Μέλος-Μάθημα Θεοτοκίον "Σε μεγαλύνομεν" - ήχος βαρύς - Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου [ερμηνεία: Χαραλάμπης Συμεωνίδης]

Βαρύς ο ήχος ....βαρύγλυκος ο Χάρης...Απ τα καλυτερότερα ηχογράφησης και ερμηνείας .

http://lampadariospetros.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5579.html

Αναρτούμε το Μέλος-Θεοτοκίον «Σε μεγαλύνομεν Θεοτόκε Παρθένε» σε ήχο βαρύ διατονικό σε μελοποίηση του Διδασκάλου Πέτρου του Λαμπαδαρίου.
Το εν λόγω Θεοτοκίον βρίσκεται στον Γ' τόμο της 4τομης Μουσικής Πανδέκτης εκδ.1850 από το Πατριαρχικό τυπογραφείο και με την Πατριαρχική σφραγίδα. Στον τίτλο οι εκδότες αναφέρουν ότι αυτό βρέθηκε στις σημειώσεις του Πέτρου, άνευ κρατήματος.
Από μία μικρή έρευνα που κάναμε γιά το εν λόγω μέλος, κλίνουμε πρός την άποψη πως πρόκειται γιά μέλος ανήκον στην ομάδα μελών που ονόμαζαν οι παλαιοί "Μαθήματα", τα οποία είχαν κύριο σκοπό την ψαλτική εκπαίδευση και όχι την ψαλμώδησή τους κατά τις ακολουθίες. Επίσης έγκριτος Πανεπιστημιακός μας εξέφρασε την γνώμη ότι «τέτοια μέλη εκτός των τυπικών ακολουθιών, αποτελούσαν μία αμιγώς καλλιτεχνική "διέξοδο" των μεγάλων μελοποιών, όπου μπορούσαν να διοχετεύσουν τον οίστρο της συνθετικής τους έμπνευσης, αδέσμευτοι από τα στεγανά και τα όρια της λατρείας». Ακόμη ανέφερε πως «αυτά τα μέλη δεν προορίζονταν γιά λατρευτική χρήση -άσχετα αν ο ζήλος κατ' επίγνωσιν ή μη κάποιων φιλομούσων αποπειράθηκε ενίοτε να τα εισαγάγει και σε λατρευτικές ευκαιρίες».
Σημασία έχει βέβαια το ότι πρόκειται γιά μία ακόμη μελοποίηση του Διδασκάλου με υπέροχη συνθετική πλοκή και θέσεις, στον πολυσυζητημένο βαρύ διατονικό ήχο.
Το εν λόγω απαιτητικό μάθημα το ερμηνεύει ως εόρτιον διακόνημα, ο εορτάζων σήμερα φίλος και μέλος του ΟΦΕΛΠ Εκπαιδευτικός και Πρωτοψάλτης κ. Χαραλάμπης Συμεωνίδης.
Του ευχόμαστε ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.
ΟΦΕΛΠ

Σημείωση (α) Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτου Τζανάκου.
Ο φίλος Χάρης είναι άνθρωπος της μουσικής. Εχει ανώτατη μόρφωση στην Ευρωπαϊκή μουσική και υπήρξε ενεργός κλασικός κιθαρίστας. Επίσης σπούδασε και γνωρίζει την εξωτερική ανατολική μουσική, το ρεμπέτικο καθώς και ταμπουρά-σάζι. Είναι βέβαια λίαν εγκρατής και σπουδαγμένος της Βυζ. μουσικής και έμπειρος Πρωτοψάλτης. Το εν λόγω μέλος-μάθημα το αντιμετώπισε "κατάματα". Και το ερμηνεύει τηρώντας απόλυτα αυτά που πιστεύει γιά τα διαστήματα, τις αναλύσεις και όλα τα λεπτά κρυφά και δύσκολα σημεία της ψαλτικής τέχνης. Είναι δηλαδή πιστός τηρητής λόγων [θεωρίας] και έργων [ερμηνείας]. Πιστεύω απόλυτα ότι στην σημερινή ψαλτική πραγματικότητα, αυτού του είδους οι ερμηνευτές-ψάλτες και Δάσκαλοι της ψαλτικής, είναι οι χρήσιμοι και απαραίτητοι.
Π.Τ

 
Last edited by a moderator:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Βαρὺς, βαρύς κι ἀσήκωτος ...

Εὖγε Χάρη, σπουδαῖο μάθημα, σπουδὴ στὸ βαρύ.
 

tb---

τσοπάνης
Ευχαριστούμε για το μάθημα.

Το ξαναγράφω και εδώ. Με χαρά θα συνδράμουμε στην διαδικασία του ισοκρατήματος. Είναι κρίμα να περνούν τέτοια μαθήματα με τα μασίνια. Κάντε ένα τηλέφωνο και θα τα μαστορέψουμε, κοντά είναι η Καρδίτσα.

Καλήχρονος ~
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Το ξαναγράφω και εδώ. Με χαρά θα συνδράμουμε στην διαδικασία του ισοκρατήματος. Είναι κρίμα να περνούν τέτοια μαθήματα με τα μασίνια.
Δεν είναι μασίνι πουλάκι μου! Η φωνή μου με το εφέ Chorus από το audition είναι...:):eek:
Κάντε ένα τηλέφωνο και θα τα μαστορέψουμε, κοντά είναι η Καρδίτσα.
Καλήχρονος ~
Δεν είναι κακή ιδέα, να το κάνουμε μελλοντικά. Ευχαριστώ για τις ευχές! :)
 
Top