Κατάρτιση κατάλληλου ρεπερτορίου (μαθημάτων), συντόμευση ακολουθιών.

Status
Not open for further replies.
Αν ο όρθρος πάει στον εσπερινό του Σαββάτου, ούτε ο ψάλτης δε θα πάει... και η λειτουργία την άλλη μέρα τι θα κερδίσει;

έχω τύχει σε αρχιερατικές λειτουργίες όπου ο δεσπότης λειτούργησε σαν απλός ιερέας, χωρίς να προστεθεί κάτι "αρχιερατικό". δεν ξέρω πόσο σωστό ήταν αλλά σίγουρα έγινε με κίνητρο αυτό που συζητάμε: να μην επιβαρυνθεί η ακολουθία και επειδή πολλοί σκανδαλίζονται όταν βλέπουν αυτό το τελετουργικό (άμφια, υποκλίσεις, κωδωνοκρουσίες, πολυχρονισμοί κλπ).

Γενικά ασχολούμαστε πολύ με το θεωρητικό ερώτημα του αν επιτρέπονται οι αλλαγές και παρακάτω δεν πάμε.

Για να καταλήξουμε κάποτε και σε ένα αποτέλεσμα, η συζήτηση πρέπει να ξεκινά με μια περιγραφή των ανθρώπων που έχουμε, να συνεχίζει με την περιγραφή των ανθρώπων που θέλουμε να αποκτήσουμε και μετά να αναζητήσουμε τους τρόπους.

Επειδή όμως αν σκεφτούμε μόνο τι θα άρεσε στους ανθρώπους μπορούμε να αφαιρέσουμε και τον ίδιο το Θεό από τη λατρεία.
Γι' αυτό λοιπόν πρέπει αρχικά να τεθούν κάποια όρια, μέχρι πού μπορούμε να αναθεωρήσουμε.
Κυριε Γιώργο οι αφοριστικςς αντιδράσεις ,δεν ευνοούν τον διάλογο .
Αυτή η πρακτική της μεταφοράς του όρθρου του Σαββάτου δεν είναι νέα και εφαρμόζεται
Ψάξτε εσείς το που και πως
Ενδεικτικά την ανέφερα .
Αν δεν πηγαίνετε ως ψάλτης στον εσπερινό του Σαββάτου ,η αν δεν σας εξυπηρετει ,είναι δικό σας θέμα και του προϊσταμένου .
Επειδή βλέπω πως τα περισσότερα που γράφω η δεν γίνονται αντιληπτά η παρεξηγούνται ,δεν συνεχίζω ,δεν έχει και νόημα .
Όλα βαίνουν καλώς λοιπόν …

Last edited:
Έχετε δίκιο. Θα ήθελα όμως να μας εξηγήσετε τη "φιλοσοφία" της συγκεκριμένης ιδέας και γιατί ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα.

Γιατί εκτός από τον όγκο που έχει μια συγκεκριμένη ακολουθία, παίζει ρόλο και ο συνολικός όγκος όλων των ακολουθιών μαζί που καλείται να συμμετάσχει ο πιστός. Η εβδομαδιαία συχνότητα της Κυριακής ακολουθεί μια λογική που συμβαδίζει και με τις αργίες του κράτους. Υπάρχει ανάγκη / περιθώριο εντατικοποίησης; Θεωρείται πρόβλημα το ότι δεν έρχεται κόσμος τις καθημερινές; ή ότι δεν έρχεται και πρωί και απόγευμα;

Για τον εσπερινό του Σαββάτου το σχολίασα ως πιστός. Αλλά και η διαθεσιμότητα ψαλτών δεν είναι άσχετο θέμα.

