Μιχάλης Ττερλικκάς

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Εδώ και κάποια χρόνια είχα ακούσει έναν Κύπριο τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών που μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση, δε γνώριζα όμως τίποτε περισσότερο γι' αυτόν. Σήμερα ψάχνονας κάτι άλλο έπεσα πάνω του. Είναι ο Μιχάλης Ττερλικκάς. Αξίζει νομίζω να δώσετε τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο να τον ακούσετε στο Youtube

http://www.youtube.com/watch?v=UsQ_t1GvCrc

http://www.youtube.com/watch?v=CimS0086M-Q

http://www.youtube.com/watch?v=CRy9KUdsJcc

ΥΓ Ειρήσθω εν παρόδω τα κάλαντα της Πάτμου είναι εντυπωσικά θεολογικά
 
Last edited:

victoras

Νέο μέλος
Δεν έχει καμία σχέση με παραδοσιακό τραγούδι ο εν λόγω κύριος!!!
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Για μένα θα είχε ενδιαφέρον να μου εξηγήσεις την άποψή σου, καθώς είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με την αίσθησή μου. Δεν ξέρω τι γνωρίζεις από παραδοσιακή μουσική, Κύπρο κ.ά. (εγώ όχι πολλά), απλά ένας σκέτος αφορισμός δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι.
Ευχαριστώ
 
Ο Μιχάλης Ττερλικκάς (http://mousalyra.com.cy/el/viografia_michalis_tterlikkas.html) απ΄όσο ξέρω έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσική στον Θεόδουλο Καλλίνικο αλλά δεν τον έχω ακούσει ποτέ να ψέλνει ούτε και το κυπριακό κοινό τον γνώρισε ποτέ ως ψάλτη. Ο Ττερλικκάς έχει κάνει εμφανίσεις παγκόσμια και έχει μελετήσει πάρα πολύ την κυπριακή, λαϊκή μουσική παράδοση. Ο ίδιος εκφράζει την γνήσια φωνή της Κύπρου, έτσι όπως την θέλει η κυπριακή παράδοση. Είναι μια παράδοση που διασώθηκε προφορικά και μέσω άλλων τραγουδιστάδων του λαού. Αφορά την προφορά, που συνδυάζει όλα τα φωνητικά χαρακτηριστικά της κυπριακής διαλέκτου, χωρίς καθόλου κωφώσεις ή στενώσεις των φωνηέντων που παρατηρούνται σε άλλες ελληνικές περιοχές, με ένα στόμφο και μια "σκληρότητα" στην έκφραση.

Αν προσπαθείτε να βρείτε ερμηνευτικές ή άλλες ομοιότητες μεταξύ κυπρίων και ελλαδιτών παραδοσιακών τραγουδιστών μάλλον δε θα βρείτε. Εγκυκλοπαιδικά, η κυπριακή λαϊκή μουσική έχει γραμμές και μελωδίες απλές, που κινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε διατονικούς ήχους (δεσπόζει ό πρώτος με διαφορά, πλάγιος δ', ο πλάγιος α΄[όχι μινόρε], ο τέταρτος, ο τρίτος, ο βαρύς) ενώ κατά πολύ λιγότερα είναι τα δείγματα σε χρώμα (κυρίως πλ.β', σπάνια νενανώ, περάσματα β' ήχου αλλά και δευτερόπρωτου σε ελάχιστα τραγούδια). Τραγούδι σε βαρύ επί του ΖΩ αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι. Οι δε ερμηνευτές που συναντά κανείς με μια βόλτα σε χωριά (κυρίως πρακτικοί μουσικοί) έχουν όλοι το στυλ Ττερλικκά. Οπότε ένας γενικός αφορισμός του τὐπου "Δεν έχει καμία σχέση με παραδοσιακό τραγούδι ο εν λόγω κύριος" είναι μάλλον άστοχος και δείχνει άγνοια για την κατάσταση στην Κύπρο και το εκεί "λαϊκό ύφος". Αυτά τα έγραψα όχι ως θαυμαστής του Ττερλικκά (προσωπικά ουδέποτε υπήρξα), αλλά ως περιγράφων πολύ συνοπτικά την κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά την λαϊκή μουσική παράδοση.

Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο, ας ρίξει μια ματιά στο βιβλίο του Θ.Καλλίνικου "Κυπριακή Λαϊκή Μούσα" στο οποίο καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής μουσικής παραγωγής μέχρι το 1951 τουλάχιστον, σε Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή σημειογραφία. Είναι κατ΄εμέ η σπουδαιότερη δουλειά του Καλλίνικου παρόλο που έχει μερικά λάθη στις καταγραφές των τραγουδιών (τα οποία κατέγραφε από διάφορους ηλικιωμένους ανθρώπους από περίπου το 1920 μέχρι το 1951 και έτσι τα διέσωσε). Από το βιβλίο αυτό θα πάρετε μια αρκετά ασφαλή εικόνα της γραπτής παράδοσης για τα όσα έγραψα για ήχους και μέλη, ενώ για την προφορική μάλλον θα πρέπει να βρείτε αυθεντικούς κύπριους ερμηνευτές εν δράσει.
 
Είναι μια πολύ αγαπημένη παραδοσιακή φωνή στην Κύπρο και έχει προσφέρει πολλά στο τοπικό παραδοσιακό και δημοτικό τραγούδι, ιδιαίτερα με την δισκογραφική του δουλειά. Σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει και από το αναλόγιο όχι απαραίτητα γιατί μαθήτευσε κοντά σε ένα Μεγάλο Πρωτοψάλτη της Κύπρου αλλά γιατί έχει μια πολύ ωραία και γεμάτη φωνή (προσωπική... ίσως και υποκειμενική άποψη).
 

Στέλιος Σ.

Παλαιό Μέλος
Ο Μιχάλης Τερλικκάς, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι ένας από τους πιο γνωστούς λαικού τραγουδιστές στην Κύπρο και έτυχε αρκετής αναγνώρισης και διάκρισης στο νησι. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελίδης στο μήνυμα αρ. 4, έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσική στον Θεόδουλο Καλλίνικο, αλλά εξ όσων γνωρίζω και εγώ δεν ασχολήθηκε με το ψάλσιμο. Βρήκα 2 κομμάτια που ψάλλει και τα επισυνάπτω. (επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ψάλτης, αλλά λαικός τραγουδιστής). Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχουν και άλλοι πολύ αξιόλογοι Κυπριοι λαικοί τραγουδιστές. Ενδεικτικά ανφερω τον Χρήστο Σίκκη, ο οποίος διαθέτει πολύ ωραία φωνή. Δυστυχώς δεν έχω κάτι προχειρο να ανεβάσω, αλλά πολύ ευκολα ο κάθε ένδιαφερόμενος μπορεί να βρει στο διαδίκτυο. Τέλος να αναφέρω ότι με το κυπριακό δημοτικό τραγούδι ασχολήθηκαν και καταξιωμένοι τραγουδιστές, όπως ο Αλκινοος Ιωαννίδης, του οποίου επισυνάπτω και ένα τραγούδι, το οποίο ανέβηκε και στο πρώτο μήνυμα με τη φωνή του Μιχάλη Τερλικκά (για τις δικές σας συγκρίσεις).

Υ.Γ. Απολογούμαι αν έχω ξεφύγει από το θέμα του τίτλου.
 

Attachments

  • 04 Η Παρθένος Σήμερον.wma
    1.8 MB · Views: 26
  • 10 Τον Νυμφώνα Σου βλέπω.wma
    1.1 MB · Views: 20
  • 02 Αγάπησα την που καρκιάς.wma
    3.1 MB · Views: 10
Top