Νέος «οικολογικός» τύπος αρχείου κειμένου από το WWF

ixadin

Ηχάδιν
Δεν εκτυπώνεται για εξοικονόμηση χαρτιού.

Το «γραφείο χωρίς χαρτιά» (paperless office) αποτελεί ακόμα μια ουτοπία που η τεχνολογία υποσχέθηκε, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει. Στοίβες χαρτιών συνεχίσουν να εκτυπώνονται και να κατακλύζουν τα γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Ένα ακόμα πρωτότυπο τρόπο για την προστασία του πλανήτη μας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του σκέφτηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), ο οποίος έρχεται να προστεθεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή στην οδήγηση υβριδικού αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος αρχείου που «σώζεται» μεν στον υπολογιστή, αλλά…αρνείται να εκτυπωθεί!

Το WWF δημιούργησε το δικό του τύπο αρχείου, που μάλιστα φέρει το όνομά του (.wwf). Μοιάζουν με τα γνωστά αρχεία .pdf, μόνο που δεν μπορούν να εκτυπωθούν. Με τον τρόπο αυτό, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε γραφεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, κάνουν μεγάλη σπατάλη χαρτιού, τυπώνοντας με το παραμικρό κείμενα και άλλα έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν απλώς να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή.

Η οργάνωση συστήνει στους χρήστες να αποφασίζουν ποια αρχεία τους δεν απαιτούν εκτύπωση οπωσδήποτε και να σώζουν τα υπόλοιπα αρχεία, που είναι μόνο για ανάγνωση, στο νέο format .wwf. Όταν τα αρχεία αυτά διανέμονται σε άλλους, αυτοί θα μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά όχι να τα εκτυπώσουν, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό για μερικούς, αλλά θα σώσει αρκετά δέντρα που δεν θα καταλήξουν στην χαρτοβιομηχανία ως πρώτη ύλη.

Για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο τύπο αρχείου, πρέπει πρώτα να «κατεβάσει» ένα μικρό πρόγραμμα λογισμικού από τη διεύθυνση http://www.saveaswwf.com/en. Προς παρόν τα αρχεία .wwf διατίθενται μόνο για λειτουργικό σύστημα Mac OS X, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοσή τους για Windows, που θα ενδιαφέρει ακόμη περισσότερους χρήστες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμάστε τις ταμπλέτες:rolleyes:
Όποιος μου στείλε τέτοιο αρχείο, θα του φάω το αυτί
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Και λέω εγώ τώρα καλή αυτή η ευαισθησία για το περιβάλλον που θα έπρεπε να κοιτάξουν ποιο βασικά και ουσιαστικά πράγματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, τελοσπάντων καλή αυτή η ιδέα αλλά αν έχουμε αρχεία ψαλτικά για να εκτυπωσουμε θα πρέπει να κουβαλάμε όλον τον υπολογιστή μαζί μας να λέμε του παππά φέρε ένα τραπέζι έφερα και τον υπολογιστή για να βλέπω κανά ψαλτικό:D:D:D
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Καλό θα είναι η WWF, εκτός από αρχεία που δεν εκτυπώνονται, να αρχίσει να διακινεί και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, για να διαβάζουμε τα αρχεία μας όταν θα κόβεται το ρεύμα. Ή να μας προτείνει κάποια άλλη εναλλακτική λύση.
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
και θα έρθει φίλε Νεοκλή το ρεύμα πάνω απο 150 ευρό χαχαχαχα
 
Top