(Νέα έκδοση) Ὦ θείας, ὦ φίλης! (Ψηφιακός δίσκος και Μουσικό βιβλίο) – Από τις εκδόσεις “Μελωδικό καράβι”

Diogenes

Νέο μέλος

(Νέα έκδοση) Ὦ θείας, ὦ φίλης! (Ψηφιακός δίσκος και Μουσικό βιβλίο) – Από τις εκδόσεις “Μελωδικό καράβι”​

1680030961034.jpeg

1) “Ω Θείας - Ω φίλης” - ΟΡΘΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ - (Ψηφιακός Δίσκος)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “μελωδικό καράβι” μία κασετίνα με την ηχογράφηση του Όρθρου της Αναστάσεως, όπως εψάλη από τον χορό του Ψαλτικού Διδασκαλείου “Σύναγμα” και τους πατέρες του Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας στο καθολικό του Ησυχαστηρίου.

Τον Καλοφωνικό Ειρμό “Ω θείας! Ω φίλης!”ερμηνεύει ο Δήμος Παπατζαλάκης.

2) Ακολουθία της Αναστάσεως (Μουσικό Βιβλίο)


Παράλληλα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “μελωδικό καράβι” ένας τόμος 120 σελίδων περιέχων την πλήρη Ακολουθία της Αναστάσεως. Ένα πληρέστατο και καλαίσθητο εγχειρίδιο, με τυπικές διατάξεις και άπαντα τα μουσικά μέλη, που στέκει αυτόνομα δίχως ανάγκη άλλου λειτουργικού ή μουσικού βιβλίου. Με δίχρωμη γραφή, όμορφα συνδυασμένη με το σαμουά χαρτί, αποτελεί ένα ευανάγνωστο βιβλίο σε μέγεθος Α4.

Στα περιεχόμενα συγκαταλέγονται η Ακολουθία της Παννυχίδος, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.




Ως κανόνας στον Όρθρο επιλέχθηκε η μελοποίηση του πατρός Δοσιθέου Κατουνακιώτου, που ρέει ομαλά και λιτά, θέτοντας την πινελιά της αγιορειτικής προφορικής παραδόσεως, ενώ δίπλα του στέκουν οι αργές καταβασίες παρά Πέτρου Λαμπαδαρίου. Τέλος, στους Αίνους απαντώνται μέλη του Ιακώβου Ναυπλιώτου (Στιχηρά τού Πάσχα) και του Κωνσταντίνου Πρίγγου, (Αναστάσιμοι Αίνοι και Δοξαστικό) που προσδίδουν το στιβαρό και πανηγυρικό ύφος που αρμόζει στην εορτή.

Στη Θεία Λειτουργία βρίσκονται σύντομα και αργότερα “Όσοι εις Χριστόν” μετά των “Δύναμις” Σαρανταεκκλησιώτου και Πρίγγου, Χερουβικόν Ανθίμου Αρχιδιακόνου,Λειτουργικά Βασιλείου Νικολαΐδου και ενάτες Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Θρασυβούλου Στανίτσα. Ο τόμος κλείνει με το γλυκύτατο κοινωνικό Πέτρου Λαμπαδαρίου εις ήχον πλ.α΄.

Δείγμα από το μουσικό βιβλίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Προλογίζουν ο ηγούμενος π. Σπυρίδων και ο ζωγράφος Δημήτριος Χατζηαποστόλου.

Περισσότερες πληροφορίες στο: 6949954976.

Πηγή: https://www.synagma.gr

(Από https://naxioimelistes.blogspot.com/2023/03/blog-post_28.html?m=1#more)
 
Last edited:

ΣταύροςΛ.

