Ι Αρβανίτης: Άξιον εστίν, Δ΄ Αγια

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Άλλη μια σύνθεση από τον χαρισματικό αλλά κυρίως περισπούδαστο κύριο καθηγητή καθώς τέτοιες συνθέσεις προαπαιτούν πολυκατευθυντική μελέτη ετών μετά κόπου και μόχθου.
Εντάξει δεν είμαι αξιολογητής συνθέσεων ψαλτικών ύμνων όμως η γνώμη μου, η αίσθηση που αποκομίζω από το "Άξιον Εστίν" είναι ότι και αυτό το έργο είναι εφάμιλλο των κλασικών μελοποιών της ψαλτικής.
Εντύπωση προξενεί το γεγονός πως ενώ το τελικό άκουσμα είναι μεγαλοπρεπές και αρχοντικό, εντούτοις η σύνθεση απαρτίζεται από σχετικά βατές γραμμές, που μπορεί δηλαδή να διαβάσει ο καθένας σχετικά εύκολα. Πρόκειται το δίχως άλλο για μια λιτή αλλά και αρμονική σύνδεση και διαπλοκή χαρακτήρων που στο σύνολό τους όμως δημιουργούν ένα εξαιρετικό έργο τέχνης.
Ίδιας αξίας είναι και η εξαίσια απόδοση του ύμνου από τον κ. Τ. Νάσση και τους μαθητές του οι οποίοι μολονότι βρίσκονται στην Αμερική κατορθώνουν να δουλεύουν την ψαλτική με ζηλευτό αλλά και παραδοσιακό και βυζαντινό τρόπο, με απόρροια την εξαφάνιση υπαρκτών δυστυχώς περιπτώσεων σαν αυτές που αναφέρθηκαν εδώ, επίδειξης δηλαδή γνώσεων και μιμητισμού διάσημων δασκάλων.​
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
[Σημείωμα συντονιστή] 3 μηνύματα μεταφέρθηκαν στην ενότητα Ηχογραφήσεις μελών του φόρουμ και συγκεκριμένα εδώ.
 
Top