Μισθοδοσία Διευθυντή Σχολής ΒΜ και Πρωτοψάλτη

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Το θέμα αυτό κακώς εστιάζει σε κάποια μηνύματα σε συγκεκριμένο πρόσωπο παρότι έχει ενδιαφέρον στη γενική του διάσταση . Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής το απέσπασα σε νέο θέμα με γενικό τίτλο. Στο εξής μόνο σχόλια περί του γενικού θέματος ανεξαρτήτως προσώπου. Οι συντονιστές θα αποφασίσουν για κάποια από τα προηγούμενα μηνύματα.

Στέλνω και παρατήρηση στο ανώνυμο μέλος N/A για τον τρόπο συμμετοχής στη συζήτηση κατά παράβαση των κανόνων του φόρουμ (greeklish, trolling). Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων μελών. Η επιμονή και επανάληψη ερωτήσεων είναι ενοχλητική και προδιαθέτει αρνητικά τη συζήτηση, όπερ και εγένετο.
 

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
Εχω την εντύπωση πως η θέση του καλ. Διευθ. σχολής βυζ. μουσ. είναι τιμητική ( ανάλογα τι προβλέπει ο καταστατικός χάρτης) και η αντιμησθία είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ του καλ.Διευθυντού και της διοίκησης της σχολής.
 
Γ

Γεώργιος Κ. Σιαπερόπουλος

Guest
Εχω την εντύπωση πως η θέση του καλ. Διευθ. σχολής βυζ. μουσ. είναι τιμητική ( ανάλογα τι προβλέπει ο καταστατικός χάρτης) και η αντιμησθία είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ του καλ.Διευθυντού και της διοίκησης της σχολής.

Αλλο καλλιτεχνικός Διευθυντής και άλλο Διευθυντής Σχολής.

Ο κ. Κετσετζής είναι Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Δεν μπορώ να καταλάβω το <κόλλημα> των συναδέλφων στο παρόν θέμα. Αντί να έχουμε καλά λόγια για ένα Μεγάλο Δάσκαλο καθόμαστε να ασχολούμαστε με μισθοδοτικά.
-Ο κ. Κετσετζής είναι ένας από τους τελευταίους Μεγάλους ταλαντούχους Δασκάλους, με έργο μεγάλο με πολλούς μαθητάς και εδώ και στην Αμερική επί σειρά ετών. Δεν τα γράφω επειδή είναι φίλος μου. Τα ίδια θα έγραφα για οποιονδήποτε δάσκαλο που θα ανέκυπτε παρόμοιο θέμα. Ας αναγνωρίσουμε το έργο τους και την προσφορά τους η οποία είναι ανεκτίμητη και δεν μετριέται σε μισθούς.
-Εκτός εάν όλη αυτή η ιστορία είναι υποκινούμενη. Διότι στον χώρο μας δυστυχώς κοιτάζει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.
-Αποτέλεσμα οι τετράφωνες χορωδίες που θα ακούσουμε και φέτος (όπως και κάθε χρόνο) να ψάλλουν σε κάποιες Εκκλησίες το τροπάριο της Κασσιανής.
-Αποτέλεσμα οι συναυλίες Γαιτάνου κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
-Αποτέλεσμα η απονομή χρυσού δίσκου στον κ. Γαιτάνο εντός της Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο, αντί να τιμηθεί κάποιος από τους Δασκάλους μας για την προσφορά του.

Δεν νομίζω να αρέσει σε κανένα μας αυτή η κατάσταση. Ας περιβάλλουμε λοιπόν με τιμή και αγάπη τους Δασκάλους μας και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αμοιβή τους.
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
κ. Σιαπερόπουλε, νομίζω ότι το θέμα αυτό έκλεισε οριστικά (αυτός ήταν κι ο λόγος που αποσπάστηκε από την αρχική του θέση), οπότε ας μην το συνεχίζουμε άλλο. Όπως έγραψα κι αλλού, το πρόσωπο του κ. Κετσετζή είναι από τα λίγα για την αξία του οποίου υπάρχει ομοφωνία σε όλες τις σχολές και τις τάσεις.
Η συζήτηση εδώ, αν έχει νόημα να συνεχιστεί, αφορά γενικά στη μισθοδοσία των διευθυντών, όχι στο πρόσωπο του κ. Κετσετζή.
 
Γ

Γεώργιος Κ. Σιαπερόπουλος

Guest
κ. Γιώργο, νομίζω, ότι όσο υπάρχουν οι αναρτήσεις που αναφέρονται στο όνομα του κ. Κετσετζή, το θέμα είναι προσωπικό.

Πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να αποσυρθεί τελείως και να μη υπάρξει ποτέ και για κανένα Δάσκαλο (και όχι μόνο) αναφορά σε μισθοδοτικά. Ενδιαφέρει κανένα εάν εγώ αμοίβωμαι από την Εκκλησία μου με 100 ή 300 ή 700 ή 1000 ευρώ; Ε Λ Ε Ο Σ ! ! !

Το θέμα καταντά πλέον κουτσομπολίστικο, άν όχι υποκινούμενο. Δόξα τω Θεώ έχουμε τόσα άλλα να ασχοληθούμε στο forum.

Πιστεύω ότι οι κ. συντονιστές πρέπει να αποσύρουν τελείως το θέμα, ή τουλάχιστον τις αναρτήσεις που φαίνεται το όνομα Κετσετζής καθώς και την προκήρυξη της θέσεως, η οποία θέσις εφόσον επληρώθη οδηγεί πλέον σε σχόλια για το συγκεκριμμένο πρόσωπο

Ευχαριστώ
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Ζήτησα στο τελευταίο μου μήνυμα να μην συνεχιστούν οι αναφορές στο πρόσωπο του κ. Κετσετζή αλλά δεν εισακούστηκα δυστυχώς. Τον κ. Κετσετζή από τα σχόλια που ακούστηκαν εκτιμούν όλοι όσοι έγραψαν σε αυτό το θέμα και εγώ προσωπικά. Το θέμα όπως το βλέπω εγώ δεν αφορά τη μισθοδοσία του κ. Κετσετζή ή του οποιουδήποτε συναδέλφου. Αφορά τη δημόσια διακύρηξη θέσεως και τη δημόσια αναφορά της μισθοδοσίας της από συγκεκριμένη Μητρόπολη. Δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να συζητηθεί μια τέτοια δημόσια προκύρηξη στο Ψαλτολόγιον. Δεν έχει σημασία από ποιό πρόσωπο πληρώθηκε η θέση τελικά και δεν θα έπρεπε να έχει σημασία σε αυτό το θέμα. Νομίζω οτι ενδιαφέρει όλους μας να γνωρίζουμε και να συζητούμε τέτοιες προκυρήξεις (και όχι το πόσο αμοίβεται κάποιος συγκεκριμένος ψάλτης, άλλωστε και μετά μια προκύρηξη ο τελικός συμφωνηθείς μισθός μπορεί να είναι διαφορετικός).

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα που ωφέλησαν όταν απαντήθηκαν και άλλα θα ωφελήσουν για προβληματισμό:

α) Ποιά η διαφορά διευθυντή σχολής ΒΜ και καλλιτεχνικού διευθυντή;
β) Ποιά τα καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός διευθυντή σχολής ΒΜ;
γ) Με ποιό τρόπο αξιολογείται μισθολογικά η εργασία ενός διευθυντή σχολής ΒΜ (με τις ώρες εργασίας ή με άλλο τρόπο);
δ) Πώς το επίπεδο (μόρφωση, προϋπηρεσία, εμπειρία) του προσλαμβανόμενου προσώπου επηρρεάζει μισθολογικά μια ψαλτική θέση;
ε) Τί συνιστά υπέρογκη ψαλτική αμοιβή;
στ) Μας αφορά ή θα έπρεπε να μας αφορά η μισθοδοσία δημόσια προκυρηγμένων ψαλτικών θέσεων ή είναι προσωπικό ζήτημα;

Ορισμένα από τα παραπάνω απαντήθηκαν. Άλλα όχι ή όχι εντελώς. Προτείνω να αφήσουμε αυτό το θέμα πλέον και ας κρατήσει ο καθένας τις πιό πάνω ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν για τον εαυτό τους.

Ευχαριστώ.
 
Γ

Γεώργιος Κ. Σιαπερόπουλος

Guest
Εάν με το ανωτέρω σημείωμα

Αξιότιμε κ. συντονιστά,

αναφέρεσθε σε μένα θέλω να πώ ότι δεν είμαι εγώ αυτός που δημιούργησα το θέμα.
Εγώ απλά με το θάρρος της γνώμης μου επώνυμα και αντρίκια καταθέτω την γνώμη μου.
Η δημόσια προκήρυξη στην οποία αναφέρεσθε έγινε πριν 5 μήνες και τότε θα έπρεπε να σχολιασθεί.
Τώρα που επληρώθη η θέσις μοιραία παραπέμπει σε συγκεκριμμένο πρόσωπο, το οποίο μπορεί, όπως εύστοχα δηλώσατε, να λαμβάνει είτε μικρότερη, είτε μεγαλύτερη αμοιβή.
Τώρα που επληρώθη η θέσις το θέμα καταντά κουτσομπολίστικο.
Οσο για την εκτίμηση μη είστε τόσο σίγουρος. Στο συνάφι μας κανείς δεν εκτιμά κανένα.
Εξακολουθώ να κρίνω ότι το θέμα δεν προσφέρεται για συζήτηση. Δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε συμβάσεις εργασίας.

