neoklis
Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Το βίβλιο καταγράφει:
1) την ενέργεια και εξήγηση όλων των σημαδιών της παλαιάς γραφής από τα Δοξαστικά του χρωματικού γένους στο Δοξαστάριον του Ιακώβου Πρωτοψάλτου, με επισύναψη αντίστοιχων πηγών ανά περίπτωση.
2) αναλυτικές λίστες περιπτώσεων και υποπεριπτώσεων ανά σημάδι με επισύναψη αντίστοιχων πηγών ανά περίπτωση.
3) μουσικολογική ανάλυση και σχέση ποίησης-μέλους επί των σημαδιών της παλαιάς γραφής του Δοξαστικού των Αίνων των Αγίων Παθών και του Δοξαστικού των Αίνων "Και νυν" των Χριστουγέννων.
Χρησιμοποιήθηκαν:
1) ιδιωτικό χειρόγραφο του Δοξασταρίου του Ιακώβου στην παλαιά γραφή
2) το δίτομο Δοξαστάριον του Ιακώβου στην νέα γραφή από τις Εκδόσεις Επέκταση,
3) καθώς και άλλες πηγές που αναγράφονται αναλυτικά στην βιβλιογραφία του βιβλίου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω:
1) την πανέμορφη οικογένειά μου, την γυναίκα μου και το κοριτσάκι μου που μου έδωσαν τόσο μεγάλη δύναμη στις δύσκολες στιγμές.
2) τον εκδότη του βιβλίου κύριο Παναγόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα.
3) τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριο Εμμανουήλ Γιαννόπουλο, χωρίς την αρωγή του οποίου δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα.
"Όταν τινάς θέλει να καταλάβη τα μέλη, τα οποία, εγράφοντο δια των ειρημένων δεκαπέντε χαρακτήρων, δύναται να επιτύχη τούτο δια του παραλληλισμού. Εάν φερ' ειπείν θέλει να γνωρίση, ποίον μέλος έγραφε το Κρατημοϋπόρροον, ας πάρη το Κοινωνικόν του Δανιήλ, (...), γεγραμμένον με την παλαιάν μέθοδον, και γεγραμμένον με την νέαν, και δια το παραλληλισμού ευκόλως το ευρίσκει" (Χρύσανθος εκ Μαδύτων, Μέγα Θεωρητικόν της Μουσικής, σ. 180-181).
Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο εδώ
Οι θέσεις του χρωματικού γένους στο Δοξαστάριον του Ιακώβου πρωτοψάλτου | npanagopoulos.gr
Î ÏαλαιογÏαÏία ÏÎ·Ï Î²ÏζανÏÎ¹Î½Î®Ï ÎµÎºÎºÎ»Î·ÏιαÏÏÎ¹ÎºÎ®Ï Î¼Î¿ÏÏικήÏ αÏοÏελεί ÏήμεÏα Îναν αÏÏ ÏοÏÏ Ïιο δÏÏÏÏÏÏιÏοÏÏ ÎºÎ±Î¹Â ÏολÏÏÏÎ¹Î´ÎµÎ¯Ï ÎµÏιÏÏημονικοÏÏ ÎºÎ»Î¬Î´Î¿ÏÏ ÏÏο Ïεδίο ÎÏεÏÎ½Î±Ï ÏηÏ βÏζανÏÎ¹Î½Î®Ï Î¼Î¿ÏÏικολογίαÏ. Τα...npanagopoulos.gr
Οι θέσεις του χρωματικού γένους στο Δοξαστάριον του Ιακώβου πρωτοψάλτου | npanagopoulos.gr
Î ÏαλαιογÏαÏία ÏÎ·Ï Î²ÏζανÏÎ¹Î½Î®Ï ÎµÎºÎºÎ»Î·ÏιαÏÏÎ¹ÎºÎ®Ï Î¼Î¿ÏÏικήÏ αÏοÏελεί ÏήμεÏα Îναν αÏÏ ÏοÏÏ Ïιο δÏÏÏÏÏÏιÏοÏÏ ÎºÎ±Î¹Â ÏολÏÏÏÎ¹Î´ÎµÎ¯Ï ÎµÏιÏÏημονικοÏÏ ÎºÎ»Î¬Î´Î¿ÏÏ ÏÏο Ïεδίο ÎÏεÏÎ½Î±Ï ÏηÏ βÏζανÏÎ¹Î½Î®Ï Î¼Î¿ÏÏικολογίαÏ. Τα...