Καλοφωνικός ειρμός - Ρόδον το αμάραντον

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Ο Αντώνιος Αετόπουλος ψάλλει τον καλοφωνικό ειρμό Ρόδον το αμάραντον σε ήχο τέταρτο - άγια από το καλοφωνικόν ειρμολόγιον του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου. Σελίδα 79.
Την ηχογράφηση μου την έστειλε κάποιος γνωστός μου, μου άρεσε πολύ, και γι αυτό το λόγο ανοίγω αυτό το θέμα για να την ακούσουν και άλλοι. Δεν έχω μιλήσει προσωπικά με τον κ. Αετόπουλο, τον οποίο και δε γνωρίζω. Ελπίζω να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
Ανέβηκε σχετικό βιντεάκι με αυτή την εκτέλεση. Πιστεύω πως έχει χάρισμα καλλιφωνίας ο αγαπητός σε όλους μας Αντώνης και θα θέλαμε και άλλες ανάλογες εκτελέσεις να αναρτηθούν εδώ στις προσωπικές του ηχογραφήσεις.
Νομίζω πως πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση στηΓαλλία. Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας αναφέρει.


 

Attachments

  • Rodon%20to%20amaranton-AntoniosAetopoylos.mp3
    7 MB · Views: 114
Last edited by a moderator:

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Η ηχογράφηση είναι από συναυλία που δόθηκε στα πλαίσια του FESTIVAL de MUSIQUES ANCIENNES de LA REOLE, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Είναι πρόχειρη με ένα Yamaha Pocketrack W24, χωρίς επεξεργασία.

Εφ' όσον το μάθημα ειπώθηκε σε συναυλία, προφανώς και δεν έχω πρόβλημα με την δημοσιοποίηση του. Απ' όσο θυμάμαι το φεστιβάλ δεν ηχογραφούσε, άρα δεν υπάρχουν δικαιώματα. Δεν έχει καμία σημασία που την ηχογράφηση ο EIRYK την έχει δια της τεθλασμένης. Ίσα ίσα, τον ευχαριστώ που μπήκε στον κόπο να το κάνει βιντεάκι.
 
Εξαιρετικός. Χαρισματικό φωνητικό τάλαντο.
Νιώθω απλά μεγάλη συγκίνηση ενθυμούμενος πως πριν 23 χρόνια ξεκινήσαμε μαζί με τον Αντώνη την Βυζαντινή Μουσική με τον π. Ραφαήλ Γκουρβέλο (τον αγαπημένο μας τότε Βλάση). Και νιώθω και την συγκίνηση του Δασκάλου μας π. Ραφαήλ καθώς θα ακούει την ερμηνεία του και θα καμαρώνει για τον μαθητή του.
Και εις άλλα Αντώνη.:wink:
 

π. Ραφαήλ Γκουρβέλος

Βλάσιος-Ραφαήλ Γκουρβέλος
Γράφοντας ένα σχόλιο, αναρωτιόμουν αν θα προλάβω να το ανεβάσω πριν απαντήσει ο Ηλίας Παπαδόπουλος. Τελικά διακόπηκε η σύνδεσή μου με το διαδίκτυο και χάθηκε το μεγάλο μου σχόλιο. Έτσι οφείλετε χάριτας στον Ηλία που θα διαβάσετε ένα πολύ μικρότερο.

