Καταβασίες αντί του Άξιον εστίν περιόδου Πεντηκοσταρίου

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Αποστέλλω μία Θ' ωδή του Πάσχα που ψάλεται αντί του Άξιον εστίν του Ανδρέα Τσικνόπουλου και τρείς του Ανθίμου αρχιδιακόνου. Όλες είναι από το "Νέον Ειρμολόγιον" σύντομον υπό Ανδρέου Τσικνοπούλου-Αθήναι 1895.
 

Attachments

  • O Aggelos eboa_Tsiknop-Anthimou.pdf
    2.9 MB · Views: 625

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Ευχαριστούμε πολύ!
O Τσικνόπουλος και ο Ζαφειρόπουλος (σύγχρονός του αν δεν κάνω λάθος) ήταν καλοί ψάλτες, δάσκαλοι και συνθέτες. Ατυχώς τα έργα τους δεν είχαν πολύ "σουξέ". Σε κάποια αναγγελία δημοπρασίας παλαιών βιβλίων είχα δει έργα τους, δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω :(
 

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Σε κάποια αναγγελία δημοπρασίας παλαιών βιβλίων είχα δει έργα τους
Ο Ανδρέας Τσικνόπουλος ζει στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα.Εκδίδει το Ειρμολόγιό του το 1895 με τίτλο: ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εν Αθήναις Εκκλησιαστικής Μουσικής Σχολής Α.Β.Τ (=Ανδρέου Β. Τσικνοπούλου) ΒΙΒΛΙΟΝ Γ'.Νεον Ειρμολόγιον Σύντομον.
Το Ειρμολόγιο αυτό το έχω στην κατοχή μου αλλά έχει 650 πολύ λεπτές και μικρού σχήματος σελίδες. Λόγω και της παλαιότητάς του είναι πολύ δύσκολο να σκαναριστεί(σε πολλά σημεία και αδύνατον).
Επισης έχω και το Αναστασιματάριο του Τσικνόπουλου χωρίς όμως εξώφυλλα και τις πρώτες σελίδες,επομένως δε μπορώ να δω τον αριθμό κατάταξης του βιβλίου, το έτος έκδοσης καθώς και τον πρόλογο του εκδότη.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Είσαι τυχερός που τα βιβλία αυτά κοσμούν την βιβλιοθήκη σου!
;)
 

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Θα προσπαθήσω να σκανάρω διάφορα κομμάτια που αξίζουν,όπως οι αργές ενάτες αντί του Άξιον εστίν, και να τα ανεβάσω με τον καιρό.Το υπόλοιπο Ειρμολόγιο είναι (όπως σημειώνει κι ο Τσικνόπουλος στην εισαγωγή) βασισμένο στο σύντομο Ειρμολόγιο του Πέτρου και του Ιωάννου.Και το Αναστασιμαάριοό του δεν χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία του.Μελοποιητικά στιχείται κι αυτό στο του Ιωάννου.
Γενικά, απ'ό,τι αναφέρει στην Εισαγωγή του βιβλίου του:"...συνέταξα υπό έποψιν χρονικής αγωγής σύντομον και εν μέρει αργόν,στηριζόμενον επί καθαράς όλως γραμμής των αρχαίων Πέτρου του Πελοποννησίου και Ιωάννου"(η υπογράμμιση δική μου).
 

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Η αντί του Άξιον εστίν ψαλλομένη Θ' ωδή της Κυριακής του Παραλύτου.

Γενικά πάντως,σκοπεύω να ανεβάσω συν καιρώ και άλλους ειρμούς ψαλλόμενους αντί του Άξιον εστίν από τον Τσικνόπουλο.
Δε μπορώ να σκανάρω όλο το βιβλίο (όπως έχω προειπεί) αλλά κάποια κομμάτια που νομίζω ότι αξίζουν τον κόπο(πχ οι ειρμοί της Θ' Ωδής που ψάλλονται αντί του Άξιον εστίν) θα προσπαθήσω να τα ανεβάσω-αφού πρώτα μπορέσω να τα σκανάρω φυσικά...
 

Attachments

  • Θ' Ωδή Παραλύτου.pdf
    463.7 KB · Views: 216
Last edited by a moderator:

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Κάπως καθυστερημένα ανεβάζω την Καταβασία αντί του Άξιον εστίν της Κυριακής της Σαμαρείτιδος. Δυστυχώς δε πρόλαβα να την ετοιμάσω νωρίτερα...Ελπίζω να ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ...:eek:
 

Attachments

  • Καταβασία αντί του Άξιον εστίν Σαμαρειτιδος.pdf
    657.4 KB · Views: 228

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Ανεβάζω καταβασίες που ψάλλονται αντί του Άξιον εστίν σε διάφορες εορτές.
Έχουν ξανανέβει στο Ψαλτολόγιο αλλά τις συγκεντρώνω εδώ με σκοπό να προστεθούν κι άλλες συν τω χρόνω. Είναι από το Νέον Ειρμολόγιον-σύντομον του Ανδρέα Τσικνοπούλου, Αθήνα 1895.
 

Attachments

  • O Aggelos eboa_Tsiknop-Anthimou.pdf
    2.9 MB · Views: 178
  • Θ' ωδή Αντιπάσχα.pdf
    1.3 MB · Views: 164
  • Θ' Ωδή Παραλύτου.pdf
    463.7 KB · Views: 241
Top