Άλλα πρέπει να ψάξουμε.

Λυπούμαι αλλά πριν αλέκτωρ φωνήσαι δικαιώθηκα. Θα διαβάσατε το θέμα του συναδέλφου χθές για τον Γαιτάνο στην Κύπρο. Τώρα σειρά έχει ο Πειραιάς.
Εύγε στους συναδέλφους που τον ισοκρατούν.

Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε το θέμα περί Μισθοδοσίας Διευθυντού Βυζαντινής Σχολής και Πρωτοψάλτου.

Ευχαριστώ.
 

tb---

τσοπάνης
α) Ποιά η διαφορά διευθυντή σχολής ΒΜ και καλλιτεχνικού διευθυντή;

O πρώτος διευθύνει , ο δεύτερος απλά συνεργάζεται


β) Ποιά τα καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός διευθυντή σχολής ΒΜ;

Δεν ξέρω , ας μας πούν οι διευθυντές που υπάρχουν εδώ.

Υποθετικά και μόνον
- πλήρης οργάνωση διδακτέας ύλης
- οργάνωση μουσικών τμημάτων
- συμπληρωματική οργάνωση νέων προς ένταξη μελών
- παρακολούθηση τμημάτων, διορθώσεις, επισημάνσεις
- ώρες αυτοψίας επί των τμημάτων
- συγγραφή βοηθημάτων διδασκαλίας και ακουστική καταγραφή δύσκολων σημείων
- κατάρτιση ή και διεύθυνση μουσικού χορού
- πλήρης οικονομική και λειτουργική ενημέρωση


γ) Με ποιό τρόπο αξιολογείται μισθολογικά η εργασία ενός διευθυντή σχολής ΒΜ (με τις ώρες εργασίας ή με άλλο τρόπο);

Βλέπε β)


δ) Πώς το επίπεδο (μόρφωση, προϋπηρεσία, εμπειρία) του προσλαμβανόμενου προσώπου επηρεάζει μισθολογικά μια ψαλτική θέση;

Οι παράμετροι που αναφέρονται ( μόρφωση, προϋπηρεσία , εμπειρία ) είναι κατά βάση υποκειμενικοί.
Κάποιος πολίτης αναφέρεται σε συνέντευξή του ότι «.. εγώ πήγα 20 μέρες στην πατριαρχική σχολή και έδωσα εξετάσεις και πήρα το πτυχίο με καθηγητή τον Ναυπλιώτη ..»( νομίζω ο ***Μουτάογλου το λέει κάπου , ίσως να κάμω και λάθος), «…είχα πείρα όμως αναλογίου επί πολλά έτη..» συμπληρώνει.

Από εκεί και πέρα , και από την στιγμή που υπάρχει αμοιβή , ο καθένας αυτό-αξιολογεί τις ικανότητες τους , το ίδιο κάμουν και οι υπεύθυνοι πρόσληψης,

Συνήθως για αυτό υπάρχει και μια περίοδος δοκιμαστική που βλέπουν αν ταιριάζουν τα χνώτα του προς πρόσληψη πρωτοψάλτη, που μπορεί όντως να είναι πολύ αξιόλογος σαν ψάλτης , όμως να υστερεί σε άλλα θέματα που αυτοί θεωρούν πιο σημαντικά.


ε) Τί συνιστά υπέρογκη ψαλτική αμοιβή;

Υπέρογκη θεωρώ την αμοιβή που είναι προκλητική , οδηγώντας τον ψάλτη πέραν των καθηκόντων του.
( το έχουμε δει αυτό σε πανηγύρια που οι πρωτοψάλτες φεύγουν κατά πολύ από τον ρόλο τους , και ασχολούνται με άλλα θέματα κυρίως αυτοπροβολής )


στ) Μας αφορά ή θα έπρεπε να μας αφορά η μισθοδοσία δημόσια προκηρυγμένων ψαλτικών θέσεων ή είναι προσωπικό ζήτημα;

Απ την στιγμή που είναι επίσημη και δημόσια , ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναφερθεί σε αυτή σεβόμενος τους νόμους και την ηθική δεοντολογία.

Ευχαριστώ~
 
Last edited:
Top