Το ότι γίνεται κριτική στις λύσεις δεν σημαίνει άρνηση του προβλήματος. Αλλά πρέπει να διευκρινιστούν οι στόχοι. Ποιο είναι το προφίλ του σημερινού ανθρώπου στον οποίο απευθύνεται η εκκλησία και σε ποιο βαθμό τον καλεί να το αλλάξει;

Last edited:
Φυσικά, ο προβληματισμός είναι πάντοτε καλό να υπάρχει, όπως επίσης και ο διάλογος. Εγώ ουδέποτε ζήτησα κλείσιμο κανενός θέματος. Είναι όμως μία πραγματικότητα στο Ψαλτολόγιο, ότι όσοι ζητούν ή αντιστοίχως προβάινουν σε κλείσιμο θεμάτων, ανήκουν σε μία πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση, και δεν είναι στη δική μου. Ελπίζω να μην διαφωνήσεις. Το θέμα είναι να βρούμε και την αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό.
Πραγματικότητα; Που μόλις ακουστεί κάτι που θεωρείται "αντιπαραδοσιακο" κατευθείαν αρχίζουν χαρακτηρισμοί: παπικοι, σχισματικοι, κλπ.
Εγώ έχω ζητήσει να κλείσει θέμα για να μην απαντήσω ανάλογα στον κάθε παραδοσιακό του. .. καναπέ, που νομίζει ότι επειδή τηρεί το ΤΑΣ ή διαβάζει 128 τροπαρια κανόνων έχει πιάσει τον ταύρο απ τ αχαμνά...
Αντί λοιπόν να πλακωθουμε στα εξώδικα, κάποτε είναι καλύτερο το κλείδωμα.

Καθένας που επικαλείται την παράδοση, δεν σφυρίζει αδιάφορος/αδιάφορα... Αυτά είναι ζητήματα της εκκλησίας και ορίζονται μάλλον συνοδικώς (σε ό,τι αφορά στα του Τυπικού) και όχι ψαλτολογιακώς ... Τα μουσικά ψαλτέα είναι άλλο ζήτημα...
Σἰγουρα τὰ ζητήματα τῆς ἐκκλησίας ὁρίζονται «μάλλον συνοδικώς» ἀλλὰ δυστυχῶς ἡ ... καμαρίλα βασιλεύει.
Λ.χ. πότε ἀποφασίσθηκε και μὲ ποιοὺς ὅρους ὁ διορισμος γυναικῶν σὲ ἀναλόγιο; Συνοδικῶς παντα λέμε ... Ἐν τούτοις ἐπιχώριοι μητροπολίτες ἔχουν ἐκδώσει σχετικὰ διοριστήρια ἔγγραφα καὶ κανεὶς δὲν εἶπε τίποτε παρὰ μόνο ἐδῶ μέσα. Γίνονται συνέδρια περὶ διακονισσῶν μὲ συμμετοχὴ μητροπολιτῶν, ἐκδίδονται πρακτικὰ καὶ μετὰ ἀπὸ λίγο ἀκολουθεῖ ἡ πρώτη χειροτονία ἤ χειροθεσία.
Ἔχουμε πήξει στὴ ... συνοδικότητα ...τῆς αὐτορύθμισης ...

Γι αὐτὸ ἀκριβῶς ἄλλοι περιχαρακώνονται σε «παραδοσιακὲς» ἑνορίες μὲ 124 τροπάρια κανόνων καὶ ἀπολυτίκια λειτουργίας μὲ τὸ κιλὸ ἀκόμη καὶ τεθνεώτων ... εφημερίων ἐκεῖ στὰ βόρεια προάστια τῆς ... παραδόσεως, ἄλλοι πᾶνε σε «προοδευτικές» ἑνορίες μὲ ... δημοτική, ἄλλοι πᾶνε στὰ πεντάστερα ... μοναστήρια τοῦ ... ΤΑΣ κλπ. Καὶ βέβαια ὁ διαχωρισμὸς καὶ στὴν ἐκκλησία ἀνάμεσα στὴν Ἀθήνα καὶ στὴν Ἑλλάδα (μαζεύονται ὅλοι οἱ ἀρχιμαντριτάδες ἐκεῖ στὴν πηγή τῆς ἐξουσίας, προάγονται κι ὅταν πᾶνε σὲ μητρόπολη τῆς Ἑλλάδας παθαἰνουν ἐκκλησιαστικοπολιτισμικὸ κοκομπλὸ καὶ αὺτοὶ καὶ πρὸ πάντων οἱ ... ἰθαγενείς ...).

