Ιστορικά στοιχεία

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός»: ιδρύθηκε το 1918 για να διατηρήσει, διαφυλάξει, καλλιεργήσει, προβάλλει και διαδώσει την Ορθόδοξη εκκλ. βυζ. μουσική. Η Διοίκηση του Σωματείου, για να υλοποιήσει τον παραπάνω σκοπό, δημιούργησε μεγάλη βυζ. Χορωδία από επίλεκτα μέλη του Σωματείου, που κατά καιρούς πήρε μέρος σε διάφορες εθνικοθρησκευτικές, πολιτιστικές και άλλες Εκδηλώσεις στη Θεσ/νίκη και σε διάφορες ελλ. πόλεις. Μετά την Απελευθέρωση, η Χορωδία του Σωματείου, με χοράρχη τον Κων/νο Πρίγγο, έδωσε στη Θεσ/νίκη την πρώτη Συναυλία βυζ. μουσικής. Το 1951, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών, η Χορωδία έδωσε επιτυχημένη συναυλία βυζ. μουσικής στη Ν. Ιωνία Αθηνών. Στα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις σε επαρχιακές πόλεις και από το 1965 συμμετέχει κάθε χρόνο στα "Δημήτρια". Το 1971 η Χορωδία εμφανίστηκε στην Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού), στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσ/νίκης. Αμέσως μετά, πραγματοποίησε περιοδείες σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, αποσπώντας το θαυμασμό των ακροατών-φίλων της βυζ. μουσικής. Το 1977 πήρε μέρος στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών (που διοργάνωσε η Χορωδία Υπαλλήλων Εμπορικής Τραπέζης) κερδίζοντας το A' βραβείο στον Διαγωνισμό Χορωδιών βυζ. μουσικής. Το 1984 εμφανίστηκε με επιτυχία στις Εκδηλώσεις "Έκφραση" του ΥΠΠΟ. Παράλληλα, οι πρωτεργάτες του Σωματείου ίδρυσαν το 1950 το Φροντιστήριο βυζ. μουσικής με την επωνυμία "Άγιος Δημήτριος", από το οποίο απεφοίτησαν πολλοί ικανοί ιεροψάλτες. Το 1970 η Διοίκηση του Σωματείου (μαζί με τους μεγάλους δασκάλους της Βυζ. Μουσικής και πρωτοψάλτες της Θεσ/νίκης, Αβ. Ευθυμιάδη, Χρ. Θεοδοσόπουλο, Αθ. Καραμάνη και Χαρ. Ταλιαδώρο) ίδρυσε τη Σχολή βυζ. μουσικής, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (1971) με σκοπό τη μουσική κατάρτιση-επιμόρφωση των ιεροψαλτών και τη διάδοση της βυζ. φωνητικής κληρονομιάς σε ευρύτερο κύκλο ανθρώπων. Στη Σχολή η φοίτηση παρέχεται δωρεάν (μέρος των εξόδων λειτουργίας καλύπτει η Ιερά Μητρόπολις Θεσ/νίκης) και κάθε χρόνο φοιτούν περί τους 200 μαθητές-σπουδαστές (άνδρες και γυναίκες από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τα επαγγέλματα).

από την musipedia
 

chris

Μέλος
Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός»
Ιδρύθηκε το έτος 1918. Ένας από τους κυριότερους σκοπούς του είναι η διατήρηση, διαφύλαξη, καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.
Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού, η διοίκηση του Σωματείου δημιούργησε επίλεκτη Βυζαντινή Χορωδία, η οποία συμμετέχει σε εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χορωδία του Σωματείου, έδωσε, αμέσως μετά την Κατοχή, την πρώτη συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, με χοράρχη τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κων. Πρίγγο. Το 1951, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών, η χορωδία έδωσε συναυλία στην Νέα Ιωνία Αθηνών, με εξαιρετική επιτυχία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες και πάντα επιτυχημένες συναυλίες. Από το 1965 συμμετέχει ανελλιπώς στα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 1971 η χορωδία εμφανίσθηκε στο Ωδείο του Αττικού στην Αθήνα, στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας, το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει, επίσης, στις δύο συναυλίες της χορωδίας το 1987, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (25 Ιουλίου), μπροστά σε 8.000 θεατές και στο Αρχαίο Θέατρο του Ηρώου του Αττικού (4 Αυγούστου). Επίσης, η συναυλία Βυζαντινής μουσικής στην Κεντρική Σκηνή του ΚΘΒΕ (30 Δεκεμβρίου 1990), η μετάβαση της χορωδίας, ύστερα από πρόσκληση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, στη γειτονική χώρα, όπου έδωσε συναυλίες στο μοναστήρι της Ρίλλα και το πολιτιστικό κέντρο της Σόφιας «Έντεκα» (16 και 17 Μαρτίου 1991) και η συναυλία της στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Πέτρου, στο Λουξεμβούργο (1992), την οποία παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας και κάλυψαν μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης.
Στις 8 Μαρτίου 1999, η χορωδία έδωσε μεγάλη συναυλία στο Βουκουρέστι, ύστερα από πρόσκληση των αρχών της Ρουμανίας και στις 30 Δεκεμβρίου 2000 συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση 2000 χρόνων από τη γέννηση του θεανθρώπου, υπό την αιγίδα του προκαθήμενου της εκκλησίας κ.κ. Χριστόδουλου.
Πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής Λειβαδιάς που είχε πανελλαδικό διαγωνιστικό χαρακτήρα, απέσπασε το Α’ Χρυσό βραβείο, με χοράρχη τον κ. Ζαχαρία Πασχαλίδη.
Στις 8 Μαρτίου 1996 έδωσε συναυλία στον καθολικό ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Αμβούργο. Η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε από την κρατική ραδιοφωνία της Βόρειας Γερμανίας. Η μετάβαση έγινε με χορηγία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997» και παρέστησαν οι πρόξενοι πολλών χωρών, ο διοικητής του Αμβούργου κλπ. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μέρες του Ελληνικού Πολιτισμού».
Στις 17 Απριλίου 1997 στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997», η 100μελής χορωδία με χοράρχη τον Άρχοντα πρωτοψάλτη κ. Αθ. Καραμάνη έδωσε μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Στις 23 Μαΐου 1997 η χορωδία μετέβη στην Φρανκφούρτη και έδωσε συναυλία στον καθολικό ναό του Ντομ.
Στις 23.9.2001 έδωσε συναυλία βυζαντινής μουσικής στον καθολικό ναό του Ντομ στην Φρανκφούρτη με πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας.
Στις 17 Οκτωβρίου 2003 πήρε μέρος στο Διεθνές συνέδριο Βυζαντινής Μουσικής που έγινε στην Αθήνα με χοράρχη τον κ. Αθ. Καραμάνη.
 
Top