[Ερώτηση] Καμπανάκι και σιωπή

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Έχω παρατηρήσει σε αγρυπνίες στα μοναστήρια οτι σε κάποιες στιγμές ο ιερέας χτυπάει ένα κουδουνάκι/καμπανάκι και επικρατεί σιγή για λίγα δευτερόλεπτα/λεπτά. Νομίζω οτι αυτό γίνεται για μνημόνευση ονομάτων αλλά μπορεί κάποιος να διευκρινήσει πότε ακριβώς και γιατί γίνεται αυτό; Είναι μοναστηριακή πράξη μόνο;

Ευχαριστώ.
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Έχω παρατηρήσει σε αγρυπνίες στα μοναστήρια οτι σε κάποιες στιγμές ο ιερέας χτυπάει ένα κουδουνάκι/καμπανάκι και επικρατεί σιγή για λίγα δευτερόλεπτα/λεπτά. Νομίζω οτι αυτό γίνεται για μνημόνευση ονομάτων αλλά μπορεί κάποιος να διευκρινήσει πότε ακριβώς και γιατί γίνεται αυτό; Είναι μοναστηριακή πράξη μόνο;

Ευχαριστώ.

Δεν το έχω ποτέ συναντήσει στον κόσμο. Φίλος μου Αγιορείτης όμως που ήταν μοναχός απλός - όχι Ιερομόναχος- μου έλεγε: "σε μνημονεύω σε κάθε Θ. Λειτουργία" (Θεός σχωρέστον έχει κοιμηθεί τώρα). Όταν τον ρώτησα "πώς" μου είπε ακριβώς αυτό: ότι δλδ κατά την Προσκομιδή μόλις τελειώσει ο ιερεύς τη δική του μνημόνευση ζώντων, χτυπά το καμπανάκι, κι αρχίζουν όλοι οι μοναχοί -που έχουν φέρει και τα χαρτιά με τα ονόματα που θέλουν επί τούτω- να μνημονεύουν ζώντες. Μετά από κάποια ώρα (κάποια λεπτά) ξαναχτυπά το καμπανάκι και μνημονεύουν τους κεκοιμημένους.
αυτή την ώρα ο ιερέας βγάζει σιωπηλός κάποιες μερίδες στο Αγ. Δισκάριο που αντιστοιχούν στα ονόματα που μνημονεύουν σιωπηλά οι μοναχοί.
Κάποιος Μοναχός μάλιστα θέλοντας να πει ότι κάποιος Αδελφός εκοιμήθει ελεγε: "του αλλάξαμε κιτάπι" δλδ στον κατάλογο τον ονομάτων που είχαν τον πήγαν απ' τους ζώντες στους κεκοιμημένους.

Σε ενορία είχα δει κάτι άλλο πριν χρόνια: στο "και ων έκαστος κατα διάνοιαν έχει" ψαλλόταν κάποιες φορές το αργό τριπλό "Κύριε ελέησον" (αυτό που ψάλλουμε συνήθως στις χειροτονίες) και στο χρόνο αυτό εν σιωπή οι πιστοί μνημόνευαν όποιους ήθελαν, με χαρτάκι ή χωρίς....
 

μάρκελλος

Μάρκελλος Πιράρ, Γενικός συντονιστής
Έχω παρατηρήσει σε αγρυπνίες στα μοναστήρια οτι σε κάποιες στιγμές ο ιερέας χτυπάει ένα κουδουνάκι/καμπανάκι και επικρατεί σιγή για λίγα δευτερόλεπτα/λεπτά.

Αν θυμάμαι καλά, τούτο συμβαίνει όταν ο λειτουργός μνημονεύει την Παναγία κατά την προσκομιδή και αποκόπτει το μερίδιό της από το πρόσφορο.
 

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Αν θυμάμαι καλά, τούτο συμβαίνει όταν ο λειτουργός μνημονεύει την Παναγία κατά την προσκομιδή και αποκόπτει το μερίδιό της από το πρόσφορο.

