Μπατζανός Γιώργος (Yorgo Bacanos) - Ούτι

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΥΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.- ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ
εε... υπερβολικοί χαρακτηρισμοί... Το μεγαλύτερο ούτι της εποχής του στην Κωνσταντινούπολη, που άφησε ιστορία, ναι. Αλλά τα μεγαλύτερα ούτια της Ανατολής υπάρχουν στην Ανατολή: Αραβία και Ιράκ, κατά πρώτο λόγο, αλλά και Συρία, Αίγυπτο, Μαρόκο κλπ., λιγότερο Τουρκία και επ' ουδενί Ελλάδα, που είμαστε ακόμα πολύ πίσω...
 
Εδω συνανταμε την τεχνη ενος σπουδαιου Ελληνα μουσικου απο την Κωνσταντινουπολη, του Γιωργου Μπατζανου, ο 'ηχος' του οποιου παρεμεινε αγνωστος στο Ελληνικο κοινο παρολο που η φημη του στην Τουρκια ειχε παρει σχεδον μυθικες διαστασεις, κανοντας τον γνωστο ως το πρωτο Ουτι της Ανατολης. Ο Γιωργος Μπατζανος (1900-1997), Ρωμιος τσιγγανικης καταγωγης απο τη Σηλυβρια της Προποντιδας, προερχοταν απο μεγαλη και γνωστη οικογενεια μουσικων. Ετσι, δεν ειναι τυχαιο οτι απο την ηλικια των δωδεκα χρονων συμμετεχει με το ουτι σε μουσικο σχημα στο κεντρο 'Επταλοφος' της Πολης. Χαρη στη μεγαλη του επιδεξιοτητα απεκτησε πολυ γρηγορα μεγαλη φημη και αναγνωριστηκε ως το 'Uti Yorgo Efendi', κορυφαιος δεξιοτεχνης στο ουτι. Στα εξηντα πεντε χρονια της καριερας του η φημη του εξαπλωθηκε απο την Πολη σ'ολη την Τουρκια αλλα και στην Ανατολικη Μεσογειο, καθως συνεργαστηκε μ' ολους τους επιφανεις μουσικους της εποχης του (αναμεσα τους η Αιγυπτια 'ιερεια' Ουμ Κουλσουμ, ο Ιρακινος δεξιοτεχνης Μουνιρ Μπασιρ κ.α.)
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Καμία αντίρρηση για το μυθικό ούτι του Γιώργου Μπατζανού. Όμως επιμένω ότι όταν σήμερα υπάρχουν ονόματα σαν του Ιρακινού Naseer Shamma ή του Σαουδάραβα Abadi al Johar, που έχουν αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία του οργάνου, κάνοντάς το στην ουσία ορχήστρα, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να βλέπουμε λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα όταν μιλάμε για το "μεγαλύτερο ούτι της Ανατολής".

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλαμε να ανοίξουμε ένα θέμα για το μεγάλο Γιώργο Μπατζανό, όντας Έλληνες. Το ταξίμι χιτζασκιάρ που ετέθη ως σύνδεσμος προηγουμένως είναι κι από τα αγαπημένα μου και το έχω μονίμως στο mp3φωνο. Ευχαριστούμε!
 
Top