Μιχαήλ Χατζηαθανασίου (1880-†1948)

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
Στο http://www.musipedia.gr/
Λεει αυτο για τον Χατζηαθανασιου:
(Κάτω Παναγιά Σμύρνης 1881 - Βαλουκλή 1948). Καλλίφωνος πρωτοψάλτης και μελοποιός. Σπούδασε με τον Γ. Στόικο και στην Πατριαρχική Μουσική Σχολή (1902-03) με τους Ι. Ναυπλιώτη, Π. Παχείδη, Ν. Καμαράδο και Γ. Ι. Παπαδόπουλο. Έψαλλε επί σειρά ετών στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (στην οποία και ίδρυσε βυζ. Χορό). Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης (συστηματική θεωρία και πράξη της βυζ. μουσικής). Μεταξύ των πολλών μαθητών του και οι: Λ. Βεζάνης, Ελ. Γεωργιάδης, Ν. Δασκαλάκης, Ν. Ιωσηφίδης, Β. Νικολαΐδης, Στ. Μακρίδης, Θρ. Στανίτσας, κ.ά. Μελοποίησε πολλά μαθήματα, που είτε εκδόθηκαν σε βιβλία ("Πρώτα βήματα", "Μουσική Ζωοδόχος Πηγή",κ.λπ.) είτε έμειναν ανέκδοτα. Πέθανε σε έσχατη ένδεια.


Ειχα ακουσει παλαιωτερα οτι ο Χατζηαθανασιου εχασε την συζυγο του σε παρα πολυ νεαρη ηλικια, και εκτοτε, απο τον πονο εγραφε ολα αυτα τα ωραια μαθηματα που εγιναν γνωστα κυριως απο τον κυρ-Θρασυβουλο Στανιτσα. Μηπως ξερει κανεις αν αυτη η φημη στεκει;
Ξερω οτι το μεγαλυτερο μερος του εργου του καταστραφηκε σε φωτια στην Χαλκη στην δεκαετια του '50.

Εχει καποιος περισσοτερα βιογραφικα;
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ειχα ακουσει παλαιωτερα οτι ο Χατζηαθανασιου εχασε την συζυγο του σε παρα πολυ νεαρη ηλικια, και εκτοτε, απο τον πονο εγραφε ολα αυτα τα ωραια μαθηματα που εγιναν γνωστα κυριως απο τον κυρ-Θρασυβουλο Στανιτσα. Μηπως ξερει κανεις αν αυτη η φημη στεκει;

Από τον πρόλογο του Μητροπολίτη Μύρων Χρυσοστόμου Κανσταντινίδη στη Μουσική Ζωοδόχο Πηγή και από τη μαρτυρία του γαμβρού του Νικ. Απτόσογλου βεβαιώνεται ότι πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο κελί της Μονής Μπαλουκλή όπου έγραφε τα μουσικά του έργα.
Επίσης επιγραμματικά ο Μύρων γράφει πως οι αντιξοότητες της ζωής μέχρι και του θανάτου προσφιλών του προσώπων που πέρασε στη ζωή του, τον επηρέασαν ψυχικά. Και φαίνεται ότι βρήκε διέξοδο στη συγγραφή του έργου του.
 

Attachments

  • Χειρόγραφα Μιχ. Χατζηαθανασίου..pdf
    727 KB · Views: 395
Last edited:

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Μάλιστα "διακοσμητικό" και άνευ "εμπαθείας"..
Περί ορέξεως.....
Έχω ξαναγράψει ότι ο μακαρίτης Σπ. Καψάσκης χαρακτηρίζει τον Ιωάννη Σακελλαρίδη στο θεωρητικό του σαν την «μεγαλυτέρα φυσιογνωμία της Βυζαντινής Μουσικής».
Ο επίσης μακαρίτης Ιωάννης Μαργαζιώτης έλεγε για τον Σακελλαρίδη οτι ήταν «ο καταστροφεύς της Βυζαντινής Μουσικής»
Σε ερώτησή μου (προς τον Καψάσκη) γιατί δεν διδάσκει από το αναστασιματάριο του Ιωάννου, πήρα την απάντηση: «Γιατί ο Ιωάννης ήταν αγράμματος!!!» και στήριζε την γνώμη του στη φράση των αναβαθμών του Γ' ήχου «τρίβους βαδιούνται - των εντολών φάγονται» και συμπλήρωνε διερωτώμενος: «Τρώγονται βρε οι εντολές;»
Σημασία έχει ότι ο Χατζηαθανασίου δίδαξε στην Ι.Θ.Σ.Χ. έβγαλε μαθητές καί άφησε αξιόλογο έργο με τις όποιες αδυναμίες του, και θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν δεν συνέβαινε ο εμπρησμός της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής - στο Μπαλουκλί...
 
Top