Ιωάννης Σακελλαρίδης

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Ενδιαφέρον . Η ηχογράφηση είναι παμπάλαια . Ανήκει όμως στον Σακελλαρίδη.
Δηλαδή , χωρίς να θέλω να θίξω, η πηγή σας είναι αξιόπιστη ;

Σωστά, διότι ο Καλοκύρης γράφει ότι δεν σώθηκε καμιά ηχογράφηση.
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Η λογική λέει πως κατά 99% είναι αυτός. Πρώτον γιατί υπάρχει κατα το έθος της εποχής εκφωνητής προ της ενάρξεως του τραγουδιού ο οποίος λέει τον τίτλο του τραγουδιού και τον τραγουδιστή και στα 00.01 δευτερόλεπτο ακούγεται η φωνή του εκφωνητή να λέει "Σακελλαρίδης", δεύτερον γιατί το ηχητικό ντοκουμέντο είναι ένα δημοτικό τραγούδι "εσείς πουλιά του κάμπου και της ρούμελης" που η πιο παλιά μέχρι πρώτινως ηχογράφηση που είχαμε ήταν από τον παπασιδέρη το 1939 αλλά οι ιστορικοί ανέφεραν οτι υπήρχε παλιότερη ηχογράφηση από τον σακελλαρίδη που πίστευαν όμως πως δεν είχε διασωθεί, αρα ταιριάζουν και οι χρονολογίες, και τρίτον και δεν ξέρω βέβαια κατα πόσο είναι αξιόπιστο όταν η ηχογράφηση ανέβηκε στο διαδίκτυο θιασώτες και απόγονοι του σακελλαρίδη είπαν οτι είναι αυτός. Ενισχύεται η άποψη οτι είναι αυτός και από το οτι αποδίδει ενα δημοτικό τραγούδι με πιάνο, πράγμα που εκείνη την εποχή μόνο αυτός θα μπορούσε να κάνει. Δεν έχω λόγο επομένως εγώ να το αμφισβητήσω δεδομένου οτι πράγματι αν και κακή ηχογράφηση αποτυπώνεται αυτό που ξέραμε απο τους ιστορικούς οτι ήταν μια χαρισματική φωνή
 
Όντως ακούγεται μία αξιόλογη και χαρισματική φωνή με πομπώδη χαρακτηριστικά και δημώδες ηχόχρωμα . Δυστυχώς όπως είπαμε δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης .
Οι μαρτυρίες λένε ότι δεν έχει διασωθεί κάτι .
Μπορείτε να αναφέρετε την πηγή προέλευσης ;
 
Πρώτον γιατί υπάρχει κατα το έθος της εποχής εκφωνητής προ της ενάρξεως του τραγουδιού ο οποίος λέει τον τίτλο του τραγουδιού και τον τραγουδιστή και στα 00.01 δευτερόλεπτο ακούγεται η φωνή του εκφωνητή να λέει "Σακελλαρίδης",

Ο εκφωνητής (πρώτη φωνή που λέει :"Σακελλαρίδης" ), ακούγεται ως μεταγενέστερη προσθήκη.
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Εγώ το βρήκα εδώ http://www.symbole.gr/musicg/2010-08-26-08-30-53/441-2011-01-21-11-07-32. Τώρα τι να σας πω. Δεν τον γνώριζα προσωπικά τον Σακελλαρίδη :D οπότε δεν μπορώ να σας πω με το χέρι στο ευαγγέλιο οτι είναι αυτός. Αυτοί που τον ξέραν λενε οτι ήταν αυτός αν λένε ψέμματα το κρίμα στο λαιμό τους.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Εγώ το βρήκα εδώ http://www.symbole.gr/musicg/2010-08-26-08-30-53/441-2011-01-21-11-07-32. Τώρα τι να σας πω. Δεν τον γνώριζα προσωπικά τον Σακελλαρίδη :D οπότε δεν μπορώ να σας πω με το χέρι στο ευαγγέλιο οτι είναι αυτός. Αυτοί που τον ξέραν λενε οτι ήταν αυτός αν λένε ψέμματα το κρίμα στο λαιμό τους.
Βρέ καλῶς τον. Ποῦ ἤσουν τόσο καιρό!
Ἠχηρή πάντως ἡ παρουσία σου, ὡς συνήθως!

