[Ερώτηση] Ναός στην Αθήνα που σχολάει νωρίς

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Ζητώ συγγνώμη από τους συντονιστές γιατί δεν ήξερα πού να θέσω ακριβώς το ερώτημά μου.

Έχω ακούσει νομίζω παλαιότερα πως στην Αθήνα υπάρχει πάντα ναός που η κυριακάτικη λειτουργία του τελειώνει αρκετά νωρίς. Δεν ξέρω αν είναι ένας (πάντα ο ίδιος) ή γίνεται εκ περιτροπής, ούτε τι ώρα ακριβώς τελειώνει. Επειδή μπορεί να το χρειαστώ (για το Μάιο βεβαίως, έχουμε ακόμη) είπα να ρωτήσω για να γνωρίζω.

Ευχαριστώ
 

theodoxos

Νέο μέλος
δεν ειμαι απολυτως σιγουρος διοτι δεν εχω παει ποτε, αλλα απ' οτι μου εχουν πει 9.00 - 9.30
 
Ποιος ξέρει,ίσως να αρχίζουν κανένα 30λεπτο νωρίτερα.

ΟΛΑ ειναι θέμα ρυθμού .
Και βασικά η οικονομία χρονου γίνεται πρωτίστως στον όρθρο .
Ακούμε σε ηχογραφηςεις και θαυμάζουμε το δίδυμο Πρίγγο -Στανίτσα να ψαλουν κανόνα ,πεντηκοστό κ.λ.π.
Να τους μιμηθούμε κι όλας .
Να μην τους επικαλούμαστε κατ επιλογή .
Οπου μας συμφέρει δηλαδή .
Να υιοθετούμε απο τους μεγάλους ψάλτες ,τις καλές συνήθειες .
Θυμάμαι τον άρχοντα Ταλιαδωρο ,να κανει ιδιαίτερη μνεία στην επιτακτική ανάγκη να είμαστε σύντομοι .Αλλαξαν οι καιροί και οι εποχές .
Πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας .(αυτο όσον αφορα τα αργά μαθήματα )
Δεν ειναι αρεστά αυτά σε όλους ,αλλα ειναι η αλήθεια .
Δεν ψάλλουμε για να ικανοποιήσουμε το εγω μας ..
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Τωρα σ αυτη την περιοδο του Τριωδιου, αν αρχιζεις επτα το πρωι δε γινεται με τιποτα να τελειωσεις εννεα και εννιαμιση. Ευχομαι ο παραπνω ναος να αρχιζει τουλαχιστον εξιμιση το πρωι και να εχει ψαλτες που ξερουν να ψαλλουν σωστα με βαση το χρονο γιατι αυτό που έχω προσέξει στους περισσότερους ναούς είναι να λένε όλα τα τροπάρια στον ίδιο ρυθμο περιπου, κάτι που όχι μονο αλλοιώνει το άκουσμα των ψαλλομενων αλλά και μπερδεύει τη χρονική διάρκεια της κάθε ακολουθίας.
Για μια όσο γίνεται καλύτερη ψαλτική απόδοση με βαση τον αναγκαστικό χρονικό περιορισμό των κυριακάτικων ακολουθιων, ο Όρθρος θα έπρεπε να διαρκει δυο ωρες και η Θεια Λειτουργια μια ωρα.
Στην πράξη δυστυχώς η κατασταση είναι ακριβως το αντιθετο. Βλέπεις να αρχίζουν καμια φορά και με καθυστέρηση μέχρι και δέκα λεπτών, μετα διαβάζουν τον εξαψαλμο διάφοροι βοηθοί του αναλογιου που δε γνωρίζουν απο λειτουργική ανάγνωση και αρχίζει το Θεός Κύριος γύρω στις επταμιση, έχοντας δηλαδή μονο μια ωρα για να ψαλλεις όλα αυτά αυτά ωραία τροπάρια του Όρθρου με αποτέλεσμα και ο ψαλτης να είναι συνέχεια με το άγχος μήπως αργησει, αλλά και να μη μπορεί να αποδώσει σωστα τα ψαλλομενα. Πιθανόν αυτό να προσθέτει ακόμα ενα λογο που οι ναοί είναι άδειοι το πρωι ή τουλαχιστον αυτή η τακτική δε βοηθά στο να ελκύσει ο ναός πιστούς απο την αρχή της ακολουθίας. Και είναι κριμα γιατί με σωστούς ( αναφορικά με το χρονο) αναγνώστες και ψάλτες αλλά και τη συνεργασια των ιερέων, αν αρχίζει κάποιος στις επτά παρα δέκα για παράδειγμα προλαβαίνει να ψάλλει πολύ καλά και άνετα και να τελειώσει η ακολουθία στην ωρα της και το άκουσμα να είναι υπέροχο δίνοντας σε όλα τα τροπαρια και αναγνώσματα μέχρι και στο Κύριε ελέησον την αρμόζουσα εκτέλεση. Κάτι τέτοιο για μένα θα αποτελούσε επιπλεον κίνητρο ώστε να έρχονται περισσοτεροι πιστοί στις ακολουθίες και δε θα κοιτουσαν να βρουν ναο που να τελειώνει νωρίς η να κανουν παράπονα στον οικείο επίσκοπο επειδή ο τάδε ναος τελειώνει δέκα λεπτα ή λίγο αργότερα απο τους αλλους.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Το θέμα αυτό έχει ως αντικείμενο μια απλή ερώτηση που επιδέχεται μια απλή απάντηση (ή περισσότερες). Τα υπόλοιπα περί της διάρκειας ή της συντόμευσης των ακολουθιών έχουν συζητηθεί ήδη αλλού, όπου και μπορεί ασφαλώς να συνεχιστεί η συζήτηση. Εκεί, όχι εδώ.