Νέο μέλος
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να αναφέρω εδώ στο Ψαλτολογιον,επίσημη πλέον ιστοσελίδα /ψαλτοσελιδα,της Ελλάδος και όχι μόνον,πως λίγο πριν το Άγιον Πάσχα,προμηθεύτηκα το πανέμορφο αυτό πόνημα της Ψαλτοσυναξης (Συναγμα), και θα ήθελα να αναφέρω κάποια σχόλια σχετικώς με αυτή την εργασία ,καταρχάς αναφέρω πως δεν είμαι λάτρης τ ων tablets, για διακονία στο Ιερόν Αναλόγιο, πιστεύω πως με την μέχρι τώρα φοβερή εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν να γίνουν υπέροχες εργασίες οι οποίες και θα μένουν ,όχι σε κάποια ψηφιακή μνήμη αλλά τυπωμένα και " χειροπιαστα", η σχετική εργασία είναι μπορώ να πω είναι άριστης ποιότητος από πλευράς , επιλογών των ψαλωμενων , η γραμματοσειρά μίμηση χειρογράφων παλαιών, οι φθόγγοι ευκρίνειας μεγάλης ώστε να μπορεί να ψαλει από ένα βιβλίο ένας χορός αρκετά μεγάλος.Αρκείται στα παραδεδομενα από χρόνων της ζώσης παράδοσης και σε προδιαθέτει όμορφα, έχω να πω ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΆ στην ψαλτική αυτή ομάδα που από ότι φαίνεται και καλά το κατάλαβα από όλη την εργασία ,οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι έχουν πολύ μεράκι,όρεξη για την ψαλτική και ελπίζω θα προσφέρουν πολλά ακόμη, περιμένουμε με λαχτάρα και τον πρώτο τόμο της Θείας Λειτουργίας να εκδοθεί ο οποίος να σχολιάσω και αυτό είναι ένα βιβλίο που έχουν " μετρηθει" πολύ καλά αυτά που περιέχει από πλευράς ποιότητος ,χρόνου ,δυσκολίας η ευκολίας.Ευχομαι σε όλα τα μέλη του ψαλτολογιου και στους αγαπητούς διαχειριστές ,χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατη η λειτουργία του Ψαλτολογιου ,Χριστός Ανέστη!!
 

Τσούκαλας Λεωνίδας

Παλαιό μέλος
Χριστός Ανέστη!

Σε τούτη τη ζωή με ότι και να καταπιαστείς, αν δεν έχεις αγάπη και μεράκι γι' αυτό που κάνεις, καλύτερα να μην το ξεκινήσεις καθόλου.

Κάπως έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε αυτήν την νέα έκδοση πριν από 15 μήνες περίπου. Εμπνευστής όλου του έργου, υπεύθυνος για την επιλογή των μελών και τη γενική μουσική επιμέλεια ο αγαπητός φίλος Νίκος Φραγκάκης.

Από τη μεριά μου πάλι είχα την επιμέλεια της μουσικής δακτυλογράφησης, των κειμένων που σχετίζονται με τη ροή της ακολουθίας, της στοιχειοθεσίας, και του όλου στησίματος του βιβλίου που σχετίζεται με το έσωθεν γραφιστικό περιεχόμενο.

Δεν πρέπει να παραληφθεί όμως πως σ' αυτό το καλλιτέχνημα έγινε αρκετή έρευνα, και επιπλέον εργάστηκαν πολλοί ακόμα συνάδελφοι, με σκοπό η όλη προσπάθεια να καταστεί πλήρης, άρτια δομημένη και σωστά γραμμένη από το πρώτο της φθογγόσημο έως το τελευταίο κόκκινο γραμματάκι που περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω και αυτό. Είναι ωραίο να βρίσκεις συνοδοιπόρους με τους οποίους να μοιράζεσαι το ίδιο μεράκι, την ίδια φιλοσοφικά ψυχαναγκαστική :LOL: προσέγγιση της τελειότητας, την ίδια τρέλα. Τρελούς θέλει η τέχνη και μερακλήδες. Και γι' αυτό δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω το φίλο Νίκο, που με εμπιστεύτηκε για ακόμα μια φορά και μου έδωσε το ελεύθερο να ξεδιπλώσω στο χαρτί τις ιδέες και την τρέλα που έχω για αυτήν την τέχνη ...
 
Last edited:
Top