Κοινωνικά των Κυριακών

Shota

Παλαιό Μέλος
Έκανα μια μικρή συλλογή των κοινωνικών των Κυριακών από τον Στανίτσα.

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον α΄ 1 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον β΄ 1 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον γ΄ 1 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον δ΄ 1 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον πλ.α΄ 1 (πηγή) 2 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον πλ.β΄ 1 (πηγή) 2 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον βαρύν 1 (πηγή)

«Αινείτε τον Κύριον» εις ήχον πλ.δ΄ 1 (πηγή)
 
Last edited:

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Πολλες Ευχαριστιες στον αγαπητο Shota για την συλλογη των κοινωνικων με τον αειμνηστο Αρχωντα .
Επισυναπτω (για να συμπληρωθει το παζλ) αλλο ενα σε ηχο Αο .
Θαυμαστε μοναδικο & ανεπαναληπτο ΣΤΑΝΙΤΣΑ .
 

Attachments

  • 01=7'21''=ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ=Κοινωνικον ΑΙΝΕΙΤΕ Αος.mp3
    4.2 MB · Views: 676
Last edited:
Παρακαλώ,πείτε μας από που ψάλλει τα κοινωνικα αυτά ο Άρχων, θα βοηθούσε να παρακολουθούμε και το κείμενο.Είναι από κάποια συλλογή, κάποιο βιβλίο...Εκ των προτέρων ευχαριστώ πολύ!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από τα παραπάνω...

Θρασύβουλος Στανίτσας - Κοινωνικόν «Αινείτε», Βασιλείου Νικολαΐδου, Ήχος γ' (Εκλογή θέσεων)
Πρόκειται για το Κοινωνικό «Αινείτε τον Κύριον» σε μελοποίηση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασιλείου Νικολαΐδου σε ήχο γ' και σε εκτέλεση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ Θρασυβούλου Στανίτσα, προκατόχου του Νικολαΐδη.

Το μέλος προέρχεται από το πόνημα του μελοποιού «Κοινωνικά» το 1973. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκλογή θέσεων από τα Κοινωνικά σε γ' ήχο που παραθέτει ο Νικολαΐδης. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το 3ο και τελευταίο Κοινωνικό (σελ. 53 του πονήματος), ενώ η φράση «Αινείτε» μετά την προεισαγωγή και το «Αλληλούια» στο τέλος προέρχονται από το δεύτερο μέλος, αυτό στη σελ. 49. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ολόκληρο το έργο του Νικολαΐδη κυκλοφορεί σε καλαίσθητη δακτυλογράφηση από τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Η ηχογράφηση αναρτήθηκε από τον Ευάγγελο Λοναρδάκη εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=41196&postcount=1 και προέρχεται από το αρχείο του κ. Παναγιώτη Τζανάκου.


Θρασύβουλος Στανίτσας - Κοινωνικόν «Αινείτε», Βασιλείου Νικολαΐδου, Ήχος πλ. δ' (Σύντομον)
Πρόκειται για το Κοινωνικό «Αινείτε τον Κύριον» σε σύντομη μελοποίηση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασιλείου Νικολαΐδου σε ήχο πλ. δ' και σε εκτέλεση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ Θρασυβούλου Στανίτσα, προκατόχου του Νικολαΐδη.

Το μέλος προέρχεται από το πόνημά του μελοποιού «Κοινωνικά» το 1973. Η δακτυλογράφηση ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Χιώτο και έχει ανεβεί στη σελίδα αυτή: http://koukouzelis.forumotion.net/t1295-topic. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ολόκληρο το έργο του Νικολαΐδη κυκλοφορεί σε καλαίσθητη δακτυλογράφηση από τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Ενδιαφέρουσα η επανάληψη στο τέλος της φράσεως «τον Κύριον αινείτε». Το ίδιο πράττει και ο Κωνσταντίνος Πρίγγος σε Κοινωνικό του πλ. δ' που εξέδωσε από ιδιόγραφό του δασκάλου ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος στη Λειτουργία του. Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιρροές του Πρίγγου στο Νικολαΐδη.

Η ηχογράφηση αναρτήθηκε από τον Ευάγγελο Λοναρδάκη εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=43995&postcount=1 και προέρχεται από το αρχείο του κ. Παναγιώτη Τζανάκου.
 
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Αναζητώντας ηχογραφήσεις του Άρχοντα, βρήκα πως κυρίως την περίοδο 1967-1970 έλεγε συχνότερα από το δεξιό αναλόγιο το Κοινωνικό. Εντόπισα χορωδιακές του εκτελέσεις (επ' αναλογίω) για «Αινείτε» σε όλους τους ήχους πλην των α' και πλ. α'. Σημειωτέον πως, όσες φορές έλεγε από χορού, έλεγε το ίδιο μέλος για κάθε ήχο. Συμπεραίνω, λοιπόν, πως είχε ετοιμάσει μια τέτοια σειρά Κοινωνικών. Οι θέσεις και οι αναλύσεις τους απαντώνται όμοιες κατά 99% στα Κοινωνικά του Νικολαΐδη (1973), μοιρασμένες όμως σε πολλά Κοινωνικά, όπως φαίνεται στα παραπάνω βίντεο. Να σημειώσω επίσης πως δεν έχω βρει Αθηναϊκή του ηχογράφηση με κάποιο από τα Κοινωνικά του που έγραψε στην Πόλη, οπότε ενδέχεται να μην τα είχε φέρει από εκεί. Συνεπώς, γεννώνται οι απορίες:
α) Έχει βρει κανείς ηχογράφηση χορωδιακών «Αινείτε» του Στανίτσα σε α' και πλ. α'; Άραγε να μην είχε συμπεριλάβει τους ήχους αυτούς στη συγκεριμένη σειρά;
β) Ποια η πατρότητα της σειράς; Το πόνημα του Νικολαΐδη είναι μεν μεταγενέστερο, αλλά καταγράφει ακριβώς όχι μόνο τις θέσεις, αλλά και τις αναλύσεις. Επίσης, όποτε ο Νικολαΐδης παραθέτει θέσεις από τα Πολίτικα Κοινωνικά του Στανίτσα, του αποδίδει την πατρότητα, ενώ στα υπόλοιπα δεν αναφέρει τίποτε. Να κατέγραψε τα μέλη από το Στανίτσα και να άλλαξε τη σειρά των θέσεων; Να αποτελούν παλαιότερη μορφή των μελών του Νικολαΐδη που τη βρήκε ιδανική ο Στανίτσας για να τη χρησιμοποιήσει; Να αποτελούν ανασύνθεση του Στανίτσα από μέλη του Νικολαΐδη, όπως είναι η παραδοχή που έκανα στα παραπάνω βίντεο πριν μάθω ότι οι ημερομηνίες που τα έψαλλε είναι παλιότερες του φυλλαδίου του Νικολαΐδη;
γ) Άραγε να σώζονται τα χειρόγραφα απ' όπου έψαλλε ο χορός του Στανίτσα ή αντίγραφα αυτών;
 
Top