''Ουράνιο'' ''ΤΕΡΙΡΕΜ'' Ψάλλει ο πρωτοψάλτης Ευγένιος Χαρδαβέλλας

SARADIS3

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡ
Ειναι οντως ουρανια μελωδια .Αλλα ανθρωπος πρεπει να το εψαλε εχτος ακολουθιας .Σιγουρα η παραδοση εχει εξελιξη στην Βυζαντινη μουσικη βασιζομενη στην οχταηχια .Μην ξεχναμε και τους υμνους του Αγ Νεκταριου το Αγνη Παρθενε που το μελωπιησε η Σιμωνος Πετρας πατηρ Γρηγοριος μιαζει με Βαλς .:)
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Ο "Σόμπατζης" αδελφέ μου είναι ορισμός από μόνος τού!
Ωραια... τοτε μπορεις ευκολα φιλε Ιωαννη να μου πεις και 2 λογια περι παραδοσιακου ψαλτου αφου υπαρχει συμφωνα με εσας ο ορισμος ενσαρκωμενος.
 

N/A

Μέλος
Εγώ νομίζω ότι το θέμα πάλι ξεφεύγει. Αλλα οι συντονιστές πρέπει να κάνουν σκι. Όπως έχει ειπωθεί οποιος θέλει ακούει τα αναρτηθέντα. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν το ύφος και το τρόπο που ψάλλει ο K. Χαρδαβέλλας είναι ανούσιο νομίζω να κάθονται σε κάθε επισυνάψει και να επαναλαμβάνονται οι ίδιοι λέγοντας τα ίδια και τα ίδια κάθε φορα.
 
Last edited:
Greekψαλτης;98476 said:
Ωραια... τοτε μπορεις ευκολα φιλε Ιωαννη να μου πεις και 2 λογια περι παραδοσιακου ψαλτου αφου υπαρχει συμφωνα με εσας ο ορισμος ενσαρκωμενος.

Έτσι όπως έχω αντιληφθεί το θέμα της παράδοσης ακούγωντας τον Ιάκωβο ή τον Πρίγγο ή τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη (Σομπατζή) έχω να πώ ότι ο παραδοσιακός ψάλτης θα πρέπει ως όπλα του να έχει την απλότητα και την ταπείνωση και ως σκοπό του την προσευχή, και για τον εαυτό του και για τους άλλους που τον ακούν.
Με τραγουδοποιημένους ύμνους δεν μπορείς να προσευχηθείς αλλά να θαυμάσεις. Άν κάποιος ψάλτης έχει σαν σκοπό του να προκαλέσει θαυμασμό πιστεύω είναι ο πλέον ακατάλληλος για την δουλειά. Ο συναισθηματισμός δεν χωράει στην παράδοση και στη μουσική αυτή! Στην Δύση ίσως ναι!
 
Last edited:

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Η συζητηση ανευ προσβολων δεν εβλαψε ποτε κανεναν:wink:. Πολυ περισσοτερο δε ως προς τη Β.Μουσικη οπου κρυβει τεραστιο πλουτο και επομενως καποια πραγματα ειναι αρκετα συνθετα. Δεν ειναι ολα ασπρο-μαυρο ή στασιμα οπως θελουν πολλοι να πιστευουν. Αυτο θα ηταν το τελος για μια οποιασδηποτε μορφης τεχνη... η στασιμοτητα!
 
Top