Συγγνώμη φίλε μου... αλλά δεν το νομίζω.
Πρώτον γιατί η Μερίδα της Θεοτόκου είναι Μερίδα μόνο της Θεοτόκου και αποτελεί τιμητική μνημόνευση Αυτής και κανενός άλλου και
Δεύτερον αμέσως μετά την Παναγία μνημονεύονται οι Άγοι κατα τάγμα...
Πού χωράμε λοιπόν εμείς (ζώντες και κεκοιμημένοι) εκείνη τη στιγμή??
Οι ζώντες μνημονεύονται μόλις τελειώσει ο Ιερέας τα δικά του ονόματα ζώντων... Αντίστοιχα και οι κεκοιμημένοι....
Επειδή όμως δεν θέλω και δεν πρέπει να είμαι απόλυτος για κάτι που ξέρω εμμεσα, οι Αγιορείτες Πατέρες του φόρουμ ας συμπληρώσουν/ διορθώσουν...
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Έχω παρατηρήσει σε αγρυπνίες στα μοναστήρια οτι σε κάποιες στιγμές ο ιερέας χτυπάει ένα κουδουνάκι/καμπανάκι και επικρατεί σιγή για λίγα δευτερόλεπτα/λεπτά. Νομίζω οτι αυτό γίνεται για μνημόνευση ονομάτων αλλά μπορεί κάποιος να διευκρινήσει πότε ακριβώς και γιατί γίνεται αυτό; Είναι μοναστηριακή πράξη μόνο; Ευχαριστώ.
Εἶναι μοναστηριακή πράξη καί ἴσως γίνεται καί στόν κόσμο σέ ἀγρυπνίες "μοναστηριακοῦ τύπου" ἄν ὁ ἱερεύς καί οἱ πιστοί εἶναι μυημένοι σέ κάτι τέτοιο.
Διαρκεῖ 1 μέ 2 λεπτά προκειμένου, ὅπως ἔχει ἤδη γραφτεῖ, νά μνημονεύσουν οἱ ἐκκλησιαζόμενοι (μοναχοί-λαϊκοί) καί τά δικά τους ὀνόματα, ζώντων καί τεθνεώτων, τή στιγμή πού ο ἱερεύς ἐξάγει "μερίδες", λέγοντας μόνον τό Μνήσθητι Κύριε, ἀκουγόμενος βέβαια μέσα στήν ἠσυχία πού ἐπιβάλλει τό καμπανάκι.
Ποιά στιγμή γίνεται;
1. Μετά τά ἐξαποστειλάρια ὅταν ἡ θ. λειτουργία τελεῖται συνδεδεμένη μέ τόν ὄρθρο καί συνηθέστερα
2. Στό τέλος τῆς τρίτης ὥρας ἤ κατά τήν ἕκτην, ὁπότε καί "καλύπτει" τήν πρόθεσιν καί ποιεῖ τήν ἀπόλυσιν διά νά ἀρχίσει ἡ θ. λειτουργία.
 

nemanja

Banned
Γνωριζω οτι στο τυπικο του Αγιου Σαββα που ειναι και το αρχαιοτερον στον Ορθρο μετα το κοντακιο και τον οικο ο ιερευς χτυπαει το καμπανακι 3 φορες, αυτο σημαινει οτι εκεινη την στιγμη μνημονευουμε τα ονοματα.Μωλις χτυπησει ξανα 1 φορα το καμπανακι συνεχιζουμε διαβαζοντας το συναξαριο κτλ.
 

George

Ιεροψάλτης
Ο Ιερέας στον Ναό που ήμουνα ψάλτης μου είχε πει μία φορά ότι θα έπρεπε να αγόραζε ένα τέτοιο καμπανάκι για να το χτυπάει την στιγμή της Προσκομιδής, (την ακριβή στιγμή δεν την γνωρίζω), αλλά μου είπε ότι την στιγμή εκείνη πρέπει να μνημονεύονται οι ζώντες και μετά το 2ο χτύπημα οι κεκοιμημένοι.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Από καθαρά παρατήρηση της μοναστηριακής μου εμπειρίας και όχι γνώσεως κάποιου τυπικού, το καμπανάκι κτυπάει ακριβώς μετά το συναξάρι και πριν αρχίσει η ζ΄ ωδή.


...Να υποθέσω ότι μετά την "μνημόνευση" των αγίων στο συναξάρι γίνεται αυτή των δικών μας ονομάτων;
 

ixadin

Ηχάδιν
Από καθαρά παρατήρηση της μοναστηριακής μου εμπειρίας και όχι γνώσεως κάποιου τυπικού, το καμπανάκι κτυπάει ακριβώς

στο Πάσα πνοή

:wink:
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Μάλλον τότε οι Μονές του Όρους και της Β.Ελλάδος διαφέρουν λίγο από τις νότιες... :cool:

πρώτοι: Άγιον Όρος και Β. Ελλάδα
τελευταίοι: Αθηναίοι

νικήσατε...
 

Αθωνίτης

Παλαιό Μέλος
π. Μάξιμος;11268 said:
[
Ποιά στιγμή γίνεται;
1. Μετά τά ἐξαποστειλάρια ὅταν ἡ θ. λειτουργία τελεῖται συνδεδεμένη μέ τόν ὄρθρο καί συνηθέστερα
2. Στό τέλος τῆς τρίτης ὥρας ἤ κατά τήν ἕκτην, ὁπότε καί "καλύπτει" τήν πρόθεσιν καί ποιεῖ τήν ἀπόλυσιν διά νά ἀρχίσει ἡ θ. λειτουργία.[/SIZE][/FONT]


Πολύ σωστά π.Μάξιμε, συμπληρωματικά, σε μερικές μονές χτυπα μετα την εκτενή του διακόνου(οταν προβλέπεται) και πριν αρχισει η Α' ώρα (αν πρόκειται να διαβαστεί μόνο αυτή). Και επίσης υπάρχουν πολλόι που ξαναχτυπούν όταν πρόκειται να "καλύψουν" για να ειδοποιήσουν οτι τελείωσε η μνημονευσης.
Να ακόμη ένας λόγος που διαβάζονται οι ώρες (οχι οτι ειναι αυτος καθ΄εαυτος) μένει χρονος για οσο το δυνατόν περρισότερο χρόνο μνημόνευσης ονομάτων.
π.Μαξιμε ευχαριστούμε και για αυτα και για προηγούμενα μηνύματα και για τα επόμενα....:wink:
 
Last edited:
Top