Ι. Αρβανίτη - Άξιον Εστίν - Ήχος Πρώτος

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?

Είναι άξιο αληθινά,
να εγκωμιάζουμε εσένα τη Θεοτόκο,
την πάντοτε εγκωμιαζομένη και πάναγνη και μητέρα του Θεού μας.
Εσένα που είσαι πιο τιμημένη απ' τα Χερουβείμ
και ασύγκριτα πιο ένδοξη απ' τα Σεραφείμ,
που χωρίς να φθαρεί η παρθενία σου γέννησες τον Θεό Λόγο,
που είσαι πραγματικά η Θεοτόκος,
εσένα μεγαλύνουμε.

Το άξιον εστίν του κ. Ι. Αρβανίτη σε ήχο πρώτο προσπάθησα να το ηχογραφήσω αφού προμηθεύτηκα κάποια στοιχειώδη ακουστικά με μικροφωνάκι και το ανάλογο λογισμικό.
Δε ξέρω πως ακούγεται σε σας. Πάντως το είπα σε χαμηλή βάση για να μη φωνάζω και ακόμα τη χαμήλωσα ένα τόνο με το nero wave editor γιατί μου άρεσε καλύτερα το αποτέλεσμα.
Είναι η πρώτη μου προσπάθεια να ηχογραφήσω τον εαυτό μου, γι' αυτό ζητώ την επιείκεια σας. Ισοκρατεί το πρόγραμμα soundforge όχι και τόσο καλά βέβαια. Πρέπει να βρω κάτι άλλο καλύτερο.

 