Μέ πρόλαβες γιά τήν πηγή.
Ποῦ ὅμως λέει ὅτι:
... θιασώτες και απόγονοι του σακελλαρίδη είπαν οτι είναι αυτός. ...

Μανέας μοιάζει, ὁ ὁποῖος σέ ὅλες τίς ἠχογραφήσεις χρησιμοποιεῖ ὄργανο.


 
Και σεις π.Μάξιμε προλάβατε εμένα.
Και όσον αφορά ηχογραφήσεις που είναι αναρτημένες στην συμβολή ή και σε άλλες ιστοσελίδες με παρεμφερή θεματολογία , καλό είναι να παραπέμπουμε στο link .
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Είδατε που σας έλειψα τελικά; Για τους θιασώτες που υποστηρίζουν πως είναι αυτός το διάβασα σε άλλη ιστοσελίδα που είχα googlαρει για να ψάξω την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων. Δεν θυμάμαι την ιστοσελίδα θα το ξαναψάξω γιατί έχω καιρό που είχε πέσει στην αντίληψή μου και θα σας το παραθέσω. Μανέας δεν είναι 100% παρατηρήστε τον στόμφο και την εκφορά όταν λέει τον τίτλο του τραγουδιού ".... κάμπου και της ρούμελης". Ο Μανέας δεν έχει τέτοιο στόμφο. Δεύτερον ο Μανέας σε ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής φαίνεται ξεκάθαρα οτι η φωνή του είναι πιο νεαρή, ενώ στην ηχογράφηση που παρέθεσα φαίνεται οτι ο μακαρίτης είναι πλέον σε βαθύ γήρας.
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Ας μπει όποιος θέλει, εγώ παρέθεσα κάτι που βρήκα και το θεώρησα ενδιαφέρον και αν ισχύει και ιστορικό ντοκουμέντο. Νομίζω θα έπρεπε σε μια ιστοσελίδα σαν το ψαλτολόγιο να υπάρχει μια τέτοια είδηση. Και μην εγκαλείτε εμένα μονίμως για πράγματα που έχουν αναρτηθεί στο ίντερνετ από άλλους.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Τί εἶναι τό Ψ; Διαδυκτιακός ἀστυνόμος;
Ἐσύ ἐγκαλεῖσαι γιά τό ὅτι δέν παρέθεσες ἐξ ἀρχῆς τήν πηγή (τήν ὁποία γνώριζα καί ἔχω τίς ἀπόψεις μου...), κάτι πού ἔχεις κάνει καί ἄλλη φορά!

 
Ας μπει όποιος θέλει, εγώ παρέθεσα κάτι που βρήκα και το θεώρησα ενδιαφέρον και αν ισχύει και ιστορικό ντοκουμέντο. Νομίζω θα έπρεπε σε μια ιστοσελίδα σαν το ψαλτολόγιο να υπάρχει μια τέτοια είδηση.

Καλές και ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις και τα ντοκουμέντα , αλλά πάντα αναφέρουμε την πηγή μας .
Και μην αρπάζεσαι με τη μία. Δεν σε εγκαλεί . Μπορεί και να σε προστατεύει.
Είδες τι έπαθε ο Μπαξεβάνης .:rolleyes:
 

vasilis

Πέτρου Βασίλειος
Νομίζω έχετε μόνιμα επιθετική διάθεση απεναντί μου χωρίς να υπάρχει λόγος. Η παράθεση των πηγών δεν σημαίνει ούτε την αξιοπιστία ούτε την μη αξιοπιστία μιας είδησης ή ενός γεγονότος για αυτό και δεν τις παραθέτω. Παραθέτω απλά και μόνο την είδηση. (εν προκειμένω παρέθεσα και την πηγή όταν μου ζητήθηκε)
 