Ευχαριστούμε τον " Κύριε ελέησον" που μπήκε στον κόπο να ανεβάσει αυτή τη θαυμάσια ηχογραφημένη εκτέλεση του καλοφ. ειρμού.
Οι πρώτες εντυπώσεις με γεμίζουν συγκίνηση και " καλή υπερηφάνεια" για το έξοχο αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε με νοοτροπία " επαγγελματικής " σοβαρότητας , κάτι που χαρακτηρίζει το φίλτατο φίλο και μαθητή Αντώνη. Δεν είναι όμως η μόνη αρετή του. Δίνει μέσα στο χώρο της Ψαλτικής την μαρτυρία Ιησού Χριστού με σεμνότητα,ταπεινότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, επιστημονισμό και κάνει τον καλό αγώνα της γνώσης, εφαρμογής και μεταλαμπάδευσης -στους νεοτέρους- της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης.
Αυτά τα γνώρισε από κοντά και στον κοινό δάσκαλό μας Λυκούργο Αγγελόπουλο, ακάματο και αεικίνητο εργάτη και καθηγητή της Ψαλτικής. Το ύφος ,λοιπόν, του Αντώνη έχει επιρροές από Σίμωνα Καρά και Λυκούργο Αγγελόπουλο, πλην όμως ακτινοβολεί και στοιχεία της εξατομικευμένης ,ολοένα και αυξανόμενης μουσικοκαλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Είναι, επίσης, εμφανέστατη η συνεχής βελτίωσή του στον τομέα της τεχνικής της φώνησης, όπου έχουμε πολύ καλή ποιότητα σχεδόν σε όλα (εκτός από τη στήριξη της φωνής στις χαμηλές περιοχές). Αξιοσημείωτο η μη μετακίνηση της βάσης, και μάλιστα φυσικής, καθόλη τη διάρκεια του μέλους.

Ανάλογες αρετές και χαρίσματα διαθέτει και ο άλλος καλός μαθητής μου από την περίοδο της παραμονής μου στη Λάρισα Ηλίας Γ. Παπαδόπουλος, διευθυντής τώρα της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεως Λαρίσης.

Αντώνη, με μεγάλη συγκίνηση και αγάπη
σε συγχαίρω για τέτοιου είδους επιτυχίες και εύχομαι δύναμη και ευλογία στο όμορφο έργο σου. Αναμένουμε και άλλα πολλά.
Ο πρώτος σου δάσκαλος
π. Ραφαήλ
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
... Είναι πρόχειρη με ένα Yamaha Pocketrack W24, χωρίς επεξεργασία.

Να αναφέρω με την ευκαιρία αυτή ότι το ηχητικό αρχείο που έχει αναρτηθεί εδώ στο Ψαλτολόγιον έχει υποστεί μια αμυδρή επεξεργασία σε σχέση με αυτό του βίντεο. Αυτό συνέβη διότι ήθελα να το ακούω πολλές φορές και για να μην πιάνει πολύ χώρο σε φορητή συσκευή μετατράπηκε από wav σε mp3. Μπορεί να το έχω ακούσει και εκατό φορές μέσα σε δυο τρεις μέρες. Χωρίς υπερβολή. Είναι άκουσμα που δεν κουράζει, πολύ απαλό, και ηρεμεί. Και γι'αυτό έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί λίγο το φύσημα, να προστεθεί ελάχιστα παραπάνω reverb, και πατώντας τη μόνιμή επανάληψη... απλά σε ταξιδεύει.
Πιστεύω πως και τα κορυφαία chill out ακούσματα δείχνουν τόσο φτωχά και ψεύτικα μπροστά σε κάτι σαν και αυτό εδώ. Είναι κρίμα τουλάχιστον εμείς ως Έλληνες να κυνηγάμε ξένα ακούσματα όταν έχουμε τόσο τρομερές συνθέσεις και άριστους εκτελεστές (και νέους μάλιστα).
 
Το αναρτώ κι εγώ (μέρες που είναι,) σε μουσικό PDF με διπλή χαρά, καθώς προέρχεται από τα καλλικέλαδα χείλη ενός καλού φίλου και άξιου εκπροσώπου των ψαλτών της νέας γενιάς Αντώνιου Αετόπουλου.
Το ακούω ξανά και ξανά και μου δίνει ανάταση και ψυχική ανάπαυση. Ας πρεσβεύει η χάρη Της, της πιο άξιας από το ανθρώπινο γένος, υπέρ ημών των αμαρτωλών.
Εύγε Αντώνη!
  • Για να το ακούσουμε πιέζουμε στη φωτογραφία και επιτρέπουμε την εκτέλεση από το πρόγραμμα ανάγνωσης.
 

Attachments

  • Ρόδον το αμάραντον Αντ. Αετόπουλος MP3.pdf
    7.1 MB · Views: 69
Top