Νέα κατηγορία με τίτλο "Άλλα θέματα";;

Status
Not open for further replies.

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
[Σημείωμα συντονιστή (ΔΚ)] Μεταφέρθηκε από άλλο απεσυρμένο θέμα.

Συγγνώμη ρε παιδιά, μόλις τώρα πρόσεξα το θέμα και ορισμένα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω:
- Εφόσον είμαστε ψαλτικό forum, συζητάμε μόνο μουσικά θέματα ή, τέλος πάντων, θέματα που σχετίζονται τουλάχιστον έμμεσα με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, το θέμα αυτό δεν έχει καμία θέση εδώ μέσα.
- Αφού τόσο οι συντονιστές όσο και τα μέλη επιμένουμε (ή μάλλον επιμένουν) ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να διαγραφεί, τότε, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ανάρτησή του θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα κατηγορία με Άλλα θέματα, εκτός ψαλτικής θεματολογίας.

Το να μένει όμως εδώ, να παρατίθενται απόψεις ενός ιεράρχη που προφανώς σηκώνουν πολύ μα πολύ συζήτηση και ταυτόχρονα με την παραίνεση να μη σχολιαστούν, δεν είναι κάπως παράλογο; Προτείνω λοιπόν:
α) είτε να αποσυρθεί οριστικώς ως εκτός της θεματολογίας του forum
β) είτε να δημιουργηθεί νέα κατηγορία "Άλλα θέματα" με υποκατηγορίες, π.χ. εκκλησιαστικά, ψυχαγωγικά κλπ. και να αναρτηθεί εκεί.

Προσωπικά δεν θεωρώ άσκοπη τη δημιουργία της κατηγορίας αυτής (θα μπορούσαμε ν' ανοίξουμε και μια ψηφοφορία): πολλές φορές αναρτώνται ενδιαφέροντα μη ψαλτικά θέματα εδώ στο Ψαλτολόγιο και δεν έχουμε πού να τα βάλουμε. Είναι λοιπόν μια ανάγκη που έχει προκύψει, πιστεύω, από τις μεταξύ μας συζητήσεις, τις οποίες μάλιστα αν ψάξει κανείς, θα βρει ούτως ή άλλως και άσχετα, μη μουσικά θέματα, επ' ευκαιρία μιας μουσικής συζήτησης. Επίσης, είναι άκομψο να αναρτά θέμα κάποιος π.χ. για νεομάρτυρες της εκκλησίας μας και να διαγράφεται ως εκτός θέματος: ο εξωτερικός επισκέπτης, κακά τα ψέματα, έχει την εικόνα ότι εδώ μέσα μπορεί να μιλήσει και για εκκλησιαστικά θέματα, εκτός των αμιγώς ψαλτικών. Σίγουρα δεν θα είναι τα κύρια, αφού το forum είναι Ψαλτολόγιο και όχι Εκκλησιολόγιο ή κάτι άλλο, αλλά μία και μόνη κατηγορία Offtopic (πράγμα που γενικώς γίνεται σε όλα σχεδόν τα forums) ίσως δεν θα έβλαπτε: δείχνει πώς βλέπει ο ιεροψαλτικός κλάδος μας άλλα θέματα, κοινωνικά, εκκλησιαστικά, ψυχαγωγικά κλπ.

Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχουν υποκατηγορίες, γιατί έτσι δίνεται πολύ σημασία στα θέματα αυτά και αν γραφούν πολλά εκεί, θα παραγκωνιστούν τα ψαλτικά. Ας είναι λοιπόν μία και μόνο Offtopic κατηγορία, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις και υποδιαιρέσεις (γνώμη μου), ή, αν γίνει κάτι τέτοιο, να είναι πολύ γενικό.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Το συγκεκριμένο θέμα αποσύρθηκε, σαν εκτός θεματολογίας. Το ζήτημα δημιουργίας ενότητας off-topic (δηλαδή εκτός της ευρύτερης ψαλτικής θεματολογίας) με (μας) έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προσωπικά θα ήθελα να έχουμε κάτι τέτοιο λόγω του ότι είμαστε μια κοινότητα και ενδεχομένως τα μέλη θέλουν κάποιες φορές να συζητήσουν/ενημερώσουν και για μη ψαλτικά πράγματα. Σεβαστό. Παρόλαυτά, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που δεν ευνοούν τη δημιουργία τέτοιας ενότητας. Εάν δημιουργηθεί τέτοια ενότητα θα αυξηθεί ο κόπος του συντονισμού ο οποίος είναι ήδη αρκετός και δεν θέλουμε και άλλο. Ο καθένας ανώνυμος ή επώνυμος θα μπορεί (θεωρητικά) να γράψει και να ανεβάσει ότι θέλει μέσα εκεί με αποτέλεσμα το δίχως άλλο να αρχίσουν να ανεβαίνουν ένα σωρό άσχετα και πιθανώς ψυχοφθόρα πράγματα και διαξιφισμοί τα οποία δεν θέλουμε. Τέλος, και ίσως το πιό σημαντικό, ο χώρος στο διακομιστή που φιλοξενεί τις σελίδες του Ψαλτολογίου δεν είναι απεριόριστος και σιγά σιγά εξαντλείται οπότε κάθε τι μη ψαλτικό που θα τον επιβαρύνει πρέπει να το αποφύγουμε. Εάν παρόλαυτά έχετε ιδέες/προτάσεις για το πώς αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εκτός θεματολογίας ενότητα, τις ακούω και οι συντονιστές θα τις συζητήσουν στο μέλλον.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Εάν παρόλαυτά έχετε ιδέες/προτάσεις για το πώς αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εκτός θεματολογίας ενότητα, τις ακούω και οι συντονιστές θα τις συζητήσουν στο μέλλον.
Κατά τή γνώμη μου, δέν «θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εκτός θεματολογίας ενότητα». Ὅλοι καταλαβαίνουμε τέλος πάντων ποιά εἶναι ἡ θεματολογία τοῦ φόρουμ. Ἤδη στίς ἑνότητες, λιγότερο στήν «Σχετικά με το forum» καί περισσότερο στήν «Ειδήσεις και Ανακοινώσεις», ἀναρτῶνται διάφορα σχετικά ἤ ἄσχετα, πού φυσικά ἐπιβαρύνουν τόν ρόλο τῶν συντονιστῶν. Ὑπάρχει δέ καί τό «Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)», πού βγαίνουν πολλά «ἀπωθημένα»...

Προτείνω οἱ συντονιστές νά ἐλέγξουν ποιά μέλη περισσότερο δημιουργοῦν ἄσχετα θέματα καί νά τούς γίνει παρατήρηση προσωπική ἤ δημόσια (ὅπως ἔγινε) καί νά μήν δημιουργηθεῖ «Νέα κατηγορία με τίτλο "Άλλα θέματα"», διότι θά «ἀνοίξουν οἱ ἀσκοί τοῦ Αἰόλου».

