Κηδεία Ζαχαρία Πασχαλίδη

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Εκοιμήθη ο τέως Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Ζαχαρίας Πασχαλίδης. Σήμερα το πρωί στις 11:30 έγινε η κηδεία του στον Ι.Ν.Αναλήψεως. Ο Θεός να τον αναπαύσει!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ἄριστος ψάλτης ἀλλὰ πρὸ πάντων καλὸς ἄνθρωπος, μειλίχιος, εὐπροσήγορος καὶ καταδεκτικότατος στὸ ἀναλόγιο χωρίς ἐγωϊσμούς. Πάντοτε χαιρόταν ἰδιαιτέρως ὅταν ἔβλεπε παιδιὰ στὸ ἀναλόγιο. Ὁ Θεὸς νὰ τὸν ἀναπαύσει.

Υ.Γ. Κρίμα ποὺ δὲν τὸ ἔμαθα νωρίτερα, ἴσως νὰ προλάβαινα τὴν ἐξόδιο.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Με τον μακαριστο κυρ Ζαχαρια , ειχαμε συναντηθει μονο μια φορα οταν ηταν ακομα στον Αγιο Μηνα . Σπουδαιος και ως ψαλτης και ως δασκαλος και ως ανθρωπος .
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ .
 

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Πολύ λυπήθηκα.Οντως αγαπούσε πολύ τους νέους και τους βοηθούσε.Όταν βρέθηκα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη πήγα σε αυτόν και χωρίς να με ξέρει την πρώτη εβδομάδα με έστειλε να ψάλλω στις σχολικές λειτουργίες στην Γέννηση του Σωτήρος.Με τα χρήματα αυτά σπούδασα για 2 χρόνια.Ο θεός να τον αναπαύσει.
 

koudounellis

Ευστράτιος Κουδουνέλλης
Το 1986 πρωτοετής σπουδαστής σε μια έξοδο της Τρίτης στην Αθήνα πήγα βόλτα στα βιβλιοπωλεία τα εκκλησιαστικά και βρήκα το θεωρητικό του που το αγόρασα αμέσως. Μου έκανε εντύπωση που σε κάθε ήχο είχε τις νότες που πρέπει να λέμε σαν απήχημα για να τον βρίσκουμε και επίσης μια παράγραφος για το έργο του ιεροψάλτου. όπου αναφέρει : οτι ο '' ιεροψάλτης είναι κατώτερος κληρικός''. Το διάβασα όλο με μιας αλλά για να το κατανοήσω πέρασε λίγος καιρός. Το αγόρασα 700 δραχμές, ποσό , που αντοιστιχούσε σε δύο μήνες εξόδων μου το διέθεσα γιατί αισθάνθηκα ότι βρήκα μαζεμένα κάποια από αυτά μου μας δίδασκαν από του Μαργαζιώτη .
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.
 
Last edited:

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Ο Θεός να τον αναπαύσει. Ήταν χαμηλού προφίλ απ ότι ξέρω, δεν έκανε CD κτλ.

Στην Ανάληψη που πήγαινα σαν φοιτητής πολλές φορές ήταν παρόν (ο γιός του π. Πέτρος Πασχαλίδης είναι εφημέριος του ναού και καταπληκτική φωνή).
Μια φορά που ήμουν πάνω στο αναλόγιο ανέβηκε μετά απο "παρακάλια" αλλά έκανε μόνο ισοκράτημα λέγοντας "αφήστε τα παιδιά να ψάλλουν".
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Κι εγώ τον γνώρισα το διάστημα που ήταν πρωτοψάλτης του μητροπολιτικού ναού Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, που είναι η ενορία μου. Θυμάμαι ότι ως φοιτητής εγώ και μαθητής στη Βυζαντινή μουσική, ανέβαινα καμμιά φορά στο ψαλτήρι, αλλά δίσταζα στο ψάλσιμο, ήταν κι η φωνή μου σιγανή και άτολμη, εκείνος όμως με ενθάρρυνε, μου έδινε κομμάτια να ψάλλω και μούλεγε "φώναζε, έχεις φωνή μέσα σου, βγάλτην". Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης. Και παρόλο την πολύ όμορφη φωνή του και τις μεγάλες δυνατότητές του στο ψάλσιμο, ποτέ δεν έκανε επίδειξη. Μάλιστα ανεχόταν να γίνεται λίγο "χαμός" στο αναλόγιο και να συνοδεύουν και άνθρωποι που δεν καλοήξεραν μουσική, και θυσίαζε το "όμορφο" άκουσμα για να επιτρέψει το ομαδικό ψάλσιμο. Σπάνιος άνθρωπος. Αιωνία του η μνήμη!
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Τρισαγιον και Δυναμις Νηλεως Καμαραδου . Ηχος Βος .
Ψαλλει ο Ζαχαριας Πασχαλιδης με χορο μαθητων και βοηθων του .
 

Attachments

  • 6'23''=ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Ζαχ=Τρισαγιον & Δυναμις ΝΗΛΕΩΣ Βος.MP3
    2.6 MB · Views: 238

ATHAN

Αθανάσιος Μπακαλούδης
Εκοιμήθη ο τέως Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Ζαχαρίας Πασχαλίδης. Σήμερα το πρωί στις 11:30 έγινε η κηδεία του στον Ι.Ν.Αναλήψεως. Ο Θεός να τον αναπαύσει!

Σάββατο 27 Ιουνίου, στον Ι.Ν. Αναλήψεως το 40νθήμερο μνημόσυνο.
 

ioankal

Νέο μέλος
Ο Θεός να τον αναπαύσει. Ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος στη βυζαντινή μουσική. Με υπομονή και πατρικό ενδιαφέρον, επί πολλά έτη, μου 'μαθε να ψάλλω. Σπάνιος άνθρωπος, ηθικότατος, στο ψαλτήρι σοβαρός, γλυκύς, ταπεινός και αθόρυβος.
Ο Θεός να τον αναπαύσει και να τον τάξει μεταξύ των αγίων ψαλτών, να ψάλλουν μαζί αιώνια στον Παράδεισο.
 

iospyrakis

Νέο μέλος
Μάλιστα ανεχόταν να γίνεται λίγο "χαμός" στο αναλόγιο και να συνοδεύουν και άνθρωποι που δεν καλοήξεραν μουσική, και θυσίαζε το "όμορφο" άκουσμα για να επιτρέψει το ομαδικό ψάλσιμο.

"Χαμός", βέβαια, δεν γίνονταν ποτέ στο αναλόγιο του δασκάλου.
 
Top