Attachments

  • fujsiemens- AjionEsti- IArvaniti - Hxos A.mp3
    2.8 MB · Views: 414
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Φίλε, δεν συνηθίζω να σχολιάζω ηχογραφήσεις, επειδή δεν είμαι και ο πλέον ειδικός, αλλά μου γεννήθηκε αυτή η επιθυμία, επειδή το συγκεκριμένο μέλος του κ. Αρβανίτη κατά τη γνώμη μου είναι αριστουργηματικό και ανταποκρίνεται επάξια σε αυτό που καλείται να είναι: ύμνος στην Θεοτόκο.
Σπεύδω να πω ότι η όποια αποτίμηση δεν έχει επαρκή και αληθινή ας πούμε βάση, διότι οι συνθήκες δημιουργίας της ηχογράφησης και φαίνονται και είναι τεχνητές, τα δε μέσα δεν είναι και τα καλύτερα. Έτσι, χάνει το σύνολο σε φυσικότητα, σε συνδυασμό με το ότι (νομίζω) πως δεν χρειαζόταν και τόσο να χαμηλώσεις μηχανικά τον τόνο, γιατί έτσι και αλλοιώνεις και αδικείς τη φωνή σου, η οποία ακούγεται να έχει στοιχεία χαμηλής μεν έντασης, αλλά ταυτόχρονα βάθους και ωριμότητας.
Τώρα, μέσα στις συνθήκες αυτές που περιέγραψα και που αδικούν πολύ τη φυσικότητα και τη φωνή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκφρασής σου έχουν διασωθεί σχεδόν ακέραια (γιατί είναι απόλυτα φανερό ότι δίνεις μεγάλη αξία στα σημάδια της ποιότητας) και τα κυριότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη μου, σε σένα είναι τα εξής: α) η οιονεί τίναγμα εκτέλεση του ψηφιστού και της βαρείας, β) ορισμένα σβησίματα στα ψηλά, γ) ένα βιμπράτο στα σημεία διάρκειας των φθόγγων που είναι πολύ πιο διακριτικό και έντεχνο από αντίστοιχα ομοτέχνων της ίδιας με σένα σχολής, δ) η πολύ προσεγμένη «δυναμική», ήτοι αυξομείωση της έντασης ανάλογα με την κύμανση του μέλους. Το τελευταίο μάλιστα το αξιοποιείς πολύ αρμονικά ανάλογα με την πρόθεση του μελοποιού: π.χ. στο «σήκωμα» όλου του μέλους στο σημείο Την Τιμιωτέρα και εξής είσαι μέσα στον «μυελό» ας μου επιτραπεί του μέλους.
Αυτά είναι χαρακτηριστικά που συνηθίζουν ορισμένοι ψάλτες με άριστα πραγματικά αποτελέσματα (ένας από αυτούς, βέβαια με το τελείως προσωπικό του ύφος και σε διαφορετικές εντάσεις πρέπει να είναι και ο Χασανίδης), αλλά κι εσύ τα αποδίδεις ωραία με τον χαμηλόφωνο τρόπο σου.
Νομίζω επίσης ότι έχεις εγγενή, εσωτερική αίσθηση του ρυθμού (δες π.χ. πώς κόβεις το Άξιον/ αποδίδοντας έναν ανδροπρεπώς ρυθμικό-εμβατηριακό τόνο) και μια τέτοια ηχογράφηση θα ήταν όντως επιχείρημα (σε όσα έλεγες περί συνεπτυγμένου ρυθμού που «ζωντανεύει» το μέλος κλπ) πολύ περισσότερο πειστικό από τα ίδια τα θεωρητικά στοιχεία.
Ενώ ο χαμηλωμένος τόνος και η χαμηλή ένταση δεν βοηθούν στη φυσικότητα και την «ακουστικότητα», όπως είπα, βοηθούν όμως στην αίσθηση ησυχαστικότητας, σε συνδυασμό και με το πραγματικά υποβλητικό (αλλά αναγκαστικά πάλι μηχανικό ισοκράτημα), που (προχωρώντας κι ένα βήμα παραπάνω στην περιοχή του μόνου καρδιογνώστη Θεού) μου αποπνέει και πνευματικότητα. Αυτό που μου αρέσει γενικά και νομίζω σε πολλούς θα άρεσε, άσχετα αν τους επηρέασαν περισσότερο κάποια μειονεκτικά σημεία, είναι ότι προσπαθείς να «διαβάσεις», δηλαδή να «ερμηνεύσεις» το μέλος. Αυτό είναι και στην ψαλτική και στο φόρουμ εσχάτως ένα από τα πιο φλέγοντα ζητούμενα, αν κρίνει κανείς από διάφορες παρεμβάσεις, όπως αυτή για την εξήγηση της παλαιάς γραφής και τις ελλείψεις της κ.ο.κ.
Εύχομαι και εις άλλα προς δόξαν Θεού.
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
Προσωπικά, μου αρέσει πολύ το ύφος σας.
Το βρίσκω ώριμο, ησυχαστικό και -ας μου επιτραπεί- με πνευματικότητα.
Ίσως η επεξεργασία του ήχου λειτουργεί σε βάρος της φυσικότητας και απλότητας.

υγ
Θα ήθελα να σας ακούσω και σε άλλα.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Γιώργος Μ.;48987 said:
...το συγκεκριμένο μέλος του κ. Αρβανίτη κατά τη γνώμη μου είναι αριστουργηματικό και ανταποκρίνεται επάξια σε αυτό που καλείται να είναι: ύμνος στην Θεοτόκο.

Συμφωνώ. Ο. κ. Γιάννης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και αυτό αποτέλεσε για μένα την αφορμή για αυτή την ηχογράφηση.

Γιώργος Μ.;48987 said:
....η όποια αποτίμηση δεν έχει επαρκή και αληθινή ας πούμε βάση, διότι οι συνθήκες δημιουργίας της ηχογράφησης και φαίνονται και είναι τεχνητές...

Σωστά. Αλλοιώνουν αρκετά τη φωνή τα σύγχρονα τεχνικά μέσα.
Όμως σε ευχαριστώ αληθινά Γιώργο που μας είπες τη γνώμη σου τόσο αναλυτικά. Και υπάρχουν σίγουρα αρκετά στοιχεία που πρέπει να προσέξω και να βελτιώσω. Είδα και λάθη μου αφού όταν ηχογραφείς τον εαυτό σου ανακαλύπτεις και λάθη που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην τα πρόσεχες.