 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Σεβαστή και τεκμηριωμένη η άποψή σας πάτερ, όμως τα άσχετα θέματα δίνουν και παίρνουν σχεδόν καθημερινά στο Ψαλτολόγιο (το τελευταίο ήταν αυτό με την ελληνική γλώσσα) και δημοσιεύονται σε ποικίλες κατηγορίες, τις οποίες πολύ σωστά επισημάνατε. Εγώ είμαι υπέρ της δημιουργίας, εφόσον, όπως είπα, δεν δοθεί ιδιαίτερο βάρος με δημιουργία πολλών υποκατηγοριών κλπ. Προτείνω να μπει ένας νέος συντονιστής μόνο γι' αυτήν (το θέμα του χώρου δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό Δημήτρη με τις εκατοντάδες gigabytes χώρο που προσφέρουν σήμερα οι servers και μάλιστα σε χαμηλές τιμές), ενώ να απαγορεύονται ρητώς και διά ροπάλου συζητήσεις "πνευματικού" περιεχομένου, οι οποίες είναι παρατηρημένο ότι οδηγούν σε παρεξηγήσεις και εντάσεις πολύ χειρότερες από τις μουσικές. Θέματα όμως όπως εκκλησιαστικές ειδήσεις, ανάρτηση συνδέσμων με εκκλησιαστικό περιεχόμενο, εκπαιδευτικά θέματα, θέματα οικογενειακής ψυχαγωγίας κλπ., νομίζω δεν θα ήταν κάτι άσχημο. Ο χαρακτήρας επομένως της ενότητας αυτής θα είναι βασικά ενημερωτικός και όχι διαλογικός. Προτείνω να κάνεις ένα δημοψήφισμα, Δημήτρη, να δούμε πόσο είναι αποδεκτή αυτή η ιδέα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Μα εσύ ο ίδιος διαμαρτυρήθηκες για τον ενημερωτικό και όχι διαλογικό χαρακτήρα της ανακοίνωσης του Γιώργου :confused:
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Δημήτρη, άλλο το να αναρτάς ένα link με μουσική, ταινίες, ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ομιλίες κλπ., άλλο το να ενημερώνεις ότι η τάδε ενορία θα πάει εκδρομή στους Αγίους Τόπους και άλλο να προβάλεις άποψη ιεράρχη για το Βατοπαίδι... Στην τελευταία περίπτωση δεν αποφεύγεται ο διάλογος. Ο δικός μου ο φόβος είναι να μην επεκταθεί ο διάλογος σε πνευματικά θέματα του στυλ πώς ταπεινωνόμαστε, πως αντιμετωπίζουμε την κατάκριση, ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή και τέτοια... Το θέμα του Γιώργου ήταν θέμα επικαιρότητας. Εκεί δε με νοιάζει ο διάλογος. Άλλωστε ήταν αφορμή να γραφούν και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από το Σολδάτο, όπως θυμάμαι.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Θέμα με μουσικά link πάνω κάτω έχουμε.

Θέμα με ομιλίες είχαμε και απέτυχε.

Θέμα με off-topic μηνύματα για θυμική εκτόνωση κάναμε στο παρελθόν και απέτυχε και αυτό σχεδόν αμέσως.

Ταινίες, θα κάθεται ο συντονιστής της ενότητας να κοιτάει το κάθε βίντεο (ασχέτου περιεχομένου) που συνδέεται ή προτείνεται να εγκρίνεται ή όχι; Ή να κρίνει εάν ένα θέμα περί ανέμων και υδάτων είναι πνευματικού περιεχομένου ή όχι και να λογοκρίνει; Δεν πιστεύω οτι κανείς θέλει να αναλάβει τέτοιο βάρος. Εγώ πάντως προσωπικά όχι.

Νομίζω το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει για το μέλλον εδώ.

ΥΓ. Το θέμα του χώρου του (συγκεκριμένου) server σε σχέση με το μέγεθος σε Gb του ψαλτικού υλικού που ανεβαίνει συνεχώς στο Ψαλτολόγιον δεν είναι υποτιμητέο. Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Είναι οτι ο χώρος είναι περιορισμένος. Και γεμίζει. Θα επανέλθω επ' αυτού.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Πρόταση νέας κατηγορίας στο "Ψ": "Θέματα πνευματικού αγώνα..."
Ἀπορρίπτεται.
Ἔχει ἐξηγηθεῖ πολλάκις στό παρελθόν.
Κάτι γράφεται... καί προηγουμένως ἀπό τόν Διαχειριστή.

Κλείνω τό θέμα —τό ὁποῖο κακῶς εἶχε μείνει ἀπό παλιά, καί σέ λίγο θά ἀποσυρθεῖ— καί ἀπευθύνω ἐκ νέου δημόσια παρατήρηση στό μέλος @ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ γιά τήν ἀποστολή μηνυμάτων ἐκτός θεματολογίας —ἐμμονή σέ κηρυγματικά καί ψυχοφελῆ—. Ὑπάρχουν πάμπολλες ἱστοσελίδες μέ τέτοια (ἄλλωστε παραπέμπετε), πού ὅλοι γνωρίζουν καί μποροῦν νά καταφεύγουν γιά τήν πνευματική τους καλλιέργεια, κάτι πού δέν ἀναλαμβάνει τό Ψ.
 
Status
Not open for further replies.
Top