[Ψάχνω] Οικονομική χορηγία δακτυλογράφησης έργου Α. Βουδούρη

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητοί, όπως γνωρίζετε στην ενότητα

Άγγελος Βουδούρης > Δακτυλογράφηση

επιτελείται εδώ και καιρό κοπιαστικό και αφιλοκερδές (εθελοντικό) έργο δακτυλογράφησης των χειρογράφων του Αγγέλου Βουδούρη. Για το έργο αυτό, κανείς δεν έχει ζητήσει χρήματα και ούτε ζητά. Το έργο αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά χρονοβόρο (9000 σελίδες συνολικά) και θα πάρει αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί βασιζόμενοι και μόνο στην προσωπική προσφορά του ελεύθερου χρόνου των λίγων αλλά ένθερμων εθελοντών.

Θέτω με δική μου πρωτοβουλία στην προσοχή όλων μια αίτηση αναζήτησης οικονομικής χορηγίας ώστε να μπορέσουμε να ελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους αφενός αλλά και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους που ασχολούνται με το έργο αυτό να δώσουν περισσότερο χρόνο που διαφορετικά δεν τους είναι δυνατόν.

Ενδεικτικά σε τιμές αγοράς η δακτυλογράφηση έργων Βυζαντινής Μουσικής κοστίζει 4-6 ευρώ ανά σελίδα. Με βάση αυτό μπορεί να υπολογιστεί το κόστος δακτυλογράφησης κάθε βιβλίου (εξαιρώντας χρόνο διορθώσεων κτλ.) και οι υποψήφιοι χορηγοί να υπολογίσουν το ποσό της προσφοράς τους. Οποιαδήποτε χορηγία θα μπορούσε να αναγράφεται στις αρχικές σελίδες της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Γένοιτο.

Ευχαριστώ.
 

tb---

τσοπάνης
Προσωπική μου πρόταση είναι ότι παράλληλα με την εύρεση χορηγών ,καλό θα ήταν να γίνει και μια προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης μέσω των μελών του φόρουμ και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Ευχαριστώ~
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Κατανοώ οτι το κόστος χρηματοδότησης ολοκληρωμένων βιβλίων πόσο μάλλον του συνολικού έργου είναι μεγάλο για να καλυφθεί από ιδιώτες. Η ιδέα της αυτοχρηματοδότησης είναι επίσης στο τραπέζι αλλά προσπαθώ να σκεφτώ ένα τρόπο που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Μία ιδέα είναι να χωριστεί το έργο σε κομμάτια π.χ. 50 σελίδων με συγκεκριμένο κόστος παραγωγής τελειωμένου αρχείου δηλαδή

(α) δακτυλογράφηση ακριβής (όπως είναι στο πρωτότυπο με τα λάθη του Βουδούρη κτλ) και σελιδοποίηση αντίστοιχη με το πρωτότυπο του Βουδούρη.

(β) [προαιρετικά σε ξεχωριστό αρχείο] δακτυλογράφηση διορθωμένη από τυπογραφικά (και μόνο) λάθη του Βουδούρη (με τις διορθώσεις σε παροράματα).

(γ) το αρχείο PDF και το DOC ή MEL που δημιουργήθηκε.

Τα αρχεία θα δημοσιεύονται δωρεάν και στο Ψαλτολόγιον εις κοινόν όφελος.

Υπολογίζοντας 5 ευρώ τη σελίδα αυτό θα ήταν 250 ευρώ για 50 σελίδες. Η διαδικασία χορηγίας μπορεί να είναι ως εξής. Κάποιος που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένο βιβλίο ανακοινώνει οτι προτίθεται να χορηγήσει 250 ευρώ για 50 σελίδες (ή ανάλογα για περισσότερες). Κατόπιν επιλέγεται από τη λίστα εγγεγραμμένων συνεργατών του έργου της δακτυλογράφησης ο επόμενος που θέλει και μπορεί να αναλάβει να ολοκληρώσει τη δουλειά εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και δεν έχει αναλάβει ήδη χορηγία. Η μεταφορά του ποσού μπορεί να γίνει σταδιακά κατά την παράδοση της εργασίας, οι λεπτομέρειες κανονίζονται εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον. Εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι σελίδες εντός της προθεσμίας πάλι μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις (π.χ. να το αναλάβει κάποιος άλλος ή να μειωθεί η προσφορά ώστε να υπάρχει κίνητρο σύντομης παράδοσης και υπευθυνότητας όσων αναλάβουν).

Εάν υπάρχουν άλλες ιδέες τις ακούμε ή μου τις στέλνετε σε ΠΜ.