Τὰ μουσικὰ ψαλτέα εἶναι σύμπτωμα τῆς ποιμαντικῆς ἀδιαφορίας ποὺ και αὐτὴ κατάγεται ἀπὸ τὸν χαρακτηρισμὸ τῆς χειροτονίας τῶν ἐπισκόπων ὡς ... προαγωγή ... γελᾶνε ἀκόμη καὶ τὰ κόκκαλα τῶν παλαιῶν πατέρων ...

Καὶ κάτι ἀκόμη. Ευτυχῶς ποὺ ἀκόμη γράφουμε στὸ Ψάλτολόγιο καὶ μετὰ ἀπὸ τόσα χρόνια ἔχει συγκεντρωθεῖ ἕνα ἰκανὸ δείγμα ψαλτικῶν ἐμπειριῶν ὥστε ἐπίδοξοι μελετητὲς νὰ διατυπώσουν ἀπόψεις ἤ συμπεράσματα γιὰ τὰ τεκταινόμενα, ἀντὶ νὰ μελετῶνται ... ψάλτες .... ἐν ζωῇ καὶ νὰ λιβανίζονται ἀνερυθριάστως ... καὶ πρὸ πάντων .... μουσικολογικῶς ... Χα, χα, χα

Λες να γίνουμε το λοιπόν πεντηκοστιανοί;
Όχι. Όσο λίγοι και να μείνουν, ο Χριστός μεθ ημών και Αυτός θα καθαρίσει στο τέλος
Προσπαθούμε για την καλύτερη λύση αξιοποιώντας το μυαλό που Αυτός μας χάρισε, ακόμη κι όταν διαφωνούμε .
Απλά ζούμε σε μια διαρκώς και ταχέως μεταβαλλομενη εποχή και δεν είναι εύκολη η προσαρμογή για πολλούς ανθρώπους.
Άσε που τα εκκλησιαστικα σηκώνουν εγωισμό και καυγά από πάντα ... νομίζουμε όλοι ότι βλέπουμε το φως το αληθινό και καλά. Ακόμη και οι απόστολοι είχαν πλακωθεί μεταξύ τους ...

Πραγματικότητα; Που μόλις ακουστεί κάτι που θεωρείται "αντιπαραδοσιακο" κατευθείαν αρχίζουν χαρακτηρισμοί: παπικοι, σχισματικοι, κλπ.
Εγώ έχω ζητήσει να κλείσει θέμα για να μην απαντήσω ανάλογα στον κάθε παραδοσιακό του. .. καναπέ, που νομίζει ότι επειδή τηρεί το ΤΑΣ ή διαβάζει 128 τροπαρια κανόνων έχει πιάσει τον ταύρο απ τ αχαμνά...
Αντί λοιπόν να πλακωθουμε στα εξώδικα, κάποτε είναι καλύτερο το κλείδωμα.
Εσύ λύκε, που είσαι και πολύ μονδέρνος, υποθέτω δε και αγγλομαθής, προσόν απαραίτητο στον σημερινό «διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο», θα γνωρίζεις τι σημαίνει η αγοραία έκφραση της αγγλικής, το λεγόμενο gaslighting. Αν τυχόν γραμματικώς δεν το γνωρίζεις —καίτοι το κατέχεις βιωματικώς— με μια απλή αναζήτηση στο άκρως σύγχρονο και ψηφιακό διαδίκτυο, θα το βρεις αμέσως. Έρρωσο και ευδαιμόνει.