E

emakris

Guest
Υπενθυμίζω ότι ο γιος του Ιωάννη Σακελλαρίδη, Θεόφραστος, διασκεύαζε δημοτικά τραγούδια και έγραφε και δικά του δημοτικοφανή, τα οποία απέδιδε ο αδελφός του Άρης, βαρύτονος. (Βλ. και την περίφημη συναυλία στο Μόναχο το 1903, όπου συμμετείχε και ο πατήρ). Είναι επίσης γνωστό ότι τα δύο αδέλφια χρηματοδότησαν το 1926 έναν εκδότη για τη δημιουργία δισκογραφικής εταιρείας. Δεν γνωρίζω αν από αυτή την προσπάθεια προέκυψαν κάποιοι δίσκοι γραμμοφώνου με τον Θεόφραστο στο πιάνο και τον Άρη να τραγουδά, το βρίσκω όμως πολύ πιθανό.
 
Last edited:
Πολύ πιθανή η ερμηνεία του κ. Μακρή για τους υιούς Σακελλαρίδη, που ήταν από τις πιο εξέχουσες μουσικές φυσιογνωμίες τις εποχής. Οι δικές μου πληροφορίες, πέραν του Καλοκύρη, που λέει πως δε σώθηκε ηχογράφηση, είναι δύο:
α) Της Κικής Καψάσκη, που θυμάται όταν ήταν μικρή μια ηχογράφηση του Σακελλαρίδη να ψάλλει "Τον Νυμφώνα Σου βλέπω". Μου έχει δώσει μια ηχογράφηση του πατέρα της Σπύρου Καψάσκη, στην οποία όπως μου είπε κράταγε το μαγνητόφωνο αυτή και ο πατέρας της έψαλλε "Τον Νυμφώνα" μιμούμενος την ηχογράφηση του Σακελλαρίδη που έπαιζε παράλληλα. Κάπου, κάτι, ακούγεται στο βάθος της ηχογράφησης Καψάσκη, που η Κική μου λέει πως έιναι ο Σακελλαρίδης!
β) Του Πολυδεύκη Μπετίνη (διαδόχου του Καψάσκη στην Αγία Ειρήνη), που θυμάται ηχογράφηση του Σακελλαρίδη, που κατείχε κάποιος χρυσοχόος -προ αμνημονεύτων ετών- με μαγαζί στην Σταδίου (δε θυμάμαι όνομα). Έψαλλε το "Δεύτε λάβετε φως''. Και μου περιέγραφε, με τι στόμφο έλεγε το κομμάτι και ιδίως το ''ΦΩΣ''.


Πέρα απ' αυτά, είχα και γω υπ' όψιν την ηχογράφηση που παρετέθη στο ''Ψ''. Έχω επιφυλάξεις... χωρίς να αποκλείω τίποτε..
Πάντως έχει δίκαιο Α. Καλπακίδης που λέει πως ο εκφωνητής στην αρχή είναι πολύ μεταγενέστερος. Πάντως οι περιγραφές για τη φωνή του Σακελλαρίδη (που είναι της εποχής του και όχι σημερινό παραμυθάκι για το παρελθόν, που καταντάει μυθικό κτλ.) με κάνουν να φαντάζομαι κάτι άλλο...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Προτείνω να γίνει ιδιαίτερη ενότητα για τον Ιωάννη Σακελλαρίδη. Βρήκα και άλλες ηχογραφήσεις του πιο συγκεκριμένες από το http://rebetiko.sealabs.net/. Πλέον αναφέρονται και αριθμοί δίσκων, δηλαδή Odeon 65024. Τώρα, τη μία όψη τη χρονολογεί στα 1909 και την άλλη στα 1919. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Πάντως στην αρχή ακούγεται μια φωνή που λέει το όνομα του Σακελλαρίδου, δυστυχώς καθόλου καθαρά λόγω εντονότατης αποθορυβοποίησης.

