Λεωνίδας Αστέρης - Χερουβικόν Κωνσταντίνου Πρίγγου, Ήχος β'

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για το Χερουβικό του αοιδίμου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου με προεισαγωγή από αργό Χερουβικό του Θεοδώρου Φωκαέως. Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Λεωνίδας Αστέρης.

Η ηχογράφηση έλαβε χώρα την Κυριακή των Μυροφόρων στις 18 Απριλίου 2010 κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή συλλειτουργούντος και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Η φωτογραφία του Άρχοντος στην αρχή του βίντεο προέρχεται από την Ακολουθία αυτή.

Το κείμενο της προεισαγωγής προέρχεται από το αργό Χερουβικό του Θεοδώρου Φωκαέως όπως αυτό καταχωρείται στο γ' τόμο του έργου «Μουσική Συλλογή» του Γεωργίου Πρωγάκη (1910).

Το μουσικό κείμενο του Χερουβικού του Κωνσταντίνου Πρίγγου προέρχεται από το πόνημα «Χερουβικά» - τόμος β' του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασιλείου Νικολαΐδου. Παρατίθεται δε από την επανέκδοση του έργου του από τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως που μόλις κυκλοφόρησε (2015) και συγκεκριμένα από τις σελίδες 122-125 του τόμου «Χερουβικά», δείγμα του οποίου βρίσκεται εδώ: http://cmkon.gr/home.php?action=vie...ikolaidi/Xeroubika_Nikolaidi&hr=1&language=GR


Ευχαριστώ θερμά το φίλο Βασίλη Μαυράγκανο ο οποίος έκανε την εγγραφή, ισοκρατούσε στην Ακολουθία εκείνη, δακτυλογράφησε το κείμενο για την έκδοση και, όταν του είπα πως θέλω να το ανεβάσω, μου το έστειλε για να το παραθέσω στο βίντεο μαζί με την αρχική φωτογραφία, η οποία είναι από τηλεοπτική μετάδοση!
 
Top