Γι αὐτὸ ἀκριβῶς ἄλλοι περιχαρακώνονται σε «παραδοσιακὲς» ἑνορίες μὲ 124 τροπάρια κανόνων καὶ ἀπολυτίκια λειτουργίας μὲ τὸ κιλὸ ἀκόμη καὶ τεθνεώτων ... εφημερίων ἐκεῖ στὰ βόρεια προάστια τῆς ... παραδόσεως, ἄλλοι πᾶνε σε «προοδευτικές» ἑνορίες μὲ ... δημοτική, ἄλλοι πᾶνε στὰ πεντάστερα ... μοναστήρια τοῦ ... ΤΑΣ κλπ.
Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να νομίζει, ότι αυτός θα σώσει την εκκλησία, και όχι η εκκλησία αυτόν. Η μέση οδός εμπεριέχει ρίσκο και συνεχή άσκηση της κρίσης-διάκρισης και γι' αυτό δεν προτιμάται.

Το πρόβλημα σήμερα συνίσταται, κατά την γνώμη μου, στο τι είναι αυθεντικό και τι όχι. Στο «τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι;». Από εκεί ξεκινούν τα βάσανα μας ως εκκλησία. Εκεί που υπάρχει αυθεντικότητα αναπαύεσαι και με τα πολλά και με τα λίγα. Εκεί που δεν υπάρχει, είτε λίγα πεις είτε πολλά, το ίδιο και το αυτό.

Ἐπί τοῦ θέματος ἀπό τά ἀρχικά ἐμπεριστατωμένο μήνυμα εἶναι τοῦ @Κατσίκης Κωνσταντίνος ἐδῶ.
Τό ἄλλο σημαντικό μήνυμα, πού εἶναι ὁ μόνος πού τό ἀνέφερε, εἶναι τοῦ @zoslen, περί τῆς λήξεως τῶν ἀκολουθιῶν:
Πιστεύω δεν είναι θέμα ρεπερτορίου αλλά τήρησης του χρόνου: ... για να τελειώσεις την ώρα που έχει οριστεί. Γιατί και αρκετός κόσμος θα προσέλθει στην εκκλησία ανάλογα με την ώρα λήξης. Τον κόσμο πραγματικά δεν τον νοιάζει τι θα ψάλλεις...
Ὁπότε,
...να έρθει στην εκκλησία για 3 ώρες .
Ναί, γιά 3 ὧρες, ὄχι 4 !!!
..., να μην βιαζόμαστε στο ναό κτλ.

Στήν ἐκπαίδευση τῶν ψαλτῶν συγκαταλέγεται καί ἡ ὑπευθυνότητα, ἡ συνέπεια, αὐτό πού ἐμπεριέχει ἡ λέξη "τυπικό" !
Γιατί τό ΤΜΕ προβλέπει καί ὥρα λήξεως τῶν ἀκολουθιῶν ; (βλ. συν.) Καί πολλά προγράμματα Μητροπόλεων καί Ἐνοριῶν ;
Μαθαίνουμε στούς ψάλτες νά εἶναι ἀνεξέλεγχτοι, νά μήν ὑπολογίζουν κανέναν καί νά κάνουν τό "κέφι" τους ;
Ἄς ὑπολογίσουν ἔστω τίς μανάδες τους, πού πρέπει νά ἐπιστρέψουν στό σπίτι, γιά νά τούς μαγειρέψουν νά φᾶνε !

Βέβαια, τό πρόβλημα δημιουργεῖται καί ἀπό ἀσυνεπεῖς ἱερεῖς καί ἀρχιερεῖς, μέ διάφορα "γοῦστα", πέραν τῶν προβλεπομένων ἀπό τό ἰσχῦον τυπικό γιά ἐνορίες, ἐπειδή εἶδαν ἤ προέρχονται ἀπό Μονές, ὅπου σαφέστατα διαφέρει ἡ καθημερινότητα. Δέν μεταφέρονται αὐτά στίς ἐνορίες ! Πολλά γνωρίζουμε καί πολλά ἔχουμε μάθει καί ἀπό τό Ψ, ἀλλά ἡ ἐφαρμογή θέλει διάκριση.

