Λειτουργικά κατ' ήχον Θρ. Στανίτσα, χειρ Χαραλ. Καρακατσάνη, 1983

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ο φιλακόλουθος και ταπεινός κύριος Θωμάς, με πλησίασε τις προάλλες και μου έδωσε, μέσα σε διαφάνεια, μια σειρά λειτουργικών σε όλους τους ήχους, κατ' ερμηνείαν του άρχοντος Θρασύβουλου Στανίτσα. Η καταγραφή είναι από τον Χαραλάμπη Καρακατσάνη, ευανάγνωστη αν και πυκνογραμμένη και καλλιγραφική.

Πολλά από αυτά έχουν ανέβει στο Ψ, αλλά όλα μαζί συγκεντρωμένα δεν νομίζω. Άλλα είναι του Χατζηαθανασίου, άλλα συνδυασμός λειτουργικών Στανίτσα με Άξιον Εστίν Χ''Αθανασίου, άλλα του ίδιου του Στανίτσα, άλλα τρίτων. Είναι πάντως αυτά που προτιμούσε ο Άρχων, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από τις ηχογραφήσεις που έχουμε. Ιδιαίτερα του Βαρέος, νομίζω δεν έχουν ανέβει ως τώρα. Ίσως κάποιοι δεν συμφωνούν με τα ισοκρατήματα, άλλοι θα τα βρουν πολύ "μακαμτζίδικα", πάντως όλα είναι πανηγυρικότατα και υψηλών (φωνητικών) απαιτήσεων.

Οι φωτοτυπίες είναι της εποχής εκείνης (κίτρινα φύλλα, "βαρύς" γραφίτης) και μάλλον ήταν οι πρωτότυπες του κ. Θωμά, καθώς σε σημεία που κοβόταν το κείμενο (οι χειρόγραφες σελίδες ήταν μεγαλύτερες από Α4), ήταν συμπληρωμένο από άλλο χέρι. Τα καθάρισα, έφτιαξα τα λειψά μέρη με χαρακτήρες του Χ. Καρακατσάνη και τα έκανα ένα εκτυπώσιμο pdf.

Δωράκι στους "στανιτσικούς" για τη νέα χρονιά.

χς
 

Attachments

  • Leitourgika_Kat_Hxon_Stanitsas.pdf
    6.4 MB · Views: 1,486
Δωράκι στους "στανιτσικούς" για τη νέα χρονιά.

χς
Χάρη μου, σ' εὐχαριστοῦμε πολύ. Καλή χρονιά. Ὁ Ἃγιος Βασίλειος νά δωρίζει σέ σένα καί στήν οἰκογένειά σου, τά θεάρεστα πού ἒχετε ἀνάγκη καί τήν ὑπομονή στούς πειρασμούς.
 
Top