Λειτουργικά Κείμενα - Fr. Leo Schefe

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Ίσως το πληρέστερο αρχείο λειτουργικών κειμένων στο διαδίκτυο από τον π. Leo Schefe στο analogion.net του Παναγιώτη Παπαδημητρίου [html] για ταχύτερη πρόσβαση.

Μονοτονικά Ελληνικά [html]
Πολυτονικά Ελληνικά [html]
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#2

Ὁ π. Leo Schefe ἀπό τήν Ἀλάσκα μέ αὐτή του τήν ἱστοσελίδα καί τόν κόπο του ἔχει προσφέρει τά μέγιστα στήν ἑλληνόφωνη Ὀρθοδοξία καί ὄχι μόνον. Πρόκειται γιά μιά ἀξεπέραστη ἐργασία μέ πάρα πολλά ὀφέλη καί χρησιμότητα, ὅση δέν μποροῦμε νά φανταστοῦμε.

Ὅταν κάποια φορά κάποια ἱστοσελίδα εἶχε ἀναρτήσει τά λειτουργικά κείμενα, ἀλλάζοντας μόνον τήν γραμματοσειρά καί παρουσιάζοντάς τα (προφανῶς) ὡς δική της ἐργασία –ἐνῶ ἦτο ἡλίου φαεινότερον ὅτι τά ἀντέγραφε ἀπό τόν π. Leo Schefe (φαινόντουσαν ὅμοια τά πολλά λάθη πού ὑπῆρχαν τότε)– τοῦ ἔστειλα ἕνα e-mail γνωστοποιώντας του αὐτή τήν ἐνέργεια.
Ἡ ἀπάντησή του ἦτο ἡ ἐξῆς:
—Δέν πειράζει πάτερ μου. Ἄς τά κάνουν ὅ,τι θέλουν. Δικά μου εἶναι; Τῆς Ἐκκλησίας εἶναι!

[Καί ἔχει κάνει τόσο κόπο ὁ ἄνθρωπος] 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#3
π. Μάξιμος;37775 said:

Ὁ π. Leo Schefe ἀπό τήν Ἀλάσκα μέ αὐτή του τήν ἱστοσελίδα καί τόν κόπο του ἔχει προσφέρει τά μέγιστα στήν ἑλληνόφωνη Ὀρθοδοξία καί ὄχι μόνον. Πρόκειται γιά μιά ἀξεπέραστη ἐργασία μέ πάρα πολλά ὀφέλη καί χρησιμότητα, ὅση δέν μποροῦμε νά φανταστοῦμε.

Ὅταν κάποια φορά κάποια ἱστοσελίδα εἶχε ἀναρτήσει τά λειτουργικά κείμενα, ἀλλάζοντας μόνον τήν γραμματοσειρά καί παρουσιάζοντάς τα (προφανῶς) ὡς δική της ἐργασία –ἐνῶ ἦτο ἡλίου φαεινότερον ὅτι τά ἀντέγραφε ἀπό τόν π. Leo Schefe (φαινόντουσαν ὅμοια τά πολλά λάθη πού ὑπῆρχαν τότε)– τοῦ ἔστειλα ἕνα e-mail γνωστοποιώντας του αὐτή τήν ἐνέργεια.
Ἡ ἀπάντησή του ἦτο ἡ ἐξῆς:
—Δέν πειράζει πάτερ μου. Ἄς τά κάνουν ὅ,τι θέλουν. Δικά μου εἶναι; Τῆς Ἐκκλησίας εἶναι!

[Καί ἔχει κάνει τόσο κόπο ὁ ἄνθρωπος]Ένα ακόμη παράδειγμα ανθρώπου ομοιοπαθούς ημίν που έκανε πράξη αυτό
Ευχαριστίες θερμές!

Δ.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#5
Παρακαλῶ!
Ἀλλά μήν τό πηγαίνεις ἀλλοῦ. Δέν ἔχει καμμία σχέση, οὔτε ἐπανερχόμεθα σέ θέματα πού ἔχουν λυθεῖ στό φόρουμ.


