"Μετὰ μύρων προσελθούσαις..."

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Σε μια από τις επιτυχημένες εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος "Πρόσωπα και Παράδοση" που παρουσιάζουν οι γνωστοί πλέον σε όλους μας πατήρ Ειρηναίος Νάκος και Γεώργιος Δεμελής, όπως είδαμε εδώ είχαν προσκαλέσει τον κύριο Ζαχαρία Κοντοφρύδη. Όσοι δε τον γνωρίζαμε, παρότι έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με γνωστά ονόματα της ψαλτικής όπως οι κ. Βασιλικός, Πάτρας, Γκίκας κ.α. τον έχουμε μάθει μέσα από τις ακολουθίες που μεταδίδει ζωντανά το ραδιόφωνο της πειραϊκής εκκλησίας από το ναό της αγίας Τριάδας.
Στην εκπομπή αυτή λοιπόν εκτός των πολύ χρήσιμων πραγμάτων που μας λέει, (μιλάει ξεκάθαρα για όλες τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ψάλτες) ψάλλει ζωντανά το δεύτερο εωθινό δοξαστικό. Παρότι έχει δύσκολες θέσεις και ενίοτε ψιλές, δε του φεύγει καθόλου η βάση! Αυτό μου έκανε εντύπωση για αυτό το σημειώνω.
Το ισοκράτημα του πατρός Ειρηναίου είναι διακριτικό. Ωστόσο επειδή ακούγεται ελάχιστα, θεώρησα καλό να χρησιμοποιήσω αυτό το κομμάτι για να ακούσουμε καλύτερα και στην πράξη όσοι ενδιαφέρονται τα αρχεία ισοκρατήματος που δημιουργήθηκαν και έχουν ανέβει ήδη στο Ψαλτολόγιον εδώ:http://analogion.com/forum/showpost.php?p=189780&postcount=62.
Το πρώτο αρχείο είναι χωρίς καμία προσθήκη εφέ, όπως δηλαδή ακριβώς ακούγεται εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=y8KmnRA8_xQ&t=25m52s ενώ στο δεύτερο έγινε προσπάθεια (μάλλον ανεπιτυχής) να προστεθούν εφέ μεγάλου ναού για να δούμε πως περίπου θα ακούγεται το ισοκράτημα σε μεγάλο ναό με ηχητική.
Από κει και πέρα, καθώς υπάρχουν μέλη που είναι πρώτοι στο τεχνικό μέρος και έχουν και στούντιο, θα μπορούσε να ανοίξει ένα θέμα με τίτλο: "Τράπεζα ισοκρατημάτων κοινότητας ψαλτολογίου", όπου θα έβρισκε κανείς ωραία ισοκρατήματα από τους ειδικούς του είδους. Ελπίζουμε κάποια στιγμή αυτοί που έχουν τις γνώσεις και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κάτι ανάλογο.
Συγχαρητήρια στον κύριο Ζαχαρία για αυτή τη ζωντανή εκτέλεση.
 

Attachments

  • MetaMiron_ZKontofridis.mp3
    4.3 MB · Views: 43
  • MetaMiron_ZKontofridis_WithSomeEffects.mp3
    4.3 MB · Views: 45
Last edited:

xristos.k

Κλωναρίδης-Τσαμκιράνης-Φωτόπουλος-Nίκου
Πολυ καλη ερμηνεια απο τον κ.Κοντοφρυδη.Αξιος!
Και συμφωνω με οσα ειπατε κ.EIRYK
 
Top