ΥΓ. Ἐπειδή γνωρίζετε ὅτι εἶναι φίλος μου ὁ @apostoloskalpakidis καί τά ἔχουμε συζητήσει, καταλαβαίνω ἀπόλυτα ποῖο εἶναι τό σκεπτικό του. Καί ἐπειδή ἔχει μαθητεύσει σέ κορυφές τῆς Β. Ἑλλάδος, ἔχει ἀκούσει τί τους ἔλεγαν ... ὅπως γνωρίζει παρομοίως καί ὀρθῶς ἔγραψε ὁ @dimskrekas (πρβλ.).

Attachments

• ΤΜΕ_ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ.pdf
    341.7 KB · Views: 45
Άρα το όλο θέμα εξαντλείται στη μη υπέρβαση του ορίου των 10:00.

Σχετικά με το μαγείρεμα, η δική μου γυναίκα αρνείται εντελώς να μαγειρέψει σε ημέρες με θεία λειτουργία.

Άρα το όλο θέμα εξαντλείται στη μη υπέρβαση του ορίου των 10:00.

Σχετικά με το μαγείρεμα, η δική μου γυναίκα αρνείται εντελώς να μαγειρέψει σε ημέρες με θεία λειτουργία.
Υποβαθμίζετε απίστευτα το θέμα, ή το διακωμωδείτε ως δήθεν μη υπάρχον.

Με συγχωρείτε αλλά μετά από τόση συζήτηση περί αναγκαιων μεταρρυθμισεων, τελικά καταλήξαμε σε κάτι που και θεσμικά υφίσταται και κατα κανόνα τηρείται.

Όσο για το δεύτερο σχόλιο δεν το είπα για αστείο. Και σε άλλα μηνύματα προσπάθησα να θέσω τον προβληματισμό, ότι όλα εξαρτώνται από το τι θεωρούμε πως ζητά η εκκλησία από τους πιστούς σε λατρευτικο επιπεδο, σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη ζωή, που πάλι η εκκλησία τους τη ζητά να τη ζουν ετσι (με εργασία, οικογένεια κλπ). Κι όπως π. Μάξιμος αναφέρθηκε στις μανάδες των ψαλτών δηλαδή τις σημερινες γιαγιάδες εγώ σας λέω για τις γυναίκες των ψαλτων (και κατ επέκταση όλες τις νεες γυναίκες). Αν αυτό στερείται σοβαροτητος, οκ και συγνώμη.

Last edited:
Πιστεύω ο Πατριαρχικός Ναός είναι υπόδειγμα για όλους, ως προς την τήρηση των ωραρίων των ακολουθιών (όπως επιτυχημένα επισήμανε ο π. Μάξιμος). Το διαπιστώνει κανείς εύκολα παρακολουθώντας ζωντανές αναμεταδόσεις, ή παρευρισκόμενος ο ίδιος - εγώ δεν έχω αξιωθεί- .

Ακόμα και οι εκδόσεις βιβλίων των πατριαρχικών ψαλτών δείχνουν πολύ όμορφες συντμήσεις κλασικών μελών, που εξυπηρετούν ακριβώς αυτό, την ανάγκη σύντμησης.

Όπως προαναφέρθηκε από κάποιον (δε θυμάμαι), είναι μεγάλη μαγκιά για τον ψάλτη να ανταποκριθεί σωστά στον χρόνο (είτε να συντομεύσει έιτε γιατί όχι να καθυστερήσει), χωρίς να φανεί ότι βιάζεται.