Σεβαστέ πάτερ Μάξιμε,

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι δεν το πηγαίνω αλλού το θέμα αλλά μόνο του αυτό πηγαίνει. Και ασφαλώς γνωρίζουμε όλοι ότι κανένα θέμα στο φόρουμ δεν έχει λυθεί. Εκτός κι αν έχω χάσει επεισόδια, εμφανή τ αφανή, ως τυφλός τα τ'όμματα τόν τε νουν ών.

Την ευχή σας,
Δ.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
#6
Εύχομαι ο τίτλος και η ενότητα που γράφω να είναι η κατάλληλη . Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως υπάρχουν κάπου τα λειτουργικά κείμενα - βιβλία (Παρακλητική, Μηναία, κ.τ.λ.)νσε πολυτονική μορφή, όλα μαζί σε ένα συμπιεσμένο αρχείο ίσως, για να τα κατεβάσω στον υπολογιστή.
Αυτά με το μονοτονικό τα βρήκα, αλλά δυστυχώς δεν είμαι τόσο ευχαριστημένος. Είναι λύση ανάγκης. Από το καθόλου βέβαια είναι αρκετά σημαντικό, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτόν που κόπιασε. Αλλά όταν κάποιος τα χρησιμοποιεί καθημερινά, ή ακόμα περισσότερο για να αντιγράψει κάποια κείμενα και να τα έχει στο αναλόγιό του, βλέπει πως τα λάθη είναι πάρα πολλά.
Δυστυχώς πρόσεξα πως και τα λειτουργικά βιβλία με την πολυτονική μορφή έχουν επίσης λάθη ή είναι διαφοροποιημένα από αυτά που λέμε στους ναούς. Για παράδειγμα θέλησα να κάνω κάτι απλό. Να αντιγράψω τον εξάψαλμο. Και έπρεπε να καθίσω μόνος μου, να τον διαβάσω και να διορθώσω μερικές, λίγες ευτυχώς, λέξεις.
Σας ευχαριστώ.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#7

Κατ᾿ ἀρχήν δέν «ἔπιασε» ἡ εὐχή σου ὡς πρός τήν ἑνότητα· ἀλλά ὑπάρχει ὁ κατάλληλος καί ἁρμόδιος «ὑπηρέτης» μας πού θά τό τακτοποιήσει.
Ὁ τίτλος σωστός, ἀλλά ἄν ἔψαχνες θά ἔβρισκες τόν ἴδιο· εἶναι ἐδῶ.


Ὁ π. Leo Schefe ἀπό τήν Ἀλάσκα μέ αὐτή του τήν ἱστοσελίδα ἔχει κάνει τήν καλύτερη δυνατή δουλειά σ᾿ αὐτό πού ζητᾶς.
Δέν ξέρω ἄν ἐννοεῖς αὐτά τά πολυτονικά, πού μέχρι τώρα εἶδες. Ἔχουν διορθωθεῖ καί εἶναι ἐλάχιστα πλέον τά λάθη. Ὅσο γιά συμπιεσμένο ἀρχεῖο, ἄν δέν γίνεται ἀπό τήν ἱστοσελίδα νά τά κατεβάσεις (δέν ξέρω πολλά τεχνικά) δίνει λύση ὁ πατήρ, ἐδῶ.

Νά εἶσαι καλά!


...............................

................................
 
Last edited by a moderator:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
#8
Στην αναζήτηση έγραψα "λειτουργικά κείμενα" και δεν είδα αυτόν τον σύνδεσμο που μου παραθέσατε. Ίσως από απροσεξία μου, ίσως να μην εμφανίζεται.

Ευχαριστώ για τους συνδέσμους και για την γρήγορη απάντησή σας

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Εργασία ετών πάνω στα λειτουργικά βιβλία. Ευχαριστώ για το προσωπικό μήνυμα που έλαβα από κάποιο μέλος και μου τα εξήγησε όλα. Αυτά που είδα εγώ ήταν απλά οι εξαιρέσεις. Όλα τα άλλα είναι διορθωμένα και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.
 
