Ιωάννης Δαρμογιάννης

georgiosben

Γιώργος Μπενέτσης
Ο Ιωάννης Δαρμογιάννης γενήθηκε το 1919 στα Καλάβρυτα και ήταν επι 40 και πλέον χρόνια πρωτοψάλτης του καθεδρικού Ναού των Καλαβρύτων. Διδάχθηκε τη Βυζαντινή μουσική απο τον πρωτοψάλτη Σωτήριο Κανελλόπουλο και τέλος ήταν παππούς μου. Εις μνημόσυνον λοιπόν δικό του επισυνάπτω απο μια κασσέτα που είχε πρόχειρα ηχογραφήσει το πρώτο Εωθινό δοξαστικό.
 

Attachments

  • Εωθινόν Ηχος Α'.mp3
    5.9 MB · Views: 124

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Υποθέτοντας ότι η ηχογράφηση έγινε όταν ο παππούς σας ήταν ήδη σε μεγάλη ηλικία, θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την απλότητα της εκτέλεσης και την απουσία πομπώδους ύφους εκ μέρους του εκτελούντος. Είναι απείρως διδακτικό να ακούς ψάλτες σε μεγάλη ηλικία να διατηρούν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΑΡΘΡΩΣΗ, και παράλληλα να αποφεύγουν ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ.
Κι αυτό γιατί είναι σύνηθες να ακούμε (ζωντανά ή σε ηχογράφηση) ηλικιωμένους ψάλτες, κάποτε ίσως και καταξιωμένους (= επώνυμους), να αποδίδουν ΤΡΑΓΙΚΑ τα μέλη. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υιοθετούν τυφλά το «ύφος», τους «χρωματισμούς» και την «μεγαλοπρέπεια» των εκτελέσεών τους, και δημιουργείται μια «σχολή»μουσικής με τουλάχιστον κακό ηχητικό αποτέλεσμα!!! Ακους νέους ψάλτες να ψέλνουν σαν 80χρονοι κακομοίρηδες ψαλτάδες, και λες: «βρε, μπας και κάτι δεν κάνω καλά;;;»
Ο παππούς σας, για να κλείσω, είναι μια τελείως αντίθετη περίπτωση: στην ηχογράφηση που ακούσαμε ψάλει σαν 20χρονος σπουδαστής μουσικής - με την καλή έννοια του όρου «σπουδάζω», γιατί όποιος ισχυριστεί ότι τα έμαθε όλα, μαύρο φίδι που τον έφαγε!
Σας εύχομαι να ακολουθείτε πάντα πιστά τα μουσικά -τουλάχιστον- βήματά του!
 
Top