Μουσικό Εργαστήρι «Μελώδημα» (www.melodima.gr)

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Τον τελευταίο καιρό έχω λάβει αρκετά σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με το σύνδεσμο που εμφανίζεται στην υπογραφή μου. Θα ήθελα λοιπόν και επίσημα να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες του μουσικού εργαστηρίου Μελώδημα.

Το μουσικό εργαστήρι Μελώδημα ιδρύθηκε το 2007 από μια παρέα μουσικών με σκοπό τη μελέτη και διάδοση των μουσικών εθίμων του γάμου. Πλαισιώσουμε μουσικά όλες τις στιγμές του γάμου: την ερωτική καντάδα, το στολισμό της νύφης, τη συνοδεία της νύφης στην εκκλησία, τη χορωδία του γάμου, την απαλή μουσική κατά το χαιρετισμό στο προαύλιο της εκκλησίας, τη μουσική της δεξίωσης.

Οι χώροι της μουσικής στους οποίους κυρίως κινούμαστε είναι οι ακόλουθοι: παραδοσιακή μουσική (νησιώτικα, ηπειρώτικα, καλαματιανά, κρητικά, κερκυραϊκά, θρακιώτικα, κ.α.), κυπριακό έθιμο, πολίτικη μουσική, βυζαντινή μουσική, παραδοσιακοί χοροί, κ.α. Ακολουθώντας τις απαιτήσεις των πελατών μας έχουμε επιπλέον επεκταθεί και σε διάφορα είδη ξένης μουσικής, όπως τζαζ μουσική (σαξόφωνα), κλασική μουσική (βιολιά), ιρλανδέζικη μουσική, κ.α. Στην ομάδα μας συγκαταλέγονται πλέον δεκάδες καταξιωμένοι μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων γνωστών μουσικών, καθηγητών μουσικών σχολείων και ωδείων.

Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων: βιολί, λαούτο, σαντούρι, κλαρίνο, φλογέρα, ζουρνά, μαντολίνο, λύρα, τουμπελέκι, νταούλι, κιθάρα, μπουζούκι, κ.α. Το ρεπερτόριο μας περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα, αλλά και λαϊκή μουσική. Η επιλογή των οργάνων σε κάθε περίπτωση γίνεται σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο, ανάλογα με την καταγωγή και τις μουσικές επιλογές του.

Δείγματα (βίντεο) από δουλειές μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας: melodima.gr.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα νέα του εργαστηρίου μουσικής Μελώδημα, το οποίο συνεχίζει την ανοδική πορεία του με νέες υπηρεσίες και νέες ιδέες:

Διαφημίσεις: Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε ένα βίντεο με διαφημίσεις στις οποίες έχουν παίξει μουσικοί του εργαστηρίου μας (Διαφήμιση Creta farm, σειρά διαφημίσεων Μινέρβα χωριό).

Κινηματογραφική μουσική: Για τους λάτρεις του ρομαντικού σινεμά, προτείνουμε γνωστές μελωδίες από τον ξένο κινηματογράφο και τη διεθνή δισκογραφία, στο προαύλιο της εκκλησίας: Γαμήλιο εμβατήριο Wagner ή Mendelssohn, Άρωμα γυναίκας, O sole mio, What a wonderful world, Strangers in the night, Fly me to the moon, Stand by me, Ode to joy (Ύμνος της αγάπης), και πολλές άλλες γνωστές μελωδίες. Δείγματα στην ιστοσελίδα μας.

Ελληνικός κινηματογράφος & Έλληνες συνθέτες: Αγαπημένες μελωδίες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική διεθνή δισκογραφία: Μ.Χατζηδάκης (Χάρτινο το φεγγαράκι, Το πέλαγο είναι βαθύ, Μίλησέ μου, κ.α.), Μ.Θεοδωράκης (Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου, Μαργαρίτα - Μαργαρώ, Η μυρτιά, κ.α.), Μ.Πλέσσας (Καμαρούλα μια σταλιά, κ.α.), Σ.Ξαρχάκος (Μάτια βουρκωμένα, κ.α.), Μ.Σουγιούλ (Άστα τα μαλλάκια σου, Το τραμ το τελευταίο, κ.α.), Γ.Χατζηνάσιος (Σ' όποιον αρέσουμε), Δ.Σαββόπουλος (Θαλασσογραφία), Μ.Λοίζος (Τζαμάικα), Δ.Μούτσης (Πειραιώτισσα), Ε.Ρεμπούτσικα (Αλεξάνδρεια), Λ.Κηλαϊδόνης, Π.Θαλασσινός, Ε.Βιτάλη, κ.α. Βίντεο με δείγματα θα ανεβάσουμε στο προσεχές μέλλον.

Πολυφωνική χορωδία: Για να εξυπηρετήσουμε όσους κατάγονται από τα νησιά του Ιονίου ή από χώρες του εξωτερικού, συμπεριλάβαμε πολυφωνική χορωδία στις υπηρεσίες μας, αποτελούμενη από πρώην μουσικούς της Λυρικής Σκηνής. Πολυφωνικά δείγματα έχουμε συμπεριλάβει στο βίντεο της χορωδίας.

"Το τραγούδι μας": Πολλά ζευγάρια έχουν ένα τραγούδι που τους συνδέει και το οποίο χορεύουν στον πρώτο χορό του γάμου. Για τα ζευγάρια που θέλουν ένα τραγούδι πραγματικά και κατ' αποκλειστικότητα δικό τους, συνθέτουμε πρωτότυπη μουσική πάνω σε στίχους που ενσαρκώνουν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις που μοιράζονται μαζί μας (σε παραδοσιακή, έντεχνη ή ορχηστρική μουσική). Η υπηρεσία αυτή θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

CD με παραδοσιακά τραγούδια της Ευρυτανίας: Στο στάδιο της ηχογράφησης βρίσκεται ένα CD με παραδοσιακά τραγούδια της Ευρυτανίας, πολλά από τα οποία βρίσκουν για πρώτη φορά το δρόμο για το στούντιο. Στην επιλογή των τραγουδιών μας βοήθησε ιδιαίτερα ο Τάσος Ηλιόπουλος (μέλος του φόρουμ), ενώ κατά πάσα πιθανότητα ένα τραγούδι θα ερμηνευτεί από γνωστό καλλιτέχνη της παραδοσιακής μουσικής. Πρόκειται για εθελοντική δουλειά, το αποτέλεσμα της οποίας θα προσφερθεί σε πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Μαθήματα χορού: Σειρά μαθημάτων για τους 5-6 βασικούς χορούς που ο γαμπρός και η νύφη πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει (συρτό, καλαματιανό, νησιώτικο, χασαποσέρβικο, ζειμπέκικο, κλπ).
 
Top