Εσύ λύκε, που είσαι και πολύ μονδέρνος, υποθέτω δε και αγγλομαθής, προσόν απαραίτητο στον σημερινό «διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο», θα γνωρίζεις τι σημαίνει η αγοραία έκφραση της αγγλικής, το λεγόμενο gaslighting. Αν τυχόν γραμματικώς δεν το γνωρίζεις —καίτοι το κατέχεις βιωματικώς— με μια απλή αναζήτηση στο άκρως σύγχρονο και ψηφιακό διαδίκτυο, θα το βρεις αμέσως. Έρρωσο και ευδαιμόνει.
Μπα, προτιμώ την ελληνικοτατη έκφραση, "πιασ' τ' αυγό και κουρευ' το" ... Άλλωστε φαίνεσαι επιτήδειος μπαρμπερης και να προσέχεις τα ... gas (αερια) γιατί καμιά φορά... ανάβουν (lighting) και κάνουν... μπαμ!💥💥💥
ΥΓ. Εγώ ζω στον μεταβαλλομενο κόσμο "τα πάντα ρει" άλλωστε, αλλά τουλάχιστον δεν τυλίγω τον εαυτό μου με ... κονσερτινα μπας και γλιτώσω. Τσουπ έρχεται το ΣΜΗΕΑ από πάνω και πάει η ... απομόνωση. Έτσι είναι η ζωή συνάδελφε ... ερ(ρ)ωμενη και με δαιμονι.
Να σαι καλά πάντα μου βγάζεις τον ... λύκο από μέσα μου ...

Μπα, προτιμώ την ελληνικοτατη έκφραση, "πιασ' τ' αυγό και κουρευ' το" ... Άλλωστε φαίνεσαι επιτήδειος μπαρμπερης και να προσέχεις τα ... gas (αερια) γιατί καμιά φορά... ανάβουν (lighting) και κάνουν... μπαμ!💥💥💥
ΥΓ. Εγώ ζω στον μεταβαλλομενο κόσμο "τα πάντα ρει" άλλωστε, αλλά τουλάχιστον δεν τυλίγω τον εαυτό μου με ... κονσερτινα μπας και γλιτώσω. Τσουπ έρχεται το ΣΜΗΕΑ από πάνω και πάει η ... απομόνωση. Έτσι είναι η ζωή συνάδελφε ... ερ(ρ)ωμενη και με δαιμονι.
Να σαι καλά πάντα μου βγάζεις τον ... λύκο από μέσα μου ...
Το ΣΜΗΕΑ και το ΕΣΗΕΑ...
Το νου σας.

Απλά ζούμε σε μια διαρκώς και ταχέως μεταβαλλομενη εποχή και δεν είναι εύκολη η προσαρμογή για πολλούς ανθρώπους

Αυτή είναι η αλήθεια.

Only the ευπροσάρμοστος can be survive.

