[Ανακοίνωση] Κύκλος σεμιναρίων "Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης" με εισηγητή τον κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου

Το ΔΣ του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στο πλαίσιο ανάπτυξης των ενημερωτικών – εκπαιδευτικών δράσεων του Σωματείου και σε συνεργασία με τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου, διοργανώνει σειρά ωριαίων σεμιναρίων με τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης».

Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω ορισμένες από τις ενότητες που θα αναλυθούν:
1. Γενικά περί της θεωρίας, σημασία της θεωρητικής κατάρτισης των ψαλτών («το ψάλλειν επιστημόνως»), τι είναι μουσική και η σχέση της με την αρχαία.
2. Περί ήχων (συστατικά και πορεία του μέλους, κλίμακες, τετράχορδα, πεντάχορδα).
3. Μεταβολές: φθορές, χρόες, παραχορδή, συστήματα, έλξεις.
4. Περί χρόνου και ρυθμού.
5. Περί είδους/γένους μελοποιίας
6. Εξέλιξη της σημειογραφίας κλπ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους (άσχετα με το αν είναι μέλη του Σωματείου), θιασώτες της ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, τους σπουδαστές της μουσικής στις διάφορες σχολές και κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετέχουν στα σεμινάρια. Είναι μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε με άνεση και χωρίς περιορισμούς θέματα που μας προβληματίζουν σχετικά με τη μουσική μας και αφορούν άμεσα στη σωστή απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων κατά τη διακονία μας επί του αναλογίου, αλλά και στην ευρύτερη γνώση της Θεωρίας. Στα σεμινάρια εκτός από την εισήγηση του κ. Παπανικολάου θα γίνεται κυρίως συζήτηση και ανάλυση αποριών κ.α. θεμάτων εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Αγ. Σοφίας 3, απέναντι από τη Μητρόπολη), στις 19:30. Το αρχικό πρόγραμμα, με μικρές διαφορές στη μέρα και στον όροφο, διαμορφώνεται ως εξής:
-1η συνάντηση: Δευτέρα 16 Μαρτίου, 1ος όροφος (αίθουσα εκδηλώσεων).
-2η συνάντηση: Τρίτη 31 Μαρτίου, 2ος όροφος (αίθουσες διδασκαλίας).
-διακοπή την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου.
-3η συνάντηση: Τρίτη 21 Απριλίου, 2ος όροφος, κ.ο.κ.
 
Last edited:
Αύριο, Τρίτη 31/3, θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντησή μας με κύριο θέμα την παραγωγή διαστημάτων και την κατασκευή κλιμάκων.

Υπενθυμίζω ότι όποιος συνάδελφος θέλει μπορεί να ετοιμάσει ερωτήσεις για οποιοδήποτε θέμα. Το σεμινάριο δεν είναι μονόλογος.

Σας περιμένουμε στις 19:30, στο 2ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν.Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά (Αγ. Σοφίας 3).

Το 3ο σεμινάριο θα διεξαχθεί, πρώτα ο Θεός, μετά τη Μ. Εβδομάδα και τη Διακαινήσιμο, την Τρίτη 21 Απριλίου.
 
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη!

Ενημερώνω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι το 3ο Σεμινάριο της σειράς "Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης" με εισηγητή τον κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, 28 Απριλίου, και όχι αύριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω απουσίας του κ. Παπανικολάου.

Θα υπάρξει εγκαίρως σχετική υπενθύμιση.
 
Υπενθυμίζω σε όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους ότι το 3ο Σεμινάριο του κύκλου "Θεωρία και πράξη της Ψαλτικής Τέχνης" με εισηγητή τον κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 28 Απριλίου, στις 19:30, στον 2ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά (Αγ. Σοφίας 3).

Σε αυτό το σεμινάριο θα γίνει μία προσέγγιση της παραγωγής των ήχων της Βυζαντινής Μουσικής με ιδιαίτερη αναφορά στον βαρύ διατονικό ήχο.
 
Top