Εάν 5 ευρώ είναι πολλά ή λίγα, διορθώστε όσοι γνωρίζετε από προηγούμενη επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο. Εάν υποθέσουμε οτι μια σελίδα μπορεί να πάρει 20 λεπτά δουλειάς τότε 50 σελίδες είναι σχεδόν 17 ώρες εξειδικευμένης δουλειάς!

Ευχαριστώ.
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
(α) δακτυλογράφηση ακριβής (όπως είναι στο πρωτότυπο με τα λάθη του Βουδούρη κτλ) και σελιδοποίηση αντίστοιχη με το πρωτότυπο του Βουδούρη.
Κύριε Δημήτρη
"Τα λάθη του Βουδούρη", δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δακτυλογραφούν με τον Μελωδό, διότι υπάρχει μουσικός ορθογραφικός έλεγχος, οπότε αν δεν διορθωθούν δεν πάει παρακάτω.
Όλα τα άλλα είναι εφικτά.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Είναι εφικτό, μπορείς να ξεγελάσεις τον έλεγχο βάζοντας φθογγόσημα και κάνοντάς τα αόρατα. Ας αναπαράγουμε τα λάθη, απλά να τα σημειώνουμε σε ένα πίνακα.
Πληροφοριακά, στο Τριώδιο Α (που θα ανεβάσω ελπίζω σε μια βδομάδα) έχω βρει μέχρι στιγμής 101 λάθη, τα οποία αναπαρήγαγα.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Επειδή συζητούνται κάποιες δυνατότητες μερικής χορηγίας σελίδων για συγκεκριμένα βιβλία (με βάση τα 5 ευρώ/σελίδα που ανέφερα νωρίτερα), όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη δακτυλογραφική ομάδα προκειμένου να υπολογιστεί στη διαδικασία επιλογής ας μου στείλει ΠΜ ή email μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2010 αναφέροντας ποιά βιβλία θα τους ενδιέφερε να αναλάβουν (απλά αριθμούς τόμων 1-18). Νομίζω θα είναι δίκαιο να δοθεί σειρά προτεραιότητας στα μέλη που ήδη έχουν εργαστεί εθελοντικά στο έργο της δακτυλογράφησης και έχουν προσφέρει γεναιόδωρα πολλές ώρες δουλειάς σε όλους μας σε περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλές επιλογές αλλά το σκεπτικό πάντοτε θα είναι η κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του συνολικού έργου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μουσικά είναι η καλή χρήση του προγράμματος Μελωδός (για ομοιομορφία). Για τα πολυτονικά αρχεία κειμένου που περιέχουν και μουσικά (π.χ. θεωρητικό, συγγράματα) δεν έχουμε προκαθορισμένη επιλογή ακόμα (de facto είναι το Word και τέλος PDF) αλλά αυτό είναι κάτι που κανονίζεται πιστεύω (π.χ. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΖ/ΒΖ Psaltica μέσα σε Word φαντάζομαι).

Ευχαριστώ.

ΥΓ. Επίσης, όποιος παραδίδει έργο θα είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι για μελλοντικές έγκαιρες διορθώσεις του έργου αυτού κατόπιν κριτικής που αναπόφευκτα θα γίνεται εν καιρώ με σκοπό την αρτιότερη και κοινά αποδεκτή μορφή του υλικού ώστε να είναι πιστό στο πνεύμα του αρχικώς πονήσαντα (Βουδούρη) και εύχρηστο στα ψαλτήρια μας (χωρίς τυπογραφικά κτλ.)
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Νομίζω ότι καλό θα ήταν να γίνει και μια παραλληλη συζήτηση για την μορφή και εμφάνιση της σελίδας. Επιλογή γραμματοσειράς, ψαλτικής και κειμένου, χρώμα, πυκνότητα γραμμών, τρόπος γραφής του κειμένου π.χ. σε επαναλαμβανόμενες συλλαβές επαναλαμβάνεται και ο αρχικός φθόγγος ή εννοείται, κλπ.
Μια που θα γίνει τόσος κόπος, που θα στοιχίσει κιόλας, θα πρέπει να είναι άψογης αισθητικής.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Με λίγη καθυστέρηση είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω οτι έχουμε την πρώτη επιβεβαιωμένη χορηγία για 100 σελίδες (επί 5 ευρώ = 500 ευρώ) του Τριωδίου, το οποίο ο Μιχάλης έχει ήδη γράψει και περιμένει να ανεβάσει. Μιχάλη θα σου στείλω λεπτομέρειες με ΠΜ. Ο χορηγός ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Τον ευχαριστούμε και μακάρι να βρεθούν και άλλοι να βοηθήσουν.

Ευχαριστώ επίσης όσους ανταποκρίθηκαν στο αίτημα συμμετοχής στην ομάδα δακτυλογράφησης.
 
Top