Διάρκεια Ὄρθρου καί ἀκολουθία Προθέσεως

Σύντμηση μελών και ακολουθιών γενικότερα

Διάρκεια Αναστάσιμης Ακολουθίας
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Εννοω αρκετα νωρις -θα πρεπει να βρισκομαι 9.20 στην Ακροπολη. Νομιζω το ειχα διαβασει και σε ενα υπεροχο βιβλιο του επισκοπου Αχελωου Ευθυμιου ως πααδειγμα για την ποιμαντικη φροντιδα ιδιαιτερων περιπτωσεων (π.χ. αυτοι που πρεπει να ταξιδεψουν)
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Το θέμα αυτό έχει ως αντικείμενο μια απλή ερώτηση που επιδέχεται μια απλή απάντηση (ή περισσότερες). Τα υπόλοιπα περί της διάρκειας ή της συντόμευσης των ακολουθιών έχουν συζητηθεί ήδη αλλού, όπου και μπορεί ασφαλώς να συνεχιστεί η συζήτηση. Εκεί, όχι εδώ.

Διάρκεια Ὄρθρου καί ἀκολουθία Προθέσεως

Σύντμηση μελών και ακολουθιών γενικότερα

Διάρκεια Αναστάσιμης Ακολουθίας
Εχεις απολυτο δικιο. Ξεφυγα. Αν ειναι ας μεταφερθει στο αλλο θεμα για να μη μπερδευουμε οσους ψαχνουν να βρουν μια γρηγορη απαντηση την οποια και δεν εχω.
Κοιταξα λιγο στο google αλλα δε βρηκα κατι παρα μοναχα το πρόγραμμα των ακολουθιων της ιερας μητροπολεως καισαριανης εδω http://www.imkby.gr/index.php/2012-12-02-13-11-16/orologio-programma και λεει οτι απο Μαιο μέχρι και Αυγουστο οι κυριακατικες ακολουθιες και οι μεγάλες γιορτες αρχιζουν στις εξιμιση και η Θεια λειτουργια στις οκτω. Οποτε κατι ειναι κι αυτο. Αν φυγει κανεις γυρω στις εννεα, υπολογιζω καπου μετα το Αξιον εστι, προλαβαινει να ειναι στην ακροπολη μεσα σε εικοσι λεπτα με αμαξι.
Αυτα.
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Ακουσα κατι σχετικο για αγ. Φανουριο Αμπελοκηπων. Γνωριζει κανεις λετομερειες;
 

Δημήτριος Η.Κατσικλής

Δημήτριος Ηλ. Κατσικλής
Αδερφέ στον Άγιο Σάββα, όπου είμαι Πρωτοψάλτης, παραδοσιακά τα τελευταία 40 χρόνια το πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει,οπότε την Κυριακή ξεκινάμε 6:20 και έχουμε τελειώσει 9:15, και όταν έχουμε μέσα στην εβδομάδα ακολουθία οι καθημερινές πρωινές ξεκινούν στις 6:00 και τελειώνουν 8:00.
Τα λέμε Όλα! και με ρυθμό.
Ο Ναός είναι στην είσοδο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας στου Αμπελόκηπους,δίπλα από την ΓΑΔΑ, 3 λεπτά από τη στάση του μετρό Αμπελόκηποι.
 
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Ακουσα κατι σχετικο για αγ. Φανουριο Αμπελοκηπων. Γνωριζει κανεις λετομερειες;
Ναι συνηθως τελειώνει από εννέα πάρα τέταρτο το νωριτερο μέχρι εννέα και τέταρτο το αργοτερο και αρχίζει στις έξι και μισή

Sent from my SM-T235 using Tapatalk
 
Top