[Ψάχνω] "Κατ' ήχον αργά ή Καλλιφωνικά Χερουβικά" του Πέτρου Γ. Φιλανθίδη

antymoon

Νέο μέλος
Στην εργασία του κου Γρηγόρη Γ. Αναστασίου με τίτλο "Ο πρωτοψάλτης Κυζίκου Πέτρος Φιλανθίδης" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ανατολής το Περιήχημα 1 (2014) στο μέρος που αναφέρεται στο έργο του Φιλανθίδη το σημείο 6 από τη Μελοποιία στη σελ. 199.
Ο συγγραφέας γράφει στην υποσημείωση με αριθμό 50 "Τὸ φυλλάδιο ποὺ περιέχει τὶς συγκεκριμένες συνθέσεις φυλάσσεται στὸ ἀρχεῖο τοῦ Εὐσταθίου Βιγγοπούλου. Τὸ συγκεκριμένο ἀρχεῖο μελέτησε ὁ Δημήτριος Ζαγκανᾶς στὸ πλαίσιο τῆς ἔρευνάς του γιὰ τὴν μελέτη του Εὐστάθιος Βιγγόπουλος Ἄρχων Λαμπαδάριος τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας· Εἰσαγωγὴ , Μουσικὲς συνθέσεις Ἁθήνα 2011 ὅπου στὶς σσ 98,99 γίνεται ἀναφορὰ στὰ «Κατ ἦχον ἀργὰ ἢ Καλλιφωνικὰ Χερουβικὰ» τοῦ Φιλανθίδη. Ἄκρως ἐνδιαφέρουσα εἶναι ἡ σημείωση τοῦ Ζαγκανᾶ πὼς τὸ καλλιγραφημένο αὐτὸ φυλλάδιο, ὅπου ἀνθολογοῦνται, εἶναι χειρόγραφο τοῦ Φιλανθίδη. Ἡ πρώτη σελίδα τῆς σχετικῆς ἑνότητας προσφέρεται καὶ σὲ φωτογραφία ὑπὸ τὸν ἀριθμὸ 103 στὴν σ. 201 τῆς παραπάνω μελέτης. Ἡ σύγκριση μὲ τὰ ἐντοπισθέντα ἀδιαμφισβήτητα αὐτόγραφα τοῦ Φιλανθίδη στὰ Γενικὰ Ἁρχεῖα τοῦ Κράτους καὶ στὸ Ἁρχεῖο Καμαράδου ἐπιβεβαιώνει τὴν παραπάνω θέση. Γιὰ τὴν ὕπαρξη αὐτῆς τῆς σειρᾶς μελοποιημάτων τοῦ Φιλανθίδη μὲ ἐνημέρωσε ὁ Δημήτριος Σκρέκας ὁ ὁποῖος μὲ ἐφοδίασε καὶ μὲ τὶς σχετικὲς φωτογραφίες μετὰ ἀπὸ παραχώρηση τοῦ Δ Ζαγκανᾶ. Καὶ στοὺς δύο ἀπευθύνω θερμότατες εὐχαριστίες"
Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω τα παραπάνω Χερουβικά?
Ή αν τα διαθέτει κάποιο μέλος και έχει την καλοσύνη να τα μοιραστεί μαζί μας.

Ευχαριστώ πολύ,
Αντώνης
 

κλιτόν

Active member
Στην εργασία του κου Γρηγόρη Γ. Αναστασίου με τίτλο "Ο πρωτοψάλτης Κυζίκου Πέτρος Φιλανθίδης" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ανατολής το Περιήχημα 1 (2014) στο μέρος που αναφέρεται στο έργο του Φιλανθίδη το σημείο 6 από τη Μελοποιία στη σελ. 199. [...] ὅπου στὶς σσ 98,99 γίνεται ἀναφορὰ στὰ «Κατ ἦχον ἀργὰ ἢ Καλλιφωνικὰ Χερουβικὰ» τοῦ Φιλανθίδη.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τα εν λόγω συγκεκριμένα χερουβικά;

Αν οποιοσδήποτε έχει κάποιο στοιχείο, αν έχει την ευγενή καλοσύνη παρακαλώ να το παραθέσει
 
Χαίρετε... θα σας πώ τι λεει στο βιβλίο "Η θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής στην πράξη" στην σελ. 85 της τρίτης εκδόσεως του ο κ. Ψάχος Σπύρος ό,τι αφορά τα καλλωφωνικά μέλη.
" Είναι μέλος ιδιαίτερα έντεχνο, μονωδικό, με θέσεις από την εξωτερική (κοσμική) μουσική δηλ. μη εκκλησιαστικές, που δεν έχουν θέση στη Θεία Λατρεία, ενώ είναι ανεκτό να ψάλλεται στο περιθώριο των ιερών ακολουθιών, (δηλ. μετά το τέλος). Είναι μέλη που δεν υπηρέτησαν ποτέ την Θεία Λατρεία στο συνολό της, μοναστική και κοσμική. Ο Φιλανθίδης ήταν πολύ επηρεασμένος απο την αραβική μουσική.. Δεν πάυει όμως το εργο του να είναι μοναδικό ή πως δεν ηταν καλός μουσικος. Για εμένα ειναι μάταιο να μάθεις Χερουβικά τετοιου είδους. Προσωπικη μου άποψη μια κ το θέτεις δημοσίως. Σημείωνω πως η εκτεταμένη αναφορα της πηγής αφορα κατα 95% το π. Μάξιμο (ξέρει αυτός!) και το 5% τα υπόλοιπα μέλη.
Ευχαριστώ.
 

κλιτόν

Active member
Χαίρετε... θα σας πώ τι λεει στο βιβλίο "Η θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής στην πράξη" στην σελ. 85 της τρίτης εκδόσεως του ο κ. Ψάχος Σπύρος ό,τι αφορά τα καλλωφωνικά μέλη.
" Είναι μέλος ιδιαίτερα έντεχνο, μονωδικό, με θέσεις από την εξωτερική (κοσμική) μουσική δηλ. μη εκκλησιαστικές, που δεν έχουν θέση στη Θεία Λατρεία, ενώ είναι ανεκτό να ψάλλεται στο περιθώριο των ιερών ακολουθιών, (δηλ. μετά το τέλος)...

Χαίρετε και εσείς,

πρωτίστως με ενδιαφέρει η μουσική γραμμή των εν λόγω χερουβικών και δευτερευόντως η ψαλμώδισή τους στους Ι.Ναούς εφόσον κάποιο/α από αυτά ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό. Πιστεύω ότι μπορούν να ψαλούν με τον ανάλογο χρόνο (λόγω των δεινών αναλύσεων), έστω κάποια από αυτά.

Κυρίως όμως ενδιαφέρει η μελοποίησις υπό την έννοια της "μουσικής". Επί παραδείγματι, όλοι έχουμε τα μακάμια του Κηλτζανίδη, το βιβλίο αφιερώνει καμιά 100αριά σελίδες με την παραλλαγή του κάθε μακαμιού σε συλλαβές "έι" κλπ παρόμοιες, δεν το έχουμε για να τα ψάλουμε αλλά για "μουσική προπόνηση", ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Ευχαριστώ και εγώ.

Αν κάποιος τα έχει, αν και το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο, ας τα ανεβάσει αν επιτρέπεται.
 
Top