίας και λεγόταν Μάρκος. Συνδυάζοντας τα ανωτέρω αναρωτήθηκα μήπως ο αναφερόμενος στο παρόν θέμα - ουτίστας Μάρκος Τσολάκογλου - είχε κάποια σχέση με τον αείμνηστο κυρ Στέλιο Τσολακίδη. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο πριν λίγο τον κ. Τζανάκο και ορίστε τι πληροφορίες απεκόμισα:

Πράγματι ο Μάρκος Τσολάκογλου ήταν αδελφός του Στέλιου Τσολακίδη, κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερος του. Διατήρησε το επώνυμο Τσολάκογλου, σε αντίθεση με τον αδελφό του Στέλιο που το άλλαξε σε Τσολακίδης επειδή καταζητείτο από τις Τουρκικές αρχές για επεισόδιο με Τούρκο Αστυνομικό. Ο Μάρκος Τσολάκογλου, υπηρέτησε για μία μέρα στον Τουρκικό στρατό. Προσλήφθηκε ως μουσικός στην υπηρεσία του Χαμήτ-πασά και δίδασκε ούτι και βιολί. Υπήρξε από τους πλέον γνωστούς ουτίστες της Τουρκίας για χρόνια και επίσης ήταν συνθέτης τραγουδιών. Οι Τούρκοι τον ήξεραν ως «Ουντιμάρκο». Είχε ένα διώροφο κέντρο διασκεδάσεως στην περιοχή «Αρναουτιοϊ» της Πόλης, όπου στο ισόγειο έπαιζαν ανατολική μουσική και στον όροφο Ευρωπαϊκή. Ο ίδιος εμφανιζόταν και έπαιζε πολύ αργά για περίπου μισή ώρα, με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Το 1953 ήλθε στην Σπάρτη και πήρε τον ανιψιό του Σάββα, γιό του Στέλιου, σχεδόν με το ζόρι για να σπουδάσει στην Τουρκία και να τον αποκαταστήσει ό ίδιος επειδή δεν είχε παιδιά. Όμως με τα γεγονότα του 1955 τον έφερε πίσω. Την περιουσία του ουδείς την διεκδίκησε και περιήλθε στο Τουρκικό κράτος.

Στην έρευνα που σιωπηλά και μεθοδικά διενεργούμε με τον με τον κ. Παναγιώτη Τζανάκο αποκτήσαμε και συνεχίζουμε να συλλέγουμε ηχητικό και φωτογραφικό υλικό τόσο του Μάρκου, όσο και του Στυλιανού Τσολακίδη. Όταν έρθει ο καιρός θα το φέρουμε στο φώς.

Καλή συνέχεια.
 
#9
Η λίστα πρέπει να ανανεωθεί και να προστεθούν και άλλοι όπως π.χ. ο 10χρονος ουτίστας Ανδρέας Σμάγας που συμμετείχε σε μαθήματα Master Class με τον Yurdal Tokcan στην Κρήτη το 2018 και ο οποίος απ' ό,τι γνωρίζω παίζει ήδη από το 2014.
 
Top