Ιστορικό Βυζαντινού Χορού Χανίων

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
O Βυζαντινός Χορός Χανίων ιδρύθηκε στα Χανιά το 1995 και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μουσικοδιδασκάλου Ιωάννη Καστρινάκη, με σκοπό τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της ψαλτικής τέχνης και της παραδοσιακής μας μουσικής, καθώς και τη μελέτη, έρευνα, παρουσίαση και ηχητική καταγραφή των έργων των παλαιών και νέων δασκάλων της ψαλτικής.

Έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες Ιερές Ακολουθίες και επίσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αποδίδοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με την με τους δήμους Χανίων, Κισσάμου, Σούδας, Πλατανιά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρακλείου πραγματοποιώντας δεκάδες συναυλίες και εμφανίσεις. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι:
  • 1998. Συναυλία μνήμης και τιμής για τα 220 χρόνια του θανάτου του Πέτρου Πελοποννησίου που οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
  • 1999 και 2000. Συμμετοχή στους πολιτιστικούς αγώνες του Δήμου Ηρακλείου, όπου και απέσπασε ευμενή σχόλια.
  • 2001. Οργάνωσε με επιτυχία Παγκρήτιο Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής με τίτλο "Ερμηνεία της ψαλτικής τέχνης" με τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτη Δημήτριο Νεραντζή.
  • 2003. Συμμετείχε και έψαλλε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
  • 2009. Συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Χανίων, για την αδελφοποίηση του Δήμου Χανίων και της πόλεως της Πάφου Κύπρου, ερμηνεύοντας εκκλησιαστικούς ύμνους της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
  • 2010. α) Λαμβάνει μέρος παρουσιάζοντας Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους στην ημερίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Νέων στο πολιτιστικό κέντρο της ΙΜΚΑ. β) Ψάλλει ύμνους στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στην παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Βακάκη για την ζωή και το έργο του Θεόδωρου Βασιλικού παρουσία του ιδίου του πρωτοψάλτη. γ) ψάλλει στην Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο καθεδρικό ναό του Λόζενετς στην Βουλγαρία.
  • 2011. α) Συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την ανέγερση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων. β) Συμμετέχει στις εκδηλώσεις των 20 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
  • 2012. Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.
Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει:
  1. δύο ψηφιακούς δίσκους με τίτλους «Πέτρου Πελοποννησίου έργα Ι» (1995) και «Πέτρου Πελοποννησίου έργα ΙΙ» (1998) όπου αποδίδονται ανέκδοτα έργα του μεγάλου δασκάλου της ψαλτικής τέχνης του 18ου αιώνα Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου (εκδόθηκε και συνοδευτικό φυλλάδιο με την ζωή και το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου το 1995).
  2. ψηφιακό δίσκο (μαζί με ένθετο) με τίτλο "Αυτόμελα τροπάρια κατ' ήχον" (2001, επανέκδοση 2010).
  3. συμμετοχή στον ψηφιακό δίσκο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου με τίτλο «Ανθολόγιο Εκκλησιαστικών Ύμνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής» (2011).
  4. διπλό ψηφιακό δίσκο με εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια της Μικράς Ασίας σε έκδοση της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων με τίτλο «Τον Κύριον Υμνείτε - Αγιοτριαδίτικες μελωδίες» (2012).
  5. διπλό ψηφιακό δίσκο (με ένθετο) με τίτλο «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτού» με ύμνους της Θείας Λειτουργίας, έκδοση του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλαθά (2013).
  6. υπό έκδοση: ψηφιακός δίσκος (με ένθετο) με τίτλο "Δανιήλ Πρωτοψάλτου Έργα"
Ο "Βυζαντινός Χορός Χανίων" που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια (1995-2015) συνεχούς δράσης και υπηρεσίας στην ψαλτική παράδοση του τόπου και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τόσο σε ηχητική καταγραφή όσο και σε δημόσια παρουσία, το μεγαλύτερο μέρος των ανέκδοτων έργων των μεγάλων διδασκάλων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελουργίας.
 
Top