Δεν θα σχολιάσω τα φαιδρά περί καφέ στις 10.30 και για την αργή δοξολογία, γιατί θα γίνουμε εξίσου γραφικοί! Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ίσως δεν έχετε αντιληφθεί ότι χάθηκε το εκκλησίασμα την περίοδο του κορώνα ιού με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Μπορεί να είχε αρχίσει η φθίνουσα πορεία πρίν την έναρξη του κορώνα ιού, για την συμμετοχή των πιστών στα μυστήρια και κυρίως τις Κυριακές, αλλά μετά την λεγόμενη πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ, εδόθη το τελειωτικό χτύπημα στον εκκλησιασμό! Πλέον Κυριακή χωρίς μνημόσυνο σημαίνει πολύ μικρό εκκλησίασμα. Οι ακολουθίες έχουν γίνει πολύ σύντομες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην εκπαιδεύετε στην συμμετοχή στην κοινή προσευχή. Θεωρείται η θεία Λειτουργία και οι μεγάλες εορτές, εθιμοτυπία και ο ευαγγελικός λόγος με την υπέρλογη αλήθεια που διατυπώνει, ιστορίες και παραμύθια! Όμως οι αιτίες είναι η λάθος καθοδήγηση του ποιμνίου, και η αδιαφορία των ιεραρχών που κηρύττουν προτεσταντικά ψευδή του τύπου από δω το εμβόλιο και από δω ο τάφος!!! Ή ο Χριστός δεν επεμβαίνει στην ανθρώπινη οντολογία! Ψεύδη φοβερά που νοθεύουν το δόγμα! Αποτέλεσμα κύριοι να ψάλλουμε και να μην ξέρει ο κόσμος τι λέμε, γιατί τα λέμε έτσι, γιατί δεν βάζουμε πιο σύντομα μέλη και λένε πότε θα τελειώσεις να φύγουμε. Οι πρώτοι Χριστιανοί προσέρχονταν στην κοινή προσευχή την θεία Λειτουργία με ζέση και χωρίς να κοιτάνε το ρολόι να φύγουν, χαίρονταν να ψάλλουν μαζί και όταν μπήκαν οι χοροί άκουγαν με χαρά τους ψάλτες! Τώρα προσέρχονται στην εκκλησία χωρίς να γνωρίζουν τι ψάλλουμε και ακούνε τους ψάλτες και λένε τι λένε αυτοί! Η ιεραρχία έχει μεγάλες και πολλές ευθύνες σε όλα τα πεδία, όπως με την δημιουργία σχολών βυζαντινής που βάζουν να διδάσκουν δήθεν καθηγητές μουσικής που δεν ξέρουν ίχνος μουσικής και χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση. Αποτέλεσμα βγάζουν ψάλτες ακατάρτιστους που νομίζουν ότι ξέρουν κιόλας. Λυπάμαι πολύ!! Καλή μετάνοια!!!
Κολοκυθια....συνάδελφε ...Συγνωμη για την έκφραση.. ευκαιρία βρήκαν με τον κορονοιο οι " πιστοί " και την " εκαναν" απλώς τώρα ξεχώρισε το πράγμα και φανερά, ..οι εκκλησιαζομενοι στην Ελλάδα δεν είναι ούτε το 10%...τώρα τα άλλα θέματα ,είναι μάταιο να τα συζητάμε εδώ μέσα, διότι σε κάθε εκκλησία υπάρχουν και διαφορετικές συνθήκες,...

Αυτό με το μαγείρεμα ούτε εγώ το κατάλαβα ποτέ...
1. Δεν είναι πρόβλημα νομίζω για καμία νοικοκυρά χριστιανή να ξεκινήσει μαγείρεμα (και να φάει η οικογένεια) μισή ή μία ώρα πιο μετά.
2. Όσους έχω ρωτήσει εγώ (επί τούτου), δεν έχουν θέμα ή τους φαίνεται και περίεργο που ρωτώ. Εάν από κάπου (συνήθως από ιερείς) έχουν ακούσει την ατάκα, τότε μπορεί να την έχουν δουλέψει στο μυαλό τους και να τους έχει περάσει ως νοοτροπία. Αλλά από όσους δεν την έχουν ακούσει, ποτέ μου δεν πήρα άλλη απάντηση ότι φυσικά και δεν τους ενδιαφέρει αν τελειώσει η λειτουργία ένα τέταρτο ή μισή ώρα πιο μετά!
Άσε που σε πολλές ενορίες και μοναστήρια κάθονται μετά καμιά δυο ώρες για καφέ και αρχονταρίκι.
Άσε που πάρα πολλοί από τους εκκλησιαζόμενους δεν έχουν μαγείρεμα Κυριακή, λόγω ότι είναι φιλοξενούμενοι σε γονείς, συγγενείς, φίλους, γιορτές κτλ.
Άσε που τις καθημερινές μαγειρεύουν απ' το βράδυ για να πάρουν μαζί στη δουλειά ή να έχουν να φάνε τα παιδιά το μεσημέρι.
Τώρα άμα αρχίζουμε να ψάχνουμε λύσεις θα βρούμε χίλιες...

