Κοινωνικό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (Δευτέρα 3/10/2011)

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Τῆς ἡμέρας: Ὁ ποιῶν τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ...
Σὲ πανηγυρίζοντα ναό: Εἰς μνημόσυνον...
 

Αντώνης Τίρυνθα

Παλαιό Μέλος
Αλλά βέβαια θα μου πεις ότι και ο πανηγυρίζων ναός δεν έχει ιδιαίτερη φυλλάδα;Άρα εις μνημόσυνον.
Εμείς έχουμε ιδιαίτερη φυλλάδα.(Δεν εορτάζει ο ναός).
 
Last edited:
Αντώνης Τίρυνθα;126341 said:
Εμείς έχουμε ιδιαίτερη φυλλάδα.(Δεν εορτάζει ο ναός).

Σχετικό από τον κ. Τσακίρογλου σε άλλο θέμα.

Προσωπικά για τις νεώτερες αυτές τάσεις θεωρώ ότι δημιουργούνται θεολογικά ζητήματα. Οι ακολουθίες όλο και περισσότερο από χριστοκεντρικές, γίνοται αγιοκεντρικές, κάτι το οποίο (θεωρητικά τουλάχιστον) αντικατοπτρίζει και την τάση των πιστών προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό φτάνει σε σημεία συμψαλμώδησης δεσποτικών εορτών ή απόδοσή των, με αγίους της ημέρας (του μηναίου ή της φυλλάδας), σε σημείο μάλιστα που να εξισώνονται οι αναφορές μας, εξισσοροπώντας πρόσωπα και καταστάσεις με ένα σκεπτικό εντελώς πελατειακό, που ούτε οι ίδιοι οι άγιοι θα ήθελαν να κάνουμε.

Δεν ξέρω τι εξυπηρέτησε η αναφορά συγκεκριμένων εορτών τις ημέρες της εβδομάδος την εποχή που αυτό επικράτησε, αλλά πιστεύω ότι δεν έγινε τυχαία και με μόνο γνώνομα το γεγονός ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να καλύψουμε την έλλειψη ασματικών ακολουθιών για νεοφανείς και μη αγίους. Με μόνη ίσως εξαίρεση (αποδεκτή και από θεολόγους) τον άγιο Νικόλαο, τα υπόλοιπα πρόσωπα στα οποία γίνονται αναφορές, θεωρώ ότι όντως πρέπει καθ' όλη την διάρκεια του έτους να θυμόμαστε τιμώντας τους. Ο τρόπος δε με τον οποίο γίνεται (χωρίς Ευαγγέλια στον Όρθρο, χωρίς καταβασίες, μεγάλες δοξολογίες κλπ.), κάνει ένα γεγονός που πραγματικά έχει λόγο να πανηγυρίζει (όχι απλά εορτάζει, για να μην παρεξηγούμαι) η Εκκλησία όπως π.χ. η Ανάσταση στην οποία αναφερόμαστε κάθε Κυριακή, ή η εορτή ενός μεγάλου αγίου όπως του Αγίου Δημητρίου, ένα όντως ξεχωριστό γεγονός.

Κατανοώ τους νεώτερους υμνογράφους οι οποίοι επιθυμούν οι κόποι τους να ακούγονται (είτε αφορά πλήρεις ασματικές ακολουθίες, είτε Απολυτίκια αγίων), αλλά καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε τις προτεραιότητές μας και κυριώς την ιεραρχία, η οποία διαίπει ακόμη και τον Παράδεισο...


Κατά τα άλλα ναι, αν ψάλετε πανηγυρική ακολουθία, δεν θα ψάλετε το κοινωνικό της Δευτέρας, αλλά του αγίου.
 
Last edited:
Top