Ιωάννης Σωφρονιάδης

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ο Ιωάννης Σωφρονιάδης, είναι Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, από τους παλαιότερους οφφικιάλιους στη Θεσσαλονίκη, ενώ επαγγελματικά διετέλεσε Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη και υπήρξε μαθητής, αλλά και επιστήθιος φίλος του Θρ. Στανίτσα (του οποίου δηλώνει λάτρης) και τον οποίο έζησε από κοντά για πολλά χρόνια, μέχρι το θάνατο του τελευταίου.

Ασυμβίβαστος και περήφανος χαρακτήρας (ωστόσο προσινής, ευγενής και πνευματώδης), απέφυγε την κατοχή μόνιμου Αναλογίου. Έψαλλε όμως πολλά χρόνια δίπλα στο Άρχοντα κυρ Λυκούργο Πετρίδη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς, αλλά και ως προσκεκλημένος σε άλλους Ναούς την Θεσσαλονίκης για κάποιες περιόδους κι ακόμα ως επίσημος προσκεκλημένος σε πάμπολλες πανηγύρεις σε όλη την Ελλάδα.

Στους "στανιτσικούς" πατριαρχικούς κύκλους στη Θεσσαλονίκη, θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων ιεροψαλτών, διαθέτοντας σπάνιο φωνητικό χάρισμα καλλιφωνίας και υψιφωνίας, σε συνδυασμό με παραδοσιακές πατριαρχικές επιλογές στο ρεπερτόριό του. Απολαύστε τον!

Ιωάννης Σωφρονιάδης - Μεγάλη Τρίτη Εσπέρας 1

Ιωάννης Σωφρονιάδης - Μεγάλη Τρίτη Εσπέρας 2 - Μεγάλη Πέμπτη 1

Χαραλάμπης
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ευχαριστούμε πολύ. Ωραίος. Περιμένουμε και άλλα με ενδιαφέρον.

Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής (1934) όπως φαίνεται εδώ (εκτός και πρόκειται για συνωνυμία).

Μέλος(η) του περιλαμβάνονται στα βιβλία του Λ. Πετρίδη (και του Ταλιαδώρου) ή μήπως μόνο αφιέρωση ήταν που θυμάμαι;
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής (1934) όπως φαίνεται εδώ (εκτός και πρόκειται για συνωνυμία).
Μάλλον πρόκειται για συγγενή του, καθώς η οικογένεια του πατέρα του ήταν γνωστή οικογένεια στην Πόλη. Ο ίδιος είναι πολύ μικρότερος, το 1934 μάλλον δεν είχε γεννηθεί. Θα είναι κάποιος ξάδελφος ίσως, αν μπορέσω να μάθω θα σας πω.

Μέλος(η) του περιλαμβάνονται στα βιβλία του Λ. Πετρίδη (και του Ταλιαδώρου) ή μήπως μόνο αφιέρωση ήταν που θυμάμαι;
Καλά θυμάσαι, Δημήτρη, υπάρχουν κάποια έντεχνα μέλη δικής του έμπνευσης, τουλάχιστον στα βιβλία του Πετρίδη που γνωρίζω, κάποια "Χαίρε νύμφη" και άλλα τινά. Θα τα ανεβάσω σύντομα!

Χάρης
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
Στην εορτάζουσα Αγία Μονή Ναυπλίου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, έτυχε να βρεθούμε εκεί, μαζί και με άλλους συναδέλφους της επαρχίας Ναυπλίας, όπου συμψάλλαμε και γνωρίσαμε από κοντά τον αξιολογότατο άνθρωπο και επιστήμονα, σπουδαίο Πρωτοψάλτη, Άρχοντα Κύριο Ιωάννη Σοφρωνιάδη.
Από εκείνη την όμορφη ημέρα (24-4-2009) είναι και το παρακάτω, αντί του «Άξιον εστίν», το " Ο Άγγελος εβόα .. Φωτίζου, Φωτίζου".
Καλή σας ακρόαση
 

Attachments

  • Ιωάννης Σοφρωνιάδης - Ο Άγγελος εβόα .. Φωτίζου - Αγ.Μονή Ναυπλίου 24-4-2009.mp3
    4.9 MB · Views: 315

haris1963

παλαιότατο μέλος
Στο μήνυμα #1 του παρόντος θέματος, παρέλειψα να γράψω πως οι Ακολουθίες που ακούγονται είναι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης,από Μ. Τρίτη Εσπέρας και Μ. Πέμπτη εσπέρας, του έτους 2003. Ο κυρ Ιωάννης Σωφρονιάδης ψάλλει ως αντικαταστάτης του κυρ Λυκούργου Πετρίδη, την εποχή που ο δεύτερος εγκατέλειπε την ενεργό δράση, λόγω προβλημάτων υγείας. Ωστόσο ήταν παρών και ακούγεται (κουρασμένος είναι η αλήθεια) σε κάποια μέλη!

Ανεβάζω και τις υπόλοιπες ηχογραφήσεις που μου είχε στείλει ο αείμνηστος Γεώργιος Παρπαράς, από την μεγάλη Εβδομάδα του 2003. Στο τρίτο μέρος ακούγεται η συνέχεια της Ακολουθίας των Παθών (Μ. Πέμπτη βράδυ) και στο τέταρτο και τελευταίο το "Νυν Βάπτεται κάλαμος", ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης (Μ. Παρασκευή πρωί), καθώς και μέρος του Αναστάσιμου Όρθρου της Κυριακής του Πάσχα (Μ. Σάββατο βράδι μετά την Ανάσταση).

Αρχοντικά ακούσματα, καλή ακρόαση λοιπόν!

Ιωάννης Σωφρονιάδης - Μεγάλη Πέμπτη Εσπέρας 2

Ιωάννης Σωφρονιάδης - Μεγάλη Παρασκευή πρωί - Όρθρος Αναστάσιμης ακολουθίας

Σύντομα θα ανεβάσω και άλλα καλούδια, από τον Άρχοντα κυρ Ιωάννη, από Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο (πολιούχο) Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2002.

Χαραλάμπης
 
Last edited:

georgiosben

Γιώργος Μπενέτσης

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ναι, γιατί στο link γράφηκε από λάθος, αντί για «analogion», «analigion». Το διορθώνω στο κύριο μήνυμα.
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Μέλος(η) του περιλαμβάνονται στα βιβλία του Λ. Πετρίδη (και του Ταλιαδώρου) ή μήπως μόνο αφιέρωση ήταν που θυμάμαι;

Όπως έγραψα ήδη, καλά θυμάσαι, Δημήτρη, υπάρχουν κάποια έντεχνα μέλη δικής του έμπνευσης, τουλάχιστον στα βιβλία του Πετρίδη.

Ένα από αυτά βρέθηκε μπροστά μου χθές, στους Α' Χαιρετισμούς. Είναι ένα "Χαίρε Νύμφη & Αλληλούια" σε Β' ήχο (Χουζάμ). Προσοχή, πάει στον άνω Δι!

ΧΚΣ
 

Attachments

  • XaireNymfi_Swfroniadi.pdf
    1.5 MB · Views: 141
Top