Κυριακή 12-1-2014 - Μητροπολιτικός Ναός Λαμίας

PAPAZ DIMITRIOS

Δημήτρης Παπαζέτης:Ένας απλός νοσηλευτής-ψαλτάκος.
Καλημέρα και χρόνια πολλά.Η Λαμία,την οποία υπηρετώ επί 6 συναπτά έτη από το δύσκολο μετερίζι της ΜΕΘ,δεν πάσχει από αξιόλογους και μορφωμένους ψάλτες.Άλλωστε στην καρδιά του δημοτικού τραγουδιού και των πάσης φύσεως μουσικών εκδηλώσεων,θα ήταν άξιο απορίας να μην υπάρχουν εκλεκτοί συνάδελφοι με ήθος και κατάρτιση.Ένας απ'αυτούς είναι και ο Ανδρέας Ιωακείμ,λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.Με τον Ανδρέα δεν έτυχε να γνωριστώ προσωπικά μιας και όταν ήρθα με διορισμό στο Νοσοκομείο της Λαμίας ανέλαβα πρωτοψάλτης στον Ι.Ναό Α.Νεκταρίου και έκτοτε δεσμεύτηκα εκεί για 2 1/2 περίπου χρόνια.Τα τελευταία 3 χρόνια περίπου που απέχω-για τους λόγους μου-από τα ψαλτήρια τόσο της Λαμίας όσο και από της πόλης μου της Λάρισας είχα και έχω την ευκαιρία να τον ακούσω στις ακολουθίες,μιας και η Μητρόπολη είναι ο νούμερο 1 προορισμός μου.Έτσι είχα την ευκαιρία να τον απολαύσω ζωντανά και να μορφώσω την καλύτερη άποψη σχετικά με το ύφος του,τις γνώσεις του και το εκπληκτικό τάλαντο του.Η σεμνότητα και η επικοινωνία του με τον χορό του,ο οποίος αποτελείται ως επί το πλείστον από παιδιά,είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και συγκλονιστική.Επειδή η φωνή του και οι ανάσες του παραπέμπουν στον ανεπανάληπτο και αξεπέραστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο,ο Ανδρέας-χωρίς να τον μιμείται βέβαια- έχει εκ προοιμίου κάτι στη φωνή του που είχαν και έχουν όλοι οι μεγάλοι μύστες της ιερής τέχνης του Δαμασκηνού.Την κατανυκτικότητα και το ιεροπρεπές σε τέτοιο ύψιστο βαθμό που να μεταφέρεσαι νοερά κοντά στον Ύψιστο.Ένα μικρό δείγμα γραφής είναι οι παρακάτω ηχογραφήσεις.Ο Μεγαλοδύναμος να σου χαρίζει υγεία και ευτυχία σε σένα Ανδρέα και στην οικογένεια σου.Καλή ακρόαση.
ΥΓ1 Ελπίζω ο Ανδρέας να μην με παρεξηγήσει για τον πρώτο ενικό που χρησιμοποιώ για το πρόσωπο του,αν και δεν τον γνωρίζω.Τα λέω από καρδιάς.Και όσο θα είμαι ακόμα Λαμία θα τον ηχογραφώ για να μπορέσει ο πολύς κόσμος να γίνει κοινωνός αυτής της τεράστιας φωνής.
ΥΓ2 Παράλειψη μου να μην αναφέρω πως δεξιός στην Μητρόπολη είναι ο κ.Δημήτρης Μαντές.Εμβληματική φυσιογνωμία,με πλούσιο φωνητικό τάλαντο και σημείο αναφοράς στα ιεροψαλτικά δρώμενα του νομού για πολλές δεκαετίες μιας και οργάνωσε την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αφενός με συναυλίες και εκδηλώσεις,αφετέρου ανέδειξε πλειάδα ιεροψαλτών που κοσμούν τα αναλόγια ανά την επικράτεια.Στο εγγύς μέλλον θα ανεβάζω ηχογραφήσεις και απ'αυτόν τον σπουδαίο ιεροψάλτη.Να του δίνει ο Θεός δύναμη και υγεία σ'αυτόν και την οικογένεια του.
 

Attachments

  • Σε υμνούμεν Τιμωνίδη.MP3
    4.7 MB · Views: 114
  • Αινείτε σε ήχο άγια.MP3
    19.3 MB · Views: 95

ΧΑΡΗΣ4

Μέλος
Πηγαίο ταλέντο πλούσια και αρχοντικά στιβαρής μελωδικής φωνής ικανότατου εκτελεστή με άριστες γνώσεις. Ευλογημένη η πόλη της Λαμίας. Ελπίζουμε και σ' άλλες παρουσιάσεις. Ο Θεός να τον σκεπάζει!
 

art2000gr

Νέο μέλος
Έχεις δίκαιο, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Ανδρέα στην Λαμία και έχουμε
καταφέρει να ακούσουμε σωστά εκτελεσμένα αργά και δύσκολα μαθήματα!Να συμπληρώσω εδώ,
ότι δεν έχουμε ακούσει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητές του (σ.σ. είναι ακόμη λαμπαδάριος,
όσοι τον έχουν ακούσει πρωτοψάλτη, καταλαβαίνουν τί εννοώ).
Και ένα μικρό δείγμα από δικές μου ηχογραφήσεις του.
 

Attachments

  • Απόστολος Σταυροπροσκηνήσεως 070413.mp3
    5.3 MB · Views: 63
  • Κοινωνικό 310313.mp3
    6.6 MB · Views: 28

ΧΑΡΗΣ4

Μέλος
Έχουμε πολύν καιρό να ακούσουμε κάτι από τον αγαπητό μας Ανδρέα. Αν έχει κάποιος κάτι ας το ανεβάσει, με την άδειά του βεβαίως. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
 
Top