Κατάθεση απόψεων σχετικά με την σχέση ψαλτικής - προσευχής

anthem

Μέλος
Πρόσφατα προβληματίστηκα με το εξής περιστατικό:

Είχα μείνει 6 μέρες σε μοναστήρι του Άγιου Όρους συμμετέχοντας ανελλιπώς στις ακολουθίες. Ο τρόπος που έψελναν οι μοναχοί ήταν απλός, ήσυχος και μελωδικός.

Μπορώ να πω ότι με βοήθησε πάρα πολύ στο να προσέχω τα λόγια των τροπαρίων και να προσευχηθώ.

Όσο και να προσπάθησα, δεν μπόρεσα να αισθανθώ - έστω και σε μικρότερο βαθμό - κάτι αντίστοιχο σε όσες ενορίες και να πήγα, με οποιοδήποτε ψάλτη και ιερέα, όσο ωραία και να έψελναν. Μιλάω για τις Κυριακές, γιατί σε ορισμένες αγρυπνίες τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Θεωρώ πως άλλο ωραίος ψάλτης και άλλο ψάλτης που σε βοηθάει να "ησυχάσεις" και να προσευχηθείς.

Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος;
 
Last edited:

xelwnas

Παλαιό Μέλος
Δεν φταει τοσο ο ψαλτης οσο οι μικροφωνικες (μικροφονικες) εγκαταστασεις. Ακομα και οι καλυτερες να ειναι δημιουργουν ενα αφυσικο αποτελεσμα μιας και χανεις την αισθηση του χωρου αφου ολοι ακουγονται σαν να ειναι διπλα σου. Απο το ιδιο μερος ακους το δεξιο ψαλτηρι, απο το ιδιο μερος τον αριστερο, απο το ιδιο μερος το ιερο. Ενω σε ναους χωρις μικροφωνα αφ ενος δεν σε ενοχλει η ενταση και αφ ετερου εχεις φυσικη αισθηση του χωρου. Θα γραψω κατι παραπανω καποια στιγμη για το θεμα αυτο το οποιο το θεωρω πολυ σοβαρο προβλημα.
 

basion

Νέο μέλος
Από όσο γνωρίζω όταν συμβαίνει αυτοκινητιστικό ατύχημα ( ποτέ και σε κανέναν να μη συμβαίνει αλλά δυστυχώς συμβαίνει) ευθύνες καταλογίζονται στον οδηγό και στον ιδιοκτήτη (οι οποίοι έχουν εκτός των άλλων έχουν και την ευθύνη της καλής συντήρησης), και ποτέ από το αυτοκίνητο.
Νομίζω κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα μικρόφωνα.
Μεταφέρω παράπονο της γυναίκας μου που πήγε σε Ναό στον οποίο ο Ιερέας δεν ακουγόταν καθόλου ενώ οι Ιεροψάλτες ακούγονταν κανονικά.
Γνωρίζω την άποψή του να μην θέλει να χρησιμοποιεί τα Μ/φωνα και σε συνδυασμό με την ισχνής έντασης φωνή του γίνεται αιτία παραπόνων....
 
Top