Δίσκος Odeon 65024
View attachment 316A i Vasiliki (Sakellaridis I) Sakellaridis I 9 Odeon 65024.mp3 (Γράφει στη σελίδα: «Στο όνομα του Ιωάννη Σακελλαρίδη που το ερμηνεύει».)
View attachment 316B sta Salwna parad Sakellaridis I 9 Odeon 65024.mp3

Εδώ, επίσης, υπάρχει μια δισκογραφία του Ιωάννη Σακελλαρίδη (γενικά η σελίδα καταγράφει ό,τι βρέθηκε, δεν μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα. Μαρτυρείται και άλλο τραγούδι, «το Ερηνάκι», για το οποίο δεν ξέρω αν και πού μπορούμε να το βρούμε.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Στη σελίδα www.rebetiko.gr βρήκα αριθμούς δίσκων και για τα άλλα δύο κομμάτια που πρωτοανέβηκαν εδώ. Είναι άγνωστος ο εκτελεστής στη σελίδα. Τα τραγούδια προέρχονται από τον ίδιο δίσκο που φέρεται ως Orion 38367 και ως Orion 58567 (βλ. εδώ κι εδώ αντιστοίχως). Εικάζω πως πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς δίσκο, μόνο που το "5" κάποιοι το διάβασαν "3" (γίνεται αυτό σε παλιούς δίσκους γραμμοφώνου όπου ενίοτε το "5" είναι κάπως τσιγκελωτό). Η Orion νομίζω πως επανακυκλοφορούσε παλιούς δίσκους της Odeon. Με τον αριθμό δίσκου, λοιπόν, ενδεχομένως να βρούμε κάτι παραπάνω...
 
Είναι φανερό πάντως πως η φωνή είναι η ίδια σε όλα τα κομμάτια που παρετέθησαν. Και παρά την πολύ άσχημη ποιότητα ηχογράφησης, ακούγεται ιδιαίτερη, εύστροφη, με μεγάλη έκταση και τραγουδάει με στόμφο, κατά τα Σακελλαριδικά πρότυπα. Σαφώς οι αναφορές στον τραγουδιστή εδώ, δε φαίνεται να είναι μεταγενέστερες (ειδικά στο κομμάτι "Στα Σάλωνα'' ακούγεται καθαρά η εκφώνηση στην αρχή και είναι σαφές ότι είναι πολύ παλιά). Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι ο Σακελλαρίδης ήταν γνωστός και φημισμένος στην εποχή του κυρίως σαν ψάλτης και γι' αυτό έμεινε στην ιστορία και όχι ως τραγουδιστής. Όλες οι μαρτυρίες που έχουμε σήμερα μιλάνε για τον ''ψάλτη'' Σακελλαρίδη και πουθενά για τον ''τραγουδιστή''. Πάμπολλα άρθρα της εποχής, καλούν τον κόσμο να πάει στις εκκλησίες που έψαλλε για να "αἰσθανθῆ φρικιασμοὺς ὑπερτάτης ψυχικῆς συγκινήσεως." (περιοδικό ''Ευτυχία'', 1922).Τέλοσπάντων είναι πολύ παράξενο που εμφανίζονται σιγά σιγά ηχογραφήσεις με τραγούδια και δεν έχουμε ακόμα με ύμνους (και δη δικής του σύνθεσης, που θα ήταν και το πιο πειστικό τελικά...). Ασφαλώς η δράση του στην κοσμική μουσική είναι πολύ γνωστή, αφού έγραψε πάρα πολλά εθνικά, θρησκευτικά, δημοτικοφανή κ.α. τραγούδια, συνέλεξε και διέσωσε δημοτικά, έγραψε μουσική για αρχαίες τραγωδίες και άλλα πολλά, όμως το ζήτημα είναι άλλο: Γιατί να μην έχουμε ηχογραφήσεις ύμνων;

p.s Φαίνεται πως κάηκαν στο πυρ το εξώτερον! :D
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Διαβᾶστε