Δεν έχω κάτι άλλο ηχογραφημένο προς το παρόν.
Δεν έχω και καθόλου χρόνο. Από της αγίας Πολυξένης (θα αναρτήσω και τη φυλλάδα της πρώτα ο Θεός) το πρωί που έψαλα μόνος μου, μετά στον εσπερινό, μετά και αγρυπνία :eek: για τον άγιο Σιλουανό σε ενοριακό ναό με μικρή βοήθεια, μετά πάλι σήμερα το πρωί σε μητροπολιτικό μόνος μου! :eek::confused::eek:

Γι' αυτό δεν μπορώ να γράψω περισσότερα, αλλά σίγουρα πάντως πιο πολλά απ' όσα θα έλεγα, αφού είμαι στα πρόθυρα... αφωνίας.:(

Ευτυχώς που πρόλαβα και έγραψα αυτό το άξιον εστίν, για να θυμάμαι πως ήταν η φωνή μου την εποχή που ήμουν ψάλτης.:rolleyes:
 
Last edited:

GAITANOS

Νέο μέλος
τι ψαλσιμο ειναι αυτο? λες και ψελνει εξωγηινος ειναι ....
 

μάρκελλος

Μάρκελλος Πιράρ, Γενικός συντονιστής
τι ψαλσιμο ειναι αυτο? λες και ψελνει εξωγηινος ειναι ....

Σᾶς προτρέπω νὰ εκφράζετε τὴν γνώμη σας μὲ ὕφος λιγότερο ἐξωγήινο, τουτέστιν κοσμίως ...
 
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
τι ψαλσιμο ειναι αυτο? λες και ψελνει εξωγηινος ειναι ....


Ψάλε το και συ, αγαπητέ, να δούμε από ποιόν πλανήτη θα είναι. Αν δεν σου άρεσε η ηχογράφηση (που αυτός που την έκανε, με πολύ αίσθημα κατά την γνώμη μου, εξήγησε τις συνθήκες), δεν χρειάζεται να εκφράσεις καν την γνώμη σου.
Δεν ξέρω αν είσαι ο Πέτρος ο Γαϊτάνος (υποψιάστηκα από άλλα μηνύματα ότι μπορεί να είσαι). Αν είσαι, λιώσε και συ στα ψαλτήρια πρώτα σαν κι αυτούς που κρίνεις ασύστολα, όπως σου έγραψε και κάποιος άλλος, και μετά μίλα, σε παρακαλώ. Και βέβαια όχι μ΄αυτόν τον τρόπο.
 

raphael

Ραφαήλ Ζουμής
τι ψαλσιμο ειναι αυτο? λες και ψελνει εξωγηινος ειναι ....

Αλήθεια κύριε Γαϊτάνε ψάλετε? Από πότε? Δεν σας έχουμε ακούσει να ψάλετε ποτέ?
 

basiliosn

βασιλης νικολοπουλος
τι ψαλσιμο ειναι αυτο? λες και ψελνει εξωγηινος ειναι ....


Προσωπικα εγω φιλε μου , εχω "κακο" ονομα στο ψαλτολογιον εξ'αιτιας των "αντικαραικων" μου αποψεων .:( Για του λογου το αληθες ρωτηστε τον αγαπητο μου κ. Βασιλη Ζαχαρη .:)(Το αγαπητος ειναι απο καρδιας χωρις καμμια διαθεση ειρωνιας ). Ομως για εναν συναδελφο που οπως και συ υποθετω, υμνει τον Εναν αληθινον Θεον , τετοιοι χαρακτηρισμοι ειναι επιεικως απαραδεκτοι.


Υ.Γ 1 Ολοι μας "Εναν Θεον υμνειν μεμαθηκαμεν " ,ο καθενας με το δικο του μουσικο και φωνητικο τροπο !

Υ.Γ 2 "Ρητορας πολυφθογγους ως ιχθυας αφωνους......"
 
Last edited:
Top