Μεγάλη Εβδομάς Κωσταντίνου Πρίγγου (επανέκδοση Απ. Διακονίας)

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Αρνητικά:
- το σημαντικότερο ίσως μειονέκτημα, για μένα τουλάχιστον, είναι πως παρεμβάλει ανάμεσα στα τροπάρια δεύτερες ή και τρίτες(!) εκδοχές των ίδιων τροπαρίων. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το νόημα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει το πνεύμα καταγραφής των ηχογραφήσεων, αλλά πως γίνεται να θεωρήθηκε πρακτικό, να ψέλνεις ένα τροπάριο και να γυρνάς σελίδες να βρεις το επόμενο, προσπερνώντας τις διπλές εκδοχές αυτού που μόλις έψαλες (κατά κανόνα γεμάτες δίγοργα και τρίγοργα...). Σε ναούς όπου δεν υπάρχει δεξής και αριστερός αλλά μόνο ένα αναλόγιο και άρα μόνο ένα βιβλίο, τα πράγματα ζορίζουν με το περιττό γύρισμα σελίδων.
Αν ήταν τόσο σημαντικό αυτό, μπορούσαν να φτιάξουν ειδικό παράρτημα, χωριστά. Για μένα είναι deal-breaker, μπορώ να πω ότι μετάνιωσα που το αγόρασα μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. Θα έχω βέβαια μια καλύτερη εικόνα εφόσον το χρησιμοποιήσω πειραματικά φέτος, πρώτα ο Θεός.
- η γραμματοσειρά, αν και είναι ευανάγνωστη, παραμένει υποδεέστερη από αυτήν των προηγούμενων εκδόσεων. Επίσης, θα προτιμούσα να είναι κοντύτερα οι χαρακτήρες ποσότητος μεταξύ τους, έχουν ένα αδικαιολόγητο κενό που δυσχαιρένει την ανάγνωση. Δεν είμαι ειδικός, ίσως φταίει και η γραμματοσειρά του αλφαβήτου. Φαίνεται πάντως εν τέλει επαρκώς ευανάγνωστη.
- τα τροπάρια των ωδών του κανόνος, που προανέφερα, τοποθετούνται στο τέλος του βιβλίου σε παράρτημα. Δεν υπήρχαν όπως ξέρουμε στην παλιά έκδοση, και είναι θετικό που τα συμπεριλαμβάνουν, όμως γιατί σε παράρτημα; Λεπτομέρεια, αλλά μου φαίνεται οξύμωρο που ο κανόνας, που σίγουρα θα τον ψάλλεις (για όσους τον λένε "από μέσα") να είναι σε παράρτημα, ενώ οι διπλές καταγραφές τροπαρίων να είναι διαρκώς "μέσα στα πόδια σου"!


Αυτά. Ελπίζω να βοηθούν κάποιον που σκέπτεται να το αγοράσει, στην απόφασή του.

Ψάλνω πάνω από 10 χρόνια Μ. Εβδομάδα Πρίγγου και φέτος έψαλα πρώτη φορά από το καινούργιο βιβλίο. Συμφωνώ με τα παραπάνω αναφερθέντα (ειδικά το τονισμένο και όντως δυσανάγνωστη η γραμματοσειρά του κειμένου).
Επιπλέον κάποια ισοκρατήματα τα βρίσκω εντελώς λάθος. μπορεί να κάνω εγώ λάθος, αλλά θα μου φανεί πολύ παράξενο αν κάποιος μου φέρει ηχογράφγηση Πρίγγου με τέτοια ισοκρατήματα (π.χ. σχεδόν συνεχώς Νη στον βαρύ). Εικάζω πως απηχεί τις αντιλήψεις του κ. Κωνσταντίνου, εμείς όμως αγοράσαμε Μ. Εβδομάδα Πρίγγου. Δεν μου άρεσε. Καλύτερα να μην είχε ισοκρατήματα.
 
Top