Ἰωάννης Θ. Σακελλαρίδης
Ὁ ἐκκλησιαστικός καί ἐθνικός ἡμῶν ὑμνωδός

Ὁμιλία τοῦ ἀειμνήστου καθηγητοῦ Παν. Μπρατσιώτη
στό εἰδικό φιλολογικό του μνημόσυνον τῆς «Ἑταιρίας Φίλων τοῦ λαοῦ»
στίς 23.5.1966

http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=107725&code=4587
(ἀπό σελ. 1058)​

Ἴσως ρίξει φῶς στά προαναφερθέντα.

Γι᾿ αὐτόν τόν σύνδεσμο μέ πληροφόρησε ὁ Βαγενᾶς πρίν ἀπό ἑνάμισυ ἔτος καί ὁ Παντελίδης πρό μηνός. Τώρα τόν παρουσιάζω, μέ ἀφορμή τήν ἐξέλιξη τῆς συζήτησης σ᾿ αὐτό τό θέμα.


 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής

Διαβᾶστε
Ἰωάννης Θ. Σακελλαρίδης
Ὁ ἐκκλησιαστικός καί ἐθνικός ἡμῶν ὑμνωδός
Ὁμιλία τοῦ ἀειμνήστου καθηγητοῦ Παν. Μπρατσιώτη...

..... και σε pdf.
 

Attachments

  • «Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδης» (υπό Ιω. Μπρατσιώτου).pdf
    2.2 MB · Views: 109

ARGITAN

Παλαιό Μέλος
Παραθέτω αποσπάσματα από βιβλία του Α΄ Δομεστίκου (παρά του Ιακώβου Ναυπλιώτου) της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Αγγελου Βουδούρη.
Από το βιβλίο "Μουσικολογικά Β΄" (1943)
Ο Ι.Σακελλαρίδης ακολουθούσε "ιδιόρυθμον τι μουσικό σύστημα τετραφωνητικών επί τη βάσει μουσικών γραμμών εκκλησιαστικών κατά διασκευή αυτού. Ψάλτης με ολίγην φωνήν και όχι εκκλησιαστική. Ψάλλων πάντοτε μετά χορού πολυμελούς κατά το ευρωπαϊκόν σύστημα αποτελουμένου εξ ανδρών, γυναικών και παίδων"(παράγραφος 144).
Και συνεχίζει:"εξέδωκε κατά καιρούς διάφορα μουσικά κείμενα περιέχοντα εξηλοιωμένην και διεφθαρμένην παρ' αυτού την εκκλησιαστική μας μουσική κατά τε το μέλος και την απαγγελία". Και πιο κάτω:"δεν είχε συνείδηση εκκλησιαστικού μουσικού και ψάλτου"(παράγραφος 145).
Από το βιβλίο "Μουσικοκριτικά" (1945)
"Ευρωπαΐζων εκκλησιαστικός ψάλτης διδάσκει και ψάλλει μίαν μουσικήν ιδιόρυθμον και κανταδορικήν"(παράγραφος 11).
Από το βιβλίο "Απομνημονεύματα Μουσικολογικά" (1947)
Αποδίδει τον χαρακτηρισμό "μουσική ασυνειδησία και αγυρτεία" στο έργο του Σακελλαρίδη(την παράγραφο θα την κοιτάξω το βράδυ και θα την παραθέσω αύριο).

Μόνο στον Βουδούρη δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς,γιατί όχι μόνο δεν είναι αμερόληπτος,αλλά,όπως δείχνουν και τα πράγματα,αν δεν έγραφε "επί σκοπού" που λέει και ο λαός,τη μουσική τη γνώριζε περισσότερο επιφανειακά και ως επί το πλείστον μονοειδώς...Και βέβαια να μη ξεχνιέται ότι όπως ο ίδιος ομολογεί δεν έψαλλε ,γιατί ντρεπόταν,λέει καθηγητής άνθρωπος, να επιτελεί τέτοιο έργο!!!
 
Top