Last edited by a moderator:

chriskont

Παλαιό Μέλος
#9
Θα ηθελα να παρατηρησω ότι τα κειμενα του π Leo στηρίζονται στην παλαιά έκδοση "ΦΩΣ" Επομένως και το δοξαστικό που αναφέρετε παραπάνω ως πλ α στις εκδόσεις ΦΩΣ ακόμη και στην τελευταία είναι πλ α. (Δεύτε την παγκόσμιον κοίμησιν). Προφανώς βλέπετε τα κείμενα της Αποστολικής Διακονίας ή και άλλες εκδόσεις. Υπάρχουν διαφορές πάμπολλες μεταξύ των δυο τρεχουσών εκδόσεων. Όταν εθελοντικά το 2006 ανέλαβα να διορθώσω τον πολυτονισμό όλων των κειμένων του π. Leo κάτι που μου πήρε 3 χρόνια, φυσικά είχα την μια συγκεκριμένη έκδοση και με βάση αυτή διόρθωσα. Δεν συνέκρινα κείμενα ούτε παρενέβην στα κείμενα. Αυτό κατά την άποψή μου είναι έργο όπως τόνισα παλαιότερα και στον π. Μάξιμο επιτροπής που πρέπει να ανατεθεί από την επίσημη Εκκλησία. Επίσης πρέπει να πληροφορήσω ότι ο π. Leo γνωρίζει ελάχιστα ελληνικά. Η συνεννοήση μαζί μου ή μαζί σας γίνεται στα αγγλικά.Είναι Ιρλανδικής καταγωγής, πρίν πάει Αλάσκα βρισκόταν Ν.Ζηλανδία και ήδη είχε σκανάρει τα βιβλία και ευρίσκοντο στη σελίδα του μονοτονικά και με άπειρα λάθη. Με email απέστειλα σταδιακά τα διορθωμένα δις κείμενα και έκανα ό τι καλύτερο μπορούσα. Λέτε π.χ απωθή αντί απωθείς ενώ και της Σιμωνόπετρας το Συλλειτουργικό και η παλαιότερη έκδοση του 1961 της Αποστολικής διακονίας του βιβλίου του Αναγνώστου αναφέρει απωθείς. Ο π. Leo έχει αυτή την παλαιά έκδοση.
Εκείνο που προσέθεσα και αναφέρεται η πηγή(μυριόβιβλος) είναι ο Απόστολος και το Ευαγγέλιον(περικοπές) με τη σχετική προσαρμογή του βιβλικού κειμένου στην έναρξη και στο τέλος, η αναφορά των εδαφίων, επίσης τα μεγαλυνάρια αγίων. Ακόμη η οργάνωση και μελοποίηση των προσομοίων με την προσφορά πολλών ιεροψαλτών και τη χρήση επίσης υπαρχουσών ηχογραφήσεων ακόμη την άδεια του κ. Κετσετζή για τον εσπερινό και τον όρθρο του της Κυριακής. Αναφέρονται και οι πηγές (μουσικά κείμενα) και οι ψάλτες). Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά 2 ψαλτών του κ Δ. Ιωαννίδη που μου απέστειλε 130 ηχογραφήσεις και του κ Μαμάη με πολλές επίσης ηχογραφήσεις. Αρκετες φυλλάδες αγίων προσετέθησαν από εμένα. Όλα αυτά γίνονται με την αποστολή email και την καταχώρηση από τον π Leo όλων αυτών.
Επομένως οποιαδήποτε λάθη διαπιστώνονται και αφορούν μόνο λεξιλογικά ή λάθη εμφανή (όχι φραστικά λάθη που αφορούν διαφορετικές εκδόσεις) καλό είναι να επισημαίνονται ώστε να αποστέλλονται και να διορθώνονται Ο σκοπός του π. Leo είναι να κτισθεί ό ναός που φωτογραφίες του αναρτώνται στην ιστοσελίδα στην όρθόδοξη κοινότητα της Αλάσκας και η διάδοση των ελληνικών ιερών κειμένων. H ιστοσελίδα είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε βελτίωση.
Αυτά προς ενημέρωση
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#10
H ιστοσελίδα είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε βελτίωση.
Αυτά προς ενημέρωση
Πολύ καλή αὐτή ἡ ἐνημέρωση κ. Κονταξῆ. Ἤθελα κι ἐγώ νά τά γράψω. Εἶναι ἀνεκτίμητη καί ἡ δική σας προσφορά καί φυσικά τοῦ π. Leo, ὅπως ἔχουμε γράψει πολλάκις, ἀλλά τοῦ Παναγιώτη Παπαδημητρίου, ὅπως ἔγραψα.
Συνεχῶς γίνονται διορθώσεις καί μᾶς στέλνει καί ἐνημερωτικά μηνύματα ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου γι᾿ αὐτές. Καί σεῖς ὅ,τι διαπιστώνετε νά τό λέτε.