Κολοκυθια....συνάδελφε ...Συγνωμη για την έκφραση.. ευκαιρία βρήκαν με τον κορονοιο οι " πιστοί " και την " εκαναν" απλώς τώρα ξεχώρισε το πράγμα και φανερά, ..οι εκκλησιαζομενοι στην Ελλάδα δεν είναι ούτε το 10%...τώρα τα άλλα θέματα ,είναι μάταιο να τα συζητάμε εδώ μέσα, διότι σε κάθε εκκλησία υπάρχουν και διαφορετικές συνθήκες,...
Συνάδελφε δεν είναι έτσι, ξέρεις γιατί; γιατί μου απάντησε εκκλησιαζόμενος, όταν ήθελα να μπω σε εκκλησία, ο παπάς με έβγαλε έξω! Ή με τις μάσκες που ιατρικά δεν ίσχυε ότι προστατεύουν από τον ιό της ψευτό κορώνας, έβγαζαν κόσμο έξω και εκτός καραντίνας. Υπάρχει δημοσίευση στο Lancet που αναφέρει το απατηλό της μάσκας αποτέλεσμα, που είναι η επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας!!! Πολύ κόσμο δυσαρέστησαν εφημέριοι που τους απέκλεισαν από τις ακολουθίες λόγω της ψευτό κορώνας!!! Άρα δεν είναι ασήμαντο ή αμελητέο θέμα που πολλοί ή άλλαξαν ενορίες ή σταμάτησαν να προσέρχονται με την συχνότητα που ερχόντουσαν!

Last edited:
Βλέπω τον εσπερινό στην Πνύκα και κόβουν τα ανοιξαντάρια; αυτό πως λέγεται; δεν λέγεται περικοπή της ακολουθίας; γιατί να λένε 4 ανοιξαντάρια έχουν να κάνουν οι ιεράρχες άλλες δουλειές και βιάζονται; προσέξτε οι ψάλτες της χορωδίας των Αθηνών μας δεν το επέλεξαν, αλλά τους το είπανε! Άρα μην ψάχνουμε δικαιολογίες, οι ακολουθίες παρακάμπτονται από τους ιεράρχες δηλαδή από πάνω! Πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι! Μέχρι και τα κηρύγματα που βγάζουν δεν τ ακούει ούτε ο κόσμος ούτε κανείς! Οι ακολουθίες γίνονται διεκπεραιωτικά και έτσι μαθαίνουν σε ακολουθίες συντετμημένες κατά πολύ! Της ορθοδοξίας τελειώναμε 11 τώρα 10.30 γιατί; Δεν είπαμε ούτε να κάνουμε 16 ώρες ακολουθίες, ούτε 5 αλλά φυσιολογικές ακολουθίες 3ωρες 7 με 10.15 το πολύ. Όμως αρχίσαμε να κάνουμε εκπτώσεις και εκεί 7 με 10 ή 9.45 μιλάμε για σαλαμοποίηση! Γι αυτό συζητάνε και για ένωση με παπικούς, γι αυτό βάζουν γυναίκες, γι αυτό χειροτονούν διακόνισσες, γιατί το ποίμνιο δεν ξέρει! Και μάλιστα λένε και φοβερά ψευδή με θεολογικές απόψεις αιρετικές. Καλή συνέχεια!!!

Last edited:
Είπα να σου απαντήσω, αλλά άστο καλύτερα ...

Κι ύστερα κάποιοι συνάδελφοι παραπονιούνται ότι τινάζονται οι συζητήσεις ... Ίσως όμως επικροτούν τα λεγόμενά σου γι' αυτό και σιωπούν επιτηδείως ... Όσο για τον κορωνοιο διαφωνώ καθέτως και προκαλείς...

Όσο για τα ανοιξανταρια αυτό σε πείραξε; Το Μακάριος ανήρ;

Status
Not open for further replies.
Back