Καστοριάς ΧΦ 08, Μεγάλες Υποστάσεις

gantoniu

Νέο μέλος
Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα από το εκπληκτικό χειρόγραφο Καστοριάς 08 (αυτό έχω μόνο :D). Αν δεν κάνω λάθος, οι Χειρονομίες που καλλιγραφούνται εκεί, είναι μοναδικές στον κόσμο. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα σε κανένα χειρόγραφο...
 

Attachments

  • Καστοριάς 08 Μεγάλες Υποστάσεις και Χειρονομίες.pdf
    23.1 MB · Views: 344

emakris

Μέλος
Το παρελθόν κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, που ανατρέπουν, πολλές φορές, παγιωμένες αντιλήψεις και βεβαιότητες. Πρώτος επεσήμανε το συγκεκριμένο τεκμήριο ο πολύς Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος το συσχέτισε με τα ρωσικά κοντακάρια, χειρόγραφα που παρουσιάζουν αντίστοιχη (όχι όμως ταυτόσημη) μορφή σημειογραφίας. Αλλά ως ελληνικό χειρόγραφο με τέτοια σημειογραφία είναι όντως μοναδικό στον κόσμο.
 

gantoniu

Νέο μέλος
Σᾶς εὐχαριστοῦμε πολὺ γιὰ τὸ ᾀσματικὸν αὐτὸ τοῦ ιδ' αἰ.

Πῶς μποροῦμε νὰ βροῦμε τὸ ὑπόλοιπο;
Χαίρετε κύριε Θεοδωράκη! δυστυχώς δεν έχω το υπόλοιπο. Αυτό το απόσπασμα το είχε φωτογραφίσει ο πατέρας μου.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία να μας παραπέμψετε για αυτό το χειρόγραφο @emakris; Ευχαριστώ
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Υπάρχουν άρθρα της Analisa Doneda, καθώς και η διατριβή και άρθρα του Gregory Myers επί του χφ και των σημαδιών του. Η γραφή του (και το μέλος του) συνδέεται με την των Σλαβονικών Κοντακαρίων, της οποίας μια πρώτη προσέγγιση έγινε από τον Keneth Levy και από τον C. Floros, του δεύτερου στο βιβλίο που υπέδειξε ο Shota (αρχικά εκτενές άρθρο του στα Γερμανικά). Συντομώτερα αναφέρει το χφ και την σημειογραφία του ο Φλώρος στην Universale Neumenkunde, που είναι βέβαια η βάση για την διεξοδική μελέτη των παλαιοβυζαντινών σημειογραφιών και ειδικώτερα της σημειογραφίας Chartres που σχετίζεται άμεσα με τη σημειογραφία του Καστοριά 8. Πρόσφατα, επίσης, η Φλώρα Κρητικού βρήκε στα Νέα ευρήματα του Σινά ένα σπάραγμα Παλαιοβυζαντινού Ασματικού*** με μία μόνο σειρά Παλαιοβυζαντινών σημαδιών, τα οποία έχουν σχέση με την πάνω σειρά των σημαδιών του Καστοριά 8. Δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει κάτι επ' αυτού.
*** Το Βυζαντινό Ασματικό ήταν γνωστό μέχρι τώρα μόνο στην Μεσοβυζαντινή σημειογραφία και στην ανάμεικτη (πάνω σημάδια Παλαιοβυζαντινά, κάτω σημάδια Μεσοβυζαντινά) του Καστοριά 8. Μόνο από τη σχέση του με τα Σλαβονικά Κοντακάρια μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα υπήρχε και σε Παλαιοβυζαντινή μορφή.

Doneda:
http://www.scribeserver.com/doneda/
http://www.scribeserver.com/doneda/doneda_db_index.htm
http://docplayer.net/9787479-Comput...inonika-of-the-asmatikon-annalisa-doneda.html

Gr. Meyers:
https://analogion.com/forum/index.p...aphy-by-gregory-arthur-myers.30412/post-90617
https://www.academia.edu/21246019/T...udy_in_Byzantine_and_Slavic_musical_relations

Το άρθρο του Kenneth Levy στα Γερμανικά (κατεβάστε από τον σύνδεσμο στο τέλος. Εκδόθηκε και στα Αγγλικά, αλλά δεν το έχω σε ηλεκτρ. μορφή):
http://gregorian-chant.ning.com/gro...-transcription-of-slavic-kontakarion-notation
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Το Ρωσικο Κοντακαριο (αρχ. του 13ου αι.) της Μονης Ευαγγελισμου της Θεοτοκου του Nizhny Novgorod, το λεγομενο Blagoveshchensky.

http://expositions.nlr.ru/ex_manus/kondakar/_Project/ShowIzo.php

Σελ. 84β-85α, υπακοη της Υψωσεως του Τιμιου Σταυρου "Σήμερον τό προφητικόν πεπλήρωται λόγιον" στα Ελληνικα, αλλα με Σλαβονικα γραμματα.

http://expositions.nlr.ru/ex_manus/kondakar/_Project/ShowIzo.php?l=87
 

Gerasimos monaxos

Ο Αγιορείτης κακοφωνίξ
Έκανα άπειρες προσπάθειες, αρχίζει αλλά δεν τερματίζει το κατέβασμα

Και σε μένα κατέβηκε αμέσως!
Επειδή το αρχείο είναι 45ΜΒ περίπου, ενδεχομένως να μπλοκάρει, αν υπάρχει φόρτος στον σέρβερ. Δοκίμασε κάποια άλλη στιγμή. Αν και πάλι δεν μπορέσεις να το κατεβάσεις, ενημέρωσέ με να στο στείλω με μέιλ.
 
Top