Ο σκοπός του π. Leo είναι να κτισθεί ό ναός που φωτογραφίες του αναρτώνται στην ιστοσελίδα στην όρθόδοξη κοινότητα της Αλάσκας
Θά θέλαμε πραγματικά μέ πολύ εὐχαρίστηση νά βοηθήσουμε, ἀλλά ἄς δώσει καί κάποιον ἄλλο τρόπο. Ἕναν λογαριασμό ἄς ποῦμε. Νά τοῦ τό ποῦμε.
http://analogion.net/glt/
http://www.transfiguration.ak.goarch.org/Build/GLT.htm


 

Παναγιώτης

σκολιοὶ γὰρ λογισμοί, χωρίζουσιν ἀπὸ Θεοῦ
#11
Επομένως ή το analogion.net έχει προσθέσει μερικά παραπάνω όπως το αρχείο με το ψαλτήριον ή ο π. Leo είχε διαφορετικά βιβλία. Ίσως να το αναφέρει και η σελίδα κάπου αυτό.
Ἀγαπητοὶ φίλοι, θὰ ἤθελα νὰ διευκρινίσω ὅτι τό analogion.gr (.net) ἀπλὰ φιλοξενεῖ μὲ ἰδιαίτερη τιμὴ (καὶ δωρεάν) τὴν ἐξαιρετικὴ σελίδα τῶν λειτουργικῶν κειμένων τοῦ πατρός Leo (analogion.gr/glt). Ὁ πάτερ ἔχει τὸν δικό του λογαριασμὸ στὸ analogion.gr, καὶ ἐγὼ δὲν ἐπεμβαίνω καθόλου στὴν σελίδα του.

Πρὸς ἐνημέρωσιν.

(Πάτερ Μάξιμε, σήμερα μόλις εἴδα τὶς εὐχές σας γιὰ τὴν ὀνομαστική μου ἑορτή. Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, εὔχομαι ἡ Παναγιά μας νὰ μᾶς σκέπει ὅλους πάντοτε)http://www.analogion.com/forum/showthread.php?p=83577#post83577
 
Last edited by a moderator:

