Κατάλογος περιεχομένων χειρογράφων Νηλέως Καμαράδου

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
«Ξεφυλλίζοντας» τα pdf των χειρογράφων του Νηλέως Καμαράδου, βρήκα μέσα πολλά μουσικά κείμενα, που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν εκεί, και που οι τίτλοι των αρχείων δεν με προϊδέαζαν για κάτι τέτοιο. Ακόμη και η περιγραφή των περιεχομένων, που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα κάθε αρχείου pdf, δεν είναι αρκετά κατατοπιστικοί.
Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω να γίνει μία καταλογογράφηση των περιεχομένων αναλυτικά, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί εύκολα να ανατρέξει σε κάτι που τον ενδιαφέρει (π.χ. Κοινωνικό του Πάσχα σε ήχο πλ.β΄).
Προφανώς, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, θα πρέπει να βρεθεί λοιπόν ο πιο πρόσφορος, οπότε καλό είναι να πουν όλοι τη γνώμη τους. Επειδή η δουλειά είναι αρκετή, για τελειώσει πιο γρήγορα, καλό θα είναι επίσης να βοηθήσουν όσοι γίνεται περισσότεροι, όπως εγινε και με το ανέβασμα των χειρογράφων σε pdf.

Εγώ ανεβάζω εδώ ένα δείγμα της δικής μου πρότασης. Αφορά τους δύο πρώτους φακέλους :

1) Kamar0001_SyllogiMelwnEkklisiastikon&Kosmikwn_W_tou_Paradoxou
2) Kamar0002_SyllogiMelwnEkklisiastikon&Kosmikwn_Trisiliou_Theotitos

Αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα συνεχίσω. Όποιες υποδείξεις ευπρόσδεκτες.
 

Attachments

  • Χειρόγραφα Νηλέως Καμαράδου.doc
    43 KB · Views: 380

haris1963

παλαιότατο μέλος
Επειδή η δουλειά είναι αρκετή, για τελειώσει πιο γρήγορα, καλό θα είναι επίσης να βοηθήσουν όσοι γίνεται περισσότεροι, όπως εγινε και με το ανέβασμα των χειρογράφων σε pdf.

Νεοκλή, είναι πολύ καλή αυτή η ιδέα σου να γίνει δηλαδή για κάθε 10άδα που έχει ανέβει πλήρης καταλογογράφηση σε αρχείο Word, αλλά το ανέβασμα των χειρογράφων δεν έχει τελειώσει, οπότε κατά την γνώμη μου πρωτεύει αυτό. Μaκάρι να βρεθούν και άλλοι να βοηθήσουν γιατί η δουλειά γινόταν κυρίως από εμένα, τον Ζάχαρη και τον Καζήλα. Σταματήσαμε στις συλλογές 301-310 και υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη.

Αν προτίθεσαι να βοηθήσεις και συ, ας ξαναπιάσουμε δουλειά, ίσως και με κανέναν δυό ακόμα, ώστε σε πρώτη φάση να ανεβάσουμε όλη τη βιβλιοθήκη. Απλά διάβασε τις οδηγίες, για το πως τα κατεβάζουμε, είναι απαραίτητος ο Firefox με το πρόσθετο DownThemAll! και αρκετή ...όρεξη για δουλειά :D.

Οπωσδήποτε, μετά πρέπει να γίνει και πλήρης καταλογογράφηση (καλύτερη από αυτήν της βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη που βάζουμε στην πρώτη σελίδα των pdf :wink:).

Χαραλάμπης
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα συνεχίσω.

Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον. Έτσι όπως είναι διαρρυθμισμένη η βιβλιοθήκη στο ίδρυμα η περιήγηση στο αρχείο είναι δυσχερής (πρέπει να πατάς ένα σωρό συνδέσμους, να περιμένεις να φορτώσουν, χάνεσαι κτλ). Θα βοηθούσε πολύ να γίνει ένας κατάλογος/ευρετήριο. Ευχαριστούμε πολύ Νεοκλή. Μακάρι να βρεθούν συνεργάτες να γίνει αυτό το έργο σιγά σιγά.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Υπενθυμίζω αυτό το θέμα για όποιον έχει το χρόνο και την καλή διάθεση να συνεχίσει ή να βοηθήσει με την πρόταση του Νεοκλή. Είναι καλύτερο να γίνεται σιγά σιγά όπως ανεβαίνουν οι επιμέρους συλλογές παρά να περιμένουμε μέχρι το τέλος να ανέβουν και οι 1200 (!). Μακάρι να γίνει. Ευχαριστούμε.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι καλύτερα οι δύο εργασίες να προχωρήσουν παράλληλα. Πριν προχωρήσει όμως η καταλογογράφηση, είναι καλό να ανέβουν μια δύο προτάσεις διαφορετικές ακόμη, ή να γίνουν παρατηρήσεις γι' αυτήν που πρότεινα, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή, βελτιωμένη πρόταση.
 

monopati

Απλό μέλος
Στις Ψηφιακές Συλλογές της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη και συγκεκριμένα στις Παρτιτούρες του Αρχείου Νηλέως Καμαράδου
(https://digital.mmb.org.gr/digma/handle/123456789/15602) έχουν ανέβει σε μορφή pdf τα αντίστοιχα τεκμήρια που υπήρχαν στην ιστοσελίδα digma.mmb.org.gr σε μορφή εικόνας.

Η περιήγηση στην παραπάνω σελίδα δεν είναι εύκολη γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί οι τίτλοι των τεκμηρίων όπως είχαν καταχωρηθεί και στο digma.mmb.org.gr.

Το αρχείο KamaradosScores.pdf που ανεβάζω είναι (μετά την μετατροπή τους σε pdf) οι ιστοσελίδες με τα περιεχόμενα των τεκμηρίων (και τις υπόλοιπες βιβλιογραφικές πληροφορίες) με αριθμητική σειρά (1,2,3,4,... όπως ήταν στο http://digma.mmb.org.gr/Item.aspx?kkt=KAMAR000000001, http://digma.mmb.org.gr/Item.aspx?kkt=KAMAR000000002, κτλ.).

Το κείμενο στο αρχείο είναι αναζητήσιμο (Ctrl-F). Περιέχει επίσης όλα τα links από τις κανονικές ιστοσελίδες.
Αν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα τεκμήριο μπορούμε να πατήσουμε στην αντίστοιχη επιλογή κάτω από τις βιβλιογραφικές πληροφορίες. Συνήθως ξεκινάει από τη λέξη document και συνοδεύεται από έναν αριθμό.
Η συνολική χωρητικότητα που απαιτείται για όλα αυτά τα αρχεία pdf είναι περίπου 6GByte. Υπάρχουν περίπου 50 τεκμήρια (από τα 1178) που δεν είναι διαθέσιμα online.
 

Attachments

  • KamaradosScores.pdf
    49 MB · Views: 87
Top