chriskont

Παλαιό Μέλος
#12
Χαίρετε. Και ο κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιστοσελίδας με τις καθοδηγήσεις του και την εμπειρία του. Είναι αξιος συγχαρητηρίων για την όλη πρωτοβουλία.
Οι παρατηρήσεις του κ Τσαγκαράκη εστάλησαν στον π. Leo για διόρθωση.
Όσον αφορά το Ψαλτήριον προέρχεται και αυτό από το κείμενο της Μυριοβίβλου, οπότε όποιες φραστικές διαφορές μεταξύ κειμένων ψαλμών των μηναίων, στις ώρες η αλλού και του Ψαλτηριου οφείλονται στις διαφορετικές εκδόσεις. Αυτό συμβαίνει και στο Ευαγγέλιον και στον Απόστολο.
Αν έχει κανείς τη σύνοψη τη Μ. Εβδομάδα και παρακολουθεί την ανάγνωση του Ευαγγελίου από τους ιερείς θα διαπιστώσει ουκ ολίγες διαφορές, αλλά όπως είπαμε των θεμάτων αυτών πρέπει να επιληφθεί η επίσημη Εκκλησία.
Ήθελα να ενημερώσω επίσης ότι κατόπιν επικοινωνίας μου με τους Μικραγιαννανίτες του Αγ όρους επληροφορήθην ότι το δικαίωμα έκδοσης των ακολουθιών του Γερασίμου Μικραγιαννανίτου υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εδόθη στην Αποστολική Διακονία. Ειναι 48 τόμοι. 2.500 ακολουθίες, 36.000 σελίδες και το έργο αυτό σποραδικώς και αποσπασματικως διατεθέν ευρίσκεται στην Αγ. Άννα. Το πότε όμως θα προχωρήσει η έκδόσή του είναι στιν κρίση της Αποστολικής διακονίας.
 

Παναγιώτης

σκολιοὶ γὰρ λογισμοί, χωρίζουσιν ἀπὸ Θεοῦ
#14

Δὲν γνωρίζω ἂν ἔχει ξαναειπωθεῖ ἐδώ (ἀρκετοὶ ἤδη τὸ γνωρίζουν), ἀλλὰ νὰ σᾶς ἐνημερώσω ὅτι ὁ π. Leo ἔχει δημιουργήσει μιὰ λίστα ἐνημέρωσης (στὴν σελίδα τῆς Ἑλληνικῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς) ὅπου σὲ τακτὰ διαστήματα ἐνημερώνει μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ γράμματος γιὰ τὶς προσθῆκες/ἀλλαγὲς στὴν σελίδα του.

Σύνδεσμος γιὰ ἐγγραφὴ στὴν ἐν λόγῳ λίστα ὑπάρχει στὶς πρώτες γραμμὲς τῶν λειτουργικῶν κειμένων.
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
#15


Στὸ μικρὸ ἑσπερινὸ τοῦ γ' ἤχου ἀντὶ γιὰ τὸ ἀναστάσιμο ἀπόστιχο ὑπάρχει τὸ (σταυρώσιμο) αὐτόμελο τῶν ἑπομένων προσομοίων τῆς Θεοτόκου.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#16
#17
Πως μπορώ να επικοινωνήσω πάτερ Λέω, γιατί του έχω στείλει την συνδρομή και όπως μου απάντησε θα μου στέλνει κάθε εβδομάδα τα κείμενα και όμως δεν συνέβη αυτό. Φιλικότατα
grigoris
 

Γιώργος Πυργάκης

Γιώργος Πυργάκης
#18
Σε κάποια σελίδα του ψαλτολογίου είχα βρει μια εργασία (που είχε γίνει από ιερέα) και είχε όλα τα λειτουγρικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Επειδή δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία που το είχα βρεί και τώρα το ψάχνω, μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος.
Εκ των προτέρων, Ευχαριστώ!
 
#19
Σε κάποια σελίδα του ψαλτολογίου είχα βρει μια εργασία (που είχε γίνει από ιερέα) και είχε όλα τα λειτουγρικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Επειδή δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία που το είχα βρεί και τώρα το ψάχνω, μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος.
Εκ των προτέρων, Ευχαριστώ!
μήπως εννοείς το cd με τα 100 βιβλία βυζαντινής μουσικής ;
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#20
Σε κάποια σελίδα του ψαλτολογίου είχα βρει μια εργασία (που είχε γίνει από ιερέα) και είχε όλα τα λειτουγρικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Επειδή δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία που το είχα βρεί και τώρα το ψάχνω, μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος.
Εκ των προτέρων, Ευχαριστώ!
Ἐδῶ εἶναι
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=11132
μόνον πού δέν εἶναι ἱερέας.​

 
Top